Boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2186 woorden.

Turks fruit

Jan Wolkers

Auteur :Jan Wolkers is op 26 oktober in1925 geboren in Oestgeest . Hij heeft tien broertjes en zusjes en groeit op in een streng gereformeerd gezin . Omdat het slecht gaat op school wordt hij van de MULO afgestuurd. Hij helpt zijn vader een tijdje in de winkel en heeft daarna verschillende baantjes zoals lampenkappenschilder ,dierenverzorger en tuinman .

In de oorlog duikt Jan Wolkers onder en als in 1944 zijn broer onverwacht overlijdt heeft hij het erg moeilijk. Zijn broer was namelijk de enige die tegen hun strenge vader in opstand kwam.

Na de oorlog gaat hij beeldhouwkunst studeren in Den Haag , Amsterdam en Salzburg .In 1957 krijgt hij een beurs om bij Ossip Zadkine in Parijs stage te gaan lopen .

In 1961 komt zijn eerste verhalenbundel Serpentina's petticoat uit en in 1962 zijn eerste roman : Kort Amerikaans .De romans Turks Fruit(1969) , Kort Amerikaans (1962) ,Terug naar Oestgeest (1965) en Brandende liefde (1981) zijn verfilmd .Omdat Jan Wolkers heel open over seks geloof en dood schrijft, is er veel weerstand tegen zijn verhalen .

In 1963 krijgt hij de Novelleprijs van Amsterdam ,maar drie jaar later geeft hij het geld weer terug uit protest tegen het politieoptreden tegen de provo's . In 1982 weigert hij de Constantijn Huygenprijs en in 1989 de P.C. Hooftprijs. Het Auschwitz monument in Amsterdam is zijn bekendste sculptuur .

(uittreksel cd-rom)Jaar van eerste uitgave: 1969

Jaar van uitgave: 2000Titelverklaring :

Aan het einde van het verhaal wordt Olga erg ziek ,ze heeft een hersentumor .Als ze in het ziekenhuis ligt zoekt de ik-persoon haar een paar keer per week op. Hij leest haar dan voor en koopt Turks Fruit voor haar.

Genre:

Roman .

Motto :

RASTAPOPOULUS:Ik ,naar?Ik ben de grootste naarling van de hele wereld! Het is erg, maar toch echt waar!CARREIDAS: O ,nee ik ben de grootste naarling van de wereld... En ik ben trouwens veel rijker!RASTAPOPOULUS: Misschien ,maar ik heb mijn drie broers en mijn twee zusters geruïneerd en mijn ouders uitgezogen ....Nou , wat zegt u daarvan ?CARREIDAS: Dat is nog niks !Ik ben zo slecht geweest tegen mijn oudtante dat ze is gestorven van verdriet!RASTAPOPOULUS: Nu heb ik er genoeg van! Vooruit ,geef toe ,dat ik slechter ben dan u !CARREIDAS: Nooit ! Hoort u dat? Ik sterf nog liever!

De avonturen van Kuifje

Vlucht 714Ik kan niet echt vertellen wat dit betekent .Het gaat in ieder geval over haat. Ik denk dat dit met de moeder van Olga te maken heeft ,de ik-figuur heeft namelijk een hekel aan Olga ‘s moeder omdat ze Olga en de ik-figuur uit elkaar probeert te drijven.Hoofdpersonen :De ik-figuur is beeldhouwer van beroep .Hij is stapelverliefd op Olga en denkt de hele dag aan seks met haar. Als hij en Olga uit elkaar gaan probeert hij dit te verwerken met seks.Olga is een roodharig meisje. Ze is de grote liefde van de ik-figuur. Ze wil geen kinderen omdat ze bang is dat ze dan net als haar moeder haar borst verliest. Ze is ook erg bang om kanker te krijgen. Ze komt uit een goed milieu. Aan het eind van het verhaal is ze een gevoelloze vrouw geworden.De moeder van Olga is in de ogen van de ik-figuur een vreselijke vrouw. Ze wilt niet dat haar dochter haar leven met een beeldhouwer deelt en koppelt Olga aan een zakenrelatie. De moeder van Olga was ontrouw aan haar man en deed alles voor geld.De vader van Olga is een sullige man ,maar met goede bedoelingen. Olga is gek op hem. Door lollig te doen probeert hij zijn gevoelens over het overspel van zijn vrouw te verbergen.

Samenvatting :Olga en de ik-figuur ontmoeten elkaar als de ik-figuur staat te liften en Olga hem meeneemt. Deze loopt uit op een heftige vrijpartij. Twee maanden later komen ze elkaar weer tegen en ze krijgen een relatie en Olga trekt bij hem in. Na een paar maanden trouwen ze en Olga's moeder organiseert ongevraagd een tuinfeest.

Als de vader van Olga overlijdt hebben ze het er erg moeilijk mee. De ik-figuur is van mening dat Olga's moeder hem ‘vermoord' heeft omdat ze hem vet eten heeft gegeven terwijl hij op dieet was.

De ik-figuur kan erg slecht met zijn schoonmoeder overweg. Door haar heeft Olga een hekel aan kinderen en is ze bang om zwanger te worden. Haar moeder heeft haar namelijk wijsgemaakt dat Olga haar borst heeft leeggezogen en dat ze daardoor haar borst verloren heeft.

De moeder van Olga laat Olga tijdens een etentje kennismaken met een zakenrelatie .Als de ik-figuur ziet dat zij met hem flirt moet hij overgeven. Olga laat hem weten dat ze niet meer bij hem komt en dat ze wil scheiden. Op de scheidingspapieren zet hij dat hij altijd van Olga zal houden. Na de scheiding vrijt hij met heel veel meisjes omdat hij zich zo eenzaam voelt. Als hij daar genoeg van heeft stort hij zich op zijn werk.

Na jaar komen Olga en de ik-persoon elkaar tegen in de Bijenkorf ,haar haren zijn geblondeerd en ze ziet er erg slecht uit. Ze vertelt hem dat ze met een andere zakenrelatie getrouwd is geweest en dat ze zwanger van hem was ,maar ze moest aan haar eierstokken geopereerd worden. Olga en de ik-figuur en houden contact , ze stelt hem voor aan een Amerikaan met wie ze wil trouwen, maar na een jaar is hij ook weer uit haar leven.

Olga heeft veel hoofdpijn en als ze er achter komen dat ze hersentumor heeft moet ze in het ziekenhuis blijven omdat een operatie geen zin meer heeft. De ik-persoon komt vaak bij haar en leest haar dan voor en koopt Turks fruit voor haar ,dat is het enige wat ze nog durft te eten omdat ze bang is haar tanden te verliezen. Als ze kaal wordt koopt de ik-figuur een rode pruik voor haar ,het staat haar niet maar ze is er dolgelukkig mee. Als ze overleden is vragen ze aan de ik-persoon of ze haar pruik op moet houden. De ik -persoon zegt dat ze hem op moet houden omdat ze het zelf zo gewild zou hebben.....

Structuur:

Het verhaal zou zich nu af kunnen spelen en is opgebouwd uit negentien hoofdstukken met een titelnaam .Het verhaal is geschreven vanuit een ik-perspectief . Er zitten terugblikken in het boek, de tijdvolgorde is dus niet chronologisch. Hij kijkt dan terug naar de hoogtepunten van zijn beëindigde relatie. De levensverhalen van Olga en de ik-persoon lopen door elkaar heen.

Thema:

Seks, liefde en de dood.Mening:Ik vind het een heel mooi boek. Ik vind het zo mooi dat er zo open over seks gesproken wordt ik kan bij de beschrijvingen echt een voorstelling maken en dat is dan niet alleen bij die over seks maar bijvoorbeeld ook over hoe Olga er uit ziet en de woning van de ik-persoon. De manier waarop de ik-persoon Olga beminde en de levensstijl die ze hebben is heel bijzonder. Met weinig geld hebben ze een heel goed leven, dat vind ik heel mooi ,ze zijn gelukkig omdat ze elkaar hebben. Je leert van dit boek dat je goed naar jezelf moet luisteren ,want op het moment dat Olga naar zichzelf luisterde was ze gelukkig ,op het moment dat ze naar haar moeder luisterde was ze dat niet...

Nadat ik het boek gelezen had wilde ik graag de verfilming zien. Die heb ik toen gekeken .De verfilming sluit vrij goed op het boek aan. Ik vind het alleen heel jammer dat het einde anders is. In de film gooit hij haar pruik weg en in het boek houdt ze hem op omdat ze het zelf zo gewild zou hebben ,daardoor heeft het boek een mooi einde ,dat viel dus tegen aan de film.

Recensie van mij :

Seks ,liefde of haat?Gisteren heb ik de laatste zin van Turks Fruit ,het bekende boek van Jan Wolkers gelezen . Een prachtige zin trouwens .

Turks Fruit is een humoristisch boek en bevat veel seksscènes .Het gaat over een beeldhouwende jongen die verlaten is door zijn vriendin Olga. In het boek kijkt hij terug op zijn relatie met haar. Zo maak je dus de geschiedenis van hun relatie mee. Nadat de ik-figuur door Olga is verlaten, trouwt ze halsoverkop met een ander. Na een aantal jaren ongelukkig geweest te zijn kruisen da paden van Olga en ik-figuur elkaar. Olga blijkt een hersentumor te hebben , de ik-figuur blijft bij haar tot haar dood.

Dit is de rode draad van het ,maar Jan Wolkers vond dit alleen niet genoeg. Hij heeft de karakters van de hoofdpersonen heel mooi beschreven. De moeder van Olga is een heks die maar één borst heeft want ze heeft borstkanker gehad. Ook probeert ze het leven van haar naasten te verzieken. Zo heeft ze het leven van haar man verziekt , waardoor hij nu een uitgezakte snoepvretende dikzak is. Nou ja ,was ,want in het begin van het verhaal is hij gestorven. De vader van Olga is een dikke man met een groot gevoel voor humor. Hij vertelt domme mopjes en zingt vreemde liedjes .Hij is ook de ‘uitvinder' van de tieten-kont versie op de Radetski mars van Mozart .

Je hebt natuurlijk ook nog de roodharige Olga. Volgens de hoofdfiguur is haar lichaam volmaakt. Ze houdt op een kinderlijke manier van dieren en heeft door de hoofdpersoon geen eigen leven omdat ze de hele dag seks hebben. Ook heeft een ,door haar moeder veroorzaakte, panische angst om zwanger te worden. Haar moeder heeft haar namelijk wijsgemaakt dat ze als zuigeling haar ‘verdwenen' borst heeft opgegeten.

Het boek gaat over een tragedie ,maar die is in spreektaal op zodanige wijze geschreven dat je daar overheen leest. Er zitten ook veel seksscènes met daarin erg leuke situaties .Dit was na een vrijpartij in de auto :"en ik vond haar zo lief dat ik gewoon vergat toen ik de ritssluiting van mijn spijkerbroek wilde dichttrekken dat mijn pik nog niet in m'n ondergoed zat".Deze scene eindigt met een pijnlijke situatie. Olga ging bij een boerderij een tangetje halen , en zo haalden ze een voor een de haakjes van de ritssluiting los.

Het boek is erg goed leesbaar voor jongeren en zeker een aanrader. Weinig literatuur is zo toegankelijk voor jongeren als Turks Fruit en dan te bedenken dat het boek al ruim dertig jaar geleden geschreven is en in die dertig jaar toch wel heel wat veranderd is. De beschrijvingen maken het boek zo komisch. De minnaar van Olga's moeder was bijvoorbeeld ‘een krombenige donkerbehaard brok schrootbaviaan'. Zo staan er meer van dit soort beschrijvingen in . Nieuwsgierig? Lees zelf maar!

Samenvattingen van drie recensies :

Het laatste nieuws(1970)

De schrijver van de recensie is Willem M. Roggeman. Hij vindt Turks Fruit een "zeldzaam en ontroerend" boek. Hij heeft het vermoeden dat het boek voor een deel autobiografisch is. Dit denkt hij omdat het boek aan "Olga Stabulas" is opgedragen en de hoofdpersoon is een beeldhouwer ,Jan Wolkers ook.

Turks Fruit is ook een heel ander boek dan de vorige boeken uit zijn oeuvre. Het is ook niet gewoon dat hij seksueel getinte boeken schrijft wat hem heel goed gelukt is.

Voor de rest beschrijft de recensent de fabel ,en dat de steeds terugkerende thematiek van Jan Wolkers ook hier terugkeert .Alleen wat subtieler dan in zijn andere boeken. Haat, dood en verderf komen in Turks Fruit ook goed tot hun recht. Het is een mooie combinatie tussen een humoristisch en tragisch boek en het is op fantastisch subtiele wijze gecombineerd.

NRC. Handelsblad (1969)

In deze recensie is eigenlijk alleen de fabel uitvoerig besproken.

Wel schrijft de recensent , K.L. Poll ,dat er na het voorlaatste boek er uit zag dat Jan Wolkers de kant van de verliteratuurde mooischrijverij op was gegaan. Waarbij hij uitsluitend gebruik had gemaakt van "ultrakorte zinnetjes die het hoofd van de lezer op hol moesten brengen". Hij vindt Turks Fruit "van het eerste tot het laatste woord doorzichtig en nauwkeurig geschreven". En met veel dieren en vrijscènes .Dit vindt de recensent een mooie combinatie, omdat Jan Wolkers dan laat zien hoe primair seks eigenlijk is. De dieren die bij Olga en de hoofdpersoon wonen ,zijn ook de enigen die bij hun thuis mogen komen. Van anderen in de omgeving wordt dit niet op prijs gesteld.

Leeuwarder Courant (1970)

Ook deze recensent ,Anne Wadman, vindt dat Jan Wolkers weer op de autobiografische toer is gegaan. Maar die woorden vindt de recensent te vastliggend ,dus noemt ze het later pseudo-autobiografisch.

Hierna komt een samenvatting van de fabel .

Daarna schrijft Anne Wadman een paar komische citaten en legt uit waarin het boek zich afspeelde. Ze schrijft ook dat ze het boek af en toe te grof vindt ,aangezien Jan Wolkers met de woorden pik, lul ,kut etc. strooit. Ze denkt ook dat dit feit het droevige en vertederende accent uit haalt . Zo te lezen vindt ze dit een positief feit. Voor de rest gaat de recensie over andere boeken van Jan Wolkers.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen