Boekverslag : Mecka Lind - Soms Is De Wereld Van Mij
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1501 woorden.

Informatie over Mecka Lind:De schrijfster van dit boek is Mecka Lind. Ze werd geboren in 1942 in het zuiden van Zweden. Voordat ze begon met schrijven heeft ze bij een reclamebranche gewerkt. Ze werkte als freelancer voor radio, tv en de krant. Ze regelt nu regelmatig schrijf - workshops voor kinderen en ze schrijft boeken. 'Soms is de wereld van mij' is haar eerste boek dat in Nederland is verschenen. Het boek is officieel in het zweed’s uitgebracht. Het is vertaald naar het Nederlands door Femke Blekking - Muller. Het boek is in 1992 in Zweden bekroond als het beste jeugdboek.1) De schrijfster is Mecka Lind. En ik heb nog nooit een ander boek

van haar gelezen.2) De titel van het boek is: Soms is de wereld van mij.3) Ik denk dat de genre avontuur is. Want Sanne beleeft veel dingen op straat. Maar het is ook eigenlijk een psychologische roman, want het draait allemaal om Sanne en er wordt beschreven hoe haar gevoelens en zijn. En hoe ze denkt.4) De hoofdpersoon heet Sanne Larsen. Ze is dertien jaar oud en heeft blond haar, grote zwarte ogen en een knap gezicht. Ze is mager, draagt een superstrakke spijkerbroek, een dikke trui, een leren jack en gympen. Sanne probeert positief te denken en er het beste van te maken, ondanks dat ze boos is over een heleboel dingen en het met een aantal dingen niet eens is.

Mijn mening: Ik vond het een leuk boek omdat het spannend, boeiend, grappig en zielig tegelijk is. En het over het echte leven gaat. Wat ik ook goed vind is dat ondanks dat Sanne strijd om in leven te blijven, ze geen drugs wil dealen en niet in de prostitutie wil.

Bijpersonen:Vivi: Ze leeft ook op straat net als Sanne. Alleen zij leeft er al wat langer en kent er mensen. Ze komen elkaar op straat tegen en worden vriendinnen. Vivi is de eerste die Sanne echt gaat vertrouwen sinds ze uit huis is gegaan.Nicko: Hij is eigenlijk geen bijpersoon, want hij is een hond (die ze heeft gekregen). Door Nicko is Sanne niet zo vaak eenzaam, helemaal op die koude dagen, wanneer Nicko haar warm houd.Nina: Sanne komt Nina pas later tegen, maar ze worden ook vriendinnen. Nina is jonger dan Sanne, ongeveer elf jaar oud. Nina houd wel van uitdagingen, ze steelt en ze is niet gauw bang.Jørgen: Hij is Sanne’s broertje. Hij woont nog wel thuis maar vind het daar niet leuk. Hij wil ook weg, maar Sanne zegt dat hij moet blijven, dat doet hij ook.Kim: Hij is de jongen waar Sanne van houdt. Hij is eerlijk en ook vrijgevig, want hij gaf Sanne zijn leren jack en heeft eten voor haar gestolen en haar onderdak geboden.5) Het verhaal speelt zich af in kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Het meeste speelt zich af in de Vesterbro, de armste wijk van Kopenhagen. Bijna alles wat Sanne overkomt gebeurt op straat.6) Het verhaal speelt zich af in 1988, vooral in de winter. Dit blijkt uit het feit dat het erg koud was, er een gure wind waaide en het regende en sneeuwde. En het verhaal speelt zich over een paar maanden af.7) Het belangrijkste onderwerp is Sanne, dat ze naar het internaat moet van haar moeder. En dat Sanne er alles voor doet om dat te voorkomen. Door weg te lopen…….8) Sanne wil soms gewoon zelf weten wat ze doet en waar ze is. Ze wil niet dat iedereen haar altijd vertelt wat het beste is. Soms is haar wereld van haar en mag niemand daar wat van zeggen.9) De samenvatting:Het verhaal begint midden in een gebeurtenis. Sanne wordt uit het huis van een vriendin gezet. Ze had daar een paar nachtjes geslapen maar de vader van het meisje vond het genoeg en stuurde Sanne weg.

Sanne gaat naar huis omdat ze niet weet waar ze anders naar toe moet. Als ze daar komt treft ze gelijk weer een lompe vriend van haar moeder aan en heeft ze gelijk ruzie met haar moeder omdat ze wil dat Sanne naar een internaat gaat. Sanne beslist dan dat ze de volgende dag de straat op gaat. Ze neemt afscheidt van haar broertje Jørgen, pakt wat geld en kleren en gaat.De eerste paar nachten slaapt ze in portalen en is ze overdag op het centraal station. Daar ontmoet ze Vivi, ze zwerven samen een paar dagen rond. Als Sanne een keer alleen is denkt ze ineens aan het tuinhuisje van haar tante dat ergens tussen de volkstuintjes staat. Ze besluit er heen te gaan. Als ze er is ontdekt ze dat er eten is en een bed een gasstelletje en zelf een kacheltje met petroleum.Op het centraal station ontmoet ze Kim, hij heeft een hond, Sanne vindt het een mooie hond en wil hem wel hebben. Ze krijgt hem ook, hij heet Nicko. Als zij en Vivi naar een feest gaan en daar blijven slapen is Vivi ineens verdwenen, dus zwerft Sanne alleen verder.

Na een tijdje komt ze Nina tegen, een jong meisje dat ook zwerft, samen zwerven ze rond, ze moeten elke avond veel moeite doen om een slaap plaats te zoeken. Sanne kan niet meer naar het tuinhuisje omdat ze was ontdekt door iemand. Op een avond zien ze een groep jongens inbreken. Als de politie komt zijn de jongens op tijd weg maar zij niet, Sanne wordt opgepakt, Nina ontsnapt. De politie belt haar moeder op en Sanne gaat naar huis, ze moet Nicko achter laten. Haar moeder heeft weer een nieuwe vriend, ze wilde net 2 weken weg gaan dus willen ze Sanne naar het internaat brengen maar Sanne ontsnapt. Op straat komt ze Vivi weer tegen, die heeft heel wat problemen gehad. Daardoor was ze een tijdje weg.

Ook komen ze Nina tegen, met Nicko. Met z’n drieën gaan ze naar het huis van Sanne, daar is nu toch niemand. Vivi begint ziek te worden ze hoest heel erg, maar ze wil niet naar de dokter.

Om wat geld te verdienen gaan ze drugs verkopen voor Frans, maar dat loopt helemaal fout. Ze raken de hasj kwijt en moeten op een andere manier aan het geld komen. Frans heeft ondertussen Nicko, omdat het dierbaarste is wat Sanne heeft. Maar als ze het geld heeft vindt Frans dat te laat en heeft hij Nicko aan iemand anders gegeven. Sanne raakt helemaal overstuur. Ondertussen is Vivi naar het ziekenhuis, tegen haar wil. Dus zijn Nina en Sanne weer samen aan het zwerven omdat ze uit het huis moesten. En toen kwamen ze Kim tegen bij een dodemansrace. Twee mensen moeten een auto jatten, hem starten en dan er het snelst aan de andere kant van de straat zijn. Als 1 van de 2 jongens niet meer wil valt Kim voor hem in en Nina gaat ook mee in de auto. Sanne ziet het allemaal niet zitten. Om het spannender te maken gaan ze allebei geblinddoekt. Als ze starten durft Sanne niet te kijken, en dan KNAL!! De auto’s zijn gebotst Sanne Durft niet te kijken. Als ze kijkt is iedereen weg. Ze gaat naar de auto maar Kim en Nina zijn dood. Sanne is alles kwijt. Vivi, Kim, Nina, haar broertje en haar moeder wil ze niet meer zien. Sanne is helemaal alleen……………..

10) Ik ben naar de bibliotheek in Krommenie geweest en heb om een recensie gevraagd over Mecka Lind. Maar alle krantenknipsel bleken zijn verbrand. Dus heb ik maar een recensie op internet opgezocht, van een leerling die het boek ook heeft gelezen.Ik vind het een heel mooi boek. Niet saai er was steeds iets aan de hand en als er even een rustige tijd was werd er weinig verteld. Ik weet nu echt goed hoe sommige mensen leven op straat, en er zijn dan ook heus leuke momenten. Ik vind ook dat ze de personen niet te slecht heeft gemaakt, niet zo dat je denkt dat ze er beter een eind aan kunnen maken. De personen zijn aardig voor elkaar en proberen er iets goeds van te maken, ze lijken me allemaal best aardig. Zij zijn er misschien wel aan gewend, weten niet beter als weg lopen van huis op straat leven, weer naar huis, en dan weer opnieuw. Ik vind het heel knap dat sommige mensen dat wel kunnen.

11) Mijn mening: Ik vond het een leuk boek omdat het alles tegelijk was zoals: spannend, zielig en boeiend, zodat je niet denk dat het altijd een rotleven is. En vooral grappig omdat dat het boek ook weer een beetje leuk houd……..

Dit zijn enkele begrippen die in het boek voorkwamen:Vesterbo, Amager, Nörrebro: Stadsdelen van Kopenhagen.Rödovre: Voorstad van Kopenhagen.Ströget: De winkelstraat in Kopenhagen; voetgangerszone.Christiania: Een stadsdeel in Kopenhagen waar veel alternatieve mensen wonen.Strohmarkt: Een plaats in Vesterbo waar prostituees zich aanbieden. Hieruit is de uitdrukking ‘naar de Strohmarkt gaan’, dat ‘zich prostitueren’ betekent.

Einde

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen