Boekverslag : Donna Tartt - The Secret History / Verborgen Geschiedenis
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4268 woorden.

Titel

De verborgen geschiedenis



Auteur

Donna Tartt



Uitgever

Anthos



Jaar van verschijnen

1993



Aantal bladzijden

528



De hoofdpersoon

De hoofdpersoon is Richard Papen. Hij is 28 jaar wanneer hij het verhaal vertelt. Het verhaal zelf speelt af wanneer hij 20 jaar is. Hij is afkomstig uit een klein dopje, Plano. Dat ligt in het noorden van Silicon Valley, Californië. Hij heeft geen broers of zussen. Hij is niet erg gesteld op zijn ouders, want zij geven hem heel weinig aandacht. Het is een stille, verlegen jongen. Hij rookt en drinkt weinig, hij komt niet vaak voor zijn mening uit. Hij wou medicijnen gaan studeren, vooral omdat zijn ouders daarop tegen waren. Zij wilden dat Richard zijn vader ging helpen in zijn tankstation. Omdat de decaan zei dat hij er maar een taal bij moest nemen, ging hij Grieks erbij leren. Na high school gaat hij verder studeren aan de universiteit van Hampden in Vermont. Dat ligt aan de oostkust van Amerika. Daar studeert hij psychologie. Na een jaar wil hij zijn hoofdvak veranderen, hij wil weer Grieks gaan doen. Hij wordt verliefd op Camilla. Richard verandert wel in de loop van het verhaal. Hij wordt veel achterdochtiger, drinkt en rookt aan het eind meer.



Het probleem van de hoofdpersoon

Richard is er achter gekomen dat zijn 4 van zijn medestudenten een boer vermoord hebben. Een andere medestudent (Bunny) van Richard weet dat ook en ze zijn bang dat hij zijn mond voorbij praat. Dat kunnen ze natuurlijk niet hebben. Een tijd vermoorden ze met zijn vijven (óók Richard) Bunny. Dat mag niemand te weten komen.



De andere personen

Henry Winter: Henry is heel slim en studeert ook de hele dag door. Hij is heel lang (groter dan 1.80) en draagt een bril. Henry heeft donker haar een vierkante kin en een bleke huid. Hij draagt altijd donkere Engelse pakken en een paraplu. Hij spreekt ongeveer zeven talen. Hij heeft een auto en krijgt heel veel geld van zijn ouders en heeft een auto. Henry is enig kind. Henry is ongeveer 20 jaar oud.

Edmund Corcoran: Hij wordt door iedereen Bunny genoemd. Hij is een paar keer blijven zitten en is 24 in het verhaal. Hij is praatgraag, tot ergernis van de anderen. Hij bezoekt veel feesten en heeft een vriendin, Marion. Hij draagt een bril (precies dezelfde als Henry) en hij is nieuwsgierig. Hij is slonzig en blond. Hij heeft elke dag hetzelfde aan en heeft een litteken op zijn hoofd. Bunny drinkt heel veel en is dan ook vaak dronken. Zijn ouders hebben gezorgd dat al hun kinderen (Bunny heeft nog een stel broers) naar een goede school konden en nu moeten ze het zelf maar uitzoeken. Hij wordt op de helft van het verhaal vermoord. Bunny had de rare gewoonte over 's avonds nog keiharde marsmuziek van John Philip Sousa te draaien.

Charles Macualay: Hij is wees en hij is 20 jaar oud. Hij en Camilla zijn een tweeling. Charles heeft donkerblond haar en hij en Camilla zijn heel veel bij elkaar, maar op het einde krijgen ze een hele hevige ruzie. Hij is heel nuchter, maar aan het einde van het verhaal raakt hij helemaal de kluts kwijt. Op Hampden draagt bijna iedereen donkere kleren, daarom vallen Charles en Camilla zo op. Zij dragen namelijk het liefst lichte, witte kleren.

Camilla Macualay: Camilla is het enige meisje in de groep van deze studenten. Ze is dus ook wees en twintig jaar oud. Ze geeft veel om Charles. Ze is vrolijk en ze is verliefd op Henry. Ze heeft donkerblond haar.

Francis Abernaty: Francis wordt ook wel eens François genoemd. Hij is ook van rijke komaf, net als Henry. Hij heeft een eigen auto. Hij rookt veel en drinkt veel. Hij is heel mager en heeft een korte bos knalrood haar. Hij droeg altijd hele nette, dure pakken en had zelfs een pince-nez (terwijl zijn ogen heel goed waren). Francis is homoseksueel. Hij heeft wel eens geprobeerd Richard, Charles, Bunny of Henry te verleiden, maar zodra hij merkte dat ze daar niet voor in waren hield hij meteen op.

Julian Morrow: Julian is de leraar van Richard, Bunny, Francis, Henry, Camilla en Charles. Hij is een hele goede leraar, maar heel erg vreemd. Hij neemt geen studenten aan, die hij niet zelf uitgekozen heeft. Op het begin wil hij Richard ook niet in zijn groep opnemen. Maar Francis, Camilla, Henry, Charles en Bunny kunnen hem toch overtuigen, want ze vinden dat ze Richard iets schuldig waren. Richard had namelijk iets van de Griekse grammatica opgelost waar zij zelf niet uit kwamen. Dus neemt Julian Richard erbij. Julian kan erg goed opschieten met Henry, hij is zijn favoriete leerling. Alle studenten van Julian noemen hem ook gewoon Julian, niet docent of zoiets.



De verhoudingen tussen de personen

Richard à Henry: Zij kunnen redelijk goed met elkaar opschieten. Henry redt een keer Richards leven en zorgt een tijd voor hem.

Richard à Bunny: Na de moord op de boer vertrouwt Bunny Richard het meest, hij weet ook niet dat Richard alles weet van de moord. Hij weet ook niet dat Richard mee doet aan het plan Bunny te vermoorden. Richard krijgt na de moord veel schuldgevoelens, maar houdt zich voor dat het nu eenmaal moest.

Richard à Charles: Richard redt samen met Francis het leven van Charles, maar dat beseft Charles dan niet.

Richard à Camilla: Richard is verliefd op Camilla en laat dat ook aan haar merken. Camilla vindt Richard wel leuk, maar erg gebeurt niets tussen hen.

Richard à Francis: Zij zorgen samen voor Charles wanneer hij in het ziekenhuis ligt. Ze praten over veel dingen samen.

Richard à Julian: Zij zijn gewoon leerling en leraar. Julian neemt Richard wel eens mee uit eten, maar dat doet Julian bij al zijn studenten.

Henry à Bunny: Henry en Bunny zijn altijd hele goede vrienden geweest, maar na de moord gaan ze samen op vakantie naar Italië en daar krijgen ze een hevige ruzie. Bunny komt er daar namelijk achter dat hun een boer vermoord hebben. Daarna loopt het niet bepaald soepel tussen Bunny en Henry.

Henry à Charles: Op het begin gaat alles goed tussen hen, maar aan het einde gaat Camilla bij Charles weg. Ze gaat dan bij Henry wonen. Charles is dan al elke dag dronken en hij wordt heel erg kwaad op Henry. Charles geeft Henry overal de schuld van en probeert Henry zelfs te vermoorden.

Henry à Camilla: Zij zijn dus verliefd op elkaar en Camilla komt nog een tijdje bij Henry wonen, omdat Charles haar mishandelt.

Henry à Francis: Tussen hen gebeurt niet veel.

Henry à Julian: Henry en Julian zijn meer dan alleen leerling en leraar. Julian is voor Henry net een vader. Zij kunnen ook heel goed met elkaar opschieten. Henry vertelt ook ongeveer alles aan Julian. Hij vertelde het ook van de moord op de boer. Dat zij Bunny vermoord hebben, verteld hij niet. Zodra Julian daar achterkomt verdwijnt hij spoorloos. Henry is daar helemaal kapot van.

Bunny à Charles: Tussen hen ging alles goed tot de moord op de boer, daarna vertrouwden ze elkaar niet meer.

Bunny à Camilla: Ook tussen hen gebeurt niet veel.

Bunny à Francis: De verhouding tussen deze twee personen is ook normaal.

Bunny à Julian: Zij zijn gewoon leerling en leraar. Julian vindt het op zich niet zo erg dat Bunny op een gegeven moment dood is, hij vindt het erger dat Francis, Henry, Camilla, Charles en Richard hem vermoord hebben.

Charles à Camilla: Zij zijn tweelingbroer en tweelingzus. Het bleek dat ze soms ook met elkaar naar bed gingen. Wanneer Charles zichzelf niet meer in de hand kan houden, begint hij Camilla te mishandelen. Camilla gaat dan bij Henry wonen. Charles is heel treurig omdat zijn zus bij hem weg is gegaan, maar hij geeft Henry de schuld. Camilla maakt zich ondertussen wel grote zorgen over Charles.

Charles à Francis: Francis redt samen met Richard het leven van Charles, maar dat beseft Charles dan niet. Hij is te dronken en te ziek.

Charles à Julian: Ook zij zijn gewoon leerling en leraar.

Camilla à Francis: Tussen Francis en Camilla gebeurt er niets speciaals.

Camilla à Julian: Zij zijn gewoon leerling en leraar.

Francis à Julian: Tussen hen is precies hetzelfde gaande als bij Camilla en Julian.



Wie leer je van binnen kennen en wie van buiten

Richard is de enige die je van binnen leert kennen. Het verhaal is ook in ik-perspectief geschreven. Je komt wel veel over de andere personen te weten, maar alleen door er iets van iemand anders over te horen. Niet direct over hun gedachten.



Waar speelt het verhaal

Het begin van het verhaal speelt in Plano, de geboorteplaats van Richard. De rest in Hampden, op de Universiteit, in Italië of op het landhuis van Francis.



In welke tijd het verhaal speelt

Er is niet precies een jaartal aan te geven, maar het verhaal speelt zich 8 jaar eerder af dan de epiloog. Het verhaal zou nu kunnen spelen. Dus gewoon in de tegenwoordige tijd.



Hoeveel tijd verloopt er tussen begin en eind

Er verloopt (zonder de epiloog) iets meer dan een schooljaar. De epiloog is een soort nabeschouwing van wat er verder met de overgebleven personen gebeurt. De epiloog wordt + 8 jaar later verteld.



In welke volgorde de gebeurtenissen staan en of er terugblikken zijn

Het hele verhaal is een grote terugblik, maar in het verhaal op zich staan geen flashbacks meer. Het verhaal zelf is chronologisch verteld.



De mogelijke bedoelingen van de schrijfster

De schrijfster wil je amuseren. Waarschijnlijk wil ze de lezer ook wel wat bijbrengen over de Grieken en Romeinen en hun cultuur.



De verhaalsoort

Dit boek is een roman.



Samenvatting

Proloog



De proloog gaat erover dat ze Bunny in het ravijn duwen.



Boek 1

Richard Papen moet kiezen waar hij gaat studeren. Hij kiest, tot ongenoegen van zijn ouders, voor de universiteit van Hampden. Hij wil daar medicijnen gaan studeren. Na een jaar studie kiest hij er toch voor om Grieks te gaan studeren. Hij neemt contact op met de leraar Grieks, Julian Morrow. In het eerste geval wilde de leraar Richard niet in zijn groep opnemen. Een tijdje later ziet hij de studenten uit Julians groep (die hij kent doordat anderen wat over hen verteld hebben) in de studieruimte zitten. Zij hebben een probleem met de Griekse grammatica waar ze niet uit komen. Richard vraagt of hij mag helpen en hij lost het op. De studenten (Henry, Francis, Bunny, Charles en Camilla) doen dan een goed woordje voor hem bij Julian en hij mag Grieks gaan studeren bij Julian. De vijf studenten zijn erg goede vrienden van elkaar. Richard wordt wel geaccepteerd in de groep, maar voelt zich toch een beetje buiten de groep vallen. In de weekenden gaan ze altijd naar een landhuis. Het landhuis is van een tante van Francis die er zelf niets aan heeft, maar het in de familie wil houden. Dus Francis heeft het in de weekenden in gebruik. Er is een heel groot landgoed bij en er woont een tuinman bij. De tuinman heet Hatch. In de kerstvakantie gaat iedereen weg, behalve Richard. Henry gaat op vakantie naar Italië en hij neemt Bunny met zich mee. Richard blijft in Hampden, want hij moet werken om zijn eigen schoolgeld te verdienen. Hij krijgt immers niets van zijn ouders. Om geld uit te sparen gaat hij in een gratis appartement wonen samen met een hippie. Overdag werkt hij op de universiteit als knechtje van dr. Roland. Dat is een leraar op de universiteit. Maar in de winter wordt het heel koud en het appartement van Richard is daar absoluut niet bestendig tegen. Er was geen verwarming en er zat een gat in het dak van Richards kamer. Elke avond i het weer afzien voor Richard in zijn appartement. Richard verblijft zo lang mogelijk in openbare ruimtes totdat hij toch echt naar zijn appartement moet. Het had niet veel gescheeld of hij was doodgevroren. Maar op een avond kan hij het toch echt niet meer aan en hij gaat zijn ouders bellen. Wanneer hij het kwartje laat vallen en het op wil vangen stoot hij zijn hoofd. Richard valt bewusteloos neer. Hij heeft een hoofdwond, maar wanneer hij bijkomt gaat hij lopend naar zijn studentenflat (dus niet het appartement van de hippie). Daar vindt de totaal uitgeputte Richard Henry. Henry brengt Richard naar het ziekenhuis en zorgt verder voor hem. Zo redt Henry Richards leven. Wanneer Richard weer helemaal beter is vraagt hij aan Henry waar Bunny is, zij waren toch samen naar Italië gegaan. Henry zegt dat Bunny nog in Italië zit, maar gaat er niet dieper op in. Richard gaat ook weer terug naar zijn eigen kamer in de studentenflat. De lessen beginnen wee en iedereen is er weer. Opeens komt Richard er achter dat er nog een Grieks boek bij Henry ligt. Hij gaat het halen. Dan komt hij Henry's kamer binnen en het is er een grote rotzooi. Er staan volgepakte koffers en alle kasten zijn leeg. Zijn boek ligt langs de telefoon in de hal. Bij de telefoon ligt ook een briefje met een telefoonnummer. Het telefoonnummer blijkt van een reisbureau te zijn. Richard doet zich voor als Henry en komt erachter dat de tweeling en Henry en Francis een enkele reis naar Argentinië geboekt hebben. Na het weekend is iedereen weer op school. Wanneer Richard en Bunny vragen waar iedereen het weekend geweest is (niemand was thuis), krijgen ze van ieder een vaag antwoord. Dan gaat Richard naar Henry en vraagt om opheldering over de zaak naar Argentinië. Henry vertelt dat hij onder de Griekse lessen zich helemaal had verdiept in de rituelen die de Grieken deden om Dionysus op te roepen. Dat wilden hij, Charles, Camilla, Bunny en Francis ook wel eens proberen. Ze probeerden het regelmatig wanneer Richard al sliep en ze in het landhuis van Francis tante waren. Maar het mislukte elke keer. Toen herinnerde Henry dat de Grieken van te voren altijd vastten en niet sliepen. Dus dat gingen ze doen. Maar opeens betrapte een van hen Bunny met een hamburger en een milkshake. Ze besloten het dan maar zonder Bunny te proberen. Op een doordeweekse dag (in het weekend zou Bunny meegaan) kleedden ze zich in witte gewaden en probeerden ze Dionysus op te roepen. Nu lukte het wel. Toen ze terug naar de auto wilde lopen, ze waren allemaal in trance hoorden Francis en Henry iets en ze sloegen er op los. Ze waren allemaal vermoeid (van het niet slapen en eten) en dronken. Achteraf bleek dat ze een boer dood geslagen hadden. Ze gingen terug naar huis, terwijl hun witte gewaden onder het bloed zitten. Daar betrapte Bunny hen. Ze vertelden een smoes dat ze een eindje gingen rijden en ze een hert aangereden hadden. Bunny geloofde hen. Een paar dagen later las Bunny in de krant over een dode boer. De man is doodgeslagen in de buurt van Francis' landgoed. Bunny vermoedde toen al dat het bloed op hun gewaden wel eens van die man zou kunnen zijn. Francis, Charles, Camilla en Henry deden toen van alles voor Bunny, ze kochten kleren voor hem, maakten zijn Grieks en Henry ging met hem mee op vakantie. Toen zaten ze volgens Bunny niet in een chique genoeg hotel en moest Henry nog meer betalen. Henry werd helemaal gek van Bunny en hij kreeg weer eens een hele erge migraine aanval. Toen lag Henry dus een paar dagen op bed. Intussen had Bunny Henry's dagboek gevonden en begon dat te vertalen (Henry schreef dat in het Latijn). Zo kwam Bunny er dus achter dat zij die moord hadden gepleegd. Toen Henry er achter kwam dat Bunny zijn dagboek had vertaald en van de moord wist, verbrandde hij het dagboek en ging hij terug naar Vermont. Toen Charles, Francis en Camilla dat hoorden van Henry, boekten ze een reis naar Europa, met als tussenstop Argentinië, om te vluchten. Maar toen hadden ze een probleem, ze konden namelijk niet genoeg geld bijeen krijgen. Eigenlijk moest dat geen probleem zijn, Francis' familie had een 'trust' en die wilden ze gebruiken om aan het geld te komen. Toen bleek dat Francis' moeder al het geld al eens had opgenomen konden ze niet gaan. Die toestand met Bunny had ook al veel geld gekost. Na dat verhaal van Henry is Richard in de war. Hij had nooit gedacht dat zij dat achter zijn rug om zoiets zouden kunnen doen. Nu wordt Richard wel bij veel meer dingen betrokken. Ze verwachten niet dat Bunny alles aan de politie zal gaan vertellen, maar ze weten hoe Bunny is, hij praat zo zijn mond voorbij. Vooral als hij dronken is. Bunny gaat ook niet naar de politie, maar hij bleef er over doorzeuren en hij bleef er grappen over maken. Henry, Francis, Camilla en Charles worden er helemaal gek van en ze besluiten (samen met Richard) Bunny te vermoorden. Henry wou dat doen met giftige paddestoelen, maar dat bleek te moeilijk. Dus besluiten ze Bunny tijdens zijn wekelijkse wandeling in het ravijn te duwen. Die poging lukt en ze zijn van Bunny af.





Boek 2 De eerste paar dagen mist niemand Bunny, pas na ongeveer een week wordt hij als vermist opgegeven en wordt er een zoektocht georganiseerd. Door het hele land wordt de vermissing bekend en er wordt massaal gezocht. Pas na tien dagen na de moord vinden ze hem. De FBI wordt ingeschakeld en er komt een hele duidelijke aanwijzing van meneer Hundy, die een stel buitenlanders er de schuld van wil geven. Die aanwijzing klopt dus niet, maar dat weten alleen deze vijf studenten. Ook wordt Bunny nog in contact gebracht met een drugszaak, maar de moordenaar wordt niet gevonden. Charles kan er niet meer tegen en hij begint hevig te drinken. Hij begint Camilla te mishandelen en zij gaat bij hem weg. Ze gaat met Henry op een hotelkamer wonen .Charles wordt ook nog erg ziek en hij belandt in het ziekenhuis. De begrafenis brengen Camilla, Richard, Francis, Charles en Henry bij de Corcorans door (de familie van Bunny). Henry krijgt dan weer een migraine aanval. Julian weet niet dat zij Bunny vermoord hebben. Dan ontvangt Julian een brief. Hij laat hem aan Francis en Richard lezen. Hij is geschreven door Bunny. Er staat in dat Francis, Henry, Camilla en Charles die boer vermoord hebben. Bunny schrijft ook dat hij bang is dat, nu hij het weet, ze hem ook gaan vermoorden. Julian gelooft het niet en denkt dat het een grap is. Maar Francis en Richard weten wel degelijk dat het waar is. Dan zien ze dat het laatste velletje van de brief briefpapier is van het hotel waar Henry en Bunny gelogeerd hebben in Italië. Dat mag Julian niet zien, want dan weet hij meteen dat het waar is. Ze gaan Henry om raad vragen. Wanneer ze bij Henry aankomen, is hij niet thuis, hij is bij Julian. Wanneer ze weer terug naar Julian gaan zien ze de brief liggen met het laatste velletje bovenop. Ze gebaren naar Henry dat hij de brief om moet draaien, Henry doet dat vlug. Maar het is al te laat, Julian heeft het gezien. Julian geeft de brief mee aan Henry. De volgende dag komt Julian niet opdagen bij het college Grieks. Hij is spoorloos verdwenen en komt ook niet meer terug. Henry is nu helemaal van slag. Charles geeft Henry overal de schuld van. Een paar dagen later wordt Charles gearresteerd wegens rijden onder invloed. Hij reed met de auto van Henry, die hij van hem geleend had. Francis en Richard nemen Charles mee naar het landhuis om even tot rust te komen. Op een gegeven moment heeft Richard een telefoongesprek met Henry. Zodra Charles dat hoort weet hij dat Henry weet waar hij zit. Nu is hij niet meer te houden. Hij leent de truck van Hatch en hij vlucht. Francis en Richard zoeken overal maar kunnen hem niet vinden. Dan gaan ze maar naar de hotelkamer van Camilla en Henry. Daar leggen ze de situatie uit. Opeens komt Charles binnen gerend. Hij heeft een pistool in zijn hand en hij begint te schieten. Hij mikt op Henry die hem wil ontwapenen, maar hij raakt Richard die achter Henry stond. Henry en Francis hebben Charles eindelijk ontwapend. Ondertussen is het hotelpersoneel ook komen kijken. Zodra die binnen komen schiet Henry zichzelf door zijn hoofd. Hij overlijdt 12 later. Tegen de moeder van Henry vertellen ze dat Richard Henry wou tegen houden en dat hij daarom gewond is geraakt. Zij geeft hem dan Henry's auto als dank.





Epiloog Hoe gaat het dan verder? Richard is de enige die zijn studie afmaakt. Hij trouwt met Sofie en verhuist terug naar Californië. Hij vraagt al na 6 maanden de scheiding aan. Dan krijgt hij een brief van Francis dat hij in het ziekenhuis ligt. Hij gaat meteen naar hem toe. Camilla is daar ook. Zij vertelt dat zij ondertussen bij haar hulpbehoevende grootmoeder ingetrokken is. Richard vraagt Camilla ten huwelijk, maar zij zegt nee. Ze houdt nog steeds van Henry. Van Francis hoort hij dat zijn grootvader er achter is gekomen dat Francis homoseksueel is. Zijn opa accepteert dat niet. Hij eist dat Francis met een vrouw trouwt. Francis wil helemaal niet met haar trouwen, maar hij doet het toch anders wordt hij uit het testament geschrapt. Camilla verteld ook dat zij heeft gehoord dat Charles is verdwenen samen met een getrouwde vrouw. Zij woonden nu ergens in Texas en ze waren gelukkig met elkaar.



Mening

Ik vond het leuk dit boek te lezen. Het was spannend, Richard vertelde zijn herinneringen zonder iets teveel te verklappen. Hij hield het spannend. Ik vond het ook een heel interessant verhaal, ik ben zelf Latijn aan het leren en volgend jaar ook Grieks. Dat vond ik dan ook interessant. Het enige vervelende voor mij was dat er zo nu en dan zinnetjes of stukjes tekst in het Frans, Latijn of Grieks stonden. Daarvan wist ik niet wat ze betekenden. Ik kon me best goed voorstellen hoe alles gebeurde. Het is redelijk gedetailleerd beschreven. Gelukkig ook niet te gedetailleerd, want dan wordt het langdradig en saai.



Een stuk uit het verhaal: Henry vertelt over wat er gebeurde toen ze de boer vermoorden.

Het staat me maar vaag voor de geest. Ik hoorde iets of iemand achter me, ik draaide me om en verloor bijna mijn evenwicht. Met mijn vuist, mijn linkervuist, niet mijn goeie, haalde ik uit naat wat het ook was -een groot, vaag, geel iets. Ik voelde verschrikkelijke pijn in mijn knokkels en toen, bijna direct, kreeg ik zo'n stomp dat ik geen adem meer had. Het was donker, begrijp je; ik zag niet veel. Ik haalde weer uit met mijn rechtervuist, zo hard als ik kon en met mijn hele gewicht erachter, en dit keer hoorde ik hard gekraak en een schreeuw. We weten niet precies wat er daarna gebeurde. Camilla was een eind vooruit, maar Charles en Francis zaten vlak achter me en hadden me al gauw ingehaald. Zelf herinner ik me duidelijk dat ik rechtop stond en hen door de struiken zag stormen… Mijn God, ik zie het nog voor me. Hun haar zat vol blaadjes en modder en hun kleren waren praktisch aan flarden. Daar stonden ze te hijgen, met glazige en agressieve ogen -ik herkende ze helemaal niet en we waren misschien wel gaan vechten, als de maan niet net achter een wolk vandaan was gekomen. We staarden elkaar aan. Het begon allemaal weer terug te komen. Ik keek naar mijn hand en zag dat die onder het bloed zat, en iets ergers dan bloed. Toen deed Charles een stap naar voren en knielde bij iets aan mijn voeten, en ik bukte me ook en zag dat het een man was. Hij was dood. Hij was een jaar of veertig en had een geel geruit hemd aan -je kent die wollen overhemden wel die ze hier dragen -, zijn nek was gebroken en, hoe onaangenaam het ook klinkt, zijn hersenen lagen op zijn gezicht. Ik weet echt niet hoe het is gebeurd. Het was een afschuwelijke troep. Ik zat onder het bloed en er zat zelfs bloed op mijn bril.



Ik heb dit stuk gekozen, omdat het een heel belangrijk stuk is. Als dit niet gebeurd was, hoefden ze Bunny niet te vermoorden, was Julian niet verdwenen en hadden ze hun studie af kunnen maken. Het hele boek is ook erg geloofwaardig verteld en daar is dit stuk een goed voorbeeld van.



Informatie over de auteur

Donna Tartt is geboren in 1963 in Greenwood, Mississippi. Ze heeft nog een jonger zusje. Haar ouders heten Don en Taylor Tartt. Donna schreef haar eerste gedicht toen ze vijf jaar oud was, ze had dus al vroeg wat met literatuur. In 1981, na highschool ging ze naar de Universiteit in Oxford. Na een jaar ging ze naar het Bennington College in Vermont. Daar begon ze aan haar eerste roman 'The Secret History'. Dat werd in het Nederlands vertaald naar 'De verborgen geschiedenis'. Deze roman is tot nu toe haar enige. Het Bennington college stond ook model voor het college in 'de verborgen geschiedenis'.



Andere boeken van Donna Tartt:

Romans: ~ De verborgen geschiedenis



Korte verhalen: ~ A Christmas Pageant

~ A Garter Snake



Non Fictie: ~ Sleepytown: A Southern Gothic Childhood, with Codeine.

~ Basketball Season

~ Team Spirit



Ik weet niet precies waar deze boeken over gaan, ze zijn niet in het Nederlands vertaald, behalve dan natuurlijk 'The Secret History. 'Team Spirit' gaat over het cheerleader zijn bij een basketbal team. Het boek 'Basketball Season' lijkt me ook over basketball te gaan. Ik kan deze boeken niet met elkaar vergelijken, omdat ik niet weet waar ze over gaan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen