Boekverslag : Carry Slee - Paniek
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2427 woorden.

A. Titel: Paniek

Auteur: Carry Slee

Uitgever: Prometheus Lucifer, 2001

B. Samenvatting:Het verhaal gaat over Sasja en Jorrit.

Sasja’s ouders zijn gescheiden. De moeder van Sasja heeft een nieuwe vriend, Koen. Koen heeft ook een zoon, Felix. Wat Koen en de moeder van Sasja niet weten is dat Sasja en Felix elkaar al kennen. Ze hadden elkaar ontmoet op een feestje en hadden toen ook gezoend.

Sasja voelt zich niet veilig thuis. Felix komt altijd op de momenten binnen wanneer ze dat niet wilt. Ze durft het aan niemand te vertellen. Vooral niet aan Jorrit. Ze is in stilte verliefd op hem.

Nadat Jorrit en Ruben een grap hebben uitgehaald met het werkstuk van Arnout, moeten ze het zelf opnieuw maken. Als ze daarvoor een keer bij Jorrit thuis gaan werken, zijn Jorrit’s zus Carolien en haar vriendin Marloes ook thuis. Marloes is verliefd op Ruben. Ruben doet net alsof het hem niet interesseert. Jorrit weet zeker dat het hem wel interesseert en denkt dat Ruben zo doet om stoer te zijn. Maar daar vergist hij zich in. Als ze daarna naar de bibliotheek gaan om informatie te zoeken, ziet Jorrit Sasja. Hij gaat naar haar toe en begroet haar. Sasja vertelt dat ze informatie aan het zoeken is voor een spreekbeurt over ecovoeding. Jorrit verzint dat hij thuis een spreekbeurt heeft liggen over dat onderwerp. Hij zegt dat ze een keertje moet langskomen om het spreekbeurt op te halen.

Als hij thuiskomt vertelt hij aan Carolien wat hij tegen Sasja heeft gezegd. Zij kent een jongen die een spreekbeurt had gemaakt over ecovoeding. Ze stelt voor om een deal te maken. Als Jorrit ervoor zorgt dat Ruben er Marloes verkering krijgen, zorgt Carolien voor het spreekbeurt. Dat vindt Jorrit wel een goed idee. Maar het loopt allemaal een beetje anders dan hij had gewild.

Als Jorrit een keer naar Ruben gaat om het werkstuk af te maken, is Ruben er nog niet. Hij gaat alvast naar zij kamer. Als Jorrit in zijn kamer is, schrikt hij. Ruben surft op internet naar homosites. Daarom was Ruben niet geïnteresseerd in meisjes. Jorrit fietst snel naar huis. Ruben ziet dat Jorrit wegfietst en gaat hem achterna. Jorrit wil niets met Ruben te maken hebben. Hij vraagt aan hem of het waar is dat hij homo is. Ruben geeft toe. En vraagt aan Jorrit om het aan niemand te vertellen.

Sasja maakt zich klaar om naar Jorrit te gaan voor het spreekbeurt. Als ze bij Jorrit is zegt Jorrit dat zijn zus het spreekbeurt heeft uitgeleend zonder dat hij het wist. Sasja gaat weg en Jorrtit gaat kwaad naar Carolien. Carolien wil het spreekbeurt niet geven en Joorit is zo boos dat hij perongelijk dat Ruben homo is. Carolien krijgt medelijden met Jorrit en geeft het spreekbeurt aan hem. Joorit wil zo snel naar Sasja toe gaan, dat hij vergeet om te zeggen tegen Carolien dat ze het aan niemand moet doorvertellen. Binnen de kortste keren weet het hele school het. Ruben wordt kwaad heel erg gepest. Vooral door Maarten, Ramon en Kevin.

Sasja heeft ook een probleem. Felix kwam ’s nachts een keer haar kamer binnen e kuste haar overal. Sindsdien is Sasja bang dat Felix haar gaat verkrachten.

Ze vroeg een keer aan Jorrit of hij haar wil meehelpen om haar kamer te verven. Als haar kamer geverfd is moet Sasja op zolder slapen van Koen en haar moeder. Maar dat wil ze niet omdat Felix kan binnenkomen. Maar als ze hoort dat hij bij een vriend gaat slapen, gaat ze op zolder slapen. ’s Nachts komt Felix naar haar toe en probeert haar te verkrachten. Sasja stoot aan een lamp die op de grond valt . Koen en de moeder van Sasja komen naar boven. Ze schrikken heel erg . Sasja begint te huilen en als alles opgelost is, besluiten Sasja en haar moeder weer in hun eigen huis te gaan wonen.

Ruben en Jorrit worden weer goeie vrienden. Dan worden ze allebei in een val gelokt door Edwin en Barend. Ruben wordt in elkaar geslagen en uiteindelijk ziet hij weg te komen. Jorrit hielden ze nog steeds vast. Ruben rent zo midden de straat op. Auto’s botsen tegen elkaar op. Jorrit denkt dat Ruben dood is en begint te huilen. Maar Ruben is niet dood. Jorrit gaat naar hem toe. Ruben zegt dat hij van school af gaat. Jorrit schrikt. Hij probeert hem nog over te halen maar de besluit van Ruben staat vast.

Het basketbalteam van school besluit om de kampioenwedstrijden niet te spelen, omdat ze zich schamen dat er op zo’n manier iemand van school gepest wordt. Sasja haalt Ruben over om niet van school te gaan. Als ze dit op school komen vertellen, is iedereen dolblij. Dan besluit het basketbalteam toch te spelen.

Jorrit is erg trots op sasja, omdat zij Ruben overgehaald heeft om te blijven. Dit was hem niet gelukt.

Hoofdpersonen:

In het boek staat niet hoe ze eruit zien.

Sasja: Ze is verliefd op Jorrit en ze is bang voor Felix. Ze is de beste vriendin van Lieke. Ze komt leuk over in het boek.

Jorrit: Hij is verliefd op Sasja. Hij heeft ontdekt dat Ruben homo is. Hij zit in het schoolbasketbalteam.

Ruben: Hij is de beste vriend van Jorrit. Hij is homo en hij houdt erg veel van vliegtuigen en helikopters.

Probleem en afloop van de hoofdpersonen:

Sasja heeft een probleem omdat Felix haar overal aanraakt en zoent. En haar probeert te verkrachten.

Sasja’s probleem eindigt goed. Want Sasja en haar moeder verhuizen terug naar hun eigen huis als haar moeder en Koen achter komen wat Felix aan het doen is.Jorrit heeft ook een probleem omdat hij erachter is gekomen dat zijn beste vriend homo is.

Jorrit accepteert dat zijn vriend homo is en probeert hem te helpen.Ruben heeft ook een probleem omdat de hele school weet dat hij homo is en Maarten, Ramon en Kevin hem heel erg pesten. Zelfs zo erg dat hij van school af wil gaan.

Ruben’s probleem eindigt ook goed want, Jorrit accepteert dat hij homo is en probeert hem te helpen. Maarten, Ramon en Kevin worden van school gestuurd.

Bijpersonen:

Arnout: Een vriend van Jorrit, Alid en Ruben. Hij zit ook in het basketbalteam.

Alid: Een vriend van Jorrit, Ruben en Arnout. Hij zit ook in het basketbalteam.

Lieke: Beste vrienden van Sasja. Ze weet niet dat Felix Sasja misbruikt.

Carolien: Ze is de zus van Jorrit en de beste vriendin van Marloes.

Marloes: Ze is erg verliefd op Ruben en is de beste vriendin van Carolien.

Maarten: Is één van de grote pestkoppen.

Ramon: Hij is de leider van de groep die Ruben zo pest.

Kevin: Kevin is ook één van de grootste pestkoppen.

Edwin: Einde van het boek een meeloper. Er staat verder niks over hem in.

Felix: Hij heeft gezoend met Sasja op een feest. Hij is de zoon van Koen en hij misbruikt haar.

Barend: Hij is een meeloper. Hij lokt Jorrit en Ruben naar een oud basketbalveldje zodat Ramon Ruben in elkaar kan slaan.

Nick: Dat is een populaire jongen in het basketbalteam en ook bij de meisjes. Later bekent hij

ook dat hij homo is.

Jasper: Hij is de aanvoerder die vertelt dat het toernooi niet doorgaat. Dat het later wel gewoon doorgaat omdat Ruben op school blijft.

Koen: Hij is de vader van Felix en heeft een relatie met de moeder van Sasja.

Moeder van Sasja: Ze is de moeder van Sasja en heeft een relatie met Koen.

Verhouding tussen personen en eventuele veranderingen:

Jorrit is de beste vriend van Ruben. Als Jorrit ontdekt dat zijn beste vriend homo is, wil hij niets meer met hem te maken hebben. Maar door Sasja accepteert hij Ruben. Ook is Jorrit verliefd op Sasja en Sasja op hem. Ze krijgen later verkering.

Personen: binnenkant of buitenkant:

Personen die je aan de binnenkant leert kennen zijn: Jorrit, Ruben, Sasja. Omdat je hun gedachten kan lezen in het verhaal.

Personen die je aan de buitenkant leert kennen: Arnout, Alid, Lieke, Carolien, Marloes, Maarten, Ramon, Kevin, Edwin, Ruben, Felix, Barend, Nick, Jasper, Koen en Moeder van Sasja. Omdat deze personen alleen maar praten en je hun gedachten niet kunt lezen in het verhaal.

Waar speelt het verhaal:

Het verhaal speelt af bij Sasja thuis, op school, bij Jorrit thuis, bij Ruben thuis en op het oude basketbalveldje.

In welke tijd speelt het verhaal:

Het verhaal speelt in deze tijd.

Hoeveel tijd verloopt er ongeveer tussen begin en eind:

Ongeveer een half jaar.

Volgorde gebeurtenissen, terugblikken, bedoeling of gevolg daarvan:

Sasja voelt zich niet veilig thuis. Jorrit liegt tegen Sasja en zegt dat hij het spreekbeurt thuis heeft liggen. Jorrit ontdekt dat Ruben homo is. Sasja gaat naar Jorrit. Jorrit wordt boos op Carolien en praat zijn mond voorbij. Hele school weet dat Ruben homo is. Ruben wordt heel erg gepest op school door Maarten, Ramon en Kevin. Ruben wil van school af. Jorrit accepteert Ruben en ze worden vrienden. Basketbalwedstrijd gaat niet door. Sasja komt binnen met Ruben. Ruben blijft op school. Basketbalwedstrijd gaat door.Er zijn geen terugblikken in het verhaal.Mogelijke bedoelingen van de schrijver:

Ik denk dat Carry Slee met deze verhaal wil zeggen dat als je een probleem hebt, naar je ouders moet gaan. Of dat je er met iemand over moet praten zodat bijvoorbeeld als iemand je de hele tijd aanrand niet daarna verdergaat en je probeert te verkrachten.

En als je homo bent dat het niet erg is. Maar dat je het wel aan je ouders moet vertellen. En die de gevolgen moeten inzien.Verhaalsoort:

Probleem.C. Mening

1. Ik vond deze verhaal spannend omdat je niet wist wat er ging gebeuren.

En ik vond het ook begrijpelijk dat Jorrit boos werd op Ruben toen hij ontdekte dat Ruben homo was. Want als ik Jorrit was zou ik denk ik ook boos worden op Ruben en niets meer met hem te maken willen.

Verder vond ik het ook verassend omdat Ruben in elkaar geslagen werd op dat oude basketbalveldje en tussen twee auto’s ging rennen want ik dacht dat hij daar wel zou blijven liggen en Jorrit hem zou helpen.2. Het is midden in de nacht als Sasja wakker schrikt. Hoorde ze nou iets of leek het maar zo? Ze blijft luisteren en dan hoort ze voetstappen op de trap. Felix! En Sasja zit meteen rechtop in bed. Wat zeur ik nou, denkt ze. Felix slaapt bij Sjoerd. Het is vast haar moeder die haar een nachtzoen komt geven. Daar heeft ze nu geen zin in. Ze wil slapen en wilt weer liggen. Een paar tellen later hoort ze de deur van de zolder opengaan. Sasja houdt haar ogen dicht. Als haar moeder ziet dat ze slaapt, gaat ze vanzelf weg. Ze hoort voetstappen in haar kamer en dan voelt ze dat haar moeder zich over haar heen buigt. Zal ze dan toch maar even gedag zeggen? Sasja doet haar ogen open en dan gaat er een schok door haar heen. Het is haar moeder helemaal niet, het is Felix. Ze wil gillen, maar Felix legt zijn hand op haar mond.

‘Ssst… niet schrikken Ik had je toch beloofd dat ik met je zou vrijen? Wat heb je een goeie plek uitgezocht. Vrijen onder de sterrenhemel, als dat niet romantisch is. Maar dat moet ook, want het is je eerste keer.’

Sasja probeert Felix’ hand weg te trekken, maar dat gaat niet. ‘Je vindt het heus wel fijn,’ fluistert hij in haar oor. ‘Dat zal je zo wel merken. Voel eens hoe ik naar je verlang?’ Felix pakt Sasja’s hand en legt hem op zijn piemel. Sasja voelt de tranen in haar ogen springen. Ze moet bijna overgeven als ze bedenkt wat er gaat gebeuren. Ze probeert zich los te rukken, maar Felix is veel sterker. Ze maakt geen schijn van kans.

‘Ik zal heel voorzichtig doen.’ En Felix wil boven op haar gaan liggen.

Hij gaat me verkrachten… Sasja slaat paniekerig met haar armen om zich heen. Met haar hand stoot ze de schemerlamp om. Hij valt van de stoel op de grond.

‘En nou geen spelletjes meer.’ Felix is kwaad. ‘Je blijft rustig liggen, anders doe ik je wel pijn.’ En hij trekt haar benen ruw uit elkaar.

Nou gaat het gebeuren denkt Sasja. Nou gaat het gebeuren waar ik zo bang voor was. Maar dat mag niet. Het kan haar niks meer schelen of haar moeder en Koen ruzie krijgen. Ze wil gillen, maar Felix drukt zijn hand nog krachtiger op haar mond. Ineens springt het zolderlicht aan. ‘Wat gebeurt hier?

Ik vond deze situatie zielig omdat je bijna niks kunt doen als je wordt verkracht vooral als de andere sterker is dan jij. En dan moet je wel vrijen met hem. Als Sasja’s moeder en Koen niet thuis zouden zijn zou ze wel verkracht worden. En zij heeft geluk gehad.

Ik vond het ook een beetje verassend omdat ik dacht dat ze wel werd verkracht. Maar omdat die lamp was gevallen kwam Koen naar boven en zag dat Felix Sasja wou verkrachten. Gelukkig is het goed afgelopen.

D. Informatie over de auteur:Carry Slee werd 1 juli 1949 geboren in Amsterdam. Na de middelbare school volgde ze een opleiding aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht. Na het behalen van het diploma werkte ze als dramadocent op een school in Utrecht. Samen met haar leerlingen verzon ze verhaaltjes. Daar ging ze thuis zelf mee door. Op een bepaald moment begon ze die verhaaltjes op te schrijven. Ze stuurde een verhaal in 1988 in Bobo en in 1989 verscheen haar eerste boek. Ze gaf haar baan in het onderwijs op en ging alleen nog maar schrijven. In 10 jaar tijd heeft ze zo'n 40 boeken geschreven. Ze ontving van de Kinder- en Jonge Jury 13 prijzen; dat is een record. Carry Slee heeft 2 dochters (Nadia en Masja) en ze woont in bergen.

Haar dochters vormen haar grootste inspiratiebron.

Carry Slee’s boeken voor de allerjongste kinderen spelen belangrijke gebeurtenissen in een gezin, dieren en de seizoenen een grote rol. Haar boeken voor oudere kinderen gaan vaak over een groepje vrienden op school die thuis en op school allemaal zo hun eigen problemen hebben. De boeken voor de oudste kinderen gaan over serieuze onderwerpen als pesten, zelfmoord, drugs, zinloos geweld en racisme.

Ik denk dat de boekbesprekers haar boeken goed vinden want, Carry Slee schrijft haar boeken in geen moeilijke taal.

Boeken:

Razend

Afblijven

Spijt

Kappen

Pijnstillers

De smoezenkampioen

Verdriet met mayonaise

Confetti Conflict

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen