Boekverslag : John Irving - A Widow For One Year
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2519 woorden.

1 Zakelijke gegevens



a) Auteur: John Irving

b) Titel: A Widow for One Year

Uitgever: Bloomsbury

Plaats van uitgave: Engeland, Londen

Jaar van uitgave: 1998

Druk: 1e druk

Aantal bladzijden: 547

c) Genre: psychologische roman



2 Eerste reactie



a) Keuze: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik voor Engels iets moest lezen. Toen ben ik met de lijst van boeken die we mochten lezen al onze boeken langsgegaan en gekeken welke boeken we zelf al hadden. Toen vertelde mijn moeder dat ze dit boek ook al had gelezen en dat het wel een leuk boek was. Omdat ik voor de rest toch geen ander boek wist, heb ik maar voor dit boek gekozen.

b) Inhoud: Ik ben wel blij dat ik het boek eindelijk uit heb, want het duurde wel erg lang. Maar het was wel een leuk boek om te lezen, gelukkig zat er een gesloten eind aan, anders moet je weer gaan verzinnen wat er met de hoofdpersonen gebeurt. Het is leuker om het einde te hebben zoals de schrijver het in zijn hoofd had.

Het is een boek dat heel makkelijk te lezen is, er komt helemaal geen moeilijke taal in

voor; als het een beetje moeilijk is, kan je het altijd nog uit het hele verband opmaken.

Het is leuk dat er verschillende personen in voorkomen, dat het niet echt alleen maar om

Ruth draait, anders zou het wel een beetje saai worden. Nu is er veel afwisseling in

personen.



3 Verdieping



a) Samenvatting:

? Wie is er aan het woord? : Het verhaal is een auctoriaal verhaal met een verteller op de achtergrond. De verteller kent alle gedachten en gevoelens van de personen, maar nooit van meerdere personen tegelijk. De ene keer krijg je de gevoelens te horen van de ene persoon, en de andere keer van een andere persoon.

? Welke personen komen er in voor?

1. Ruth Cole: Ruth is eigenlijk de belangrijkste persoon in het boek. Hoewel je niet alleen háár gedachten te horen krijgt, krijg je ze van haar wel het meest te horen. In het begin van het boek is ze nog maar 4 jaar, terwijl ze aan het eind al een weduwe van 41 jaar is. In het begin van het verhaal wordt Ruth heel kwetsbaar beschreven en dat heeft ze ook wel nodig want aan het van het verhaal heeft ze die verkregen sympathie wel nodig. Ruth is dan een bittere, gefrustreerde en onzekere vrouw. Dat komt ook omdat ze in haar jeugd is opgegroeid met verhalen en foto’s over haar overleden broers, die ze nooit heeft gekend. Ze heeft ook wel door dat haar moeder haar veel minder belangrijk vindt. Verder is Ruth een bestsellerschrijfster en speelt ze heel graag Squash.

2. Ted Cole: Ted is Ruth’s vader. Hij is nogal verslaafd aan drank, alhoewel dat niet het probleem is in het boek. Zijn vrouw en dochter hebben er meer onder te lijden dat hij aan vrouwen verslaafd is. Ted is een schrijver en hij heeft aardig wat succes gehad met zijn kinderboeken. Ook Ted is een fervent speler van squash. Ruth heeft in het begin van het verhaal wel sympathie voor haar vader, maar later gaat ze hem steeds minder aardig vinden, dat is ook duidelijk te merken in hun omgang. Ted overlijdt later in het verhaal.

3. Marion Cole: Marion is de moeder van Ruth. Ze is heel knap, maar heeft er heel veel problemen mee dat haar 2 zoons zijn verongelukt. Ze kan Ruth niet zien als meer dan alleen een vervanging voor hen en daardoor kan ze ook niet van haar houden. Daarbij heeft ze het ook niet echt op haar man en besluit ze, om Ruth en haarzelf te sparen, voorgoed te verdwijnen uit hun leven. Het verlies van haar 2 zonen blijft haar, haar hele leven lang, achtervolgen. Ook Marion is schrijfster, maar met iets minder succes dan Ted.

4. Eddie O’Hare: Eddie is een 16-jarige student die door Ted werd ingehuurd als chauffeur. Eigenlijk was dat meer een smoes, want hij wilde er eigenlijk voor zorgen dat Marion met Eddie een verhouding zou krijgen. Marion zou dan inzien dat Eddie niet meer was dan een beeld van haar verloren zonen. Uiteindelijk zouden ze dan scheiden en zou Ted het ouderschap over Ruth krijgen. Eddie blijft wel zijn hele leven een zwak houden voor Marion. Hij was in Ruth’s ogen altijd heel aardig en lief. Eddie is ook schrijver, maar niet zo succesvol als Ruth. Ruth gaat later ook nog met hem om; Eddie wordt zelfs nog verliefd op haar.

5. Allan Albright: Allan is Ruth’s eerste man. Hij was al gedurende lange tijd Ruth’s manager en hij was al lang verliefd op Ruth, maar zij wilde eerst niet trouwen. Uiteindelijk is het er toch van gekomen. Met Allan krijgt Ruth ook haar 1e kind: Graham, een jongetje. Na 4 jaar overlijdt Allan.

6. Harry Hoekstra: Harry is sergeant in Amsterdam. Het bureau waar hij werkt staat in de Warmoesstraat en hij moet ook diensten lopen op de Wallen. Ruth is voor haar boek ook naar de wallen gegaan en is daar getuige van een moord op een prostituee. Na een paar jaar komt ze weer terug in Amsterdam en komt ze in contact met Harry, die eindelijk zijn getuige gevonden heeft. Later trouwen ze met elkaar.

7. Hannah: Hannah is een cynische vriendin van Ruth. Ze probeert zich heel erg met Ruth’s leven, en dan vooral haar mannenleven, te bemoeien. Ze is een echte mannenverslindster en heeft zelfs een verhouding gehad met Ted Cole, wat niet goed in de smaak viel bij Ruth.

? Wat gebeurt er, waar en wanneer? Het verhaal is ingedeeld in 3 delen. In het eerste deel is Ruth nog maar een klein meisje van 4 jaar; in de zomer van 1958. Ruth ziet de verhouding tussen Eddie en haar moeder groeien en de relatie tussen haar ouders verslechteren. Daarna verlaat haar moeder hen. In het tweede deel, in 1990, van het verhaal is Ruth al 36 jaar. In haar privé-leven gaat het lang niet zo goed als met haar literaire carrière. Het gaat dan vooral niet goed met haar liefdesleven. Het lijkt alsof ze nooit de juiste man vindt, en bovendien is haar moeder nog nooit bij een of andere belangrijke gebeurtenis komen opdagen. In het derde deel, 1995, is Ruth een 41-jarige moeder en weduwe, die voor het eerst echt verliefd wordt op een Nederlandse politieman.

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Exeter (New Hampshire), dus Long Island, waar het huis van Ruth staat en waar ze ook opgroeit. Het tweede deel speelt zich af in New York en andere plaatsen waar Ruth haar boeken promoot en waar ze ook woont. Het laatste stuk van het 2e deel speelt zich af in Amsterdam, waar Ruth heen is gegaan om research te doen voor haar boek. Het derde gedeelte speelt zich ook af in Amsterdam; Ruth is daar terug naar toe gegaan om nog een keer de plek van de misdaad te zien en ze wil weten hoe het met het kind van de vermoorde prostituee is afgelopen.

? Hoe loopt het verhaal af? Aan het eind van verhaal heeft Marion haar dochter uiteindelijk toch opgezocht en Ruth heeft schijnbaar de liefde van haar leven gevonden. Al met al is het een goede afloop.

? Wat is het thema? Het verhaal gaat over iemand die door het leed van haar ouders een behoorlijk zware jeugd heeft meegemaakt en over hoe ze daar in haar leven mee te maken krijgt.

c) Onderzoek van de verhaaltechniek

De schrijver heeft het verhaal zo geschreven dat de verhaalfiguren in het begin van het verhaal worden weergegeven op een kwetsbare manier, omdat ze later in het verhaal, de belangrijkste personen dan wel te verstaan, allemaal niet meer zo aardig blijken te zijn. De ruimte maakt voor het verhaal niet uit; de gebeurtenissen die zich afspelen zijn daarentegen allemaal wel belangrijk, vooral voor de gevoelens die Ruth uit. Ze zijn vaak een verklaring van wat Ruth heeft gezegd of gedacht.

d) Op zoek naar de thematiek

? Wat is de hoofdgedachte? Zie a) Samenvatting: Wat is het thema?

? Welke tekstgedeelten en motieven zijn typerend voor dat thema?

-“There were times when she(Marion) couldn’t bear even to talk to Ruth.”

-“Ruth Cole the novelist would eventually come to describe her father’s line of work as ‘Unhappy mothers – that’s my father’s field’.”

-“ ‘No mothers!,’ shouted an older woman in the audience. ‘No fathers, either,’ Ruth snapped.”

-“That hadn’t been her childhood. Ruth’s mother had left her when she was four; there was no God; her father didn’t tell her the truth, or he wouldn’t answer her questions – or both.”

-“‘Is she here? Do you see her?,’Ruth asked” ( zoekend naar Marion)

? Wat is het verband tussen de titel en het thema? Ruth heeft een boek geschreven waarin de zin ‘A widow for one year’ voorkomt; later is ze zelf die widow geworden.

d) Plaats in de literatuurgeschiedenis

? Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd? In 1998

? Wat weet je van de schrijver? John Winslow Irving is in 1942 geboren in Exeter, New Hampshire. Hij woonde in Front Street in New Hampshire. Zijn grootvader gaf les op Harvard. Hij ging naar de Universiteit van New Hampshire en deed later mee aan een studieuitwisselingsprogramma, waar hij voor naar Wenen moest. Ondanks dat hij dyslectisch is interesseerde hij zich toch heel veel voor boeken. Hij heeft zich later ook in het openbaar dyslectisch verklaard. Toen hij 23 was kreeg hij de eerste van zijn 3 zonen. Zijn eerst baan als leraar kreeg hij op het Windham College in Vermont; later werkte hij als assistent professor Engels op Mount Holyoke College in Massachusetts. In 1981 scheidde van zijn eerste vrouw en later trouwde hij met zijn Canadees agent, Janet Turnbull.

Wat opvalt aan zijn boeken is dat sommige dingen die erin geschreven zijn ook echt in zijn leven zijn voorgekomen.

? Wat weet je van de tijd waarin het werk geschreven werd? Dit boek is nog niet zo lang geleden geschreven dus er is niet zo veel bekend over het tijdvak (1980-2000). In dit tijdperk zijn er in ieder geval wel heel veel bibliotheken, boekenwinkels, boekenclubs, warenhuizen enz. die veel boeken verkopen; het aanbod is overweldigend. Ondanks internet, tv etc. wordt er nog steeds heel veel gelezen, maar de boeken worden steeds minder echt onthouden, ook al zijn ze goed. De grens tussen echte literatuur en mindere literatuur is niet echt duidelijk, maar er wordt ook niet echt naar gekeken. De schrijver is nu ook helemaal vrij om zijn eigen keuze te maken uit verschillende stijlen en stijlcombinaties.

? In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver? Net zoals de meeste boeken van Irving gaat het altijd om emotionele situatie, voor de verandering heeft hij deze keer wel in chronologische volgorde geschreven (de drie boeken hiervoor niet). Ook is er niemand in dit boek die worstelt, terwijl dat in de andere boeken meestal wel zo is.

? In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het ontstaan in? Dit werk is helemaal niet typerend voor de stroming waarin het ontstaan is. Irving heeft zich (naar zijn eigen zegge) laten beïnvloeden door de 19e eeuwse novels. Hij beschrijft zijn werk als “old-fashioned”.



4 Beoordeling



? Welke verhaalelementen hebben een positieve werking? Ik vind het best wel zielig voor Ruth dat ze in het begin van het verhaal met zo veel problemen te maken heeft. Het is ook niet zo leuk om zo een moeilijke jeugd te hebben, al merk je niet echt in het boek dat ze zo een moeilijke jeugd heeft gehad, het sluipt er een beetje in.

? Welke passage spreekt je het meest aan en waarom? Ik vind het stukje waarin Ted aan Eddie vertelt over het ongeluk met hun 2 zoons me het meest aanspreken. Door het verhaal te vertellen wil hij eigenlijk ook aan Eddie zeggen dat hij Marion helemaal niet heeft gekend, dit is natuurlijk wel een emotionele gebeurtenis voor Eddie. Ted beschrijft het ongeluk tot in het detail en dat is wel een beetje luguber, maar je kan je dan echt inleven in Marion en Ted, hoe zij zich gevoeld moeten hebben toen ze achter in de auto zaten.

? Welke verhaalelementen hebben voor jou een negatieve werking? Ik heb met er wel een beetje aan gestoord dat er in het begin van het verhaal nadrukkelijk wordt gezegd dat Eddie ook nog verliefd wordt op Ruth, maar dat vindt je niet echt meer terug in het verhaal. En dan is er ook nog een stukje dat Ruth verkracht wordt, het is voor het verhaal wel van groot belang, maar toch wel een beetje uitgebreid beschreven, al is dat wel een beetje de schrijfwijze van de schrijver.

? Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Ik vind dat je Ruth kan vergelijken met Grace uit het boek The Horse Whisperer. Ze hebben allebei door de problemen tussen hun ouders een moeilijke jeugd gehad. Voor de rest kan ik geen vergelijking vinden met een ander boek of film.

? Wat is je oordeel over het thema van het boek? Ik vind het wel een herkenbaar probleem, want vooral de laatste decennia zijn er steeds meer ouders die gaan scheiden en hun kinderen worden daar in zekere zin toch de dupe van, al willen ze dat niet. Het is niet zo dat het me echt aan het denken zet, maar dat ligt niet aan het boek zelf; ik denk gewoon nooit echt lang over een boek na, ik lees het alleen voor mijn plezier, niet om er nog een dagtaak aan te hebben om erachter te komen wat de schrijver er allemaal mee bedoelde en wat ik er zelf van vind.

? Wat vind je van het taalgebruik? Ik vind het taalgebruik heel simpel, als er toch nog moeilijke gedeeltes in voorkomen zijn ze heel gemakkelijk uit de context te halen.

? Zou je een ander aanraden dit boek te lezen? Ik zou het wel aanraden, zeker aan mensen die ook een boekverslag moeten schrijven voor Engels, omdat het een boek is dat heel makkelijk weg leest. Je moet er wel de tijd voor nemen (ong. 15 uur).

? Hoe luidt je eindoordeel over dit werk? Het is een boek dat lekker gemakkelijk wegleest, ik zou het over een tijdje zo nog een keer kunnen lezen. Ik ben het ook met de instelling van de schrijver eens en het is heel realistisch dat kinderen met een moeilijke en verwarde jeugd er later mee te maken krijgen, of het nou positief of negatief is. Irving heeft eigenlijk alleen de negatieve kant beschreven, dat is wel jammer. Zijn woordkeuze is makkelijk, maar wel pakkend; dat is dus heel geschikt voor mensen die niet Engels zijn of die niet graag een te moeilijk boek lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen