Boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1765 woorden.

Vooraf

Ik heb dit boek gekozen omdat ik er veel over gehoord heb. Dit boek is later ook verfilmd waardoor de interesse nog meer steeg om dit boek te kiezen.

De omslag van het boek;

Voordat ik het boek ging lezen had ik de verwachting dat het een spannend verhaal is en dat het verhaal ging over een dergelijk goud ei. Wat overigens niet zo is.



Titel



Er is geen motto.In de titel wordt een belangrijk verhaal element tot uitdrukking gebracht: claustrofobie.

Saskia had als kind een nachtmerrie over het gouden ei. Ze droomt dat ze in een gouden ei opgesloten zit die door het heelal vliegt en waarin je niet dood kan gaan. Haar enige kans op ontsnapping was een botsing met een ander gouden ei. De lezer wordt hier voorbereid op het gruwelijke einde van het boek waar Rex' wens om één met Saskia te worden en Saskia's hoop op het verlossende tweede gouden ei, in vervulling gaan. De nachtmerrie over het gouden ei duidt ook op angst voor eenzaamheid, angst om nooit tot een diepgaand contact met een ander te kunnen komen. Als dat wél gebeurt, betekent dat de verlossing, maar ook de dood. Maar dood gaan is veel beter dan voor eeuwig eenzaam te zijn.



Schrijver



Ik heb geen andere boeken van Tim Krabbé gelezen.



Genre



Dit boek behoort tot de genre: misdaad roman.

Raymond Lemorne wil weten hoever een mens kan gaan, hij pleegt meerdere misdaden en vermoordt zoals : twee Duitse jongens die aan het liften waren aan de kant van de weg, Saskia en Rex.





Korte inhoud van het verhaal



In de zomer van 1975 zijn Rex Hofman en Saksia Ehlvest op weg naar de Middellandse Zee. Met nog 1 uur te rijden tot de tussenstop in Dijon, stoppen ze bij een benzinestation. Saskia belooft dat zij verder zal rijden nadat ze iets te drinken gehaald heeft. Rex kijkt haar na, maakt een foto van het benzinestation en wacht. Het duurt te lang voordat Saskia weer terugkomt dus zoekt Rex haar in het benzinestation en er omheen. Hij wordt omgerust, zoekt, maar Saskia is er niet meer. De pompbediende en de caissière hebben haar nog gezien totdat ze uit het benzinestation kwam, maar daarna heeft niemand haar meer gezien. Rex kijkt op zijn polaroid foto: ze kan er op staan, maar de afstand was te groot. Politie, het hotel in Dijon en ziekenhuizen weten van niets. Saskia is spoorloos verdwenen.

Acht jaar later geniet Rex van een onbezorgde vakantie. Met zijn vriendin Lieneke is hij bij haar ouders in Marina di Camerota (Zuid Italië). Tijdens een partijtje badminton tegen twee fransen krijgt Rex plotseling de gedachte dat hij met Lieneke zal trouwen als zij winnen. Ze winnen inderdaad en Lieneke bleek dezelfde gedachten te hebben. Tijdens hun gesprek in een café blijkt Saskia nog tussen hen in te staan. Rex vindt het nog steeds onverdraaglijk dat zij zomaar verdween en hij nog altijd niet weet wat er is gebeurt. Op diezelfde avond heeft Rex een nachtmerrie over het gouden ei.

1975. De 41-jarige Raymond Lemorne woont in de buurt van het Franse plaatsje Autun. Hij geeft scheikunde les en heeft af en toe rare gedachten. Hij had namelijk eens een meisje gered van de verdrinkingsdood en had zich daarbij voorgesteld hoe eenvoudig het was om een misdaad te begaan. Die gedachte bleef hem lang bij: hij kocht een weekendhuisje, een pistool en een fles chloroform. Daarna trainde hij zich in het benaderen van een slachtoffer. Hij zocht een jonge buitenlandse vrouw, die hij kon aanpreken omdat ze alleen was. Hij ontdekt dat hij dit het beste op een benzinestation kon doen waar hij als truc het koppelen van zijn aanhangwagentje zou gebruiken. Raymond Lemorne besefte dat het slachtoffer sneller zou helpen als hij gehandicapt was. Met één arm in een mitella benaderde hij verschillende meisjes, maar tevergeefs.Totdat hij Saskia ontmoette.

Rex Hofman besluit 8 jaar later na Saskia's verdwijning een advertentiecampagne te houden in Franse bladen. Hij krijgt verschillende reacties maar geen enkele was serieus te nemen. Dan komt er een ongeveer vijftigjarige man op hem af. Hij herkent de man van de foto die iemand bij het benzine station genomen had. De man vertelt hem dat Saskia dood is en dat hij alleen kan laten zien hoe het gebeurd is door met Rex hetzelfde te doen.Rex gaat mee uit nieuwsgierigheid en omdat hij alles wil weten over Saskia's laatste uren. Zonder problemen neemt hij een slaapmiddel van Raymond Lemorne aan en wordt levend begraven.

Enkele dagen later probeert Lieneke tevergeefs contact te zoeken met Rex. Een maandenlange speurtocht levert niks op. Net als Saskia 8 jaar eerder is Rex Hofman spoorloos verdwenen.



Eén zin waar het verhaal over gaat:



Een raadselachtige verdwijning van Saskia en later Rex die hetzelfde ondergaat.







De Hoofdpersonen



Rex Hofman

Over het uiterlijk van dit persoon wordt niet gesproken. Hij houdt van spelletjes en net als Lemorne doet graag gedachtespelletjes. Hij is een medewerker van een populair wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is negen jaar ouder dan Saskia (in 1983 is hij 41). Saskia en Rex ruziën soms en verzoenen dit door uit gewoonte muntjes te begraven. Hij vindt het vreselijk dat hij niet weet wat er met Saskia gebeurt is, en dat hij dit raadsel niet kan oplossen.

Acht jaar later is hij getrouwd met Lieneke die hetzelfde denkt als hem. Ook toen ze wonnen met badminton en ze er later achter kwamen, dat ze het zelfde dachten. De wens blijft echter bestaan, dat hij de oplossing weet wat er met Saskia is gebeurt, wordt op een griezelige manier in vervulling gegaan.



Goed vind ik van Rex is dat hij gewoon de draad weer heeft opgepakt na acht jaar,

wat ik anders zou doen als ik Rex was, dan zou ik verwerken wat er met Saskia gebeurt is en niet een advertentiecampagne gestart hebben. Al zou het verhaal dan wel een héél open eind hebben ; hij zou nu dan wel leven, maar met één grote vraag op zak.



Raymond Lemorne

Hij is een keurige Fransman, scheikunde leraar, getrouwd, twee dochters. Hij wordt geobsedeerd door de gedachte dat hij dingen zou kunnen doen die je normaal niet zou doen: van een flat springen en een misdaad plegen. Hij is volkomen gewetenloos. Het enige wat telt is het experiment. Hij vindt het een'ongelooflijk spannend gedachten spel'; en hij voelt zich 'feestelijk slecht'. Rex verklaart Lemorne voor gek, en wat andere mensen van hem denken wordt niet over gesproken.



Dit is 'de slechterik' in dit verhaal, en zijn er dus verschillende slechte punten aan deze man te binden. Wat ik in ieder geval anders gedaan zou hebben is dat hele experiment van hem niet uitgevoerd hebben. Deze man denkt raar, een manier die ik me niet kan indenken.



De bijfiguren



Saskia Ehlvest

Rex' vriendin, wordt niet zo uitvoerig beschreven. Ze heeft 'rood wriemelhaar', ze is 'ongegeneerd ijdel', ze houdt niet van autorijden en ze heeft een beetje last van claustrofobie. Hoewel Rex en Saskia in het van het verhaal kibbelen, is hun verhouding verder prima. Ze gaan al vier jaar met elkaar om. Soms voelt Rex de behoefte om haar te plagen, maar dat komt volgens hem alleen maar omdat hij echt van haar houdt.



Lieneke

Lieneke is net als Saskia zo'n belangrijk personage. Het gaat vooral om Rex' verhouding tot haar. Rex dacht eindelijk weer in staat te zijn tot een langdurige relatie met een vrouw, maar na zijn nachtmerrie blijkt dat Saskia altijd tussen hen in blijft staan.





Ruimte



Het verhaal speelt zich af : in Frankrijk (in de buurt van Autun). (Hoofdstuk 1)

in Italië (Marina di Camerota). (Hoofdstuk 2)

en in Amsterdam (buitenveldert). (Hoofdstuk 4)



· Saskia en Rex komen uit een normaal milieu. Normale degelijke mensen.

· Raymond Lemorne komt ook uit een normaal milieu al is dit niet echt ergens uit te halen.

· Lieneke : zie: Saskia en Rex



Het verhaal kon zich in hoofdstuk 1 net zo goed in een ander land kunnen afspelen. Dit heeft voor de rest niet veel invloed op het verhaal. Behalve dat het een vakantie zou zijn. In hoofdstuk 2 zou het ook in een ander land kunnen zijn, alleen wonen de ouders van Lieneke in Italië en zou het weer te kloppen.

Het milieu van de mensen zou niet anders kunnen. Bij Lieneke zou dit geen probleem zijn omdat er niet veel over haar verteld wordt. Bij Rex en Raymond wel. Als zij bijvoorbeeld in een héél streng milieu opgevoed zouden zijn, dan zou Raymond nooit op zulke rare gedachtes opkomen en Rex misschien ook wel niet.



Tijd



Het verhaal speelt zich in hoofdstuk 1 af in: 1975.

In hoofdstuk 2, 4 en 5 : 1983.

En in hoofdstuk 3 in: 1950 t/m 1975



Alleen door korte aanduidingen in gesprekken van Rex weet je wanneer het hoofdstuk zich afspeelt: 'Alsof ik die acht jaar voor niets zou hebben geleefd'. De totale verteltijd is 33 jaar. In hoofdstuk 1 verschillen verteltijd en vertelde tijd het minst; hiermee wordt tot uiting gebracht dat de verdwijning van Saskia bij het benzinestation de gebeurtenis is waar het hele boek om draait.



De vermelding van 'de man met de mitella' is een vooruitwijzing naar het latere verhaal van Raymond Lemorne.



Werkelijkheid en fantasie



Dit verhaal kan wel in de werkelijk voorgekomen zijn. Omdat er geen dingen in staan die in het echt niet kunnen. Er bestaan in het echt ook mensen met claustrofobie en ook mensen die de neiging hebben om verder te gaan dan eigenlijk kan.



Verteller



Het is een personale vertelvorm vanuit meerdere personen (Rex Hofman, Raymond Lemorne en Lieneke).







Waardering



· Ik geef dit boek een 9. Ik vind dit echt het eerste echte spannende boek dat ik in mijn leven gelezen heb. Ik heb dit boek in drie dagen uitgelezen , en dat is nog nooit bij mij voorgekomen. Het mocht van mij wel een beetje minder misdadig, vandaar geen 10 maar een 9.



· Ik vind de inhoud van het boek interessant in zekere zin interessant in de vorm van het verhaal snappen. Niet interessant om me verder in te verdiepen.



· Erg makkelijk te lezen boek. In de eerste twee hoofdstukken is alles nog een raadsel waardoor de spanning wordt opgevoerd. In hoofdstuk 3 kan je echter al je conclusies trekken.



· Het verhaal is heel erg spannend. Omdat dus in hoofdstuk 1 en 2 je helemaal niks weet hoe en wat en nog even veel weet als Rex wat eigenlijk het hele verhaal zo is. Vooral de raadselachtige verdwijning en de ontknoping hiervan zijn natuurlijk de hoofd 'spannende' punten.



· Ik vind Rex het leukste persoon. En dat is eigenlijk alleen omdat je over hem het meeste weet, het erg goede van deze persoon is vind ik, dat hij door blijft gaan tot het bittere eind : 'Maar doodgaan is veel beter dan voor eeuwig ontwetend of eenzaam te zijn.'



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen