Boekverslag : Peter Mayle - Anything Considered
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 671 woorden.

Titel

Een half jaar miljonairAuteur

Peter MayleJaar

1996Uitgever

Alfred A. Knopf, Inc in New York.Oorspronkelijke titel

De oorspronkelijke titel was ‘Anything considered’.Het boek gaat over Bennett, een jonge Engelsman zonder geld, die in het kleine Franse dorpje Saint-Martin-le-vieux woont.. Hij heeft dringend geld nodig en hij besluit werk te zoeken door een advertentie in een engelse krant te plaatsen.Ongebonden Engelsman, midden dertig, vloeiend Frans sprekend, zoekt interessant en ongewoon werk, bij voorkeur regio Aix/Avignon. Alles mogelijk, behalve huwelijk.Hij krijgt een envelop met reacties, en er zit een brief tussen die hem wel aanspreekt.

Hij wordt uitgenodigd om op bezoek te komen op het landgoed van Julien Poe, een steenrijke landheer die helemaal gek is op truffels. Poe is een soort Maffia figuur, die zich bezighoud met allerlei ongure handeltjes en zaken. Bennett krijgt van hem de nogal ongewone opdracht om zijn intrek te nemen in zijn huis in Monaco, op zijn kosten uit eten te gaan en af en toe een parkeerbon te krijgen. Hij wil op die manier de indruk wekken dat hij in Monaco woont. Daar is de belasting immers veel lager dan in Frankrijk. Volgens de Franse wet moet je minstens 6 maanden per jaar in Monaco wonen om daar belasting te kunnen betalen in plaats van in Frankrijk. Omdat Poe het te lastig vindt om de helft van het jaar weg te zijn uit Frankrijk, huurt hij Bennett in om zich in Monaco voor hem uit te geven. In ruil hiervoor betaalt Poe al zijn kosten, plus een hoog salaris. Hij mag rondrijden in Poe’s mercedes, en wonen in zijn landhuis. Bennett denkt niet lang na en neemt de baan aan.

Als hij in Monaco aankomt, begint alles heel gewoon. Hij eet in het duurste restaurant dat hij kan vinden, en hij weet zijn eerste parkeerbon binnen te halen. Ook is afgesproken dat er op de tweede dag een koffertje wordt bezorgd bij het appartement. Dat gebeurt zoals afgesproken, maar kort daarna wordt het door Poe’s concurrent, de Italiaan Tuzzi, gestolen uit het appartement. Dit vindt Poe helemaal niet leuk, het koffertje bevat namelijk de geheime formule om truffels te kweken. Hij stuurt Bennett erachteraan, samen met een van Poe’s andere werknemers, Anna. Zij was vroeger de vriendin van Poe, maar nu werkt ze alleen voor hem omdat ze het geld nodig heeft voor de behandeling van haar ernstig zieke moeder. Na veel moeite kunnen ze het koffertje terug te krijgen van Tuzzi, maar in plaats dat ze het meteen teruggeven aan Poe, nemen ze het zelf mee, en vragen ze hem een miljoen dollar extra. Poe wil eerst niet betalen, maar uiteindelijk weten ze mét het geld weg te komen. Ook weet de politie Poe te arresteren voor belastingontduiking dankzij Bennett en Anna. Samen gaan ze naar Anna’s woonplaats, in New York.Het boek is niet ingewikkeld en je kan het dus makkelijk even lezen, zonder dat je er uitgebreid voor hoeft te gaa zitten.Er is een duidelijke definitie van de hoofdpersonen. Het zijn allemaal flat characters, behalve Bennett, van wie we een klein beetje zijn karakter leren kennen. Het verhaal lijkt vanaf het moment dat Bennett de baan van Poe aanneemt op logische wijze verder te gaan, tot op het moment dat het koffertje wordt gestolen uit het appartement in Monaco.Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde. In het begin wordt Bennett voorgesteld, en daarna gaat de tijd steeds met dezelfde snelheid vooruit.Af en toe springt het verhaal over naar een andere persoon, maar dan gaat de tijd bij de eerste persoon gewoon door. Er is dus steeds maar een persoon tegelijk in ‘beeld’, zonder dat andere personen worden ‘stilgezet’.Ik zou dit boek zeker een keer lezen, gewoon om het verhaal, wat niet een geweldig stukje literatuur is, maar gewoon een leuke tekst. Als je eenmaal begonnen bent, wil je meteen weten hoe het afloopt, en lees je het als het even kan helemaal uit.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen