Boekverslag : Tim Krabbé - De Grot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1607 woorden.

Primaire gegevens

Auteur : Tim Krabbé

Titel : de grot

Verschenen in : 1997

Aantal blz. : 181

Leestijd : 6 ½ uur

Uitgelezen op : 8 oktober 2001



Verantwoording van de keuze

Ik heb dit boek gelezen, omdat ik niet wist welke ik maar eens moest gaan lezen. Toen zag ik dit boek bij mijn vriend op zijn kamer liggen en vroeg of het een leuk boek was. Hij vond het een gaaf boek, dus ging ik het ook maar lezen.



Verwachtingen vooraf

Ik had eigenlijk geen verwachtingen vooraf. Ik wist ook niet waar het over ging, niemand wilde het vertellen en ook op de achterkant van het boek stond niet waar het over ging. Lezen dus maar.



Eerste reactie achteraf

Ik vind dit werk:

1= niet 2= een beetje 3= erg

spannend 3

meeslepend 2

ontroerend 2

grappig 1

realistisch 2

fantasierijk 3

interessant 3

origineel 3

goed te begrijpen 2

Dit werk heeft me niet aan het denken gezet en ik heb er niets aan gehad.



Korte samenvatting van de inhoud

Egon Wagter komt vanuit Nederland terecht in Ratanak, de hoofdstad van Ratanakiri. Hij heeft een koffer bij zich vol met drugs. Hij transporteert het voor Axel van de Graaf en krijgt hiervoor veertigduizend gulden.

Egon overnacht in hotel Holiday Inn. Om tien uur ’s avonds moet hij de koffer afgeven op een parkeerplaats. Hij gaat nog even de stad verkennen en komt langs bij een gevangenis waar Herbert Doornenbosch ter dood is gebracht wegens drugssmokkel. Dan is het zo ver. Hij gaat naar de parkeerplaats en ontmoet de vrouw met het goede wachtwoord. Ze raken aan de praat en later stappen ze in hun eigen auto.



Dit is dertig jaar eerder als Egon net veertien is. Hij gaat naar een zomerkamp in de Ardennen waar hij Axel de Graaf leert kennen. Egon wordt verliefd op Marjoke Heffels, maar hij wordt gekoppeld aan Vera met wie Axel al heeft gevreeën. Later is er een vrijpartij tussen Egon en Vera, en Axel en Florrie, Vera’s zusje. Ze worden betrapt door de leiding.

Als Egon derdejaars student geologie is, ontmoet hij Axel weer. Axel is lid van het dispuut “de Grim”. Er is voortdurend feest, drank, drugs en vrouwen.

Egon doet onderzoek in Zuid-Amerika en komt Axel weer tegen als hij naar de Ardennen gaat als begeleider. Tien jaar later is hij in Andes voor promotieonderzoek. Daar ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Adriënne.

Egon wordt leraar aardrijkskunde om wat geld te verdienen. Na een paar jaar ontmoet hij Axel weer. Die is inmiddels maffiabaas geworden. Axel is bij een schietpartij betrokken en wordt gearresteerd. Na veertien jaar scheiden Egon en Adriënne en koopt Egon een kleine flat. Hij leest over een expeditie naar een geologisch gebied dat fl. 40.000,- kost. En die heeft Egon niet.



Er zijn twee lijken op een parkeerplaats in Ratanak gevonden. Eén lijk is Egon Wagter, de ander is een vrouw die niet geïdentificeerd is. Michiel Polak is een Nederlandse journalist die samen met George Mijnsherenland Ratanak bezoekt. Polak wil hier een stuk over schrijven. Oum Phen is volgens generaal Sophal de schuldige. Het enige bewijs tegen de jongen is dat hij een biljet van twintig dollar bij zich had. Doordat Oum Phen schuldig is verklaard wordt de dode Egon een slachtoffer en geen drugssmokkelaar. De generaal wil hiermee Nederland niet storen na de terechtstelling van Doornenbosch. Polak mag de executie bijwonen, maar hij doet het niet.



Arthur’s moeder Marcie bezit een collectie stenen uit de hele wereld. Haar eerste steen was een stuk olivijnbasalt. Ze opent een winkeltje in stenen dat niet echt succes had. Marcie komt in de geldproblemen en verdwijnt op mysterieuze wijze. Hiervoor had ze wel de huur van een hele jaar kunnen betalen wat erg raar was. Ze blijft twee jaar spoorloos. Jason, Arthur’s broer, en Arthur verdelen alles wat van hun moeder was. Arthur weet dat zijn moeder dood is.



Het is Ardennenkamp van toen Egon nog veertien was. Egon en Marjoke zijn alleen. Ze vertellen alles over hun familie en waar ze van houden. Ze bouwen samen een dam. De tijd gaat snel en al gauw is er een rondleiding in de grotten van Hurennes. Hier is het Venster. Dat is het breukvlak tussen twee geologische tijdperken die honderd miljoen jaar uit elkaar liggen, namelijk kalkzandsteen en olivijnbasalt. Egon en Marjoke zijn diep onder de indruk.

De volgende dag gaan ze iets leuks doen, Egon wil de partner zijn van Marjoke, maar Axel dringt zich tussen hen in.



Tijd en ruimte



De topografische plaats is vooral in Ratanak in Ratanakiri. Het verhaal speelt zich ook af in Amerika en in de Ardennen.



De wijze van vertellen

Het is verteld in de hij/zij- perspectief. In de eerste en tweede hoofdstuk Egon, in het derde hoofdstuk Polak, in de vierde hoofdstuk Arthur en in de vijfde hoofdstuk ook Egon.



Spanning

Er was best wel veel spanning, je kon je vaak afvragen ……… of niet?

Namelijk bij de dingen of Egon nou de persoon was over wie ze het de hele tijd hadden of dat Egon dood zou gaan ja of nee.



Thema en motieven

Egon’s leven is sterk beïnvloed met drugs door Axel en hij had nu nog geleefd en was nu getrouwd geweest met Marjoke (Marcie) als Axel niet in zijn leven was gekomen. Een motief is de steen van olivijnbasalt.



Personages

Egon Wagter:

Egon is een Nederlandse man.

Egon Wagter heeft in het hele boek verschillende leeftijden. In het eerste hoofdstuk is hij een man van drieënveertig jaar. In de tweede en het vijfde hoofdstuk is hij een jongetje van net veertien jaar. In het derde hoofdstuk wordt er alleen over hem gesproken dat hij drugssmokkelaar was en dat hij was vermoord. In de vierde hoofdstuk wordt niet eens over hem gesproken.

Egon heeft altijd geoloog willen worden en is leraar aardrijkskunde geworden. Hij is ook nog veertien jaar getrouwd geweest met Adriënne. Hij is best wel verlegen en hij is op zijn veertiende verliefd geworden op Marjoke. Hij komt in contact met Axel en later komt hij hem wel eens tegen. Hij wilt aan een expeditie meedoen maar heeft daar het geld niet voor en gaat drugs smokkelen. Hierdoor wordt hij vermoord.





Axel de Graaf:

Dit is eerst ook een jongetje van veertien. Hij zit erg veel achter de meiden aan, en later ook achter de vrouwen. Hij krijgt gewoon bijna alles voor elkaar dat hij wil hebben. Hij is totaal niet verlegen. Hij later terecht in een schietpartij en raakt hierbij gewond. Hij wordt maffiabaas en geeft Egon de opdracht om drugs te smokkelen.



Michiel Polak:

Michiel is een man van ongeveer 30 jaar. Hij is journalist en wil een stukje over de dood van Egon schrijven en gaat naar Ratanak.



Marcie Nussbaum:

Ze is ongeveer drieënveertig jaar. Ze was getrouwd met David Nussbaum, maar hun relatie was slecht. Op haar veertiende leerde ze Egon kennen en heette toen Marjoke Heffels. Ze komt oorspronkelijk uit Nederland en ze verzamelde stenen. Ze heeft later ook iets te maken met de drugssmokkel, omdat ook zij geld tekort kwam, en werd ook op het moment dat Egon vermoord werd vermoord.



Oum Phen:

Oum Phen is een man dat komt uit Ratanakiri. Hij heeft een houten poot en wordt verdacht van de dubbele moord op Egon en de niet-geïdentificeerde vrouw, alleen omdat hij twintig dollar op zak had. Hij is eigenlijk onschuldig.



Titel, ondertitel en motto

De titel heet de grot, omdat Egon en Marjoke daar de liefde voor hun stenen ontdekten en ook de liefde die ze voor elkaar hadden. In de grot was ook de laatste keer dat Egon op de goede pad was.

Er is geen ondertitel en ook geen motto.



De persoonlijke beoordeling

HET ONDERWERP

Ik vond het een zeer interessant onderwerp, want dit is het eerste boek dat ik lees dat over drugs gaat. Het onderwerp was niet te herkennen in mijn belevingswereld, maar het zou wel zo kunnen gebeuren. Het boek heeft me niet echt aan het denken gezet, maar ik toch niet verwacht dat Egon zoiets zou doen. Het onderwerp had erg goede diepgang, elke keer als je iets las wist je niet waarom iets zo was en bij het volgende hoofdstuk kon je alles weer begrijpen. De ontbrekende stukken vallen dan op zijn plaats.



DE GEBEURTENISSEN

Het belangrijkste in het boek waren vooral de gebeurtenissen. Door de gebeurtenissen zelf ging je denken hoe het allemaal in elkaar kon zitten.

Het aantal gebeurtenissen was precies goed. Sommige gebeurtenissen waren wel saai, maar die moesten gewoon gebeuren, anders klopte het verhaal gewoon niet. De gebeurtenissen waren erg geloofwaardig, maar toch toevallig. Ik heb de afloop ervaren als het begin van het verhaal.

DE PERSONEN

De hoofdpersoon Egon kwam echt levensecht over, ik had me al helemaal voorgesteld hoe hij er zou kunnen uitzien. Ik kon me erg goed inleven in de hoofdpersoon Egon, maar niet in Axel. Ik herkende wel bepaalde eigenschappen van Egon. Ik kan bijvoorbeeld heel erg verlegen zijn. Ik waardeerde het helemaal niet van Egon dat hij drugs smokkelde voor dat geld. Als ik de auteur zou zijn geweest had ik hem ook zo laten handelen.



DE OPBOUW

Het verhaal was erg moeilijk opgebouwd. Elke keer flashbacks en ook flashforwards. Ik kon er moeilijk doorheen lezen, maar het is me toch gelukt. Alle spannende delen kwamen op het juiste moment. De afloop vond ik verrassend.



HET TAALGEBRUIK

De woordkeuze was te begrijpen. De gebeurtenissen waren erg duidelijk beschreven, ik kon me er meteen iets bij voorstellen. Het hele laatste hoofdstuk wil ik onthouden, want dat vond ik een erg mooi stukje dat ze achter hun liefde kwamen.

















Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen