Boekverslag :  - The Horse Whisperer
De taal ervan is Engels en het aantal woorden bedraagt 1713 woorden.

Samenvatting van the horse whispererDe vriendinnen Judith, 14 en Grace, 13 jaar, gaan op een mooie winterochtend paardrijden, wat ze bijna elke ochtend in het weekend doen. s’ Nachts heeft het gesneeuwd en gevroren. Alles gaat goed, tot ze verdwalen en ergens naar boven willen klimmen. Judith en haar paard, Gulliver, staan al boven als Grace, Judith heel hard hoort schreeuwen. Het is daarboven zo glad dat Judith en Gulliver uitglijden en Grace en Pilgrim meenemen. Ze rollen over de weg en worden aangereden door een vrachtwagen. Judith en Gulliver gaan dood, Grace ligt een tijdje in coma en verliest haar been en Pilgrim is er zo erg aan toe, dat de dierenarts hem wil afmaken. De moeder van Grace vindt dit niet goed en gaat op zoek naar iemand die Pilgrim kan genezen, een paardenfluisteraar.

Ze vindt Tom, een paardenfluisteraar uit Montana. Annie en Grace reizen naar Montana, Grace tegen haar zin, omdat ze niets meer van paarden wil weten. Robert kan vanwege zijn werk niet mee.

Annie vraagt Tom of hij een keer naar Pilgrim wil komen kijken. Nadat hij heeft gehoord hoe het met Pilgrim gaat, komt hij met tegenzin kijken. Na de verre reis van Annie, Grace en Pilgrim naar Montana, kan Tom niet weigeren om Pilgrim te helpen.

Tom woont op een afgelegen ranch, met zijn broer, diens vrouw Diane en hun drie zonen, Joe en de tweeling, Craig en Scott. Juist omdat hij zo afgelegen woont, besluiten ze samen, om practische redenen, dat Annie en Grace in het huisje bij de beek mogen wonen (ligt heel dicht bij de ranch)

Tom oefent elke dag met Pilgrim. Het is een schichtig dier geworden. Tom heeft veel geduld met Pilgrim en zorg ervoor dat hij vertrouwen in hem krijgt en uiteindelijk ook in Grace, die na veel overredingskracht meehelpt in de verzorging van Pilgrim.

Tom wil niet alleen Pilgrim en Grace helpen, maar doet het ook voor Annie, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Annie voelt dit ook voor hem.

Moeder er dochter raken vertrouwd met het leven op de ranch. Na een zware dag, gebeurd het onvermeidelijke, Tom en Annie zoenen hartstochtelijk en weten dat ze niet zonder elkaar kunnen leven. Ze houden hun liefde verborgen voor alle familieleden.

In de week dat Robert, Grace vader op bezoek komt, komt Grace ten val, waabij haar prothese wordt beschadigd. Robert en Grace reizen af naar New York voor een nieuwe prothese. In diezelfde periode zijn Tom en zijn familie ook afwezig. Tom kan Annie echter niet missen en komt terug. Er volgen 4 passionele dagen en nachten.

Als Grace terug komt, kan ze Pilgrim berijden. Voor Tom en Annie betekend dit het einde van hun samenzijn.

Grace komt erachter dar Tom en Annie een verhouding hebben. Uit boosheid rijdt Grace weg op Pilgrim. Tom en Frank (Toms broer) gaan haar zoeken. Opeens horen ze een meute paarden en boven hun geluid uit horen ze Grace schreeuwen. Ze rennen op het geluid af en Tom probeert de wilde paarden, die Grace hebben ingesloten, te kalmeren. Hij slaagt er bijna in, maar juist het laatste paard vertrappeld hem. Dit betekent zijn dood.

Na enkele maanden bevalt Annie van een zoon, Mathew. Ze weet niet of het kind van Tom of Robert is. Met het oog op Grace hebben Robert en Annie iedere beslissing, omtrent de toekomst van hun huwelijk, uitgesteld.

Met Pilgrim en Grace gaat verder alles goed.PersonagesEr zijn 4 grote personages: Pilgrim, Grace, Annie en Tom.

-Pilgim is het paard van Grace die samen met haar een ongeluk krijgt. Hij word na het ongeluk helemaal gek en vertrouwd niemand meer. Hij moet worden geholpen.

-Grace is een dertienjarig meisje (aan het eind van het boek is ze bijna vijftien) Een echt paardenfreak, altijd vrolijk, gezellig en spontaan. Na het ongeluk keert ze helemaal in zichzelf en word opstandig. Ze wil niets meer met haar Plgrim te maken hebben. Ook krijgt ze vele ruzies met haar moeder die zich volgens haar veels te veel met haar bemoeit.Door haar sterke karakter word ze uiteindelijk toch weer de oude.

-Annie is de moeder van Grace. Ze is een hardwerkende journalist die daardoor niet veel bij haar familie kan zijn. In de loop van het verhaal merk je dat haar karakter veranderd. In het begin doet ze zich erg hard voor en reageert overal koeltjes op. Ze heeft niet zo’n goede band met haar dochter, Grace. Ze vertellen elkaar weinig enz. Aan het eind van het boek laat ze haar emoties veel meer zien, praat veel met Grace (en anderen) over problemen, maar ook over leuke dingen. Ook is ze meer geinterreseert in anderen, dat was ze voorheen minder.

-Tom is de paardenfluisteraar die Pilgrim eerst niet wil helpen. Nadat Annie en Grace naar zijn woonplaats, Montana, zijn gereden heeft hij gezien wat zij er allemaal voor over hebben dat het paard geneest en wil Pilgrim proberen te helpen. Tom is een stille man die heel erg veel van paarden af weet.

Er zijn ook nog enkele bijrollen:

-Robert, vader van Grace en man van Annie. (hij heeft een behoorlijk grote bijrol)

-Judith, de vriendin waar Grace het ongeluk mee krijgt. Judith overlijdt.

-Gulliver, Judith’s paard, hij haalt het ook niet.

-Frank Booker, broer van Tom, vader van Joe, Craig en Scott

-Diane Booker, vrouw van Frank, moeder van Joe Craig en Scott

-Joe, oudste zoon van Frank en Diane

-Scott en Craig, de tweeling van Frank en Diane

GenreIn de bieb wordt het boek beschreven als een psychologische roman. Ik denk dat je het boek in veel catogorieen kan delen. Ik ben het eens met wat de bieb zegt, maar ik vind het boek ook erg dramatische. Het had wat mij betreft ook een psychologisch drama mogen heten. Maar psychologisch is het zeker. De gevoelens en gedachten van mensen worden heel erg mooi in dit boek beschreven.PlaatsHet verhaal speelt zich geheel af in Amerika.

Grace en haar vader wonen in Chatham. Annie komt alleen in het weekend thuis omdat ze een erg goede journalist is en in New York werkt.

Tom (de paardenfluisteraar) woont in montana. Daar is ook de ranch, met alle paarden, waar Grace en Annie naar toe gaan.TijdA Het verhaal speelt zich gewoon in onze tijd af. Dat heb ik opgemaakt uit de tekst.

B Er komen wel flashbacks in het verhaal voor, maar niet veel. Er staan kleine stukjes uit het verleden om het verhaal duidelijker te maken. Of er wordt gepraat over personen die aan dingen uit het verleden denken.Begin van het boekHet boek begint gewoon bij het begin. Grace wordt wakker en gaat naar haar paard toe. Het is eerst een inleidend stukje.Het einde van het verhaalHet boek heeft een gedeeltelijk gesloten einde. Tom is dood, zodat er geen verdere relatie tussen Tom en Annie kan zijn. Pilgrim is eindelijk genezen. Grace houdt weer erg van haar paard en durft er zelfs weer op te rijden. Annie heeft een zoon gekregen, terwijl ze nooit meer zwanger zou kunnen worden. Het is niet bekend van wie het kind is.

Het volgende stuk is een open eind:

Annie en Robert (vader van Grace) waren van plan om te trouwen, maar Annie heeft alles eerlijk opgebiecht over haar relatie met Tom. De zin die duidelijk maakt dat er nog even geen verdere beslissing wordt genomen is: ter wille van Grace hadden ze iedere beslissing over de toekomst van hun huwelijk opgeschort, als er uberhaupt nog sprake was van een toekomst.ProbleemHet eerste probleem is dat Pilgrim genezen en Grace weer de oude moet worden (de dood van haar beste vriendin en het verliezen van haar been zou moeten leren accepteren) Daarvoor gaan Grace en Annie naar Montana. Daar komt er een probleem bij: Annie heeft een man en wordt verliefd op Tom (de paardenfluisteraar). Tom is ook verliefd op haar. Ze onderdrukken hun liefde voor elkaar, maar later in het boek komt de liefde tussen hen wel tot uitdrukking.Wat voor een verhaal?Het boek is geschreven in de hij/zij vorm. Daarvoor heeft de schrijver denk ik goed gekozen, omdat er naar alle personen gekeken. En vanuit alle personen wordt beschreven wat zij voelen. Zo heb je denk ik meer duidelijkheid, omdat het nogal een moeilijk boek is.TitelverklaringVroeger gingen de mensen, als ze een wild of lastig paard hadden, naar een zogeheten “paardenfluisteraar”. Dat was iemand die het wilde paard meenam naar een afgesloten plek en het paard genas van zijn wildheid, door er tegen te praten en zijn hand op het edele dier te leggen. Dan kwam het dier na een tijdje weer terug bij de eigenaar, volkomen rustig.

In dit boek is Tom die “paardenfluisteraar”. Hij heeft pilgrim genezen. (de genezing van Pilgrim was het onderwerp van het boek)Eigen meningIk vond het een ontzettend mooi en realistisch boek. Wat er in dit boek is beschreven zou iedereen kunnen overkomen. Er wordt vanuit allerlei standpunten vertelt. Er zit van alles in spannig, romantiek, drama, ga zo maar door. Het is echt een boek, dat je niet aan de kant kan leggen. Je wilt weten hoe het verder gaat.

Ik denk dat ik net de leeftijd heb om dit boek te lezen want er worden best wel veel moelijke woorden en zinnen gebruikt, maar uit de rest van het verhaal leer je die snappen. Zo ook de aller errste zin van het boek: Het begon met de dood, zoals het ook zou eindigen met de dood.

Pas aan het eind van het boek begrijp je deze zin. Fantastisch mooi gedaan!VerwerkingsopdrachtIk ben het boek gaan vergelijken met de film die van dit boek is gemaakt. Je ziet duidelijke verschillen. In de film speelt de relatie tussen Tom en Annie (bijna) de grootste rol, terwijl in het boek Grace en Pilgrim in de “spotlights” staan. Het boek wil meer de spanning opbrengen: zal Grace ooit nog op Pilgrim rijden, nu haar been geamputeerd is en ze helemaal getraumatiseerd is van Pilgrim??? In de film vergeet je haast dat Grace haar been geamputeerd is.

Het einde van film en boek is ook anders. Het einde van de film is dat Annie gewoon weggaat van Tom, omdat ze voelt dat hun relatie verkeerd was

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen