Boekverslag : Renate Dorrestein - Verborgen Gebreken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1343 woorden.


Renate Dorrestein, verborgen gebreken, zd, Wolters noordhoff Groningen, 2000 grote lijsters.Motivatie:

Omdat we de grote lijsters hebben kon ik een keuze maken uit deze boeken.

En toevallig zat er een bij van Renate Dorrestein die mij leuk leek.

Ik heb deze toen gekozen omdat ik al eerder een boek van haar had gelezen en vond dat ze goed schreef.Persoonlijke reactie:

Het boek vond ik een beetje lastig lezen omdat er verschillende tijden inzaten.

Maar het is wel spannend en door de manier van schrijven word je erg nieuwsgierig.

Er waren ook vaak grappige uitspraken van de persoon Chris in het boek.

Ik vond het wel een origineel onderwerp om over te schrijven maar niet erg realistisch.Samenvatting:

De familie Jansen bestaat uit: Tommie (4) Chris(tine) (10) Waldo (16) moeder Sonja en haar vriend Jaap.Ze gaan in de zomervakantie naar Schotland.Maar Waldo heeft andere plannen hij wil zelfstandig op pad gaan om bergen te beklimmen op Skye Island.Als Jaap en Sonja het pondje naar Schotland willen nemen zijn de kinderen opeens spoorloos verdwenen. Chris en Tommie zijn samen het plaatsje Oban aan het verkennen, en komen Waldo tegen die hun vertelt dat hij weggaat. Hij wil afscheid nemen. Maar net als hij wil weglopen geeft Chris hem een vriendschappelijke duw, waardoor hij zijn hoofd tegen de kade stoot en van de kant afvalt. Geschrokken rennen Chris en Tommie weg richting het pondje en gaan in een onbekende auto zitten.De auto waarin ze zitten blijkt van Agnes Stam te zijn, die op weg is naar een vakantiehuisje op het eiland, omdat ze de as van haar net overleden broer Robert moet gaan uitstrooien.

De kinderen ziet ze pas later echt bewust op de achterbank zitten, als ze bij het huis van de familie Flynt is. Ze denkt er niet over na om de kinderen terug te brengen ze vind dat ze uit zichzelf terug moeten gaan naar hun moeder. Omdat Chris en Tommie dit niet doen noemt ze Chris Bazooka en Tommie Ivatuq, want Chris kauwt altijd kauwgom (Bazooka is een merk) en Tommie lijkt net een eskimo. Agnes wil de politie bellen maar Chris zegt dan dat ze de politie zal vertellen dat ze gekidnapt zijn.Wanneer een agent naar het huisje komt zijn ze bezig met een verkleed spelletje hierdoor herkend de agent ze niet. Agnes is veel aan de weet gekomen omdat ze de krant heeft gelezen, hierin staat dat Chris en Tommie vermist zijn en dat er een onbekende jongen bij de haven is gevonden.

Zij weet niet dat het de broer van Chris en Tommie is, en dat Chris verantwoordelijk is voor zijn dood. Agnes vindt het vreemd dat de kinderen niet naar hun moeder vragen en naar huis willen, maar vind het gezelschap wel erg fijn. Ze belooft Chris dat ze haar en Tommie niet zal aangeven.

Dan krijgt Agnes het bericht dat het huisje verhuurd zal worden, dit vind ze niet leuk omdat er veel herinneringen aan het huis vast zitten. De vrouw van Robert blijkt hierachter te zitten.Vroeg in de ochtend komt er dan iemand van het bedrijf die komt kijken of het verhuurklaar is.

Dit is totaal niet het geval en daarom vertelt hij dat Agnes mag blijven. Dan wordt de man neergeschoten door Chris die denkt dat ze Agnes het huis willen afnemen. De luchtbuks had ze onder het bed van Agnes gevonden. Van schrik valt Agnes op de grond samen met de man.

Als ze bijkomt sleept ze zichzelf naar binnen en stuurt de kinderen weg om te gaan liften, op een papier heeft ze de bestemming gezet (het hotel waar Sonja en Jaap verblijven)Maar Chris wil eerst de man wegslepen, hij blijkt naar het ziekenhuis te zijn gegaan. Agnes veegt ook de vingerafdrukken van het geweer en ze wordt naar het ziekenhuis gebracht. De man van het verhuurbedrijf overlijdt in het ziekenhuis. Chris en Tommie zijn weer herenigd met hun ouders in het hotel. Sonja wil Waldo nu gaan zoeken en interesseert zich niet in Agnes.Maar Jaap wil naar Agnes, omdat ze niet thuis is, gaan ze dan uiteindelijk toch naar Skye Island.Chris stemt hiermee in.Relatie tussen werk en schrijver:

Renate Dorrestein wordt in 1954 geboren in Amsterdam.Als journaliste begint ze haar loopbaan bij het weekblad Panorama.Ze schrijft romans, columns en autobiografische verslagen. Bekendheid krijgt ze pas echt met haar boek:”De buitenstaanders”in 1983.Haar romans zijn altijd feministisch, en mannen spelen dan ook altijd maar een kleine bijrol. De dood van haar zusje is ook een belangrijk onderwerp. Nadat Renate ME kreeg(chronische vermoeidheid) is ziekte en isolement waarin zieke mensen zich bevinden ook belangrijk in haar boeken.Tekstbestudering 1:

Mijn verwachting was dat het een leuk boek zou zijn, ook omdat ik al eens eerder een boek van haar heb gelezen en dat ook leuk vond. Op de achterkant van het boek stond een tekst die me wel aansprak. En door de foto voor op het boek leek het me wel een spannend boek, namelijk een paar lijkbleke voeten in het water.

Het boek bevat niet zo heel veel open plekken misschien een stuk of 3

De belangrijkste open plekken in het boek zijn:

-waarom is Chris bang voor Waldo?

-is Waldo dood?

-kan Agnes haar huis houden?

-Is de man van het verhuurbedrijf dood?

Je moet soms zelf de open plekken invullen maar er worden dan wel hints gegeven.

Bijvoorbeeld: Waarom is Chris bang voor Waldo? Later in het boek word er verteld over een contract tussen Chris en Waldo, en worden er aanwijzingen gegeven dat Waldo incest pleegt met zijn zusje. De manipulatietechnieken tijdsprong, op een andere verhaallijn overstappen worden toegepast. Als er in het huis van Agnes belangrijke dingen gebeuren met Chris en Tommie, dan gaat Agnes terug in de tijd met haar gedachten en komen er herinneren boven.

Er is een grote spanningsboog:

-Worden Chris, Tommie en hun ouders weer herenigd?Tekstbestudering 2:

Het onderwerp van het boek is letterlijk en figuurlijk verborgen gebreken.

Want Agnes heeft een oog verloren en ze voelt zich eenzaam, Chris heeft haar broer vermoord en voelt zich emotioneel verwaarloost. En Sonja voelt zich erg onzeker maar denkt dat ze het wel goed doet. Tommie plast in zijn bed en krijgt geen liefde van Sonja zijn moeder, en Waldo misbruikt Chris en misschien ook wel Tommie.Ik vindt het onderwerp interessant omdat iedereen wel gebreken heeft ook al ontkennen mensen het wel eens, of willen ze het niet zien.

Ik heb ook wel eens eerder over dit soort onderwerpen nagedacht, want je komt het eigenlijk overal tegen en natuurlijk ook bij jezelf. Alleen jammer dat er zo weinig over de karakters Waldo, Sonja en Jaap word verteld. De nadruk ligt in het boek op de gevoelens en gedachten van de personen, je kruipt ook in de huid van Chris, Sonja en later ook Agnes.Ik vond het boek niet saai maar de gedachtes over de familie van Agnes werden wel eens saai. De personen in het boek gingen ook echt leven voor mij, vooral Chris en Tommie hadden echt een karakter. De personen reageren niet echt voorspelbaar, want ik had nooit gedacht dat Chris de man van het verhuurbedrijf zou doodschieten. Ook al is Chris een nogal ruig persoontje die weet wat ze wil. Ik vond het boek spannend, omdat ik telkens wilde weten wat er zou gebeuren en het antwoord niet kwam, hierdoor wil je doorlezen. Er werd wel telkens veranderd van tijd bij Agnes omdat ze herinneringen ophaalde. Ik vond het zonde dat het een open einde was omdat, ik wilde weten wat er verder ging gebeuren. De tekst was makkelijk te lezen, maar ik vond dat er teveel aandacht aan de gedachtes van Agnes werden besteed. Het taalgebruik past ook goed in het verhaal.Evaluatie(eindoordeel)

Mijn eindoordeel is dat verborgen gebreken van Renate Dorrestein een mooi boek is.

Het is nieuwsgierig makend door de manier van vertellen, spannend, somber maar soms ook grappig. Jammer alleen dat sommige situaties ongeloofwaardig zijn zoals Chris (een tienjarige)die een man vermoord. Maar met zo’n jeugd is dat misschien ook wel weer denkbaar!

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen