Boekverslag : Tessa De Loo - De Tweeling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2444 woorden.

1. Zakelijke gegevens



a. De auteur van het boek is Tessa de Loo

b. De Tweeling, De Arbeiderspers, Amsterdam, 1993-tweede druk, 435 blz. (eerste druk

1993).

c. Het boek is een oorlogsroman, maar je zou het ook een psychologische roman kunnen

noemen. Het is een oorlogsroman, omdat het verhaal van Anna en Lotte zich voor het

grootste gedeelte in de Tweede Wereldoorlog afspeelt, maar het is ook een psychologische

roman omdat Anna Lotte duidelijk probeert te maken dat niet alle Duitsers ‘fout’waren,

maar Lotte heeft hier weinig begrip voor.



2. Eerste reactie



a. Ik heb het boek ‘De Tweeling’gekozen omdat het me een goed boek leek. Ik had eerst geen

idee welk boek ik moest nemen en daarom heb ik in de bieb van een paar boeken de

achterkant gelezen. ‘De Tweeling’en ‘Russisch Blauw’ leken me de leukste boeken. Thuis

heb ik eerst een stuk van ‘Russisch Blauw’gelezen, maar dat boek vond ik toch niet zo leuk

Daarna ben ik ‘De Tweeling’gaan lezen en dat vond ik een mooi boek, dus daarom heb ik

mijn leesverslag over het boek ‘De Tweeling’ gemaakt.

b. Ik vind het boek ‘De Tweeling’ een goed boek, omdat je de oorlog van twee kanten ziet.

De Duitse Anna en de Nederlandse Lotte vertellen allebei hun verhaal. Er wordt goed in

beschreven hoe het in de oorlog was. Ik vind dat vooral het verhaal van Anna goed

beschreven wordt, omdat Anna Lotte duidelijk probeert te maken dat lang niet alle Duitsers

‘fout’ waren en dat de gewone Duitsers het vaak ook niet makkelijk hadden in de oorlog.

In het begin vond ik het best wel vreemd om de oorlog door de ogen van een Duister te

zien, want de boeken die ik tot nu toe over de oorlog gelezen heb gingen bijna allemaal

over het (Nederlandse) verzet, behalve het boek ‘De eerste lente’.



3. Verdieping



Opdracht B Onderzoek van de verhaaltechniek

De schrijfstijl

Het verhaal speelt zich af in het heden. Het verhaal van Anna en Lotte wordt door middel van flash-backs verteld.



De ruimte (plaats en tijd)

Het verhaal speelt zich af in het kuuroord Spa en in de omgeving ervan. Vooral in de bossen waar Anna en Lotte regelmatig wandelingen maken en in restaurants in de buurt. Anna en Lotte verblijven in 1990 in het kuuroord. Het verhaal van Anna speelt zich voor het grootste gedeelte af op de boerderij van haar opa, in Keulen, in Polen en in Wenen. Het verhaal van Lotte speelt zich voor het grootste gedeelte af in Nederland. De verhalen van Anna en Lotte spelen zich af vanaf de dag dat ze gescheiden werden tot na de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer tot 1946. Wat er tussen 1946 en 1990 allemaal gebeurt is kom je niet te weten.







De verhaalfiguren

De hoofdpersonen van het boek zijn Anna en Lotte. Anne en Lotte zijn tweelingzusjes die geboren zijn in de Duitse stad Keulen. Anna en Lotte zijn heel verschillend. Dat komt voor een groot gedeelte omdat ze door heel verschillende mensen en op een heel andere manier zijn opgevoed. Als Anna Lotte haar verhaal verteld toont Lotte weinig begrip. Anna probeert Lotte ervan te overtuigen dat veel mensen ‘es nicht haben gewußt’, maar Lotte gelooft dat niet. Volgens Lotte zijn alle Duitsers schuldig aan de oorlog.



De situatie

De ouders van Anna en Lotte zijn dood en daarom worden ze door hun familie opgevoed. Lotte in Nederland, Anna in Duitsland. Door hun verschillende opvoeding en door de oorlog is vooral Lotte erg wantrouwig tegenover Anna als ze elkaar weer ontmoeten in het kuuroord Spa.



De vertelwijze

Het verhaal speelt zich af in het heden. Het verleden wordt door middel van flash-backs vertelt. De verteller is een alwetende verteller.



4. Beoordeling



Het boek ‘De Tweeling heeft positieve en negatieve verhaalelementen voor mij. Het gedeelte dat Anna te horen krijgt dat Martin dood is vond ik best wel aangrijpend. Je leeft dan best met haar mee. Anna had aan Martin beloofd dat ze geen zelfmoord zou plegen als hij dood zou gaan, maar een paar keer pleegt ze toch bijna zelfmoord, door bijvoorbeeld niet meer te eten. Uiteindelijk komt ze er tohc bovenop en probeert ze toch verder te leven, hoe moeilijk dat in het begin ook is en dat vind ik best moedig van haar.

Er waren ook een paar verhaalelementen die een negatieve werking hadden. Dat waren de ontmoetingen tussen Anna en Lotte bij Frau von Garlitz en in Nederland bij Lotte thuis. Ik had gedacht dat Anna en Lotte heel blij zouden zijn om elkaar weer te zien, maar dan lees je dat ze elkaar gewoon negeren en dat ze niks met elkaar te maken willen hebben en dat vond ik een beetje vreemd. Vooral omdat je daarvoor leest dat ze elkaar heel erg gemist hebben.

Anna en Lotte spreken mij allebei wel aan. In het begin van het boek sprak het verhaal van Anna mij het meest aan, omdat ik vond dat zij het heel moeilijk had vergeleken met Lotte. Na de ontmoeting tussen Anna en Lotte bij Frau von Garlitz sprak het verhaal van Lotte mij meer aan, omdat Lotte teleurgesteld was dat Anna niks met haar te maken wou hebben en omdat de oorlog uitbrak en Nederland ook werd aangevallen. Het verhaal van Lotte sprak mij toen ook meer aan omdat ze onderduikers in huis hadden. Op dat moment vond ik Lotte dus goed en Anna fout, ook omdat Anna zich had verlooft met een soldaat. Op het laatst spreekt het verhaal van Anna mij weer het meest aan, omdat ik dan steeds beter ga begrijpen dat het voor de gewone Duitsers ook niet makkelijk was in de oorlog.

Het thema van dit boek is de Tweede Wereldoorlog. Ik vind dit een goed thema, omdat het je aan het denken zet. Dat komt denk ik vooral omdat je het verhaal van twee kanten leest. Je gaat door het lezen van dit boek toch anders tegen de gewone Duitser aankijken.

Het taalgebruik van de schrijfster vind ik ook goed. Ze gebruikt niet zoveel moeilijke woorden, dus je kan het verhaal aan één stuk doorlezen, zonder dat je je eerst af moet gaan vragen wat een woord nou betekend. Soms staan er wel Duitse en Franse woorden en zinnen in het boek.

Ik weet niet met welke film je dit boek zou kunnen vergelijken, maar ik weet wel een paar boeken waarmee je dit boek zou kunnen vergelijken. Het hele verhaal kan je niet zo goed vergelijken, maar de verhalen van Anna en Lotte apart kan je wel goed vergelijken. Het verhaal van Anna kan je het beste vergelijken met de triologie ‘De rode matrozen’, ‘Met je rug tegen de muur’ en ‘De eerste lente’, en dan vooral met het derde deel ‘De eerste lente’, omdat dat boek ook over het leven van de gewone Duitsers gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Lotte kan je denk ik het beste vergelijken met het boek ‘Oorlogswinter’, want dat boek gaat ook over de laatste hongerwinter en over onderduikers en bij Lotte thuis zijn ook onderduikers en in de laatste winter wordt Lotte er ook regelmatig op uitgestuurd om voedsel te gaan halen.

Ik vind het boek ‘De Tweeling’een erg goed boek en ik zou het iemand anders zeker aanraden om te lezen, want door het lezen van dit boek kom je meer te weten over het leven van de gewone Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog.



Samenvatting



Anna en Lotte zijn tweelingzusjes. Ze zijn geboren in de Duitse stad Keulen. Als ze 6 jaar zijn sterft hun moeder. Ze worden daarna een tijdje verzorgd door hun tante Käthe, omdat hun vader ook ziek is. Als hun vader ook gestorven is worden Anna en Lotte van elkaar gescheiden. Lotte, die tbc heeft, wordt naar een oom in Nederland gebracht en Anna wordt naar de boerderij van haar opa en haar oom gebracht. Na ongeveer 70 jaar ontmoeten Anna en Lotte elkaar in het kuuroord Spa. Daar vertellen ze elkaar hun levensverhaal.



Lotte is in Nederland terecht gekomen bij haar oom en tante, die haar als hun eigen dochter beschouwen. Het gezin is communistisch. Lotte en haar vader houden allebei erg veel van muziek. Lotte kan goed zingen en haar vader koopt een grammofoon, waar hij erg veel naar luistert, zelfs ’s nachts. Hierover hebben Lottes vader en moeder vaak ruzie. Omdat Lotte zo goed kan zingen wordt ze lid van een koor, dat soms op de radio te horen is. Dan krijgt Lottes vader een ongeluk. Hij heeft een zware hersenschudding en een paar gebroken ribben. Een paar keer gaat hij bijna dood, maar uiteindelijk wordt hij weer beter. Lotte mist Anne erg en schrijft haar regelmatig brieven, maar Anna heeft de brieven nooit gehad want haar oom Heinrich onderschepte ze. Omdat Lotte nooit iets van Anna hoorde, dacht ze dat Anna haar vergeten was.

Anna is bij haar grootvader en zijn zoon Heinrich terechtgekomen. Als Anna’s grootvader sterft, blijft ze bij haar oom op de boerderij wonen. Oom Heinrich trouwt met een vreselijke vrouw, tante Marthe, die niets uitvoert en al het werk door Anna laat doen. Omdat Anna vaak buikpijn heeft gaat haar tante met haar naar de dokter. De dokter constateert dat haar baarmoeder (door het vele en zware werk) gedraaid is. Anna zal altijd onvruchtbaar blijven. Dan wordt Anna erg ziek. Pastoor Jacobsmeyer roept de hulp in van de kinderbescherming en Anna wordt naar het klooster gebracht. Als ze beter is gaat ze weer terug naar haar oom en tante. In het dorp is ondertussen veel verandert. De meeste mensen zijn lid geworden van de SA. Anna wil niet langer op de boerderij blijven. Via pastoor Jacobsmeyer komt Anna op een school voor meisjes in Keulen. Daar gaat ze bij haar oom Franz en tante Vicki wonen. Als Anna haar diploma heeft gaat ze bij Frau Stolz werken. Als Anna 21 is geworden moet ze de voogdijakte tekenen. Een paar dagen later staan er twee mannen op de stoep. Ze zien Anna voor Frau Stolz aan en vertellen haar dat Anna gesteriliseerd moet worden, omdat er in de voogdijakte staat dat ze zwakzinnig is. Dat heeft haar oom Heinrich erin laten zetten. Als Anna zegt wie ze is gaan de mannen weg. Een paar weken later krijgt Anna ruzie met Frau Stolz en neemt ze ontslag. Ze gaat weer bij oom Franz en tante Vicki wonen. Daar schrijft ze een paar sollicitatiebrieven. Op een van die brieven komt antwoord van Frau von Garlitz. Als ze hoort dat Anna de dochter van Johannes Bamberg is, is ze gelijk aangenomen als kamermeisje.



Vlak voor de oorlog uitbreekt is Lottes oma naar Duitsland geweest om een oude schoolvriendin op te zoeken. Daar heeft ze ook Franz en Vicki bezocht. Als Lotte hoort waar Anna is wil ze haar opzoeken en ze schrijft een brief. Anna schrijft terug en Lotte wordt uitgenodigd om oud en nieuw in Duitsland te vieren. Als Lotte er uiteindelijk is valt het haar erg tegen, want Anna heeft helemaal geen aandacht voor haar. Teleurgesteld gaat Lotte terug naar Nederland. Dan breekt de oorlog uit en komen er onderduikers bij Lotte thuis. Eerst komt de familie Frinkel onderduiken. Later komen ook Leon Stein (een vriend van de familie Frinkel), Ruben Meyer en z’n moeder, de schoonvader van meneer Bohjul (opa Tak), Theo Zwaan en Ernst Goudriaan onderduiken. Opa Tak en z’n dochter Flora (die later is gekomen) worden naar een ander onderduikadres gebracht. Doordat het voedseltekort in Nederland steeds erger wordt, wordt Lotte er samen met haar zus op uitgestuurd om voedsel te halen in andere delen van het land. Onderweg is het erg gevaarlijk, maar het loopt iedere keer goed af. Als de oorlog bijna is afgelopen trouwt Lotte met Ernst Goudriaan, één van de onderduikers.

Anna werkt nog steeds als kamermeisje bij Frau von Garlitz als de oorlog uitbreekt. Samen met een ander dienstmeisje gaat Anna een keer naar een feest in het Casino. Daar ontmoet ze Martin Grosalie, een Oostenrijkse soldaat. Anna verlooft zich met Martin. Dan moet Martin weer terug naar Rusland. Anna krijgt regelmatig brieven van hem, maar Martin schrijft daarin nooit over de oorlog. Frau von Garlitz verhuist naar het landgoed van haar ouders in Polen. Op het landgoed zitten Russische krijgsgevangenen. Ze worden erg slecht behandelt en Anna heeft medelijden met hen. Om hun te helpen brengt ze soms stiekem restjes eten, kammetjes, tandeborstels en zeep naar hun toe. Als Martin weer met verlof is haalt hij Anna naar Wenen. Daar trouwen ze. Drie weken lang wonen ze samen in hun huisje in Wenen maar dan moet Martin weer terug naar Rusland. Herr von Garlitz is voor z’n werk in Brussel. Als hij weer teruggaat naar Duitsland stort z’n vliegtuig neer. Alle inzittenden zijn dood. Martin is intussen lid geworden van de SS. Anne krijgt een brief van hem waarin hij haar vraagt ontslag te nemen en naar hun huisje in Wenen te gaan, omdat ze daar veiliger is. Dat doet Anna ook. Begin oktober krijgt Anna bericht dat Martin is overleden. Ze is er kapot van, maar ze heeft Martin toen ze hem de laatste keer zag belooft om geen zelfmoord te plegen als hij dood zou gaan, maar in de verpleging te gaan. Dat doet ze ook en ze wordt verpleegster bij het Rode Kruis.



Bij Lotte thuis gaat het niet zo goed nadat de oorlog is afgelopen. De onderduikers zijn weer weg, maar dan wordt Lottes moeder ziek. Met Lotte zelf gaat het ook niet zo goed. Ze verveelt zich.

Als Duitsland gecapituleerd heeft wordt Anna gevangegenomen door de Amerikanen, maar na een tijdje wordt ze weer vrijgelaten. Anna wil graag weten waar Martins graf is en ze gaat op zoek, maar ze kan zijn graf niet vinden. Dan geeft Anna haar zoektocht op en ze krijgt een nieuwe baan in de huishouding. De vrouw bij wie ze werkt merkt dat Anna liever iets anders wil. Als ze aan Anna vraagt wat ze graag zou willen worden, zegt Anna dat ze graag bij de kinderbescherming wil. Als ze haar diploma heeft gehaald gaat Anna weer opzoek naar het graf van Martin. Deze keer vindt ze het wel. Een meisje dat vlak bij het graf woont heeft er goed voor gezorgd, omdat Martin haar leven heeft gered. Anna wil Lotte graag weer zien en zoekt haar op in Nederland, maar nu wil Lotte niets van Anna weten. Na dit bezoek hebben Anna en Lotte elkaar niet meer gezien, totdat ze elkaar na 70 jaar in het kuuroord Spa ontmoetten. Op het laats overlijdt Anna als ze in bad zit en Lotte accepteerd haar eindelijk als zus, maar het is al te laat.







Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen