Boekverslag : Lieneke Dijkzeul - Kortsluiting
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1774 woorden.

Titel: kortsluiting

Schrijfster: Lieneke Dijkzeul

Uitgeverij: Lemniscaat

1ste druk: 1996

Uitleg waarom dit boek:

Ik heb dit boek gekozen omdat de titel me aansprak leek me een leuk boek en dat is het ook wel.

Persoonlijke reactie:

Vindt het een goed boek goed te begrijpen en leuk om te lezen.

Vindt het boek interessant het boek sprak me aan, best spannend hoe je leest hoe hij alles voor elkaar krijgt en hoe hij dat doet en geloofwaardig omdat dit ook best in het echt zou kunnen gebeuren en misschien al eens gebeurd is.

Samenvatting:

Daniel Bax woont in een kindertehuis. Hij is 14 jaar. Z’n moeder (Rosy of Rozekke)is verslaafd aan alcohol en kan hem dus niet opvoeden. Daniel is al in verschillende pleeghuizen geplaats maar het lukte hem niet om zich aan te passen aan de omstandigheden of kon het niet met zijn pleegouders vinden. Na het zoveelste pleeggezin komt hij terecht bij Jesse en Marja ze hebben al 2 kinderen. Pim hij is 9 en hoogbegaafd weet al meer dingen dan daniel van 14 en Marieke zij is ook 14 en haat daniel al van af het moment dat ze hoorde dat hij kwam omdat hij de zolderkamer kreeg die haar was beloofd. En zijn naam ze heeft een hekel aan bijbelse namen en daniel is een bijbelse naam.

Op zijn kamer schrijft hij brieven aan zijn moeder die hij niet kan versturen want hij weet niet waar ze is. Deze brieven zijn een soort dagboek voor hem hij beschrijft alles wat er gebeurt elke dag. In deze brieven schrijft hij dingen op waarmee hij met niemand over kan praten. Maar merendeel dat hij schrijft is leugen.

Daniel moest ook weer naar school. Hij is bijna nog nooit naar school geweest toen hij nog bij zijn moeder was want zij had het te druk met de alcohol en meestal bij de andere pleeggezinnen ook niet want meestal was hij daar te kort of soms een paar dagen.

Daniel moest eerst naar de rector van school om wat dingen te bespreken. De rector Job Swaanswijk was erg aardig voor hem.

Hij werd in de brugklas geplaatst.

Die dag daarna moest hij naar school en kwam op het schoolplein floor en danielle tegen ze helpen en leiden hem de school door. Zijn eerste schooldag verloopt niet hoe hij wou want hij dacht het even te doen maar hij snapte niks van wat de leraren hem hadden uitgelegt.

De volgende morgen gaat hij weer naar school hij heeft netjes al zijn huiswerk af en had daar bij hulp gekregen. Bij de wiskunde les werd het huiswerk gecontroleerd en Daniel had zijn huiswerk niet want hij wist niet dat mevrouw Dils ook zijn mentor het huiswerk op het bord had geschreven. Mevrouw Dils was erg boos en zei dat hij beter moest opletten en toen werd hij boos en werd uit de les verwijderd.

Hij besloot om het centrum dan maar te gaan bekijken of er daar nog wat te doen was nu hij toch nie naar school mocht en naar huis kon hij ook niet want dan zou hij Marja tegen komen en die zou weer vragen gaan stellen en hij kon niet zeggen dat er 4 uren waren uitgevallen dat geloofde ze nooit.

Die avond sprak hij er geen woord over en toen ze vroegen of hij nog huiswerk had had hij gezeg

t dat hij alles snapte en alles al in de les af had.

De volgende ochtend ging hij in het centrum een patatje eten omdat hij dacht dat hij voorgoed niet meer naar school mocht dat was niet zo maar dat dacht hij. Hij stapte een snackbar in en bestelde een patatje hij was op dat moment de enige in de zaak en de eigenaar Mustafa begon een praatje met hem over zijn zoon en gaf hem nog een gratis milkshake hij noemde dat klantenbinding. S’midags ging hij weer lopen hij kwam een bibliotheek tegen en ging naar binnen het begon te regenen hij zocht een boek uit en begon die te lezen. Nadat hij het uiot had ging hij weer naar huis.

Marja stond in de keuken ze was met het eten bezig. Toen daniel binne kwam zei hij:“Ik ben gister van school af getrapt Maar ik pik het niet. Ik wil terug.” Marja legde hem uit dat hij alleen de rest van die dag dat hij de les uit moest nie op school mocht komen maar vandaag weer wel. Marja vroeg wat er allemaal was gebeurd en Daniel vertelde het haar.

Ze hadden de volgende dag het vierde uur frans maar de rector kwam vertellen dat bronkhorst ziek was. In dat tussen uurtje gingen ze naar zijn huis. Hij, Dennis, Rob en Richard. Dennis vertelde hem dat ze wel moesten op passen voor de congerge want als die je snapte dan mocht je twee pauzes papiertjes prikken. En wat gebeurde er toen ze weer op school aankwamen werden ze gesnapt door Gert Bovenkamp (de congerge). Ze kregen ieder twee pauzes dat ze moesten papiertjes prikken maar daniel was het er niet mee eens en ging in discussie en hij kreeg steeds meer prik pauzes en toen Gert dacht dat hij het niet meer aankon greep hij daniel in zijn kraag en wilde met hem naar de rector gaan. Maar toen Gert Daniel ‘Danny’ noemde was Daniel zo boos dat hij Gert in zijn hand beet tot hij bloed proefde.

Later zat hij bij de rector en hij werd geschorst. Hij kreeg een brief mee die de rector getekend weer terug moest. Toen hij weer thuis was en Marja de brief had gelezen was ze best wel teleurgesteld.

Toen Daniel weer naar school mocht was hij de held van school het pauze prikken was afgeschaft en zijn klasgenoten hadden een trofee voor hem gemaakt. In de pauze kwam bastiaan van het voetbalelftal voor de brugklassen naar hem toe om te vragen of hij mee wou spelen in het elftal omdat iemand anders was uitgeschakeld.

Toen hij thuis kwam en het vertelde dat hij ging voetballen was dat goed en die avond stonden er een paar nieuwe voetbalschoenen op tafel. Die kreeg hij omdat Marieke een gitaar had gehad en Pim had een hockey-stick gehad en hij dus voetbal schoenen.

Op school had hij zijn raport gekregen het was erg slech maar wat wil je als je nog maar pas weer op school zit en ales in moet halen. Daniel wist nu zeker dat hij zou blijven zitten hij dacht ook dat Jesse en Marja erg boos zouden zijn met deze slechte cijfers aleen een zeven voor nederlands en een krap zesje voor engels. Maar ze waren niet boos ze waren er best blij mee hij kreeg er zelfs geld voor.

Die week had hij zijn eerste voetbalwedstrijd. Hij scoorde twee keer. En ze wonnen met vijf-vier. Het regende dus zijn voetbalschoenen waren nogal vies geworden. Het eerste wat hij thuis deed was er kranten in leggen en ze op zijn kamer zetten.

Toen Marja thuis kwam zat Marieke benede te huilen Daniel was weg, vertrokken en had al zijn spullen meegenomen. Marieke had in zijn spullen zitten snuffelen en vond de brieven aan Rosy (Daniel’s moeder). Toen Daniel thuis kwam dacht hij boven niemand aan te treffen maar daar was Marieke in zijn spullen. Hij had heel snel zijn spullen gepakt en had Mariek’s gitaar in zijn boze bui vernield. Ze hebben in de buurt gezocht maar daar was hij niet. En Ton de baas van het kindertehuis gebeld of hij daar was en daar was hij ook nie hij zei dat hij binnen een paar dagen wel weer terug zou zijn.

Als Marieke de volgende dag naar school gaat en nog zit te denken waar Daniel kan zijn weet ze het ineens de caravan. Ze loopt er snel naar toe en loopt naar binne maar geen Daniel ze weet wel dat hij daar geweest is want er liggen punases die uit Marja’s naaidoosje komen. Ze ziet een stuk karton liggen en schrijft er op: Daniel, kom terug. Marieke.

Als Daniel weer terug komt inde caravan en ziet dat ze weten waar hij is gaat hij weer weg hij gaat op zoek naar zijn moeder.

Daniel heeft weinig geld bij zich dus besluit te gaan lopen na een tijdje komt hij in een dorpje. Daar komt hij Grad tegen. Daniel krijgt wat te drinken van Grad en veteld hem dat hij bezig is met een oefening voor de wandel tocht. Daniel hep Grad in de tuin en Grad geeft hem een zakcentje en nodigt hem uit om een hapje mee te eten en dat doet Daniel. S’avonds sluipt hij in de schuur van Grad omdat hij een slaapplaat nodig had. Grad gaat nog even in de schuur kijken en ziet Daniel. Hij zei dat het binne warmer was en hij mocht binnen komen slapen. Maar Grad noemde hem ‘Danny’ en Daniel wordt boos en schel Grad uit. Grad werd ook boos en grijpt hem bij de arm en Daniel sparteld wild met zijn armen en benen hij was los en pakte zijn spullen en weg was hij. Na een tijdje gelopen te hebben komt hij weer bij een dorpje. Hij komt bij een soort van boerderij en kruipt daar de schuur.

In het huis wonen 2 oudere dames s’ochtens gaan ze weg en Daniel klimt via een raam naar binnen en eet wat. Hij merkt dat hij ziek is en moet overgeven. Hij klimt naar de zolder en zit daar twee dagen daarna voelt hij zich beter en gaat weer op zoek naar zijn moeder.

Hij loopt nog maar even en hij krijgt al een lift van een motorrijder aangeboden die zet hem bij het station af zetten. Vanaf daar ging hij met de treinwaar hij net genoeg geld voor over had. Toen hij er aan kwam was alles nog bijna zoals vroeger zoals hij zich kon herinneren.

Aleen Theo’s place hete nu Mike’s place daar moest zijn moeder zijn want de tent was van een vriend van haar die vroeger er ook altad voor haar was en voor Daniel hij zou wel weten waar ze was.

Hij stapte het cafe in en bestelde een cola. Mike herkende hem niet meer maar later toch wel weer. Mike verteldt dat zijn moeder in het buitenland zit en hij niet weet waar.

Daniel besluit het verleden achter zich te laten en belt naar Marja en Jesse op. Marja neemt op. Met Daniel het kraakte even aan de ander kant van de lijn en dan zei Marja je trui is af. Want ze had beloofd om een trui voor hem te maken.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen