Boekverslag : Tessa De Loo - Het Rookoffer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 815 woorden.

De Arbeiderspers, Amsterdam (1987, boekenweekgeschenk oorspronkelijk uitgegeven door CPNB)

Titelverklaring:



Het roken speelt in Het rookoffer een grote rol: vanwege het roken van leerling Guido wordt hij geschorst van school en vanwege zijn roken op haar balkon wordt zijn relatie met Barbara, de docente Frans, ontdekt. Barbara moet ontslag nemen, ze wordt als het ware geofferd voor de goede naam van de school.



De auteur:



Tessa de Loo is het pseudoniem van Tineke Duyvené de Wit. Zij wordt geboren op 15 oktober 1946 in Bussum. Tijdens haar middelbare-schooltijd schildert en tekent ze veel. Ook schrijft ze vaak opstellen en na het eindexamen gaat ze Nederlands studeren in Utrecht. Op twintigjarige leeftijd trouwt ze en na vijf jaar krijgt ze een zoon, Joris. Ze schrijft in die periode weinig. Het stadsleven benauwt haar en ze verhuist naar de Achterhoek, waar ze als lerares werkzaam is. Ze pakt haar studie op, maar besluit toch schrijfster te worden. Ze verhuist naar Pieterburen, Groningen, in 1980 na haar scheiding. In 1994 vestigt De Loo zich in Portugal, waar ze, naar eigen zeggen, een nieuw werk schrijft. Haar pseudoniem is ontleend aan de Texelse achternaam van haar grootmoeder.



In 1983 debuteert De Loo met de verhalenbundel De meisjes van de suikerwerkfabriek. Daarvan worden 46.000 exemplaren verkocht en het boek ontvangt de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor. Haar eerste roman Meander verschijnt in 1986. De novelles Het rookoffer (1987) en Isabelle (1989) worden minder goed ontvangen bij de critici. Zij vinden dat er te veel clichés in gebruikt worden.



De tweeling, de roman die in 1993 verschijnt, wordt een enorm verkoopsucces. Binnen een jaar worden meer dan 130.000 exemplaren verkocht van deze roman, waarin de relatie tussen Nederlanders en Duitsers na de oorlog centraal ligt. De Loo ontvangt hiervoor de Publieksprijs voor het Nederlandse boek en de internationale Otto von der Gablentz-prijs. Deze laatste prijs wordt uitgereikt aan mensen die zich verdienstelijk maken op het gebied van objectieve informatievoorziening over de Bondsrepubliek Duitsland.



Literaire stroming:



Moderne Nederlandse literatuur.



Genre:



Liefdesroman. Het rookoffer is in 1987 als boekenweekgeschenk uitgegeven.



Samenvatting:



Lerares Frans Barbara Rozemeyer gaat een relatie aan met leerling Guido Maenhout. Guido wordt betrapt op roken in het schoolgebouw en hij wordt daarom geschorst. Barbara, een fervent tegenstander van roken, neemt het voor hem op. Bij Barbara thuis mag Guido niet roken, hij rookt daarom op haar balkon. Daar wordt hij ontdekt, hun relatie wordt openbaar en Barbara is gedwongen ontslag te nemen.



Tijd en tijdvolgorde:



De vertelde tijd is een jaar: van augustus tot en met augustus van het jaar daarop. In welk jaar Het rookoffer zich afspeelt is niet bekend. Het is mogelijk dat het verhaal zich in de jaren tachtig afspeelt, omdat in die tijd het roken in veel scholen verboden werd en er toen vele grote scholengemeenschappen ontstonden. Het verhaal is niet chronologisch verteld, maar van achter naar voor. Het rookoffer begint in augustus, waarin Barbara terugblikt op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.



Plaats/ruimte:



In welke stad het verhaal zich afspeelt is niet bekend. Het ligt ten zuiden van de grote rivieren, dichtbij de grens van een land waar je voor een habbekrats in een cafeetje een boterham kunt kopen (waarschijnlijk België). Daar concentreert Het rookoffer zich in het schoolgebouw en bij Barbara thuis.



Karakterbeschrijving- en ontwikkeling:



Barbara Rozemeyer:



Barbara is een 36-jarige lerares Frans. Ze kleedt zich als een Parisienne en heeft donker kort haar en donkere ogen. In augustus na de affaire heeft ze haar haar laten millimeteren. Vrouwen die niet deugen worden altijd kaalgeschoren. Zij is een rond karakter.



Guido Maenhout:



Guido is een 18-jarige middelbare scholier met veel talent voor Frans. Zijn klasgenoten mogen hem niet, waarschijnlijk vinden ze hem een uitslover. Het is een knappe jongen, maar zijn hoektanden zijn onderontwikkeld. Hij leert veel teksten uit zijn hoofd om voor te kunnen dragen: na de middelbare school gaat hij naar de toneelschool. Hij is een rond karakter.



Onderlinge relaties:



Beverman:



Beverman is docent geschiedenis. Hij is verliefd op Barbara, maar zij moet niets van hem hebben. Uit wraak verraadt hij de relatie van Barbara en Guido.



Geloofwaardigheid van het verhaal:



….



Thematiek:



Verboden liefde:



Het hele verhaal draait om de relatie tussen Barbara en Guido. Hun relatie moet geheim blijven omdat ze lerares en leerling zijn. Als hun verhouding toch uitkomt, wordt Barbara gedwongen ontslag te nemen.



Motto:



Geen.



Taalgebruik:



Tessa de Loo gebruikt hedendaags Nederlands, zonder veel moeilijke woorden en zinsconstructies. Wel komen er in Het rookoffer (vertaalde) citaten uit Franse toneelstukken (van Colette en van Sartre) en uit een chanson (van Jacques Brel).



Opdracht:



Geen.



Vertelsituatie:



We beleven Het rookoffer via de ogen van Barbara. Haar gedachten en gevoelens worden beschreven. Personale verteller.



Perspectief:



Hij-perspectief.



Verhaalopbouw:



Het rookoffer bestaat uit twaalf genummerde en getitelde hoofdstukken. Het verhaal is in omgekeerde volgorde verteld. Dit wordt aangegeven door de titels van de hoofdstukken, die uit de namen van de maanden bestaan: hoofdstuk 1: augustus; hoofdstuk 2: mei; hoofdstuk 3 en 4: april; hoofdstuk 5, 6, 7, 8 en 9: maart; hoofdstuk 10: februari; hoofdstuk 11: december; en hoofdstuk 12: augustus-oktober. Het rookoffer eindigt met een citatenverantwoording.



Eigen mening:



….



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen