Boekverslag : Monica Hughes - Jacht In Het Donker
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 418 woorden.

Titel

Jacht in het donkerLeesverslag

Jacht in het donker, of Hunter in the dark is de dubbelzinnige titel van Monica Hughes boek Het verhaal begint met Mike die de auto geleend heeft en in het bos onderduikt. In de Chris Dusauchoit–tijden waarin we nu verkeren gebeurt het wel vaker dat mensen op de vlucht zijn voor anderen, voor 'de maatschappij' of voor zichzelf. Hier wil Mike weg van zijn vrienden en kennissen om zijn grote droom, de jacht op een hert in de vrije natuur, waar te maken. Hij werd via zijn vriend, Doug, door de jachtmicrobe gebeten. Toen zijn vader hem een jachtgeweer als verjaardagscadeau gaf, werd er volop gepland voor een weekendje jagen in het bos, met een tent en kampvuur, net als de eerste primitievelingen. Heel het jaar kijkt hij naar 'zijn' weekend uit, maar geveld door de leukemie, komt zijn droom in het gedrang. Vandaar de eerste (letterlijke) betekenis van Jacht in het donker: hij jaagt zijn droom achterna.

De figuurlijke betekenis van Jacht in het donker is zijn jacht op genezing, gerechtigheid, openheid, … omtrent zijn ziekte: zijn vrienden, de dokters tot zelfs zijn ouders verzwijgen hem de ernst van zijn gezondheidssituatie. Zo moet hij zelf op zoek gaan in bijvoorbeeld de bibliotheek of bij de dokter thuis om te weten te komen dat hij leukemie heeft. Of hij moet het gewoon maar aan den lijve ondervinden: Wanneer hij ontwaakt, haakt zelfs zijn haar af, en dit maar al te letterlijk. "Gewoon één van de neveneffecten", wordt het door zijn ouders verklaard. De tweede betekenis is dus zijn persoonlijke 'afrekening' met leukemie. Door het open einde blijft het een raadsel of die genezing er al dan niet komt…Eigen mening

Het verhaal is nogal ver-van-mijn-bed. Ik bedoel daarmee niet dat leukemie en andere terminale ziektes mij wereldvreemd zijn, maar de opbouw van het verhaal en de situaties die erin voorkomen zijn nogal rechtlijnig en voorspelbaar.

De passages waarin ik dacht : « Tiens, zou iemand zo reageren ? » waren op een hand te tellen en men verwacht (lees : ik verwacht) toch dat een mens die het einde van zijn leven ziet naderen er een andere levensvisie op nahoudt.

De structuur van het boek, met de vele flashbacks, is knap, maar ik denk dat een groot deel van de waarde van het boek verloren gaat voor iemand die totaal niet geïnteresseerd is in de jacht (ik bijvoorbeeld).

Boven alles vind ik het niet meer dan logisch dat het boek verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen