Boekverslag : Remco Campert - Het Leven Is Vurrukkulluk
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2137 woorden.

Schrijver: Remco Campert

Titel: Het leven is vurrukkulluk

Uitgeverij: De Bezige Bij

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave: 1988

Druk: 21ste

Soort boek: Liefdesroman

Mijn motivatie:In het laagland verwerkingsboek staat een fragment van dit boek en het leek me een erg leuk boek om te lezen. De personen met wie ik tot dan toe had “kennisgemaakt” leken me leuk en ik wou wat meer van ze weten. Ook sprak de schrijfstijl van Remco Campert me wel aan door de woorden die hij zelf veranderd of samenvoegd, zoals het woord vurrukkulluk in plaats van verrukkelijk.Eerste persoonlijke reactie:Ik vind de schrijfstijl wel grappig door de woordspelingen die de auteur maakt. De titel geeft al een voorbeeld. Het woord vurrukkulluk zoals het in de titel staat is natuurlijk niet de werkelijke spelling. Het boek is erg origineel, doordat het drie vaste hoofdpersonen heeft. De meeste boeken hebben maar één vaste hoofdpersoon. Het is wel een erg onwerkelijk boek, want ik denk dat er maar weinig mensen zijn die echt alleen maar aan geld en seks denken. Het zal voor sommige mensen heel erg belangrijk zijn, maar dan zullen ze toch nog wel ergens anders aan denken kunnen. Lijkt mij tenminste.Samenvatting:De vrienden Mees en Boelie wandelen door het park. Ze ontmoeten de vijftienjarige Panda en nemen haar mee voor een ijsje. Hierna gaan zij naar een café om een biertje te drinken. Ze merken dat ze al de hele tijd gevolgd worden door een oude man. Zelfs als ze het café verlaten om naar het huis van Mees te gaan. Volgt hij hen. In het park wachten ze hun kans af en beroven ze de man van 200 gulden. Hij wordt bewusteloos achtergelaten en de vrienden lopen verder naar het huis van Mees. Mees herinnert Boelie aan een afspraak met een journalist, waarop Boelie naar Hotel Asiatique vertrekt. Boelie is nauwelijks vertrokken of Mees en Panda duiken samen in en bed.

Intussen wordt Boelie geinterviewd. De journalist Ernst-Jan vraagt Boelie met hem mee te gaan. Hij verdenkt zijn vrouw van overspel en hij vraagt Boelie deze kwestie te onderzoeken. Thuis aangekomen luistert Ernst-Jan naar een radioverslag van een voetbalwedstrijd, terwijl Boelie zijn vrouw Etta gezelschap houdt. Etta vertelt hem over haar jeugd en haar mislukte huwelijk met Ernst-Jan. Etta’s vader was een belangrijke bankier en haar moeder was alcoholiste. Etta neemt Boelie mee naar het huis van de buren, omdat ze hem iets wil laten zien. Daar anagekomen probeert Boelie Etta te verleiden, maar juist als ze het bed induiken worden ze verrast door de thuiskomst van de eigenaars van het huis. Als de buren vragen wat ze in hun huis doen, hangen ze een smoesje op om het maar niet te verraden.

De beroofde oude man komt weer bij en merkt dat al zijn geld is verdwenen. Hij wordt geholpen door Tjeerd Overbeek, die getuige was van de overval. Tjeerd neemt de oude man mee naar het café van zijn tante, waar de oude man het laatst is geweest. De eigenaresse blijkt een oude jeugdvriendin van de man te zijn en Tjeerd laat ze met hun tweeen achter zodat ze rustig oude herinneringen op kunnen halen.

Mees en Panda besluiten het gestolen geld te gebruiken voor een feestje. Tjeerd Overbeek komt langs om verhaal te halen over de mishandeling van de oude man, maar wordt door een dronken feestganger naar binnen gesleurd. Ernst-Jan en Etta komen ook, maar krijgen later op de avond ruzie. Boelie profiteerd daarvan en neemt Etta mee naar de zolder en gaat met haar naar bed.De persoonbeschrijvingen:Boelie, Mees en Panda zijn de drie hoofdpersonen. Ik denk dat ze alledrie een jaar of 15/16 zijn. Boelie is een diepzinnige poeet. Hij legt zich snel bij dingen neer. Bijvoorbeeld bij het feit dat Mees Panda eerst zag en dat Mees daarom met Panda naar bed mag. Verder is hij een verlegen jongen en kan hij erg vergeetachtig zijn. Toch denkt hij ook veel aan meiden en seks. Mees is een veel oppervlakkigere jongen. Hij is muzikant en speelt een aardig stukje piano. Hij is een lange jongen en weet wel raad met meiden. Panda is een kleine meid. Het enige waar zij aan denkt is seks en geld, net als Mees. Ze is eer erg romantische meid, zoals ze zelf zegt. Ze moet ook wel knap zijn geweest anders was Mees er niet op gesprongen. En om diezelfde reden moet Mees ook wel knap zijn. Panda is iemand wie het niks kan schelen wat anderen van haar denken en ze gooit alles wat voor- of achterop haar tong ligt zo naar buiten. Eén van de dingen die ze eerlijk tegen Mees zegt is dat ze alleen iets met een rijkeluiszoontje wil. Mees en Panda willen alle bij hetzelfde bereiken, en dat is zo snel mogelijk met de ander in een bed duiken. Boelie daarentegen wil zich niet laten kennen en blijft zo lang hij kan. Mees probeert hem met een achterbaks smoesje weg te sturen, maar daar trapt hij niet in. Later gaat hij alsnog weg, om te kijken of de journalist met wie hij had afgesproken nog op hem wacht.

Boelie is vergeetachtig en is daardoor een afspraak met twee journalisten vergeten waar hij alsnog te laat heen gaat. Mees en Panda denken alleen aan seks en daardoor eindigen ze met zijn tweeen in een bed. Boelie heeft op een feest van Ernst-Jan (een van de journalisten) de vrouw (Etta) van Ernst-Jan gekust. Ernst-Jan heeft een vermoeden dat zijn vrouw vreemd gaat en Boelie moet daar informatie over zien te verkrijgen. Nu is zijn moeilijkste beslissing geweest of hij nu wel of niet degene zou worden met wie Etta vreemd ging. Hij is het dus wel geworden.

Mees heeft in het boek geen belangrijke beslissingen genomen, misschien alleen dat hij Boelie weg stuurde door hem aan zijn afspraak te herinneren. Het gevolg hiervan is dat hij nu in alle rust en zonder last te hebben van Boelie, met Panda naar bed kon. Panda haar belangrijkste beslissing was, denk ik, om die oude man te beroven, door net te doen of hij flauw viel en dat ze hem verzorgden. Het gevolg is dat Panda Fl 200,- rijker was, dat de oude grijze man Fl 200,- armer was en dat hij hen achter na ging om het geld terug te krijgen.

De beslissing van Mees had ik wel genomen, want ik zou er ook niemand bij willen hebben als ik dezelfde plannen had als Mees. Ik had niet dezelfde beslissing genomen als Panda, want ik zou nooit iemand zijn geld afpakken. Ik ben het ook niet met Boelie’s beslissing eens, want ik zou nooit met iemand anders zijn man (dit geval natuurlijk vrouw, omdat Boelie een jongen is die op meiden/vrouwen valt) willen gaan. Alleen Boelie veranderd in de loop van het verhaal. In het begin is hij erg verlegen (lijkt het) tegenover Mees en Panda. Maar tegenover Etta is hij helemaal niet verlegen. Misschien veranderd hij wel, doordat hij het vooruitzicht van seks heeft, wie weet. De andere twee hoofdpersonen zijn in de loop van het verhaal niet veranderd.

Ik vind Mees en Panda geen sympathieke personen. Het enige waaraan ze kunnen denken is seks en geld. En dat ze het geld van die grijze oude man jatten vind ik ook maar niks. Ook Boelie is niet erg sympathiek, maar tenminste wel sympathieker dan Mees en Panda. Ook vind ik dat hij erg sympathiek is tegenover Etta. Ik kon me in geen van de hoofdpersonen erg goed verplaatsen.

Andere personen in dit boek zijn Ernst-Jan, een journalist die Boelie moet interviewen, erg achterdochtig wat betreft zijn vrouw Etta. Etta is en vrouw die erg trouw is, totdat Boelie komt. Elke zondag gaat ze naar het huis van de achterburen. Ze is niet erg vrolijk en ze houdt niet meer echt van Ernst-Jan. Nog een persoon is de drankverkoper. Panda en Mees besluiten een feestje te bouwen van het geld dat ze hebben gejat. Daar hebben ze drank voor nodig en dat willen ze bij ome Jens vandaan halen. Dit kan alleen niet, omdat de buren hem in de gaten houden en dat betekend dat als zij zien dat hij illegaal drank verkoopt, dat hij dan moet oprotten. Deze oom Jens is dus een onguur type. Een type dat in achterbuurten woont. Dan hebben we nog de oude grijsaard. Deze man is boos omdat de kinderen zijn geld hebben gejat. Hij is iemand die naar jonge meiden kijkt en andere mensen hun dingen afpakt. Dit zou hij ook bij Panda doen, maar zij gaf hem een til op zijn vingers. Ernst-Jan speelt dus de rol van journalist en wantrouwige echtgenoot. Etta is Ernst-Jan zijn echtgenote en gaat uiteindelijk vreemd met Boelie. Ome Jens is er voor de drank en de oude grijsaard is volgens mij gewoon opvulling van het boek.

Ik keur de ideeen van Panda en Mees af, omdat ze alleen maar aan geld en seks denken, hoewel de wereld in mijn ogen niet alleen daarom draait. Ook Boelie denkt te veel aan seks, dus zijn kijk op de wereld keur ik ook af.

Boelie, Mees en Panda zijn drie karakters. Ze hebben sterke karakters, al keur ik die karakters wel af. Alle ander personages zijn types.Mijn leeservaringen:Het odnerwep van het boek is geld en seks. Ik vind het onderwerp op zich wel interessant, maar ik heb toch liever een oorlogsboek. Er zijn wel verwachtingen uitgekomen, want ik had al van te voren verwacht dat Mees en Panda met elkaar naar bed zouden gaan. Het is een onderwerp waar ik zelf wel eens over nadenk, zoals waarom geld zo belangrijk voor mensen is, maar antwoorden heb ik nooit gevonden. Ik geloof dat het onderwerp goed genoeg is uitgewerkt, dat had niet dieper gehoefd. Ik lees eigenlijk nooit zulke boeken en ik kijk nooit naar zulke films.

De belangrijkste gebeurtenis in dit boek is dat Boelie aan zijn afspraak herinnerd wordt. Hierdoor konden Mees en Panda met elkaar naar bed en Boelie werd hierdoor met Etta in contact gebracht met Etta zodat ook zij in een bed eindigden. Als Mees Boelie niet aan deze afspraak had herinnerd, was dit alles niet gebeurd. De nadruk ligt veel meer op de gebeurtenissen dan op de gevoelens van de personages. Ik vind dit wel leuk. De gebeurtenissen vloeien wel op een logische wijze uit elkaar voort. De gebeurtenis die me het best is bijgebleven is dat Boelie moet uitzoeken of Etta vreemd gaat en dat ze dan vervolgens echt vreemd gaat met Boelie. De gebeurtenissen hebben niet echt een grote indruk op me achtergelaten en ik zag ze ook niet echt voor me. Toch bleef het verhaal me wel van begin tot eind boeien.

Het verhaal is al volop bezig wanneer je begint te lezen. Het is net alsof je het in de bioscoop bekijkt en een kwartier te laat komt. Hierdoor heb je gemist hoe Mees en Boelie panda ontmoet hebben. Het hele verhaal hangt wel goed samen. Het verhaal is boeiend, doordat er telkens iets gebeurt, je hoeft je bij het lezen niet te vervelen. Het is één verhaallijn en daar ben ik wel blij om, want ik hou niet van verhalen waarin een paar verhaallijnen door elkaar lopen, waardoor je geen idee meer hebt wat er gebeurt. De bouw van het verhaal past wel goed bij het verhaal, want het hele verhaal speelt zich af op één dag en flashbacks of vooruitzichten waren dus niet nodig geweest. Er is maar één herinnering in de tekst, voor zover ik weet, en dat is dat Etta Boelie vertelt dat hij haar eens gezoend heeft. In dit verhaal zie je de gebeurtenissen door de ogen van meerdere personen. Ook dit past wel goed bij het verhaal.

Ik vond de tekst niet lastig om te lezen. De eigenaardigheden die me in de schrijfstijl zijn opgevallen is dat de atuer veel met woorden speelt, zoals teerst, vurrukkulluk, nijslollie etc. Ik vind dat het taalgebruik wel goed bij de personages en het onderwerp past.Evaluatie:Ik vond het een erg leuk en boeiend boek, hoewel het onderwerp niet echt iets voor mij is. Ik lees veel lilever oorlogsboeken. In het verhaal beleefde je telkens iets nieuws, terwijl er maar één dag beschreven wordt. Dat was dus ook heel leuk. Als ik dit boek nog niet vor school had gelezen, zou ik het alsnog willen lezen.

Ik vind het altijd moeilijk om een boekverslag te maken, zodoende ook nu. Ik vond het wel erg veel om te doen. De recensie van het boek was even een probleem, maar die konden we uit de computer van school halen. Ik vond deze verdiepingsopdracht wel moeilijker dan andere, omdat we de personen uitgebreider moesten beschrijven.(ik heb geen zin om de recensie en mijn analyse daarvan erbij te doen..)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen