Boekverslag : Lévi Weemoedt - Bingham & Co
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 929 woorden.

Primaire gegevens:

Auteur: Lévi Weemoedt

Titel: Bingham & Co

Aantal blz: 5

Leestijd: 16 minuten

Uitgelezen op: 4 september 2001



Dit werk heeft mij aan het denken gezet. Nee

Ik heb iets aan dit werk gehad. Ja

Dit werk spreekt me wel aan omdat de gebeurtenis duidelijk, erg realistisch en helder wordt verteld. De humor is goed en het verhaal is begrijpbaar.



Samenvatting van de inhoud:

De ik-persoon verteld over zijn eerste kampeervakantie met zijn ouders in 1956. Ze hadden als onderdak een tent waarop stond “Bingam & Co Schiedam”, de firma waar zijn vader de tent had gehuurd. Ze gingen met het hele gezin en een neefje naar het buitenland. De eerste avond ging het al meteen regenen. Het weer werd steeds slechter en door een enorme windstoot scheurde de tent doormidden. Hij, zijn zusje en zijn neefje zijn onder het tentdoek in slaap gevallen. Hij schrok toen hij ’s morgens wakker werd, want er was niet veel meer over van de tent. De zwarte letters “Bingham & Co Schiedam” waren nog leesbaar en hingen er als een laatste groet bij.



De verdieping:

Tijd en ruimte:

De vertelde tijd is ongeveer een etmaal. De verteltijd is ongeveer een half uur. Het verhaal wordt aan de ene kant in chronologische volgorde verteld omdat de gebeurtenissen na elkaar afspelen. Ook is er een normale dagindeling, eerst komt dag, dan nacht en dan de ochtend. Aan de andere kant wordt het verhaal niet chronologisch verteld omdat het steeds wordt onderbroken door verschillende vooruitwijzingen en één flashback. Hierin wordt vertelt over het vrijgezellen bestaan van vader, wat zich voornamelijk afspeelde op de Vlieten en de Vaart bij Vlaardingen. Hieraan had hij een passie voor knopen leggen overgehouden. Het verhaal heeft een open einde, want je weet niet hoe het verder gaat met de hoofdpersoon en de kampeervakantie. Gaan ze nu naar huis nu ze een kapotte tent hebben? Huren ze een nieuwe tent? De afloop geeft dus nog veel te raden.





De topografische plaats:

Het verhaal speelt zich af tijdens een vakantie op een pre-historische camping in het Sauerland. Door sommige woorden en zinnen zoals: ‘het schijthuis’, ‘het kamperen toen kende nog niet de luxueuze excessen van onze dagen’ en ‘maar men had toen nog wel ruim baan op de Europese wegen’, kun je merken dat het verhaal zich in het verleden afspeelt.



De klimatologische omstandigheden:

Waarschijnlijk zal het verhaal zich afspelen in het zomerseizoen omdat dan de meeste mensen op vakantie gaan. Ook zegt de ik-persoon ’s morgens een keer dat de zon al aardig warm begint te worden. Dit is meestal zo in de zomer. In het zomerseizoen echter verwacht je meestal stralend zonnig weer en geen noodweer!



Het perspectief:

De auteur voert een ik-persoon op waarvan de naam onbekend is. Het inlevingsvermogen is zeer groot omdat je het verhaal helemaal ziet vanuit de ik-persoon.



Thema en motieven:

Het thema is vakantie en het motief is de steeds terugkomende naam “Bingham & Co Schiedam”.



Personages:

De hoofdpersoon en ook gelijk de ik-persoon is hoogst waarschijnlijk een jongen. Hij is op vakantie met zijn familie en zijn neefje. Hij houdt een dagboek bij om de tijd te verdrijven. Zijn vader en moeder hebben op vakantie onenigheid. Verder heeft hij nog een zusje die waarschijnlijk jonger is dan hem.



Titel:

De titel is Bingham & Co. Dit is de firma waar vader de tent had gehuurd voor hun kampeervakantie in het buitenland. Hier draait eigenlijk de hele gebeurtenis om. De tent gaat doormidden door het noodweer!



Persoonlijke beoordeling:

Ik vond het verhaal gewoon even een tussendoortje. Het is erg kort en niet echt super origineel want deze rituelen doen zich wel vaker voor. Dit verhaal doet me een beetje denken aan onze eigen vakanties. Niet de ruzies maar met de tent opzetten en het stuk met die knopen leggen. Ongelukken met kamperen komen wel vaker voor, niet zodanig dat de tent doormidden scheurt, maar ongelukken zitten in een klein hoekje. Wij kamperen ook altijd dus is het wel leuk om hierover te lezen. Het verhaal had voldoende diepgang door het spannende fragment toen het steeds slechter weer werd. Af en toe was er afwisseling door humor zoals: “Mijn zusje heeft eens een hele middag huilend in de bloedhete zon gelopen met haar capuchon op, waarvan mijn vader ’s morgens, toen er een buitje dreigde, de koordjes stevig onder haar kin had vastgebonden”. Dit zou vroeger bij ons thuis gebeurd kunnen zijn, vandaar dat ik dit een grappig stukje vond. De belangrijkste gebeurtenis was toen de tent bij het noodweer doormidden scheurde. Dit stukje vond ik wel spannend omdat het weer steeds slechter werd en je nog niet wist wat er met de tent zou gaan gebeuren. Het was maar een kort verhaal dus heeft de schrijver er goed aan gedaan maar één gebeurtenis in het verhaal te stoppen. Het verhaal had een open einde en er kon dus nog van alles met de familie gaan gebeuren. Dat vind ik wel mooi want dan kun je hier verder over fantaseren. De auteur heeft het goed aan gepakt door een ik-persoon te gebruiken waardoor het inlevingsvermogen alleen maar groter werd. Af en toe stonden er wat moeilijkere woorden in maar dit maakte de tekst niet onduidelijk. Alles was in de goede volgorde verteld zodat de spanning alleen maar werd opgevoerd. Kortom ik denk dat de meeste mensen dit gewoon een goed te lezen verhaal vinden en zelfs nog grappig. Het lezen waard dus!!!!!!!!!





Dit was een opdracht voor nederlands. Het was een niet zo lang verhaal, maar kinderen zullen er iest aan hebben

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen