Boekverslag : Thomas Mann - Tonio Kroger
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1729 woorden.

Tonio Kröger, Thomas Mann door Jessica de Vente.



Complete titelbeschrijving.

De volledige titel is Tonio Kröger, geschreven door Thomas Mann.

Het boek is uitgegeven door Wolters- Noordhoff BV Groningen in 1998, met een licentie van S. Fischer Verlag GmbH Frankfurt am Main,

Het nawoord is geschreven door Kees van Eunen,

De fotografie is gedaan door Peter Tahl.

Het omslagontwerp is ontworpen door Jurjen Pinkster.



Titelverklaring.

Het boek heet Tonio Kröger en de hoofdpersoon van het boek is Tonio Kröger, vandaar de titel.



De schrijver.

De schrijver van het boek is Thomas Mann.

Thomas Mann is geboren op 6 juni 1875 in Lübreck. Zijn vader was koopman en werd later één van de senatoren van Lübreck. Zijn moeder kwam uit

Zuid- Amerika en zij stamde af van een Duitser en een Portugese- Creoolse Braziliaanse. Thomas Mann had 4 zussen en 1 broer.

Thomas was al snel actief als jonge schrijver; hij bracht zijn eigen maandblad, het ‘Monatszeitschrift für Kunst, Literatur und Philosophie’ uit. Na de dood van zijn vader in 1891 verhuisde hij met zijn moeder naar München. Daar introduceerde Richard Dehmer Thomas Mann in het schrijversberoep. Zijn eerste bundel die hij uitbracht was, ‘Der kleine Herr Friedemann’ in 1898. Van 1896 tot 1898 ging Thomas met zijn broer op reis naar Italië. Zijn tweede grote roman schreef hij in 1925, ‘Der Zauberberg’.

Nog enkele voorbeelden van door hem geschreven novellen zijn:

‘Königliche Hochheit’ in 1909, ‘Mario und den Zaubere’ in 1939 en ‘Felix Krull’, twee keer uitgebracht, één keer in 1922 en de tweede keer in 1937.

In 1929 kreeg hij de Nobelprijs voor de Literatuur.

In 1947 kwam zijn autobiografische roman ‘Doktor Faustus’ uit.

Op 12 augustus 1955 stierf hij.



Thema.

Het thema van het boek is de tegenstrijdigheid tussen kunst en de burgerlijke leefwijze.









Samenvatting.

De veertien jarige, artistiek begaafde Tonio Kröger is anders dan zijn vrienden. Hij zit tussen twee werelden gevangen; de ‘Tonio’- wereld van zijn moeder en de ‘Kröger’- wereld van zijn vader.

De ‘Tonio’- wereld is de wereld waarin Tonio zich als kunstenaar kan uiten, wordt veracht in de burgerlijke ogen. Daarentegen is de ‘Kröger’- wereld de burgerlijke schijnwereld waarin Tonio verkeert om te kunnen ‘overleven’. Zoals in het boek wordt omschreven is hij een verdwaalde burger op zoek naar een manier om geaccepteerd te worden en om te kunnen overleven. Deze wereld uit zich in zijn vriendschap met Hans Hansen en zijn verliefdheid op Ingeborg Holm. Aan de andere kant heeft hij als kunstenaar een sterk naar voren komende drang naar prestatie die hij levert in vorm van gedichten. Hij lijdt heel erg onder de tegenstelling ‘kunstenaar- zijn’ en ‘mens- zijn’, die volgens hem niet samen kunnen gaan. Enige jaren later sterft zijn vader. Zijn moeder hertrouwt met een Italiaan en vertrekt naar het Zuiden. Tonio wordt beroemd, maar blijft hangen tussen die twee werelden, ondanks dat zijn vader al gestorven is. Hij kan niet echt van iemand houden, omdat hij nog zo met zichzelf in de knoop zit. In het boek merk je goed zijn tweestrijd, omdat hij maar blijft zeggen: Het is uit met het kunstenaar- zijn, zodra de kunstenaar mens wordt en gevoelens begint te krijgen. Hij is het hele boek door bezig met een oplossing zoeken voor dat probleem. Hij vertrekt naar Denemarken, reist via Lübreck en bezoekt daar zijn ouderlijk huis. Eenmaal in Denemarken aangekomen komt hij Ingeborg Holm en Hans Hansen tegen. Als hij hun zo samen ziet, weet hij meteen waar hij staat in de maatschappij.

Het boek eindigt met een brief aan Lisaweta Iwanowna, zijn tekenares en goede vriendin, waar hij zijn nieuwe ideaal aan haar probeert uit te leggen: zijn kunstenaars- zijn is verenigt met zijn liefde voor de mens, alles wat leeft en alles wat als gewoon wordt beschouwd.



Motto.

Er staat geen motto in het boek.



Tijd.

De vertelde tijd en de verteltijd worden behandeld onder het kopje

opbouw/ structuur. De periode is rond 1900.



Tijdsvolgorde.

Het verhaal is chronologisch verteld.



Tijdsperspectief.

De vertelsituatie is de verhulde ik- vorm. De verteller verteld achteraf wat hem overkomen is, dus ook wel een vision par derrière.



Genre.

Het genre is epische proza. Het verhaal is fictioneel, maar het heeft een autobiografisch karakter.. Het verhaal is een novelle. Het sub-genre is een realistische novelle met een psychologische laag.



Motieven.

De motieven zijn eenzaamheid en woede ( om het niet geaccepteerd worden door de maatschappij zoals Tonio is).



Opbouw/ structuur.

Het boek bestaat uit allemaal vooruitblikken. Per hoofdstuk blijven er soms jaren weg. Daardoor is het boek best wel verwarrend om te lezen.

Het boek heeft 76 pagina’s en uitgaande van een gemiddelde tijd van 15 pagina’s per uur, is de verteltijd ongeveer ruim vijf uur. De verhaaltijd is langer dan de verteltijd; daarin verstrijken aantallen jaren. Het boek is chronologisch verteld. Het heeft een gesloten einde.



Personages.

De hoofdpersoon van het boek is Tonio Kröger. De nadruk van het boek ligt op zijn persoonlijke psychologische ontwikkeling. We kunnen de hoofdpersoon ook wel een round character noemen. De bijfiguren in het boek zijn Hans Hansen, Ingeborg Holm en Lisaweta Iwanowna. Zij komen bijna niet in het boek voor; zij zijn flat characters.



Ruimte.

De plaats waar de meeste gebeurtenissen zich afspelen is in Lübreck. Ook spelen de gebeurtenissen zich af in München, bij Lisaweta thuis, en in een hotel in Denemarken. De weersomstandigheden spelen ook een rol in het boek; het is altijd stormachtig weer. Dit staat in verband met de gemengde en verwarde gevoelens van Tonio Kröger.



Idee.

Het idee van Thomas Mann achter dit boek is dat de mens vrede met zichzelf moet leren hebben en toch zijn plaats als een normaal functionerend mens in de maatschappij moet kunnen innemen.



Bronvermelding.

Het boek Tonio Kröger.

Het boek Op Niveau Literair.

De andere leesdossiers voor dit trimester; Turks Fruit en I know why the caged bird sings.





Deel 2. Persoonlijke tekstbeleving.

Ik ben het boek Tonio Kröger gaan lezen omdat ik zelf ook gedichten schrijf. Daarom sprak het boek me heel erg aan. Je merkt duidelijk uit het taalgebruik in het boek dat Tonio veel over het leven nadenkt. Alleen dat taalgebruik maakt het boek moeilijk om te lezen. Veel van alle filosofische woorden ken ik niet in het Duits, met als gevolg dat ik met een woordenboek op mijn schoot het boek moest lezen. Dat bemoeilijkte het lezen heel erg. Ik las gemiddeld maar 10 tot 15 bladzijdes per uur. Al had het boek maar 76 bladzijdes, heb ik er toch lang over gedaan om het boek uit te lezen. Daar kwam nog bij dat ik op een gegeven moment het woordenboek heb weggelegd omdat het zo rottig las, en ik er op een gegeven moment dus niets meer van snapte. Het boek bevat heel erg veel moeilijke woorden en ik denk dat het boek van een zodanig hoog literair niveau is, dat het iets te hoog voor mij gegrepen was, aangezien ik alleen vorig jaar maar één boek Duits heb gelezen en dat was van een nogal makkelijk genre. De volgende keer kies ik wel een iets makkelijker boek. Al sprak het thema op zich mij wel heel erg aan. Ik deel de mening van de schrijver niet. Ik vind dat het kunstenaar- zijn en het mens- zijn wel gewoon samen kunnen gaan, zolang je maar met beide benen op de grond blijft staan en weet wat je plaats is in de maatschappij en niet naast je schoenen gaat lopen. Tonio doet dat niet, omdat hij vindt dat die twee dingen niet samen gaan. Ik kan me dat niet zo goed voorstellen. Het zou best in het echt kunnen plaatsvinden, ik denk dat vele kunstenaars daar in de loop van de tijd wel last van kunnen krijgen.

De titel spreekt voor zichzelf; Tonio Kröger. Hij is dan ook de hoofdpersoon van het boek. Hij maakt gedurende het verhaal een psychologische verandering door. Het accent van het boek ligt ook hierop. Een toepasselijk spreekwoord voor dit verhaal is pompen of verzuipen. Hij moet meegaan met de rest en zich gedragen als de rest, anders valt hij buiten de boot. Geleidelijk aan in het boek ontwikkelt hij toch zijn eigen levensstijl en heeft daar vrede mee. Daar eindigt het boek ook mee; hij probeert zijn nieuwe ideaal te beschrijven aan Lisaweta in een brief. Hij heeft vrede met zichzelf gevonden en dat vind ik wel een mooi einde. Ik zou ook geen ander slot eraan toe willen voegen. Dit boek zou ook goed geschikt zijn voor een boekbespreking. Als ik hier een boekbespreking over zou moeten houden, zou ik er de volgende onderwerpen in verwerken:

1. Zijn verblijf in Lübreck

2. Zijn relatie met Hans Hansen en zijn verliefdheid op Ingeborg Holm en de

achterliggende gedachte daarvan

3. Zijn verblijf in München

4. Zijn relatie met Lisaweta en het effect daarvan

5. Zijn vertrek naar Denemarken en zijn terugkeer naar zijn ouderlijk huis

6. De vereniging met zichzelf op het einde van het boek







De meeste passages in het boek zijn wel interessant, maar grotendeels langdradig beschreven, waardoor het soms een slaapverwekkend verhaal werd. Verder werden de gebeurtenissen onnodig ingewikkeld en erg omslachtig beschreven. Maar dat is juist zo om extra nadruk te leggen op de gevoelens van Tonio Kröger. Het verhaal doet mij denken aan het sprookje van ‘Het lelijke eendje’. Het eendje wordt door iedereen verafschuwd en afgestoten, omdat hij niet bij hun past, totdat hij vrede met zichzelf vindt en lotgenoten tegenkomt. Zo gebeurt het ook met Tonio Kröger en zo is het ook wel een beetje gebeurt met mij. Daarom kan ik me wel een beetje indenken en inleven in zijn situatie, aangezien ik zelf ook gedichten schrijf en me op die manier kan uiten. Alleen heeft hij het gevoel dat hij niet geaccepteerd wordt omdat hij anders is. Zelf ben ik daar ook heel erg bang voor geweest, aangezien ik toch anders dan anders wordt betiteld( niet ironisch bedoeld). Alleen word ik wél geaccepteerd en hij niet. Daarom zette het boek mij best wel aan het denken en zal dat anderen ook wel doen. Als je al wat Duitse boeken heb gelezen, specifiek die van Thomas Mann, en een beetje die boeken begrijpt, zou dit een heel goed boek zijn om te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen