Boekverslag : A. C. Baantjer - De Cock En Het Duel In De Nacht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1775 woorden.

De Cock en het duel in de nacht.Titel :De Cock en het duel in de nacht.

Auteur : :A. C. Baantjer.

Uitgever :Fontein.Wat is er te zien op de afbeelding van de omslag en wat heeft dit te maken met de inhoud van het boek?

Op de afbeelding van de omslag is een man te zien met grijs haar, zwarte kleren en een zwart hoedje. Hij kijkt naar een gebouw waarachter een kerktoren is te zien.

De afbeelding heeft met de inhoud van het boek te maken, omdat een deel van het boek zich op een kerkhof afspeelt. Het verhaal gaat over mensen die vermoord worden of zijn, dus de kerk kan ook een symbool daarvoor zijn.OPDRACHTEN:

1. Wat is het genre van het boek?

Het genre van het boek is detective.2. Aantal bladzijden:

Het boek heeft 135 bladzijden.3. Aantal hoofdstukken:

Het boek heeft 18 hoofdstukken.4. Wat is het belangrijkste probleem en hoe loopt dit af?

Het belangrijkste probleem in het verhaal is wanneer rechercheur de Cock en zijn assistent Vledder een rouwkaart krijgen waarin staat dat Frederik van Fluijtenberg, een van de bekendste inbrekers (ook wel Frederik Fluweel genoemd), is overleden. Als zij dit bericht na gaan, komen ze erachter dat Frederik van Fluijtenberg al drie jaar voor dit bericht is overleden. Ook komen ze erachter dat het geen natuurlijke dood is geweest, maar dat het gaat om moord. Bij het oplossen van de moord krijgen ze te maken met verschillende andere moorden die alles te maken hebben met de dood van Frederik van Fluitenberg.

Uiteindelijk, na veel onderzoeken, komen ze erachter dat Wouter en Walter (de twee neven van Frederik van Fluijtenberg) de moord hebben gepleegd. Ook worden de moorden, die gepleegd zijn om bewijzen te verbergen, opgelost.5. Samenvatting.

Geef een samenvatting van het verhaal in niet meer dan 15 regels.

Rechercheur de Cock en zijn trouwe assistent Vledder ontvangen op een dag een rouwkaart van Frederik van Fluijtenberg, alias Frederik Fluweel. Dit was een van de bekendste dieven, want hij had in het verleden een kraak van 5,5 miljoen Dollar gemaakt bij een bank. Hij blijkt echter al drie jaar te zijn overleden, een jaar nadat hij uit de gevangenis was ontsnapt. Frederik had vroeger een krakersbedrijf. De rechercheurs komen er achter dat de erfenis was verdeeld onder twee neven van hem (Wouter en Walter) terwijl hij met hen een slechte band had. Aan zijn zoon en lievelingsnicht had hij niets nagelaten.

Nadat een doktor en een notaris zijn vermoord, komen ze erachter dat de neven de notaris en de dokter hebben omgekocht om het te laten lijken dat hun oom aan een hartstilstand is overleden, zodat hun een mooie erfenis zouden krijgen. Een vriend van Frederik, Charles van Ulvenhout, was hier achter gekomen en verstuurde rouwkaarten. Daardoor kwamen de neven onder druk te staan en vermoordden ze hun getuigen. Charles vermoorde Walter. Daarom zocht Wouter Charles op, waarop een duel op het kerkhof volgde waarbij ze allebei stierven.6. Personen.

Beschrijf van de twee belangrijkste personen:a. het uiterlijk en

b. het karakterLeg ook uit waarom de personen volgens jou dat karakter hebben. Gebruik daarbij voorbeelden uit het boek. Welke personen veranderen in de loop van het verhaal van karakter of van gedachten?

Waardoor gebeurt dat? Verandert er niemand, leg dat dan uit.

De twee hoofdpersonen in het verhaal zijn rechercheur de Cock en rechercheur Vledder.

Rechercheur de Cock is een iets oudere man en woont samen met zijn vrouw in een grachtenpand in Amsterdam. Het is een man met grijs haar. Hij draagt altijd een overhemd met een bruine broek. Buiten draagt hij hier een beige lange jas en een donker bruin/zwart hoedje overheen. Rechercheur de Cock is aardig, maar heeft weinig vertrouwen in de gedachten van anderen. Dit blijkt o.a. uit een keer dat hij niet wilde luisteren naar de gedachten van zijn assistent Vledder. Hij is ook nieuwsgierig en niet gauw tevreden. Dit is te merken aan dat hij persé wilde weten van wie de rouwkaart was. Ook kan je dat merken aan het beroep dat hij uitoefent. Je moet wel nieuwsgierig zijn als je wilt weten wie een moord heeft gepleegd. Nog een slechte gewoonte van de Cock is dat hij altijd te laat komt op zijn werk.

Rechercheur Vledder is een jonge man met bruin haar en draagt meestal een spijkerbroek met een T-shirt of een trui. Vledder is een man die veel wilkracht heeft. Vooral om de misdaad op te lossen. Hij is ook ongeduldig en denkt niet te veel door. Daarnaast is hij ook nog eigenwijs. Hij wil bijvoorbeeld niet op bericht wachten van de commissaris, maar meteen op onderzoek uitgaan. Toen hij een idee had, van wie de dader zou kunnen zijn, hield hij het hier bij en ging niet verder met onderzoeken voor eventuele andere daders en/of bewijzen.

Ik heb niet het idee dat een van de hoofdpersonen verandert in het verhaal. Alleen Vledder verandert wel een beetje van gedachten. Het ene moment is hij er 100 procent van overtuigd dat de één een moordenaar is en het andere moment denkt hij datzelfde weer over een ander. De Cock is niet zo. Hij is er pas van overtuigd dat iemand schuldig is, als hij genoeg bewijs heeft en zeker weet dat het niet anders is.7. Plaats.

Waar speelt het verhaal? Hoe weet je dat? Geef dat aan met fragmenten uit het boek.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland. Een klein gedeelte is in België in Brasschaat, op straat en in het huis van de zoon van Frederik en dat van de neven. In Nederland speelt het verhaal zich af in Amsterdam en Baarn. Dit was op straat, politiebureau, kerkhof en in verscheidene huizen. Ik weet dit allemaal, doordat het in het boek zelf duidelijk wordt gezegd, zoals in dit fragment:

Ze reden de statige Prinses Marielaan in Baarn uit. Via de fraaie, brede, door bos omzoomde Amsterdamse Straatweg, langs het pittoreske kasteel Groeneveld, koos Vledder de A1 terug naar Amsterdam.8. Tijd.

Wanner speelt het veerhaal? Hoe weet je dat?

Hoe lang is de periode die wordt verteld?

Het verhaal speelt zich waarschijnlijk een paar jaar geleden af. Het wordt nergens in het boek verteld, maar dat denk ik omdat het boek een paar jaar geleden voor het eerst is uitgegeven. Het moet in ieder geval in de jaren 90 zijn, want er wordt al volop gebruik gemaakt van computers.

Doordat er niet in het boek staat wanneer het verhaal speelt, kan ik ook niet weten hoe lang de periode is waarin het zich afspeelt. Maar ik gok een week of 3. Er worden toch wel veel gebeurtenissen verteld in het boek en dat kan niet allemaal in 1 of 2 weken, lijkt mij.9. Afloop

Heeft het boek een goede of slechte afloop of iets er tussenin? Leg uit waarom je dat vindt.

Het boek loopt aan de ene kant goed af, maar aan de andere kant ook weer slecht. In het boek word je namelijk het meest betrokken bij het doen en laten van de twee rechercheurs. Zij moeten ingewikkelde moorden oplossen. Aan het einde weten ze wie de moorden gepleegd hebben, dus is dat goed afgelopen, maar het is ook zo dat aan het einde 6 mensen dood zijn, waaronder de moordenaars zelf. En een einde met 6 doden vind ik niet goed.10. Titel

Welke betekenis heeft de titel?

Bedenk zelf ook een goede titel en licht jouw keuze toe.

De titel:” De Cock en het duel in de nacht”, slaat op de laatste gebeurtenis uit het boek. Hierbij gaan Charles en Wouter, allebei gewapend, midden in de nacht naar het kerkhof en schieten op elkaar, waarbij ze allebei omkwamen.

Zelf zou ik het boek “De Cock en moorden om een moord”, noemen.

Dit, omdat het verhaal begint met de moord op Frederik van Fluijtenberg. Om te voorkomen dat iemand erachter komt dat de neven deze moord hebben gepleegd worden er 2 mensen vermoord. Charles van Ulvenhout vermoordt de 2 neven uit wraak, want zij hadden zijn vriend vermoord en Wouter vermoordt Charles, omdat hij zijn broer heeft vermoord. Zo zijn er dus 5 moorden gepleegd om 1 andere moord. Mijn titel begint ook met “de Cock en… ” net als de originele titel. Dat heb ik zo gelaten, omdat alle boeken van de Baantjer serie daarmee beginnen.11. Relatie tot de werkelijkheid.

Is het verhaal dat je gelezen hebt:

a. Fictie

b. Realistische fictie

c. WerkelijkheidGeef voor je antwoord voldoende bewijzen.

Het verhaal is werkelijkheid. Alles wat wordt verteld in het boek is echt gebeurd. En al zou je dat niet weten, dan komt het ook heel realistisch over. Zo vertellen ze van elke route die ze met de auto rijden de namen van de straten waarop en waarlangs ze rijden, dingen die ze zien en wat ze denken.12. Oordeel.

Geef je oordeel met voorbeelden uit het boek. Vraag je daarbij af of het spannend, origineel, goed geschreven, leerzaam, makkelijk of moeilijk was en of het je iets doet.

Ik vond het een heel spannend boek, vooral als je op een gegeven moment helemaal in het verhaal zit, wil je weten hoe het afloopt en hoe verder je bent, hoe spannender het verhaal is. Als de Cock iets bedacht heeft, bijvoorbeeld als iemand zonder dat hij dat zelf weet een aanwijzing geeft, wil je persé weten wat hij gaat doen en hoe het afloopt. Het is erg duidelijk geschreven, want je voelt echt wat de Cock voelt. Ik denk dat als je echt met een verhaal mee kan leven, het pas een goed boek is. En dat is dit boek dus duidelijk.13. Keuzeopdracht.

Opdracht 1: Wat bewonder je in de hoofdpersoon? Zou je zelf zo willen zijn? Waarom wel of niet?

Vind jij de manier waarop die persoon reageert op de problemen begrijpelijk of niet. Leg dat natuurlijk ook uit.

Wat ik bewonder in rechercheur de Cock is dat hij altijd alles weet op te lossen. Ook al zou een ander het al 3 keer op hebben gegeven, de Cock verzint altijd wel weer iets waardoor hij verder komt in het onderzoek.

Zelf zou ik niet zo willen zijn, want ik wil niets te maken hebben met moorden.

Ik vind het niet begrijpelijk hoe die persoon reageert want ik zou in zijn situatie absoluut niet meer weten wat ik moest doen.Opdracht 2: Schrijf een gedicht naar aanleiding van het boek.MOORD

Wraak

Te veel wraak

Waarom al die wraak?Moord

Help, een moord

Waarom toch een moord?Wraak

Nog meer wraak

Overal is wraak.Moorden

Nog meer moorden

STOP die moorden!!Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen