Boekverslag : Rudi Van Dantzig - Voor Een Verloren Soldaat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 989 woorden.

Voor een verloren soldaat



Auteur : Rudi van Dantzig



Rudi van Dantzig is geboren in 1933 in Amsterdam.Op de lagere school voelt hij zich al anders dan de rest. Hij is eenzaam en wordt vaak gepest.

In de bioscoop ziet hij de film ‘De rode schoentjes ' en wil balletdanser worden.

In de jaren vijftig en zestig is hij danser bij ‘Het Nationale ballet' .In 1971 wordt hij artistiek leider van het Nationale ballet .

Hij maakt vele balletstukken , zowel op nationaal als op internationaal niveau. Van Dantzig maakt vele choreografieën zoals Nachteiland(1955) , Monument voor een gestorven jongen (1965) , Vier letzte Lieder(1977) , Het zwanemeer(1988) , Aartsengelen slachten de hemel rood(1990).

Van Dantzig werkte ook met de beroemde Russische balletdanser Rudolf Nureyev , die ,begin jaren negentig, gestorven is aan AIDS. Voor hem maakte hij de stukken Touwen van de tijd(1970) en About a dark house.

Zijn debuut Voor een verloren soldaat is een autobiografie. Toen hij zelf elf jaar was logeerde hij bij de familie Visser in Laaxum. Daar ontdekte hij zijn homoseksualiteit.

Voor een verloren soldaat wordt in 1986 bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor beste debuut . In 1992 wordt het verhaal verfilmd door de regisseur Roeland Kerbosch.



Bron: Voor een verloren soldaat en uittreksel top 100 cd-rom.



Titel: Voor een verloren soldaat



Titelverklaring:

In Friesland ,tijdens de komt Jeroen in contact met een Canadese soldaat genaamd Wolt. Met Wolt heeft hij zijn eerste homoseksuele ervaringen.Als Friesland bevrijd is , is Wolt ineens vertrokken en Jeroen gaat naar hem op zoek. Hij vindt hem niet en daarom is Wolt voor hem een verloren soldaat. Hij noemt Wolt ook ‘mijn verloren soldaat'.



Genre:

oorlogsroman



Motto:

(...) dan vouwen zij de handen,

De disgenoten in het huis.

Van tafelrand tot tafelranden

Geschikt tot een onzichtbaar kruis



Ida G.M.Gerhardt



Het motto verwijst naar de situatie waarin Jeroen in Laaxum Terechtkomt . De famillie Visser is erg gelovig , waar hij erg aan moet wennen.

Het woord disgenoten verwijst naar de familie Visser in Friesland.











Hoofdpersonen:



Jeroen: Jeroen is in het begin van het boek elf jaar oud. Als zijn moeder in 1944 op voedseltocht is wordt hij door z'n vader naar Friesland gestuurd omdat zijn ouders in Amsterdam niet genoeg voedsel voor hem hebben.

In Friesland kan hij moeilijk wennen aan de andere omstandigheden en voelt zich een buitenstaander .Jeroen heeft zich altijd al anders gevoeld dan de rest en komt in Friesland er achter dat hij homoseksueel is.



Mem en Hait: Zijn Jeroen's ‘ouders' in Friesland. Ze wonen in Laaxum en zijn erg gelovig. Ze hebben zeven kinderen.



Wolt: is een Canadese soldaat .Hij heeft een ‘relatie' met Jeroen. Wolt is na de bevrijding plotseling verdwenen.



Samenvatting :

Als Jeroen elf jaar oud is laat zijn vader hem in een vrachtwagen met een hoop andere kinderen naar Friesland gaan. In tegenstelling tot Friesland is er in Amsterdam niet genoeg voedsel meer. Jeroen voelt zich erg eenzaam, hij kent alleen zijn buurjongen Jan die in een dorp verderop op een boerderij woont.



In Laaxum logeert hij bij een vissersfamilie. Hij moet erg wennen aan de taal , de christelijke school , het bidden , het eten en het naar de kerk gaan. Mem en Hait hebben zeven kinderen waarvan er nog vijf thuis wonen. Ze zijn erg lief voor hem en beetje bij beetje gaat hij zich thuis voelen in het gezin.



Op een dag in het voorjaar zijn de Duitsers vertrokken en een groep Canadese soldaten komt in het dorp. Jeroen komt in contact met Wolt die hem een pakje kauwgom geeft. Op een dag gaan ze een eindje rijden met de auto. Als ze uitstappen drukt Wolt hem tegen een schuurtje aan en begint hem te kussen. Ze hebben seksueel contact. Jeroen vindt het niet fijn en begint te huilen. Wolt stopt en troost hem.



Er volgen meerdere ontmoetingen ,bijna elke keer heeft Jeroen gedwongen seksueel contact met Wolt. Als ze seksueel contact hebben vindt Jeroen het niet fijn , maar als ze het niet hebben wil hij het wel en vindt het jammer dat ze 'niks doen'.



Als Friesland bevrijd is , is Wolt plotseling vertrokken. De ervaringen met Wolt hebben zo'n grote invloed op Jeroen dat hij blijft zoeken. Hij is er van overtuigd dat hij hem ooit weer zal vinden.



Zelfs als zijn moeder hem komt halen twijfelt hij of hij wel mee zal gaan. Als hij in Amsterdam is zal Wolt hem nooit meer vinden en kunnen opzoeken! Hij gaat toch mee, maar moet in Amsterdam aangekomen weer erg wenne aan de sitatie. Hij blijft zoeken naar Wolt pas als hij weer naar school gaat stopt hij met zoeken en zet Wolt uit z'n hoofd.



Vijfendertig jaar later komt er een groep oud-Canadese verzetsstrijders in Amsterdam en Jeroen raakt er weer van in de war. Stiekem hoopt hij dat hij nu Wolt weer tegen zal komen.









Structuur :

Het boek is in chronologische volgorde geschreven. Het bestaat uit drie delen die ieder ongeveer veertien hoofdstukken hebben.

Het eerste deel heet Hongerwinter , het tweede deel heet Bevrijding en het derde deel heet Vrijheid ,blijheid.

Het verhaal speelt zich af van 1940 tot en met 1945 en het laatste hoofdstuk in 1980.

Het verhaal is geschreven in de derde persoon.

Het boek is niet in moeilijke taal geschreven.



Thema :

Autobiografische oorlogsroman



Mening :

Ik vond het boek heel mooi, maar ook heel zielig. Jeroen voelt zich nergens op z'n gemak en als hij zich ergens thuis voelt moet hij er weer weg .Hij worstelt de hele tijd met z'n gevoelens en heeft niemand om er over te praten en voelt zich erg alleen. Als hij dan iemand heeft gevonden spreken ze niet dezelfde taal en is hij zonder afscheid te nemen weer vertrokken.

Hij heeft zijn verdriet van Wolt ook nooit verwerkt, dat merk je omdat hij weer in de war is als de oud-Canadese soldaten in Amsterdam komen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen