Boekverslag : Colin Thiele - Schaduw Uit De Diepte
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1679 woorden.

Hoofdstuk 1Tom ging bij zijn oom, tante en nichtje wonen in Australië. Hij had nog nooit van grote Jaap gehoord en wist niet hoe gevaarlijk, hij was heel erg onder de indruk van het eiland Kokkelbaai hij vindt het een groot schateiland. Zijn Oom had een boot ‘het zeepaard’ die leende hij uit aan klassen sportvissers en dergelijke.

Tom en zijn Oom zaten te denken hoe ze de schapen van een eiland op kokkelbaai moesten krijgen.

Hoofdstuk 2Tom was op het marktplein met Zwabber (een zwerfhond uit de stad) aan het spelen toen Tom de bal weggooide en Zwabber er achteraan rende en de slager omver rende en de slager van zijn fiets viel.Zijn ouderws waren boos omdat hij de slager van zijn fiets had gegooid, zijn ouders zeggen dat die hond veel te veel achter iedereen aan rende en alleen maar onheil aanrichte.

Hoofdstuk 3Tom en Meta gingen een paar weken in Port Lincoln logeren en ze hadden allebei erg veel zin om erheen te gaan want je kon er lekeker zwemmen.Tom ging met zijn vrienden zwemmen in de zee.

Tom en Meta gingen een zwemwedstrijd houden van het strand naar de het vlot een soort betonne plank in het water. Meta was een kei in het zwemmen en lag al snel voor Tom, Meta was al bij het vlot toen er opeens een grote vin achter Tom aanzwemde en hem achtervolgde hij begon harder te zwemmen en kwam nog net op tijd op het vlot want de haai wou net bijten en hij was zo bang dat hij omviel op het vlot.

Hoofdstuk 4Toen de Oom van Tom hoorde dat hij aangevallen was door een witte haai werd die toch zo kwaad dat die zei; ,, nu komt er een eind aan die haai ik ga een haaienjager inhuren”

Wie is dan een haaienvanger vroeg Tom?

Oom zei Jeorge Lane hij is een van de bestge haaienvangers van de wereld. Zwabber kwam weer bij de bakker aan en at een paar worstjes op van de tafel en de bakker was zo boos dat hij er met het slagersmes achteraan ging.Er werd nog lang over Tom en grote Jaap gepraat in het dorp.En iedereen was het erover eens dat grote Jaap weg moest uit Port Lincoln.

Hoofdstuk 5

Oom Harry nam direct contact op met Jeorge Lane. Jeorge Lane zei dat hij direct zou komen wanneer hij tijd had. De kranten stonden vol met het nieuw van grote Jaap en Tom en er kwamen heel veel mensen naar Port Lincoln om te kijken hoe george Lane grote Jaap ging verslaan. Jeorge Lane stelde voor of Tom en Meta mee konden gaan op de boot om het eten te maken en schoon te maken en ze te helpen met grote Jaap te vangen. Maar Oom was het daar niet mee eens, maar georde Lane kon hem toch overhalen en de kinderen zouden meegaan om grote Jaap te vangen. Een dag later vertrokken ze naar open zee en Dikkop (een zeemansjongen) gooide de trossen los en ze voeren weg.

Hoofdstuk 6

Hun eerste taak was om Grote jaap te vangen en hem proberen aan de haak te slaan. Iedereen ging naar bed om de volgende dag grote Jaap aan de haak te slaan en binnen te halen. De volgende dag kwam Oom Harry ze wakker maken en vroeg aan Tom die nog halfslapend was of die zich wou wassen of dat hij in bad wou, Tom zei; ,, ik wil wel in bad” toen pakte zijn Oom hem vast en gooide hem in zee, Tom was vergeten dat ze op het schip geen bad hadden. Toen iedereen aangekleed was gingen ze walvistraan achter de boot aan laten drijven, haaien die het walvistraan rook kon geen weerstand bieden en moest achter de boot aanzemmen.Toen kwam er een groep haaien aan en zwom achter de boot naar het stuk aas toe dat buiten de boot hing met een grote haak erin. Ze bleven kijken welke haai het was (grote Jaap kunnen za herkennen aan een grote wond op zijn hoofd. Grote Jaap zat er niet bij maar wel een paar andere grote haaien Tom stelde voor om er maar eentje te proberen omdat het misschien een record zou kunnen worden. Ze gingen de haai proberen te vangen en binnen te halen maar hij ontsnapte en maakte een diepe wond in de hand van George Lane en ze gingen slapen en hoopte de volgende dag het beter te doen en grote Jaap te vangen.

Hoofdstuk 7

De volgende avond zaten ze met ze alle op de boot te wachten Oom Harry zei; ,, er is een lekker briesje vandaag zullen we grote jaap wel vinden en missschien ook vangen”. Toen de volgende dag zagen z opeens een grote witte haai zwemmen het was Grote Jaap en ze probeerden hem aan de haak te slaan en dat lukte. Het werd een hele lange moeizame jacht maar toen ze grote Jaap bijna hadden, knapte de staaldraad en grote Jaap was weg.

Hoofdstuk 8

Ze gingen terug naar Kokkelbaai met een treurig gezicht. Er kwam zwaar omweer en ze besloten om weer terug te gaan naar zee en op grote Jaap te gaan jagen. Ze gingen inkopen doen voor twee dagen en kochten nieuwe lijnen en nieuw aas en ze namen de reddingsboot mee om te gebruiken als er iets foet ging of als er iemand overboord zal vallen en weg zal drijven.

Hoofdstuk 9

Ze hadden Grote Jaap gevonden en aan de haak geslagen maar george Lane zat op een luik en teon grote Jaap ging trekken aan het touw zakte het luik door en viel in zee en grote Jaap was vrij maar George Lane was in het water en hij bloedde hevig en zijn bloed trok de haaien aan en Tom sprong snel overboord en trok George Lane op het schip want de haai kwam net bij de boot aan en begon helemaal wild te worden door het bloed maar iedereen wist dat het lot voor Grote Jaap is om vrij te zijn. George Lane werd naar huis gebracht door een boot die ze opgeroepen hadden dat dei George Lane mee moest nemen naar het ziekenhuis, maar George Lane beloofde dat hij mee zal helpen de schapen te vervoeren naar kokkelbaai.

Hoofdstuk 10

Door het rond dobberen met Grote Jaap had het zeepaard veel benzine en opeens viel dus ook de motor stil en Oom Harry moest de motor bijvullen maar toen hij dat wilde doen ontplofde de motor en iedereen werd van boord geblazen de zee in de enige die aan boord kon blijven was Tom en hij pakte de opblaasbare boot en sprong in het water de boot blaasde zichzelf op en hij haalde iedereen uit het water toen voeren ze naar het dichtstbijzijnde eiland en legde daar aan en gingen naar een vervallen huisje aan het strand hun vader had erge brandwonden over zijn hele lichaam en hij moest snel hulp hebben anders zou hij snel slechter worden en uiteindelijk doodgaan en Tom en Meta zouden dan omkomen van de honger ze legde hun Oom op een bed en maakten een lamp met een spiegel erin om s.o.s te zijnen dat ze misschien gevonden zouden worden.Hoofdsruk 11

Later kwamen ze erachter dat ze Zwabber op de boot hadden achtergelaten en dat hij nu ergens in zee zou liggen. Hij ging ’s avonds naar de rotsen om de s.o.s te zijnen en hopen dat ze gered zouden worden en van dit eiland afkwamen dit dacht Tom teoen hij door de kauw over de grijze kliffen liep helemaal verkrompen door de kauw.

Hoofdstuk 12

Op het eiland waren wilde dieren en schapen die ze braden en Meta ging de hele dag vissen op inktvissen en normale vissen.

Met Oom Harry ging het al snel slecht en hij meost binnen een een dag naar het ziekenhuis anders zou hij het niet overleven.

Meta ging nu een keer om de s.o.s. te zenden maar dat lukte ook niet en ze ging weer terug en maakte vlees voor iedereen en wat drinken van de planten die daar groeien.

Hun Oom moest nu snel een dokter hebben want de brandwonden waren diep in zijn vel terechtgekomen en hij ging bijna dood.

Hoofdstuk 13Toen Tom de volgende dag wakker werd was Meta al druk in de weer om thee te zetten van wat overlijfselen uit het schip die Tom had meegenomen. En ze had al lekkere vis gebraden en ze gingen bij oom te kijken en gaven hem een beetje vis en ze aten zelf ook een beetje van de vis. Later op de dag gingen ze vissen en wat vlees eten.Hoofdstuk 14Ze lagen ’s avonds voor het huis en opeens zagen ze een helikopter.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen