Boekverslag : Robert Louis Stevenson - Treasure Island
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1217 woorden.

Auteur: Robert Louis Stevenson

Titel: Treasure Island

1e druk: 1883



Genre: Avontuurlijk.



Literaire stroming: Modern Age



Hoofdpersonen:



*Jim Hawkins:



Hij is de belangrijkste persoon van het boek. Overal komt hij weer terug. Hij woont met zijn vader en moeder in een herberg voordat het verhaal begint. Hij is een moedige jongen dat blijkt uit het geval dat hij allen naar het schip terug gaat als ze op Treasure Island zijn. Hij is makkelijk beïnvloedbaar, hij neemt zomaar klakkeloos het geld aan van Bill Bones. Hij is ook trouw. Door alles heen blijft hij trouw aan zijn vrienden en zwicht niet voor de mooie praatjes van John Silver.



* Bill Bones:



Hij komt voor in het begin van het verhaal. Hij had de belangrijke kaart waar zijn vrienden zo om vochten. Het was een antipathieke man. Hij gedroeg zich erg zonderlinge, praatte normaal niet met anderen en liet aan iedereen duidelijk merken dat hij de meerdere was. Hij zong vaak ruige liedjes over het zeeleven en over rum. Het was een gierige man want hij wilde de schat voor zichzelf houden. Hij had een zwak gestel want hij kreeg tot twee keer toe van schrik een beroerte.



* Pew:



Hij was een blind man. Hij was maar een bijpersoon en speelde niet zo ’n belangrijke functie in het boek. Aan het begin van het boek kwam hij met Bill Bones de ‘Black spot’ geven, een belangrijke waarschuwing. Later kwam hij terug met een stel vrienden om de kaart in handen te krijgen. Maar dat werd voor hem een tragisch einde. Doordat hij niets kon zien viel hij en werd vertrapt door de paarden.



* Dr. Livesey:



Hij is nadat Jim naar hem vluchtte de regulateur van alles. Hij regelt veel dingen voor de reis etc. Op de reis zelf is hij in het begin ook een leider maar dat wordt gauw over genomen door kapitein Smollet. Hij was een begripvolle man, hij gaf toe dat anderen slimmer konden zijn dan hij zelf.



* Trewlansky:



Hij is de uitvoerder, hij moet de bemanning uitzoeken. Het is een goede man, te goed zelfs want hij vertrouwt alle mensen. Hij is ook erg loslippig want hij vertelt aan iedereen dat ze naar een schat op zoek gaan.



* John Silver:



Hij is een grote hoofdpersoon, hij komt pas later in het verhaal voor. Hij is de aanvoerder van de muiters. Hij regelt alle dingen en in hun woordvoerder. Het is een slechte man want hij vermoordt zomaar onschuldige mensen alsof het niets is. Hij is imponerend en geslepen. Hij probeert zoveel mogelijk mensen tegen de anderen partij op te zetten, het is een wrede man.



Plaats van de handeling: het verhaal begint in de herberg ’Admiral Benbow’. Vervolgens speelt het zich af in de havenstad Bristol. Dan op zee en tenslotte op ‘Treasure Island’. Het verhaal eindigt weer op zee als ze op weg zijn naar Bristol.



Tijd van de handeling: de man schreef het verhaal in het jaar ‘of grace 17’



Samenvatting:



Een man begon te schrijven over zijn verleden. Het verhaal begon in de herberg ‘Admiral Benbow’ waar Jim Hawkins woonde met zijn vader en moeder. Er kwam een zonderlinge zeeman logeren: Bill Bones. De zeeman had een grote angst voor een man met 1 been. Hij gaf Jim geld en in ruil daarvoor moest Jim uit kijken naar een men met 1 been. Er kwamen verschillende mensen bij hem op bezoek. Hij stierf tenslotte van de rum en liet als erfenis een grote kist achter. Jim en zijn moeder vonden tussen zijn spullen o.a. een schatkaart, kapitein Flint had een schat verborgen. Toen kwam Pew met zijn vrienden om de schatkaart te halen. Jim haalde hulp bij een naburig gehucht. De aanval mislukte en Pew stierf. Jim en zijn moeder gingen toen naar Dr. Livesley met de kaart. De lijfwacht van de dokter wist wel wie kapitein Flint was, een beruchte vroegere zeeman. Ze gingen op jacht naar de schat.



De lijfwacht van de dokter ging een bemanning zoeken. Ze vertrokken vanuit Bristol. De kapitein die aangenomen was, Kapitein Smollet, vertrouwde de bemanning niet. Hij verwachtte muiterij en nam voorzorgsmaatregelen. De bemanning beviel bij nader inzien toch wel goed behalve Mr. Arrow die dronk te veel en sloeg overboord. John Silver was ook lid van de bemanning en hij had grote invloed op iedereen. Op een avond wilde Jim een appel pakken uit de appelton. Toen hij er eentje wilde pakken hoorde hij stemmen. Hij hoorde John Silver imponerend praten op de bemanning. Hij vertelde over de schat en over de toekomst die ze zouden krijgen. Hij zei dat ze hem moesten volgen. Ook met Jim probeerde John aan te pappen maar dat mislukte. Jim vertelde alles wat hij gehoord had aan Kapitein Smollet, de dokter en de rest van de bondgenoten. Zij bedachten een plan om John Silver terug te pakken.



Ze naderden ondertussen Treasure Island al. Ze zagen de grote bergen, de achterst berg heette ‘Spy-glass’. Toen het schip op het eiland aankwam mocht de bemanning even van boord. Jim ging ook mee en hij zag hoe John Silver twee onschuldige bemanningsleden vermoordde. Hij werd zo bang dat hij het bos in vluchtte. Hij ontmoette daar Benn Gunn. Benn Gunn was al heel lang op het eiland. Jaren geleden was hij daar achter gelaten omdat hij de tipgever van de schat was die ze niet vonden toen. Hij hoorde het hele verhaal van Jim en beloofde om hem te helpen als hij dan weer mee terug mocht naar Engeland. Kapitein Smollet etc. waren ondertussen aangevallen door de groep van John Silver. Zij hadden de oude schuilhut van kapitein Flint als vesting gebruikt. De aanval mislukte. Jim zocht zijn vrienden op in de schuilhut. John viel weer aan en veel mannen stierven. Jim ontsnapte en vluchtte naar de boot. Op het schip ontmoette hij een handlanger van Silver, Isrel Hands. Eerst deed de man heel onderdanig tegen jim maar later probeerde hij hem te doden. Uit noodweer moest Jim Isrel Hands toen doden. Jim roeide het schip naar de andere kant van het eiland. Hij ging toen weer terug naar de schuilhut. Tot zijn grote verrassing hadden zijn vrienden zich overgegeven en hij liep zo dus recht in het hol van de leeuw. John Silver gebruikte Jim zo als gijzelaar.



De volgende dag ging de bemanning de schat opgraven. Tot hun grote schrik was de schat allang opgegraven. De bemanning werd ontzettend woest en al hun woede richtten ze op Jon Silver en Jim. Ze wilden hun doden. Toen greep Ben Gunn in, hij had de schat allang geleden opgegraven. Door zijn toedoen werden Jon Silver en Jim gered. John werd gevangen genomen en opgesloten op het schip. Ze gingen weer terug naar Bristol. Onderweg ontsnapte John Silver met een grote zak goud. Van hem werd nooit meer wat gehoord. De rest van de schat werd verdeeld tussen Jim, Benn Gunn, Kapitein Smollet, Squirre en Dr.Livesy.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen