Boekverslag : Jan Terlouw - De Kunstrijder
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 704 woorden.

De kunstrijder

Jan Terlouw

Aantal bladzijden: 190



Het verhaal gaat over Patrick: een vijftienjarige jongen in een rolstoel en zijn doofstomme vriend Tom. De andere hoofdpersonen in het verhaal zijn Victoria; een meisje waar Patrick verliefd op wordt en het blinde meisje Lucie.



Patrick en Tom lopen op een zondagavond door hun stadje, er is werkelijk niks te doen. De enige die ze tegen komen is Gert Veenman. Ongevraagd loopt hij een stukje met hen mee en is daarna al weer verdwenen. Het is saai. Todat ze een meisje bij het museum een kelderraampje zien inslaan om daardoor een groot rechthoekig pak mee naar binnen te slepen. Als ze weer weg is gaat Tom maar eens een kijkje nemen in de kelder. Hij vindt een oud schilderij van een man met krullend haar en ouderwetse kleren. Een paar eeuwen oud schat hij. Ze vinden het vreemd, maar gaan niet naar de politie. Ze denken er niet meer aan, totdat Patrick er achter komt dat het een schilderij is dat een paar jaar eerder gestolen is… Hier willen ze meer van weten. Na wat zoeken vinden ze het huis van het meisje en proberen met behulp van het blinde meisje Lucie, die net als zij lid is van de GENGk (vereniging voor gehandicapte en niet gehandicapte kinderen) met haar in contact te komen. Haar naam is Victoria Roerig en na veel gedoe vertelt ze haar verhaal. Toen ze eens terug kwamen van een stel kennisen hadden ze een verkeersongeluk gehad. Hierdoor was haar moeder gestorven en haar kleine broertje Tony voor een groot deel verlamd geraakt. Haar vader had hierdoor psychische problemen gekregen en zij was als enige niet gewond geraakt. Door zijn schuldgevoel tegenover Tony, die vroeger heel mooi kon tekenen en Victoria, schonk haar vader haar de mooiste kado’s en Tony… Voor hem bracht hij de mooiste schilderijen mee om naar te kijken. Victoria wist eerst niet dat deze gestolen waren. Nu probeerde ze de schilderijen te fotograferen, te vergroten, de foto’s op te hangen en de originelen terug te brengen naar de musea waar ze vandaan kwamen. Dit was met de eerste twee schilderijen mislukt. Het eerste had ze terug gebracht maar was niet gevonden en waarschijnlijk weer uit de kelder van het museum gestolen. Tijdens het terugbrengen van het tweede schilderij was ze neergeslagen door iemand en was ook het tweede schilderij gestolen. Patrick en Tom besluiten haar te helpen met het terugbrengen van de schilderijen. Maar ze willen ook dat haar broertje Tony naar de GENGK komt, omdat hij daar beter kan leren communiceren en vrienden kan maken. Eerst moeten ze de verloren schilderijen terug vinden. Meneer Hendriks, een medewerker van het museum is hun eerste verdachte. Maar later blijkt hij onschuldig te zijn. Tenslotte komen ze er achter dat meneer van Wijngaerden, de voorzitter van de GENGK en meneer van Oerle, een snelschilder de daders zijn. Ze brengen de schilderijen terug naar het museum, Tony mag eindelijk naar de GENGK en krijgt de modernste rolstoel van zijn vader en er ontstaat een romance tussen Patrick en Victoria.





Mening:

Ik lees haast nooit boeken die ik niet mooi vind. Ook dit boek was geen uitzondering op de regel. Ik vond het een realistisch verhaal vanwege de soms best wel herkenbare situaties. De personages in het verhaal vond ik heel goed beschreven, hun karakter kwam namelijk heel duidelijk naar voren. Bovendien blijkt er uit dat je als gehandicapte ook een mooi leven kan hebben. Alles is heel helder beschreven en daardoor voel je je gelijk thuis in het verhaal.



Over de schrijver:

Jan terlouw werd als zoon van een dominee in 1931 geboren. Hij was de oudste zoon thuis en had nog twee broers en twee zussen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep waar zijn vader predikant was. Beide dorpen hebben later model gestaan voor zijn boeken; Garderen wordt beschreven in Bij ons in caddum en Oorlogswinter speelt in het dorp Wezep, al noemde Terlouw het in zijn boek Hank.

Jan Terlouw’s boeken wonnen meerdere malen prijzen. Voor “koning van katoren” en “oorlogswinter” ontving hij in 1972 en 1973 de Gouden griffel en “De kunstrijder” werd in 1990 onderscheiden met de prijs van de Nederlandse Kinderjury.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen