Boekverslag : John Steinbeck - Of Mice And Men
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1140 woorden.

Of mice and men – John SteinbeckMotivatie boekkeuze:Ik heb dit boek gekozen omdat me dit wel een leuk boek leek nadat ik de achterkant had gelezen. Bovendien spraken de andere boeken me totaal niet aan dus de keus was niet zo moeilijk. Ik had wel vaker gehoord van ‘of mice and men’ en ook daarom wilde ik het boek weleens lezen.Samenvatting:De vrienden George en Lennie rusten uit bij een watertje. George is de slimme van de twee en Lennie is de domme. Ze gaan de volgende dag bij een boerderij werken. Lennie houdt ervan om zachte beestjes te knuffelen, maar hij knuffelt ze altijd te hard, zodat ze dood gaan. De volgende dag gaan ze naar de boerderij om er te gaan werken. Ze ontmoeten Candy, een oude man die al jaren op de boerderij werkt. De baas is boos dat George en Lennie niet eerder gekomen zijn. Als de baas weg is komt Curly, de zoon van de baas binnen. Hij is een kleine, onbeschofte man. Curly mag Lennie niet omdat hij groter is dan hijzelf. George zegt dat Lennie maar uit de buurt van Curly moet blijven, en zeker uit de buurt van zijn knappe vrouw, want Curly is nogal snel jaloers. Even later ontmoeten George en Lennie Slim en Carlson, twee mannen die bij hen in het groepje werken. Slim belooft Lennie dat hij een puppy krijgt om te knuffelen. Slim en George hebben plannen om samen een boerderij te kopen. Diezelfde avond komt Curly binnen. Hij is heel erg kwaad en wil het op iemand afreageren, en dat wordt dus Lennie. Curly slaat Lennie in elkaar en hij doet niets terug totdat George zegt dat hij dat moet. Vervolgens slaat Lennie Curly’s hand kapot. Als Lennie op een zondagmiddag in de schuur met de puppies is schrikt hij: hij beseft dat hij zijn puppie heeft doodgeknuffeld.

Als dan de vrouw van Curly binnenkomt raken ze in gesprek en Lennie mag door haar haar strijken. Maar hij weet van geen ophouden en voor hij het weet heeft hij haar nek gebroken en is ze dood. George had Lennie gezegd dat als hij problemen had, hij naar het watertje moest vluchten en dat doet hij. Candy vindt het lijk in de schuur en waarschuwt George. Hij snapt wat er gebeurd is en hij gaat op zoek naar Lennie. Als hij hem gevonden heeft, vertelt hij hem voor de laatste keer over hun toekomstplannen en daarna schiet hij Lennie door het achetrhoofd met het pistool van Carlson. Als de andere mannen eraan komen vertelt hij dat het een ongelukje was. Het verhaal kan zich in meerdere tijden hebben afgespeeld, dat wordt niet echt duidelijk verteld. Het verhaal speelt zich af in Soledad, op het platteland.Eerste persoonlijke reactie:In het begin vond ik het boek saai, omdat het alleen maar dialogen tussen George en Lennie waren. Dat ging helaas snel vervelen, maar later werd het wel leuker. Verder vond ik het het een zielig boek, vooral om Lennie, die iedere keer per ongeluk diertjes doodknuffelt, en later ook de vrouw van Curly. Ik vond het grappig om te lezen hoe George en Lennie in dialect spraken, en vooral hoe dat werd opgeschreven. Soms snapte ik eerst niet wat er stond, maar als je het dat uitspreekt hoe het er staat, weet je wat er bedoeld wordt. Ik vond het wel een beetje vreemd dat George Lennie aan het eind zomaar doodschiet, dat snapte ik niet helemaal.

Tenslotte vond ik het begrijpelijk dat George af en toe helemaal gek werd van Lennie, ik zou er ook gek van worden als iemand zo dom was.

Verdiepingsopdracht:? Ik had bijna geen verwachtingen voordat ik het boek ging lezen, ik had alleen gehoord dat het een heel mooi boek moest zijn, dus dat verwachtte ik.

? Ik vond het geen mooi boek, dus die verwachting is niet uitgekomen.

? Er is weinig verschil tussen fabel en sujet in dit boek. Bijna alles gebeurt in chronologische volgorde en het bestaat voornamelijk uit dialogen.

? De functie van het verschil tussen fabel en sujet is hier dat je meer over de gevoelens van de personages te weten komt.

? Het effect van het verschil tussen fabel en sujet op mij is dat ik het boek wel iets meer ben gaan waarderen, omdat de personages beter worden beschreven.

? De gebeurtenissen in het boek zijn over het algemeen chronologisch.

? De gebeurtenissen in het boek zijn volgens mij continu, er worden niet echt overstappen gemaakt van de ene tijd naar de andere.

? Er zijn bijna geen flashbacks, vooruitwijzingen en terugverwijzingen in de tekst, dus die kan ik ook niet aanwijzen.

? Flashbacks, vooruitwijzingen en terugverwijzingen zijn er bijna niet, dus die hebben ook geen effect op mij als lezer.

? Het verschil tussen verteltijd en de vertelde tijd is groot, omdat het verhaal zich in een aantal dagen / weken afspeelt en je het boek in een aantal uren uitleest.

? Het speelt waarschijnlijk in een crisistijd, omdat het zo moeilijk is voor George en Lennie om een baantje te krijgen.

? Lennie ziet er groot en lomp uit, hij is best wel dom en hij heeft toch een groot hart. George is smal en klein, hij is aardig slim en heeft een klein hartje.

? George en Lennie zijn niet echt vrienden, maar ook absoluut geen vijanden. Het komt erop neer dat Lennie gewoon te dom is om alleen te kunnen vertoeven, dus is hij de hele tijd bij George.

? George is de slimmerd en Lennie is de dommerd.

? Nee, Lennie kan nog steeds aan het eind geen diertje knuffelen zonder het dood te maken.

? Ik vind George en Lennie typen, je kijkt niet door de ogen van een van de twee, dus je krijgt niet alle gedachten van hen mee.

? George en Lennie hebben niet echt een wereldbeeld, althans dat komt niet naar voren in het boek.

? Lennie vind ik niet echt herkenbaar, maar in de situatie van George kan ik me wel inleven. Ik zou er zelf ook gek van worden als ik met zo’n dom iemand moest optrekken.Evaluatie:? Mijn eindoordeel over dit boek is dat ik het niet echt zo’n leuk boek vond, om de volgende redenen:

- Er waren veel dialogen in het verhaal, er werden bijna geen gedachten behandeld en dat vond ik het boek saai maken;

- Ik snapte de laatste passage van het boek niet zo goed: dat is de passage waarin George Lennie opeens doodschiet.

- Er zitten bijna geen flashbacks in.? Mijn totale mening is wel wat veranderd, ik vind het achteraf een minder leuk boek, omdat dialogen het verhaal vrij saai maken en er bijna geen flashbacks in zitten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen