Boekverslag : Jan De Zanger - Voor Een Halve Zak Drop
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1650 woorden.

1) Titel: Voor een halve zak drop Auteur: Jan de Zanger Aantal blz. 187 Uitgeverij: Leopold. Jaar: 19842) Voor een halve zak drop is een jeugdroman want het verhaal bevat typische jeugdproblemen.3) Het boek heeft een vertellers-perspectief.4) Het verhaal speelt zich in het heden af. In het verhaal verstrijkt ongeveer een half jaar. Er worden geen grote stukken tijd overgeslagen en er zitten geen flash-backs in.5) Het hele verhaal speelt zich in een plaats in Nederland af ( welke plaats wordt nergens gezegd), Op verschillende plaatsen Bv. Op school, bij Frank, bij Aad, in de discotheek of gewoon op straat. Er wordt erg vaak van ruimte verwisseld en meestal vallen verandering van ruimte en tijd samen.6) De hoofdpersoon is Frank de Jong en Heleen Verhagen is de belangrijkste bijpersoon. Frank is een jaar blijven zitten en is erg stil in de klas omdat hij de oudste is en er niks voor voelt om met die kinderachtige jochies uit zijn klas om te gaan. Maar bij zijn vrienden is hij een heel stuk wilder. Heleen is een rustig en aardig meisje. Ze is al erg lang vriendin met Annemarie en ze is verliefd op Frank.7) Het boek heeft 21 hoofdstukken. De hoofdstukindeling heeft niet altijd te maken met verandering van ruimte en tijd. Het verhaal begint midden in de gebeurtenissen, namelijk met de vernieling van het sigarettenautomaat. Het verhaal heeft een gesloten einde namelijk Frank komt erachter dat Aad en Wout geen echte vrienden zijn. En hij is erg gelukkig met Heleen.8) Na een avondje stappen lopen Frank, Wout en Aad door de stad naar huis. Als ze langs een sigarettenautomaat komen begint Wout deze kapot te maken nadat hij er geld in gegooid heeft en er geen sigaretten uit komen. Als hij merkt dat een oude man achter het raam alles gezien heeft gooit hij een baksteen door de ruit. De baksteen raakt de man tegen zijn hoofd en in een flits rennen de drie jongens ieder een andere kant uit. Een tijd later als Frank in zijn klas lootjes moet trekken voor Sinterklaas trekt hij Heleen en hij is er zeker van dat Heleen hem ook heeft getrokken. Frank is erg handig met zijn handen en daarom maakt hij mooie oorbellen voor Heleen. Frank begint in de loop van de tijd steeds meer voor Heleen te voelen. Op een avond wordt hij uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje van Annemarie. Heleen is daar ook want Heleen is de beste vriendin van Annemarie. In het begin van de avond merkt Frank al dat Annemarie hem meer dan alleen leuk vindt. Na het feest brengt F!

rank Heleen naar huis en komt hij erachter dat Heleen hem ook wel leuk vindt. Vanaf die avond gaan Annemarie, Heleen en Frank op school ook meer met elkaar om. Na Sinterklaas blijkt dat Heleen helemaal niets voor Frank gemaakt heeft maar Annemarie. Heleen vertelt Frank dat ze wel zijn lootje getrokken had maar dat Annemarie hem zo graag wilde dat Heleen het lootje voor een halve zak drop verkocht heeft. Frank is daarna erg kwaad op Heleen. Die avond gooit Frank in zijn woede, samen met zijn vrienden een verlicht reclamebord en nog wat andere dingen kapot. Ze worden op heterdaad betrapt en ze moeten mee naar het bureau. Ze komen er goed vanaf want ze hoeven alleen boete te betalen en Frank krijgt een maand huisarrest. Als Frank een longontsteking heeft opgelopen komen zijn ‘vrienden’ niet eens op bezoek en als het zusje van Aad (Gonny) dan hoort dat Frank ziek is gaat ze op ziekenbezoek omdat zij ook verliefd is op Frank. Maar als ze daar is komt Heleen ook en Gon!

ny heeft meteen in de gaten dat Frank meer voor Heleen voelt dan voor haar. Als Gonny naar huis is maken Heleen en Frank het weer goed en krijgen ze verkering. Een tijdje later moet Frank weer op het politiebureau komen want de sigarettenautomaat is weer vernield en alles wijst erop dat Frank dat gedaan heeft omdat een getuige hem heeft herkent. Maar Frank weet zelf dat dat niet zo is en Heleen gelooft hem, zij zal er dan ook alles aan doen om samen met Frank zijn onschuld te bewijzen. Na een langdurig onderzoek blijkt dat Annemarie de verzonnen getuige is en dat ze dat uit jaloezie gezegd heeft. Ook blijkt dat Gonny de automaat vernield heeft met de hoop dat Heleen het zou uitmaken en zij een kans zou maken. Door de verzonnen getuige krijgen Annemarie en Heleen ruzie. Tussen Heleen en Frank gaat het nog steeds heel erg goed en als de verjaardag van Heleen nadert vinden ze dat ze toch maar eens met Annemarie moeten gaan praten omdat Heleen het jammer vindt als Annemarie niet!

bij haar verjaardag vanwege het feit dat ze er ieder jaar al bij is geweest. Als Heleen en Frank bij Annemarie komen is de ruzie snel uitgepraat. Toen Heleen en Frank daarna naar huis liepen en ze kwamen Aad en Wout tegen wist Frank meten dat dat in ieder geval ook geen ‘echte’ vrienden zijn.9) Ik vond het een mooi boek en ik kon me erg goed in leven in de personen omdat het ook alllemaal echt kan gebeuren. Het was niet zo’n moeilijk boek maar dat zijn de meeste niet van Jan de Zanger. Ik vindt het wel allemaal leuke boeken.Titelverklaring: Frank is verschrikkelijk kwaad als hij hoort dat Heleen haar lootje met zijn naam voor een halve zak drop heeft verkocht aan Annemarie. Net nu hij iemand uit de klas aardig begon te vinden. Hij kan een week alleen maar denken dat hij niet meer dan een halve zak drop waard is.Thema: Criminaliteit: Het hele boek draait om criminaliteit. De ene keer heeft hij er wel mee te maken en de andere keer niet. Maar bijna altijd wordt hij verdacht. Motieven: Liefde: Erik wordt verliefd op een meisje uit z'n klas, waar hij, vanaf die tijd, alle aandacht op richt.Minderwaardigheid: Frank voelt zich minderwaardig, omdat hij denkt dat hij niet meer waard is dan een halve zak drop. Vervelen: Als Frank nog is bevriend met Wout en Aad, verveelt hij zich vaak. Hoofdpersoon: Frank de Jong is erg gevoelig en is erg initiatiefrijk. Hij gaat goed om met zijn vienden. Hij vindt dat de jongens in de klas kinderachtig zijn en met de meisjes gaat hij niet om. Bijpersonen: Heleen Verhagen is een mooi meisje, intelligent en heeft een positief en open karakter. Ze kan goed luisteren en maakt een vrij volwassen indruk. Ze neemt ook graag een initiatief. Annemarie heeft ongeveer hetzelfde karakter als Heleen alleen is, is ze snel jalours en maakt ze zich ergens snel druk om. Gonny is het zusje van Aad komt over als een braaf meisje. Maar ondertussen sloopt ze een sigarettenautomaat. Dit echter omdat ze ook al verliefd is op Frank. Aad en Wout zijn oude vrienden van Frank. Ze zijn erg egoïstisch en nemen ook geen enkel initiatief. . Plaats: Het hele boe!

k is geschreven vanuit een klein dorpje, wat in Nederland ligt. Verder gebeurt er veel op straat en rondom het leven van de jongen. Zoals op school, in de discotheek en bij de jongen thuis. Ruimte & Sfeer: Het schoolgebouw is erg onpersoonlijk, waardoor de school erg kil aanvoelt. Tijd: Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd. Vanaf november tot april. Dus een half jaar. Dit kan je ook merken omdat het zich net voor en net na 'sinterklaas' afspeeld. Eigen mening: Dit vind ik nou echt een goed boek. Ik vind dat er goed op de emoties is ingespeeld. Je krijgt door dit verhaal een indruk van het leven van jongeren zoals door middel van de oorzaken van vandalisme en de liefde. Het is een goede verhaallijn. Ik vind het gewoon fantastisch. Korte inhoud: Frank gaat met Aad en Woud uit. Rond middernacht wil Wout uit een automaat een pakje shag trekken, maar het apparaat weigert. Hij wordt kwaad en probeert het glas van de automaat kapot te slaan met een baksteen. Als Woud ziet !

dat een oude man zich ermee wilt bemoeien gooit hij er een baksteen naartoe en rennen weg. Frank is erg bang. Bang hoe het met die man gaat. De volgende dag trekken ze loodjes voor sinterklaas in de klas. Frank trekt Heleen hij denkt ook dat zij hem heeft want ze kijkt gelijk naar hem. Frank vindt de klas, de lessen en de school saai. Hierdoor is hij ook stil in de klas. Op een dag wil hij een stunt uithalen. Hij haalt de pennen uit de scharnieren van de deur van een lokaal. Dan doet een leraar de deur open en komt onder de deur terecht. In december wordt Frank door Annemarie, een meisje uit zijn klas uitgenodigd voor een feestje. Heleen is er ook. Heleen en Annemarie zijn vriendinnen en zijn allebei op Frank. Heleen laat haar door Frank thuisbrengen. Frank is nu niet meer de eenzame jongen van de klas, hij trekt nu met Annemarie en Heleen op. Hij is verliefd op Heleen. Voor sinterklaas maakt hij een paar oorbellen voor haar en hij krijgt een fotolijstje. Als Frank hoort dat!

het fotolijsje niet van Heleen komt maar van Annemarie doordat Heleen haar loodje voor een halve zak drop heeft verkocht, wordt Frank erg verdrietig. Hij vernielt een reclamebak aan de gevel, wordt opgepakt en bekent ook de vernieling aan de sigarettenautomaat. Frank wordt ziek, longontsteking. Alleen Heleen en Gonny komen op bezoek. Dan wordt Frank verdacht van vernielingen maar die heeft hij niet gepleegd. Heleen helpt hem. Eerst verdenken ze Annemarie maar later blijkt dat het Gonny was. Frank en Heleen gaan naar Annemarie om de ruzie uit te praten. Dit lukt. Als Frank de twee oude vrienden Aad en Woud tegen komt. Ontstaat er een fikse ruzie. Dit betekent een einde van de vriendschap.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen