Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1454 woorden.

- Algemene gegevens:



Titel: Turks Fruit

Auteur: Jan Wolkers

Uitgever: Wolters Noordhoff Grote Lijsters 2000

Eerste druk: Uitgeverij Meulenhoff Amsterdam 1969



- Samenvatting:



Het boek gaat over de liefde tussen de ik-persoon en Olga.

De ik-persoon ontmoet Olga wanneer hij staat te liften en zij hem meeneemt. Bij deze eerste ontmoeting bedrijven zij de liefde, maar tijdens deze ontmoeting krijgen zij ook een auto ongeluk. De ik persoon probeert Olga weer te ontmoeten maar haar moeder houdt dit tegen. Een paar maanden later zien zij elkaar toevallig weer. En sinds die ontmoeting zijn ze een stel. Olga trekt bij hem in en ze trouwen. Door het beroep van de hoofdpersoon, een nog niet echt succesvolle beeldhouwer zijn ze erg arm, elk dubbeltje wordt drie keer omgedraaid. Toch zijn ze samen erg gelukkig.

Olga houdt niet van kinderen, dat blijkt wanneer de ik-figuur een beeld maakt waarvoor ze poseert als moeder, met een pop op haar arm. Een wethouder die het beeld ziet zei: "het lijkt wel of ze bang is voor het kind". De angst van Olga voor zwangerschap komt door haar moeder die door kanker een borstamputatie had moeten ondergaan. Toen Olga klein was zei haar moeder tegen haar dat dat kwam doordat Olga haar borst had leeggezogen. Olga heeft ook een angst voor kanker want als ze iets roods in haar ontlasting ziet denkt ze dat ze kanker heeft.



Na de dood van Olga's vader zit Olga's moeder vaak te stoken, in de hoop dat Olga de relatie zal beëindigden. En bij een zakendiner lukt dat: Tijdens dat diner flirt Olga met een andere man. De ik-figuur wordt zo misselijk dat doet hij over de tafel overgeeft. Olga trekt weer bij haar moeder in. Kort na deze gebeurtenis volgt een echtscheiding.



Na dit deel begint het tweede deel van het boek, over hoe het bergafwaarts gaat met Olga. Olga hertrouwt nog twee keer maar in die relaties wordt ze niet gelukkig. Ook de ik-figuur heeft veel korte relaties, al die vrouwen vergelijkt hij met zijn grote liefde Olga. Soms zien zij elkaar toevallig maar dan voeren ze alleen oppervlakkige gesprekken. Op een dag belt de moeder van Olga en vertelt de ik-figuur dat Olga een hersentumor heeft. De ik-figuur gaat elke week op bezoek bij Olga en ziet haar langzaam aftakelen. Ze verliest door de chemokuren haar haar. Daarom geeft de ik-figuur haar een rode pruik. Ze wordt blind en is erg bang dat haar tanden uit zullen vallen en daarom wil ze alleen Turks fruit eten. Na een lang ziekbed sterft Olga op een vroege voorjaarsavond. De dokter vraagt aan de ik-figuur of hij de pruik wil hebben, hij zegt dat ze hem op moet houden omdat ze dat zelf gewild zou hebben.



Bron: www.scholieren.com

(door mij herzien)





- Opdrachten Lijster dossier:





A: Verwachting en eerste reactie



Dit is tot nu toe het eerste en enige boek van Jan Wolkers dat ik gelezen heb, en waarschijnlijk blijft dat voorlopig ook zo. Iets in zijn stijl maakt dat ik er niet vrolijker van word als ik het lees.

De versie die ik voor dit verslag gebruik is niet de versie die ik het eerst gelezen heb. Dus wat op deze kaft en flap staat doet niet terzake voor mijn eerste reactie. Die eerste versie had geen illustratie op de voorkant of flaptekst, tamelijk blanco dus. Hij was zwart met rood/groene letters. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt door de film, ik weet niet meer of ik eerst de film zag of eerst het boek las, in elk geval had ik van de film gehoord en kende het verhaal gedeeltelijk. Het eerste hoofdstuk schiep ook wel verwachtingen, vanwege het hoge gehalte aan ranzige seks.



B: Analyse



1 De pop

Vindplaatsen van het popmotief:

- Haar vader noemt Olga “pop” als hij haar probeert af te leren te duimen. (pag. 41)

- Ze krijgt als kind een babypop die mamma kan zeggen en zijn ogen dicht kan doen. Ze voert hem stukjes brood, en op een dag komen er allemaal maden uit het mondje, waar ze zo van schrikt dat ze al haar poppen wegdoet. (pag. 54)

- Olga poseert met een pop voor een beeld van de hoofdpersoon, later zegt iemand over het beeld: “Het lijkt wel of de moeder bang is voor het kind”. (pag. 70)

Olga associeert kinderen krijgen met aftakeling. Haar moeder maakte haar wijs dat borstvoeding de oorzaak was van haar moeders borstkanker, waardoor een borst afgezet moest worden. Poppen dragen verderf in zich, Olga is getraumatiseerd door de maden in haar babypop. Poppen en kinderen staan in Turks Fruit voor dood en verderf, Olga wil niks met poppen en kinderen te maken hebben. Ze wil altijd onweerstaanbaar mooi blijven, en dat kan niet als je kinderen krijgt. Haar moeder is daar het levende bewijs van. Daarom verdwijnt de kinderwagen die ze van haar moeder krijgt in het rommelkamertje en gooit ze alle voorstudies van het moeder & kind beeld in een Amsterdamse gracht.



2 Livin’ doll

Got myself a cryin’, talkin’, sleepin’, walkin’, livin’ doll

Gonna do my best to please her just ‘cause she’s a livin’ doll

Got a roamin’eye and that is why she satisfies my soul

Got myself a cryin’, sleepin’, walkin’, livin’, doll



Take a look at her hair it’s real

If you don’t believe what I say just feel

I’m gonna lock her up in a trunk so no big hunk

Can steal her away from me



Deze tekst is in het licht van de gebeurtenissen nogal wrang, omdat Olga de hoofdpersoon verlaat voor iemand anders, (“So no big hunk can steal her away from me”), omdat ze aan het eind van het boek een pruik draagt, terwijl de hoofdpersoon zo verliefd was op haar rode haar, (“Take a look at her hair it’s real”) en omdat ze aan het eind doodgaat, ze is dus helemaal niet zo “Livin”.



3 Twee verklaringen die de beeldhouwer heeft voor het feit dat Olga hem verlaat:

- Olga’s valse moeder heeft hen met haar gekonkel uit elkaar gedreven.

- De tumor in haar hoofd heeft Olga gek gemaakt.



4 Waarom is Turks Fruit spannend, terwijl het eind al in het begin bekend is?

In het begin van het boek, als Olga al bij hem weg is, gaat de beeldhouwer als een beest tekeer om haar te vergeten of juist om haar te herkennen in de vele vrouwen die hij neukt. Daardoor word je nieuwsgierig naar die Olga die de hoofdpersoon blijkbaar zo gek heeft kunnen maken.

Later wordt je nieuwsgierig naar de aard van hun relatie en waarom het misging. Kortom, het boek blijft tamelijk spannend.



5 Leg de betekenis van het woord “tragikomisch” uit.

Tragikomisch = treurig en tegelijk grappig (van Dale taalweb: www.vandale.nl)

Met dat woord worden de episoden bedoelt die zo treurig zijn dat ze grappig worden, of stukjes die gewoon treurig zijn, maar door de manier waarop ze beschreven worden tegelijk grappig zijn. Een paar voorbeelden: als je voorhuid tussen je rits komt na een sekspartij in de auto is dat heel tragisch, maar tegelijkertijd ook heel komisch. Of als de beeldhouwer Olga min of meer verkracht in haar oude meisjeskamertje, en haar moeder hen dan betrapt, is dat ook een treurige gebeurtenis, maar door de manier waarop het begrepen wordt is het heel grappig. (“En ondanks alle angst en verkramping hoorde ik Olga vlak bij mijn oor steunen: ‘Aaahh’. Het leek wel of haar moeder het aan mijn samenknijpende reet zag dat ik in haar dochter afging, want met haar handen om mijn enkels begon ze aan me te rukken en te trekken. En meteen begon Olga onder me ook weer te worstelen en tegen mijn borst te stompen. Ik schopte me vrij, griste mijn ondergoed onder het bed vandaan en liep met het zaad nog druipend aan mijn pik de kamer uit”)



6 Het sprookje

Vindplaatsen van het sprookjesmotief:

- De moeder van Olga is een heks die Olga vergiftigt, waardoor ze bij de hoofdpersoon weggaat. (sneeuwwitje)

- Olga koopt uit ijdelheid vaak schoenen die te klein zijn: “Als ze later met pijn liep zei ze dat ik toch gelijk had. Dat ze net één van de stiefzusters van Assepoester was.”

- Olga’s vader wordt door haar moeder als een soort Hans uit Hans & Grietje vetgemest.

Er is een tegenstelling tussen Turks Fruit en de sprookjes waarnaar verwezen wordt: sprookjes horen goed af te lopen, Turks Fruit loopt slecht af. Sprookjes houden ons vaak een spiegel voor, het is de bedoeling dat je er iets van leert. Maar hoe de hoofdpersoon ook zijn best doet, Olga is vergiftigd en hij kan haar niet wakkerkussen. Dat is het tragische van Turks Fruit, ondanks de overeenkomsten met sprookjes loopt het slecht af.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen