Boekverslag : J.r.r. Tolkien - The Lord Of The Rings / In De Ban Van De Ring
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1751 woorden.

Three rings for the Elven-kings under the sky,

Seven for the Dwarf-Lords in their halls of stone,

Nine for the Mortal Men doomed to die.

One for the dark Lord on his dark throne

In the land of Mordor where the shadows lie.

One ring to rule them all, One ring to find them,

One ring to bring them all and in the darkness to bind them

In the land of Mordor where the shadows lie.
Titel

Lord of the rings.Auteur

J.R.R. Tolkien.Eerste druk

Urwin 1954, London.J.R.R. Tolkien is in 1982 in Zuid-Afrika. Maar hij groeide op in Birmingham en studeerde in Oxford. Tijdens WO 1 vocht Tolkien in het leger. Na de oorlog werd hij een leraar Engels en literatuur. De Hobbit en zijn vervolg Lord of the Rings zijn Tolkiens bekendste boeken. Tolkien overleed in 1973.Verslag

Boek 1. The fellowship of the ring.

Het is de 22ste dag in de Heiligmaand in het jaar 3001 van de Gouwtelling. Bilbo Balings viert zijn verjaardag. Bilbo wil de laatste jaren van zijn leven alleen doorbrengen zonder zijn vervelende familie. Hij verdwijnt met behulp van de ring die hij vond bij Gollum. Frodo, Bilbo favoriete neef erft al zijn bezittingen. Ook de ring. Gandalf, een machtige tovenaar, zegt tegen Frodo dat deze ring moet worden vernietigd in het vuur waarin hij is gesmeed. Dit is in de Doemsberg in het land van Duister, Mordor. Sauron heeft deze ring ooit laten maken samen met 2 ander ringen ( zie gedicht ). Frodo en zijn beste vrienden Sam, Pepijn en Merijn gaan naar Rivendel de Elfenstad. Daar zal Gandalf op ze wachten. Onderweg naar Rivendel komen ze een raar figuur tegen, Stapper. Verderop in het land waar de Hobbits leven komen ze de Zwarte rijders tegen. Dit zijn handlanger van Sauron, de zwarte heerser. Aan deze wezens ontsnappen ze dankzij Gandalf de Grijze en Elrond.Boek 2. The two Towers.

De raad van Elrond, de elfenkoning, beslist dat de ringdrager de ring zal moeten vernietigen. Ze stellen een reisgezelschap samen. Dit gezelschap bestaat uit 4 Hobbits, een Elf, een Dwerg en twee Mensen. De hobbits ken je al. Legolas de Elf, Gimli de Dwerg en Aragorn en Boromir completeren het gezelschap. Aragorn is de echte naam van Stapper. Ze verblijven nog een paar dagen in Rivendel waar de Elfen voor het reisgezelschap betere uitrusting maken. Daarna gaan ze op weg naar Mordor. In de mijnen van Moria verliezen ze Gandalf de Grijze die verliest in de strijdt tegen een Balrog. Een magisch monster. Als ze uit de mijnen ontsnappen, dankzij Gimli want deze mijnen waren door Dwergen gebouwd, gaan ze verder onder leiding van Aragorn. Dan komen ze bij een Rivier waar ze worden belaagt door Orks. Boromir komt hierbij om het leven. Frodo doet de ring om zodat hij onzichtbaar wordt en wil er alleen vandoor gaan om de ring te vernietigen. Maar Sam kan nog net bij Frodo in het bootje springen. Pepijn en Merijn worden ontvoerd door orks en Aragorn, Legolas en Gimli gaan achter de orks aan. Zo valt het reisgezelschap uiteen. Pepijn en Merijn kunnen in het woud van Fangorn ontsnappen. Dat is ook de plaats waar Aragorn, Legolas en Gimli Gandalf de Witte ontmoeten. In dit woud kwamen Pepijn en Merijn Boombaard tegen. Deze roept alle enten op in dat bos en zij vernietigen Isengard. Dit was de stad waar Saruman verbleef. Ook een tovenaar maar een zwarte tovenaar. Hier zet Gandalf Saruman vast in zijn toren Orthanc. Pepijn en Merijn worden allebei ridders bij 2 verschillende steden. En maken verschillende veldslagen mee waar ook Legolas en Gimli in meevechten. Frodo en Sam worden door Gollum gevolgd en komen onderweg Faramir tegen, de broer van Boromir. Deze wil Gollum doden maar Frodo laat dit niet toe en de volgende dag worden ze door Gollum naar Mordor geleid. Frodo en Sam worden door Gollum in de val geleid naar Shelob. Een reusachtige spin. Maar Sam verslaat het beest en Frodo word gevangen genomen door de orks uit Cirith Ungol. Maar Sam gaat Cirith Ungol binnen en bevrijdt Frodo.Boek 3. The return of the King.

Inmiddels wordt Minas Tirith aangevallen door duizenden orks en een nazgul. Een afschuwelijk monster. Maar dit monster wordt door Merijn en Eowyn gedood. Eowyn is de dochter van de koning van Minas Tirith. Deze koning heette Theoden. Frodo en Sam staan aan de voet van Doemberg waar Gollum hen aanvalt maar Sam schrikt hem af met zijn zwaard Prik. Inmiddels is Frodo in de doemberg gegaan. Maar wil de ring niet in het vuur gooien. Als je de ring te lang draagt wil je hem niet meer kwijt. Frodo slaat Sam bewusteloos. Maar "gelukkig" komt Gollum. Deze bijt de onzichtbare vinger van Frodo af. Hij heeft de ring maar stort met Ring en al in de spleet in de Doemberg. Daarna keert iedereen terug waar hij hoort. De vier Hobbits keren terug naar Midden-Aarde. Maar in het land waar de Hobbits leven, de Gouw, heeft Saruman flink huisgehouden. Dus de vier Hobbits moeten de Gouw weer helemaal opbouwen. Dan breekt een nieuwe ERA aan. Alle mensen die veel macht hadden of toverkracht hebben geen macht meer. Deze trekken naar de Grijze Havens en varen overzee naar………..? Dus Bilbo, Frodo, Gandalf en vele Elfen verdwenen.Titel

Sauron heeft vele duizenden jaren geleden een ring laten smeden in de Doemsberg. Dit was de belangrijkste ring van allemaal. Hij is hem kwijtgeraakt aan Gollum. Toen nog een Hobbit. Iedereen die dus in bezit is van die ring is Lord of the rings.Genre

Lord of the rings is een fantasie boek. Maar het is absoluut geen boek voor kinderen want het is best moeilijk te lezen.Opbouw

Het hele verhaal bestaat uit 3 delen weer onderverdeeld in 6 boeken met 62 hoofdstukken.Karakterbeschrijvingen

Hier moet ik veel tijd aan besteden want alle karakters veranderen in de reis naar Mordor toe.Frodo:

Frodo is het belangrijkste figuur uit het boek, want hij moet met de zwaarste last dragen. Namelijk de ring. Hij heeft deze ring geërfd van Bilbo en het is zijn taak om deze ring te vernietigen. Door deze ring wordt zijn denken door elkaar gegooid. Als iemand over de ring begint dan wordt hij bang dat iemand hem af zal pakken. En als hij hem om zijn vinger heeft zitten wil hij hem niet meer afdoen. Hij krijgt een extra persoonlijkheid. Net als Gollum. Deze heeft de ring te lang aan gehad. Zolang hij Smeagol is heeft hij een onhoudbare begeerte voor de ring. Maar bij Frodo was deze extra persoonlijkheid nog niet ver ontwikkeld. In het begin van het verhaal is Frodo nog maar een doodgewone Hobbit. Maar hoe verder hij op reis is hoe meer verantwoordelijkheid hij krijgt. Want het goed wezen van de hele Midden Aarde staat op het spel want al Sauron zijn ring terug krijgt is hij oppermachtig en overwint het kwaad.Sam:

Sam is de trouwe dienaar van Frodo. Sam is de zoon van een tuinman in de Gouw. Hij is ook net als Frodo een doodgewone Hobbit maar ook hij krijgt een steeds grotere verantwoordelijk, want Frodo krijgt het steeds zwaarder met de ring want de last is enorm zwaar. Dus Sam moet zijn meester beschermen tegen alle kwaad. Hij is dus erg belangrijk in het avontuur want Frodo had het in z'n eentje nooit gehaald. Sam wordt ook steeds moediger want hij moet als halfling door het duistere land Mordor trekken.Pepijn en Merijn:

Pepijn en Merijn zijn twee grote vrienden van Frodo en Sam. Ook zij waren eerst twee doodgewone Hobbits. Maar in de loop van het verhaal worden zij de trouwste dienaren de koning van de Mark die Minas Tirith beheerste koning Theoden. Dus ze hadden een titel gekregen. Maar ook hun moed groeide enorm. Zo doodde Merijn samen met Eowyn een Nazgul.Aragorn:

De vier Hobbits komen dit figuur tegen in "De steigerende pony". Hij zit heel stil in een hoekje en kijkt toe. Maar als de hobbits als enige nog maar in de gelachkamer zitten zit hij er ook. Hij stelt zich voor als Stapper, hij is een doler. Maar in de loop van het verhaal ontpopt hij zich tot troonopvolger van Isildur. Ook hij veranderd dus in het verhaal. Eerst zien veel mensen hem als een achterdochtig persoon maar hij blijkt dus een koning te zijn. Ook wordt hij voor een lange tijd leider van het reisgezelschap.Legolas en Gimli:

Dit zijn de Elf en de Dwerg uit het reisgezelschap. Eigenlijk hebben Elfen en Dwergen en enorme hekel aan elkaar. Maar tussen deze twee ontstaat een grote vriendschap. Ook houden ze het hele avontuur een wedstrijd, namelijk wie de meeste Orks vermoordt. Ook spelen zij een grote rol bij het voortzetten van de reis. Legolas leidt ze door het Elfenwoud Lothorien, en Gimli haalt ze uit de Mijnen van Moria. Deze werden namelijk gebouwd door het volk van Durin de Onsterfelijke. De eerste bekende Dwerg. Zij veranderen dus ook enorm. De volken beginnen ook hun afschuw tegen De Elfen of De Dwergen af te bouwen. Want Gimli was de eerste Dwerg in twee Era die het Elfenwoud Lothrien heeft mogen aanschouwen.Boromir:

Boromir was de broer van Faramir en de zoon van Theoden. Deze eigenlijk een grote rol in het verhaal want hij zorgt ervoor dat Frodo alleen verder wil gaan en dat zo het reisgezelschap uiteen valt. Hij probeert namelijk de ring van Frodo af te nemen want hij voelt een enorme begeerte voor de ring.Gandalf de Grijze, Gandalf de Witte:

Dit is dus een en dezelfde persoon. Maar hij wordt Gandalf de Witte omdat is gestorven en weer is herrezen uit de dood. Deze tovenaar zorgt ervoor dat de ring wordt vernietigd want hij ziet in dat dit een gevaarlijke ring is. Ook redt hij het gezelschap een paar keer van een ondergang. Maar dit kwam omdat hij tot en met de Mijnen van Moria. Ook zorgt hij ervoor dat de vier Hobbits stapper tegenkomen.Gollum, Smeagol.

Ook dezelfde persoon. Maar zoals uitgelegd heeft hij 2 persoonlijkheden. Door hem komt de ring in Mordor en wordt hij vernietigd dus ook een heel belangrijk figuur. Eigenlijk raar dat een vijand van de ringdrager ze helpt om de doemberg te vinden. Maar zijn andere persoonlijk leidt ze wel in een val.Plaats/ruimte

Het verhaal speelt zich af in een fantasie wereld. Hierin leven ook fantasie figuren, zoals Hobbits, Dwergen, Elfen Tovenaars, Orks, Nazguls, en Balroggen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen