Boekverslag : Kees Van Beijnum - Over Het Ij
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 597 woorden.

Over het IJ

Kees van BeijnumZakelijke gegevens

Auteur: Kees van BeijnumTitel: Over het IJOndertitel: De reconstructie van een moordEerste druk: 1991Aantal bladzijdes: 219

Samenvatting

Twee jongens, Ron en Ferrie werken beide in een fabriek en wonen in Amsterdam. Op een avond vertelt Ron aan Ferry dat hij een pistool van iemand gekregen heeft. Die avond gaan ze naar buiten en spelen een beetje met het pistool. Dan gaan ze naar het huis van meneer Hellendoorne, Ron zegt dat hij die vent echt niet mag en stelt voor om zijn huis leeg te roven en met zijn auto de spullen te vervoeren.

Een paar dagen daarvoor was hij ook al naar zijn huis gegaan met een Marokkaantje, ze hadden gezegd dat ze oud papier kwamen ophalen. Toen de man Ron zag staan sloeg hij de deur gauw dicht en waarschuwde hem.

Als ze op de verdieping zijn aangekomen waar meneer Hellendoorne woont, zien ze dat hij voor de tv zit. Ron besluit dat Ferrie moet aanbellen, als hij dit doet, komt Hellendoorne naar de deur en loopt weer weg als hij Ferrie gezien heeft. Ze vinden dat Hellendoorne nu toch echt dood moet, nu hij Ferrie heeft herkend.

Ferrie schiet hem dan ook inderdaad neer, maar omdat Hellendoorne niet open had gedaan konden ze er niet in en dus liepen ze weg. Toen ze weg waren gelopen, kwamen ze allebei twee mannen tegen en daarna zijn ze nog een tijdje door de stad gaan zwerven en daarna naar hun eigen huis gegaan.

Als ze thuis komen vertelt Ferry tegen zijn vader dat er iets ergs is gebeurd en Ron zegt tegen zijn vader dat hij die Hellendoorne eindelijk te pakken heeft genomen. Ferry heeft eigenlijk wel spijt om wat er is gebeurd, terwijl Ron het een hele opluchting vindt. Ron was er namelijk pas achter gekomen dat hij hun niet alleen klauwen met geld gaf, maar dat hij ook seks had gehad met zijn moeder. Hellendoorne verdiende overal geld en wilde daarmee Rons moeder omkopen om bij hem te komen wonen.

Tijdens het onderzoek van de recherche, kwamen ze er achter dat Hellendoorne pornobanden kopieerde en ook dat hij zelfgemaakte banden had waarop hijzelf staat met verschillende vrouwen.

De recherche ziet Ron en Ferrie al snel als twee verdachten en pakt hen op. Als ze de twee jongens verhoren, krijgen ze van Ron gewoon één antwoord, maar Ferrie verandert zijn verhaal bij elk verhoor weer. Als de twee jongens voor de rechter moeten verschijnen, vertelt Ferrie ook weer een heel ander verhaal en ook blijkt dat hij een slechte advocaat heeft.

Ze mogen een paar weken de cel weer in, in afwachting van de volgende rechtszaak.

Bij de volgende rechtszaak vertellen de beide jongens de waarheid en de rechter komt tot de conclusie dat Ron een hogere straf moet krijgen dan Ferry, omdat hij de jongen heeft aangezet tot het plegen van de moord. Maar ook vanwege Ferry’s verleden krijgt hij maar een straf van 4jaar cel en Ron een straf van 6jaar cel.

Bij Ferry hadden ze op jonge leeftijd een ernstige ziekte ontdekt, waarbij zijn botten langzaam zullen afbrokkelen, hiervoor heeft hij een paar jaar in een verzorgingstehuis gewoond. Tijdens zijn verblijf in het tehuis kwam zijn vader regelmatig langs, maar zijn moeder kwam nooit langs. Zijn moeder verwachte niets dan problemen met dan kind, daarom zijn zijn ouders gaan scheiden.

Als Ferry in de cel zit krijgt hij een paar keer bezoek van een verslaggever, die er achter is gekomen dat de recherche een belangrijk feit over het hoofd heeft gezien.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen