Boekverslag : J.r.r. Tolkien - The Lord Of The Rings / In De Ban Van De Ring
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1038 woorden.

Titel

Lord of the ringsTitelbeschrijving

deel 1: J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring: 'De Reisgenoten', het Spectrum, 1977, eenentwintigste druk

deel 2: J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring: 'De twee torens', het Spectrum, 1977, eenentwintigste druk

deel 3: J.R.R. Tolkien, In de ban van de ring: 'De terugkeer van de koning', het Spectrum, 1977, eenentwintigste drukKorte inhoud

De hoofdpersonen uit dit boek zijn: Frodo, Sam Gewissies, Merijn (Meriadoc Brandebok) en Pepijn (Peregrijn Toek). Zij zijn hobbits uit 'De Gouw', een landje in Midden Aarde, waar het verhaal speelt. Verder spelen Gandalf (een tovenaar), Legolas (een elf) Gimli (een dwerg) en Aragorn (een Mens) Sauron (de boze heerser uit het land Mordor en de eigenaar van de ring die alle voorgenoemde personen moeten trachten te vernietigen en Gollem (duizenden jaren geleden ook een hobbit, maar doordat hij de ring te lang in zijn bezit heeft gehad is hij gemuteerd in een walgelijk gedrocht) een grote rol. Het verhaal draait om de ring van Sauron, ook wel de 'Ring van Doem' genoemd. Bilbo, de oom van frodo heeft de ring heel vroeger van Gollem veroverd, en hem aan Frodo gegeven. Nu heeft Gandalf ontdekt, dat de ring erg gevaarlijk is en dat hij vernietigd moet worden in de kloof van de 'Doemberg' in Mordor, waar hij ook (door Sauron) gemaakt is. Sauron wil de ring ook, en stuurt zijn hele hebben en houden op Frodo af, die op weg gaat om de ring te vernietigen. In het eerste deel wordt je geïntroduceert in de wereld van Midden Aarde, en maak je kennis met veel personen die een rol spelen. Op ongeveer de helft van het eerste deel wordt besloten dat de ring moet worden vernietigd, en beginnen Frodo, Sam, Merijn en Pepijn aan hun missie, of, zoals het in hun boek wordt genoemd, hun 'Queeste'. Gandalf heeft afgesproken Frodo te ontmoeten in Rivendel, een stad waar veel elfen leven en waar Elrond, een Grote Elf woont. Daar maken ze kennis met Legolas en Gimli, krijgen ze een betere uitrusting en gaan ze verder op weg naar Mordor. Ze gaan door de Mijnen van Moria, waar ze Gandalf de Grijze verliezen in de strijd tegen een Balrog, dat is een vloek in de vorm van een magisch monster. Onder leiding van Aragorn gaan ze verder, en zo eindigt het eerste deel. Het tweede deel begint waar het eerste eindigt, en neemt het groepje reizigers mee naar een rivier, waar ze vechten met orks, en boromir, een mens uit het groepje, sneuvelt. Bij die rivier besluit Frodo alleen verder te gaan, om de ring te vernietigen. Hij doet de ring om, waardoor hij onzichtbaar wordt, en knijpt hem met een bootje. Sam mist Frodo, ziet het bootje 'uit zich zelf' het water in gaan en doorziet Frodo's plan. Hij springt het bootje achterna en gaat met Frodo mee.

Zo valt het reisgenootschap uiteen. De rest van het tweede boek vertelt over Frodo en Sam, en hoe zij steeds dichter bij Mordor komen, en over de rest van het reisgenootschap, en hoe zij meevechten in de strijd tegen de legers van Sauron. Het derde boek vertelt hoe Frodo en Sam, met hulp van…. Gollem…. de ring vernietigen, en hoe de rest vecht tegen de nazgûl, dat zijn ringgeesten, en de rest van Sauron's legers, en hoe spoedig na het vernietigen van de ring de legers vernietigd worden. Daarna 'breekt er een nieuwe area aan' d.w.z. dat er een nieuw tijdperk aanbreekt waarin alles anders wordt. Alle mensen uit de derde area (dus de aera waarin het verhaal voor het grootste gedeelte speelt) en die bepaalde toverkrachten hadden, of lang in het bezit van de ring waren geweest, gaan weg over zee naar een elfeneiland. (de reden daarvoor is mij tot dusver duister gebleven.)Extra opdracht: schrijf een recensie van jouw boek

In de ban van de ring is een fantasie-boek, maar wel met sommige herkenbare dingen er in. Het is een spannend boek, en zeker niet saai of langdradig geschreven.

Je moet van het soort boek houden, maar als je er van houdt, kan je er enorm veel plezier aan hebben, zeker als jehet verhaal goed snapt, en je van te voren het proloog hebt gelezen, want anders kan je het wel vergeten met lol hebben aan het verhaal en zo.

Het boek is bedoeld voor volwassenen geschreven, maar een intelligent kind dat interesse heeft voor het soort boek kan er ook veel lol aan beleven, want afgezien van het feit dat zo'n beetje alle dingen die iets met de ring, toverkracht of roem te maken hebben met een heefdletter geschreven zijn, en afgezien van het feit dat Tolkien niet 'jij bent' maar 'gij zijt' schrijft, en niet jij was maar gij waart en verder schrijft in de taal van een gemiddelde middeleeuwer, is het toch goed dat hij het zo gedaan heeft, want het heeft het boek extra echt gemaakt, en het heeft gezorgd dat je nog beter in de sfeer van het boek komt. Het boek bevat geen illustraties, afgezien van het kaartje van de Gouw voorin het eerste deel, (er schijnt ook nog een grotere in hebben gezeten, maar die is pleite.) maar dat is ook het beste, want als je weet hoe bijvoorbeeld Frodo er uit ziet, kan je er niet over verder fantaseren, en is het boek meteen een stuk minder leuk.Het boek heeft haast een abstracte kaft, je kan er heel vaag iets in herkennen, maar volgens mij is dat expres gedaan om de reden die ik ook al eerder genoemd heb, namelijk dat het dan vast staat hoe iets of iemand er uit ziet, en je niet bij jezelf een beeld kan vormen van hoe iemand er uit ziet, of dat hij in jouw fantasie paars is, of groen of zo.Het boek gaat over een groep wezens en mensen die in midden aarde leven. Een ring van Sauron, een boze macht in de vorm van een wezen, kan de hele aarde regeren, als Sauron hem om heeft. De ring rust bij de groep mensen die trachten hem te vernietigen, en op hun tocht beleven zij de gekste avonturen, maar het lukt ze uiteindelijk toch.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen