Boekverslag : Simone Van Der Vlugt - Zwarte Sneeuw
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1472 woorden.

zakelijke gegevens:

De schrijver van het boek 'Zwarte sneeuw' heet Simone van der Vlugt. Het boek is in 2000 uitgegeven door drukkerij Haasbeek b.v. in Alphen aan den Rijn.



Gegevens over de schrijver:

Simone van der Vlugt heeft onder anderen nog geschreven:

- De amulet in 1995

- Bloedgeld in 1996

- De guillotine in 1999

Ik heb 'De amulet' ook nog gelezen en dat vond ik ook een heel mooi boek. Het boek ging ook over de 17e en 18e eeuw, en dat vind ik wel interresant



Simone van der Vlugt begon heel jong met schrijven. Op haar dertiende al benaderde ze een uitgever met een manuscript. Deze adviseerde haar en stimuleerde haar om door te gaan. Na de havo ging ze Nederlands en Frans studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam. De lessen Creatief Schrijven bevielen haar daar het best. Na haar opleiding werkte ze enige tijd als secretaresse bij een bank in Amsterdam. Toen haar eerste boek gepubliceerd werd stopte ze met werken om alleen nog maar te schrijven. Haar eerste drie boeken zijn historische romans, die zich in de 17e en 18e eeuw afspelen. Haar hoofdpersonen in deze romans zijn arme mensen of rijke mensen die arm worden en die in moeilijke omstandigheden proberen te overleven. Er is veel aandacht voor de gevoelens van de hoofdpersonen. Ze schreef ook boeken voor beginnende lezers en een bundel verhalen over een ondernemende kleuter.



Simone van der Vlugt wil laten zien dat het leven in de mijn heel zwaar is en dat de rijke mensen daar niet eens weten wat er allemaal onder de grond gebeurd. De mijnwerkers weten ook niet hoe het is om rijk te zijn en ze vaak werken ze hun hele leven in de mijn en gaan ze veel eerder dood dan andere mensen die daar niet werken. Veel mensen denken er dan ook niet over om ergens anders een baan te gaan zoeken. Maar in het boek doet emma en haar broer dat juist wel omdat zij weten hoe een beter leven is. En dan kun je zien dat ze het daar na veel beter hebben.





Korte inhoud:

'Zwarte Sneeuw' gaat over Emma, ze is veertien jaar en moet met haar vader en twee broers mee de mijn in. Het werk is zwaar en gevaarlijk. Emma ziet mensen om zich heen met kromgegroeide ruggen en vroegoude gezichten, en ze verafschuwt de gedachte haar hele leven onder de grond te moeten werken. Op een dag komt Rudolf, de zoon van de landeigenaar, met zijn vader mee oor een mijninspectie. Het echte leven onder de grond wordt gecamoufleerd, en de kinderen worden dieper in de mijn verborgen. Emma neemt Rudolf mee dieper in de mijn naar de plek waar echt gewerkt word zoals altijd. Maar onderweg stort een deel van de mijn in en zitten ze opgesloten. Na een middag en een nacht worden ze er weer uitgehaald.

Emma durft niet goed meer in de mijn en ze probeert om ander werk te krijgen, haar broer heeft al eerder ander werk gevonden, maar ze weten niet waar. Rudolf vraagt zijn tante of zij nog een dienstmeisje kan gebruiken. Dat wil zijn tante wel en Emma gaat daar werken. Als ze daar een hele tijd aan het werk is en al helemaal gewend geraakt is komt ze er achter dat haar broer in dezelfde stad is! Dan komt Rudolf op bezoek bij zijn tante. Zo komt ze weer in contact met Rudolf.

Emma wil ergens anders werken en ze gaat bij een drukkerij werken. Rudolf heeft een fotostudio en daar gaat ze samen met hem kijken. Op 1 van de foto's staat haar zusje, Sofie, dat vind Emma erg mooi.



Hoofdpersoon / -personen:

De belangrijkste hoofdpersoon is Emma Mullenders, en de andere belangrijke personen zijn Rudolf Brandenburg en Volkert Mullenders (de broer van Emma)

Emma: - ze is een meisje dat veel van leren houd en het idee om haar hele leven onder de grond te werken vind ze maar niks, ze is ook best koppig dus gaat ze ander werk zoeken en ze laat zich niet gauw wegpesten. Ze blijft gewoon hoe ze is in het hele verhaal. En daardoor hoeft ze niet haar hele leven onder de grond te werken.

Volker: - hij is heel koppig en zoekt gelijk ander werk, als hij iemand niet aardig vind laat hij dat ook heel goed merken, net zoals bij meneer Boeskens, daar heeft hij altijd ruzie mee.

Rudolf: - hij wil heel graag fotograaf worden, dat word hij ook later. Hij is verliefd op Emma en hij zorgt ook dat zij ander werk krijgt, hij is erg rijk opgevoed en als hij iets wil dan krijgt hij vaak zijn zin ook wel.



waar en wanneer:

Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw. Het eerste hoofdstuk speelt zich af in Zuid- Limburg in 1845, dat staat boven de tekst voordat het verhaal begint. De Familie Mullenders zijn op weg naar Kerkrade en daar speelt het grootste deel van het boek zich af. Pas later gaat Emma naar Maastricht als dienstmeisje aan het werk. Vanaf dan gaat het verder in Maastricht, dit staat allemaal heel duidelijk in de tekst. Die plaatsten moeten niet perse Zuid- Limburg, Kerkrade en Maastricht zijn, het had ook wel ergens anders kunnen zijn want er zijn wel andere plaatsten waar je mijnen hebt, of waar je dienstmeisje kunt zijn. Het hoort wel in deze tijd thuis want in 1845 is er een mislukte oogst geweest, en daarom moesten ze weg uit Zuid- Limburg.



Titelverklaring:

De titel Zwarte sneeuw betekent dat de sneeuw in de winter helemaal zwart wordt van de steenkool uit de mijn, wat de mijnwerkers allemaal hakken en vervoeren.

De bedoeling van de schrijver met de titel staat niet echt duidelijk in het boek maar in het nawoord staat een stukje van een gedicht en dat is:

Maar eens wat je de man op wie Limburg bouwde,

Die kolen bleef produceren tot je handen er van bloedden,

Die schachten liet draaien en treinen deed lopen.

Je hebt jezelf gegeven- nu zit je daar.



Thema:

De schrijfster wil met het boek uitdrukken dat het werk in de mijn zwaar is en dat de meeste mensen daar hun hele leven werken en al vroeg dood gaan. Ze wil ook laten zien dat de mensen die er werkten en dan later niet werk gezocht hebben veel beter verdienen en een beter leven hebben. Simone van der Vlugt heeft tot nu toe altijd nog een heel goed leven gehad en de familie Mullenders hadden voordat ze naar de mijn gingen ook een goed leven. En Emma en Volkert krijgen dat later ook weer omdat zij weg gaan uit de mijn.



eigen mening:

Het boek was niet dun maar ook niet heel erg dik, ik vond het dan ook niet erg moeilijk om te lezen. Er stonden soms wel woorden in die ik niet helemaal begreep maar achterin staat een 'verklaring woordenlijst' en daar staan de meeste woorden in die ik niet wist en nu weet ik die dus wel. Ik wist nog niet zo veel van het onderwerp; het werk in de mijn. Maar nu ik dit boek gelezen heb weet ik er veel meer over, bijvoorbeeld dat er altijd kans op instortingen is en dat een kleine hoeveelheid mijngas niet gevaarlijk is maar heel veel wel en nog meer van dat soort dingen.

Ik kon me heel goed inleven in de hoofdpersoon omdat het mij ook verschrikkelijk lijkt om zo ver onder de grond te gaan en dan heel zwaar werk doen. Dan begrijp in natuurlijk ook dat ze graag ander werk wil wat minder zwaar is en beter verdiend.



Het was boeiend en spannend, het was spannend want ik kan me altijd heel goed inleven in de hoofdpersoon dus dan leef ik helemaal mee en dan lijken sommige dingen nog veel spannender bijvoorbeeld toen de mijn instorte, als er zoiets spannends gebeurt kan ik ook niet stoppen met lezen en wil ik gelijk weten hoe het afloopt. Het was ook heel boeiend omdat ik veel geleerd heb over de mijnwerkers en hoe ze leven.



Ik vond het verhaal goed want in het leven in die tijd gaat het precies hetzelfde en dan leer ik ook nog wat van hoe het toen was.



Het boek was best aangrijpend want het is zielig als Emma ziet dat Jef en haar broertje Tom verdrinken, en als ze het later aan haar broer moet vertellen is dat ook weer aangrijpend. Ook als Emma het gevoel heeft dat ze dood gaat is heel aangrijpend.



Het was leuk want ik had geen idee hoe het af zou lopen dus dan is het nog een hele verassing, het was wel een mooi einde, Rudolf pakt Emma's hand en samen kijken ze naar de foto waar Sofie (het zusje van Emma) opstaat.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen