Boekverslag : Jan Terlouw - Pjotr
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 848 woorden.

Titel boek: Pjotr



Naam schrijver: Jan Terlouw



Plaats en jaar van uitgave: Rotterdam 1977



Aantal bladzijde: 152



Genre: avontuur

Thema: De vader van Pjotr wordt verbannen nar Siberië en Pjotr gaar hem achterna.



Hoofd- en bijpersonen: Pjotr: is in het begin van het boek 14 jaar en aan het einde 15 jaar. Zijn vader vindt dat hij al een man is, en hij probeert zijn vader werk uit handen te nemen.

Sergei: is de vader van Pjotr. Hij had veel en snel driftbuien als hij iets niet pikte, maar hij is een goed man.



Uitreksel:

Pjotr woont met zijn vader op een boerderij zo’n 500 km bij Moskou vandaan. Als zijn vader over een ‘pathefoon’ begint en wil dat Pjotr er een gaat kopen, als cadeau, is Pjotr eerst tegen maar hij laat zich overhalen en gaat naar Voronej om er een te kopen. Daar blijkt de pathefoon duurder dan hij dacht dus ging hij weer terug.



De terug weg duurt een stuk langer dan verwacht, dus ging Sergei hem tegemoet. Onderweg hoort hij gegil en geroep, dus zet hij het op een lopen en ziet twee mensen vechten. Hij ziet dat Pjotr overvallen wordt door Nicolai de marskramer en slaat hem in een driftbui dood.



Als straf wordt hij naar Siberië verbannen. Pjotr gaat hem achterna maar het duurt langer dan hij verwachtte. In het begin wou hij 40 werst per dag afleggen. De 100 roebel die hij nog had raakte ook veel sneller op dan hij dacht, dus moest hij vaak in een stadje blijven om geld te verdienen.



Onderweg komt hij veel mensen tegen, zo ook de revolutionairen Stefan en Sura, die hij met de tarentas van ‘Tsaar Peterstraat’ naar ‘Saransk’ moet brengen. Hij wist niet gelijk dat zij het waren omdat ze vermomd door het leven gingen, tot op een morgen toen ze zich even aan het opfrissen waren de snot van Sura los raakte en Pjotr haar herkende. Pjotr werd gelijk door Stefan bedreigd met een revolver omdat hij hun vermomming kende.



Pjotr reisde verder met de trein en te voet. Toen hij in een stadje kwam waar zijn geld op was en nergens werk was besloot hij een misdaad te begaan in de hoop naar Siberië verbannen te worden: hij stak een oud huis in de brand, maar daar was de bevolking zeer blij mee. Dus ging hij naar de volgende stad waar hij de burgemeester een klap gaf, maar de kies die Pjotr uit zijn mond sloeg was zwaar verrot dus daar was de burgemeester wel blij mee en nodigde Pjotr uit te komen eten.



Pjotr ging weer verder en kwam bij een herberg waar hij met de waard aan de prat raakte die een brief van Sergei had gekregen met de vraag Pjotr te hebben gezien. In de brief stond een adres in Irkoetsk. Een agent die ‘per ongeluk’ het verhaal gehoord had wilde Pjotr wat vragen over Sura die na de door Stefan beraamde moord spoorloos was verdwenen.



De agent moest ook naar het oosten dus kon Pjotr met hem mee reizen als hij onderweg alles over de reis met Stefan en Sura vertelde. Pjotr zoekt in Omsk in een café werk en moet die volgende avond naar Alexei de pianist. Maar de pianist is Sura en de volgende avond komt ze niet opdagen. Pjotr gaat haar zoeken en komt een keer bij een huis waar ze naar binnen ging. Daar stelde hij haar gerust en spreekt hij af samen met haar verder te reizen naar Sergei. Pjotr zorgt er door en wissentruck voor dat de agent weer terug naar Tomsk gaat.



Tijdens de reis naar Irkoetsk wordt Pjotr ziek en blijft dat weken lang. Als hij beter is gaan ze weer verder. Als ze bijna bij Irkoetsk zijn, stelt Pjotr voor een bergweg te nemen omdat hij Irkoetsk van bovenaf wil zien. In de middag verslechtert het weer, dus gaan ze in een berghut schuilen. Maar in die hut heeft een beer zijn winterverblijf gemaakt en werd dus erg door hen gestoord.



Sergei, die na ruim een jaar weer naar de berghut wil die hij met een medegevangene voor de generaal moest opknappen, hoort hij gegrom en gegil van een vrouw en een man dus zet hij het weer op een lopen en ziet een beer twee mensen aanvallen, hij pakt zijn kapmes en snijdt de beer zijn keel open. Nu herkent hij Pjotr en is erg verrast. Ze wonen nu nog voor een aantal jaren in Siberië en zijn heel gelukkig.



Tijd: Het verhaal speelt rond 1900 want de treinen gingen een stuk langzamer dan nu en je kon als je rijk was had je een wagen getrokken door paarden.



Plaats: Het verhaal speelt in bijna heel Rusland want de reis van Pjotr is van west naar oost.



Volgorde: Het verhaal is chronologisch maar er spelen een paar hoofdstukken tegelijkertijd.



Point of view: het verhaal word door een verteller verteld, maar er zijn ook dialogen en gedachten.



Eigen mening: Ik vind het een goed boek omdat het voor de tijd waarin het speelt best realistisch is.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen