Boekverslag : Gijs Wanders - Gedwongen Verzet
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2188 woorden.

Titel :“Gedwongen verzet”



Auteur :“Gijs Wanders”



Uitgever : “Lemniscaat”



Jaar van uitgave :“1995”







Korte uitleg waarom ik het boek gekozen heb:

Dit boek heb ik gekozen omdat ik ten eerste een boek uit de boekenlijst moest lezen en ten tweede stond deze in mijn boeken kast en deze had ik nog niet gelezen dus dit was er een mooie gelegenheid voor.







Mijn eerste persoonlijke reactie van dit boek was:

Het leek mij een interessant boek omdat ik wel van boeken houd waar veel in gebeurt, hier gebeurde namelijk niet een ding maar een heleboel. Het onderwerp was niet echt bekend bij mij dus dat kwam goed uit en ik heb dus door dit boek veel geleerd van het onderwerp. Het is een heel spannend boek omdat er zoveel dingen gebeuren en het draait niet alleen om de hoofdpersoon er zijn meer personen waar je medelijden mee krijgt door dat er veel gedachten en gevoelens van hun worden verteld. Het was een wel een gemakkelijk te volgen boek omdat het goed aan elkaar is geschreven er zitten niet veel plekken in het boek dat er niets gebeurd want dan wordt het saai. Ik vond dit een leerzaam boek omdat ik nog niet veel van het onderwerp wist en nu kom ik erachter dat ik eigenlijk nu best wel wat van weet. Ik vind dat dit boek behoorlijk nieuwsgierig makend is want er zit niet echt een gesloten einde in en dat maakt je nieuwsgierig naar het einde, maar dit vind ik niet goed ik hou meer van boeken met een gesloten einde.







Korte samenvatting van de inhoud van het boek:

Thomas Morales woont op een finca. Zijn moeder is door de indianen vermoord en zijn vader is hertrouwd maar hij kan absoluut niet met de stiefmoeder overweg. De vader van Thomas is baas van de finca en Navarro is een opzichter op de finca waar veel indianen werken. Navarro behandelt de indianen heel erg wreed en Thomas neemt het voor de indianen op en zegt het tegen zijn vader maar die wil niets horen. In een conflict met de opzichter schiet hij hem dood. Toen had hij nog maar één uitweg: “Vluchten”. Hij komt terecht in een dorp met de leider Leon Ortiz (oom van Carmen het dienstmeisje van de familie Morales) hij is een indiaan die geen geweld wil maar hij laat zich niet onderdrukken door blanken. Als een grootgrondbezitter komt dreigen dat ze van hun land worden afgezet of ze moeten voor hem werken word Leon Ortiz boos en hij vertrekt naar de hoofdstad om er een demonstratie op te zetten maar onderweg wordt hij gearresteerd en vermoord door het leger. Toen stroomden uit alle delen van het land mensen naar de hoofdstad en werd de moord op Leon Ortiz gewroken, ze bezette de ambassade en het regeringsgebouw.











Grondige beschrijving van mijn leeservaring van dit boek:

Onderwerp - Het is een onderwerp dat mij nu wel aanspreekt eerst leek het mij saai, maar nadat ik een beetje verder in het boek was begon ik het steeds leuker te vinden en uit eindelijk vond ik het een leuk onderwerp en nu wil ik er ook meer van weten. Ik heb van dit boek geleerd dat er mensen zijn die indianen erg onderdrukken en slecht behandelen maar dat je niet te snel moet oordelen over hoe een mens is, want Thomas is namelijk niet zo als zijn vader is.

Gebeurtenissen - Dit boek bevat veel gebeurtenissen die ook soms onverwacht zijn. De gebeurtenissen lopen goed in elkaar over dat is aan dit boek zo goed, als net de ene gebeurtenis is afgelopen dan wordt het meteen over genomen door de andere. De gebeurtenissen worden heel boeiend en spannend geschreven het is zo boeiend dat ik het eerste helft van het boek in een avond heb uitgelezen. Spannend wordt het gemaakt doordat de gevoelens en de kleine dingen er omheen goed worden vertelt. Een voorbeeld van een spannend stuk is dat als Thomas de opzichter heeft vermoord en hem wegsleept om hem in de rivier te gooien:

“Navarro ligt op zijn rug alsof hij slaapt en ieder moment wakker kan worden. Thomas schrikt van elk geluid. Als een grote vogel opeens uit het riet omhoog schiet en laag over hem heen fladdert, staat zijn hart heel even stil. De minuten verstrijken langzaam. Hij denkt na over de gevaren die dreigen.”

Personages - De hoofdpersoon komt goed voor zich zelf en staat achter zijn eigen beslissingen dit vind ik zelf een hele goede eigenschappen. De hoofdpersoon ( Thomas Morales ) die is heel goed uitgebeeld met veel kenmerken zowel innerlijk als uiterlijk dus die gaat voor jezelf leven. Van deze hoofdpersoon kom je natuurlijk het meeste van te weten. Ik vind dat de hoofdpersoon de goede keuzes heeft gemaakt alleen toen hij wegliep heeft hij een briefje achtergelaten en dat zou ik niet hebben gedaan, hij zou het zijn vader beter recht in z’n gezicht kunnen hebben gezegd.

Opbouw - Het verhaal hangt niet helemaal goed in elkaar samen. Er zijn soms stukken in het verhaal waar de schrijver gewoon niet vertelt hoe het verder gaat. Als Thomas en een aantal indianen naar een stad gaan komen ze een groep vluchtelingen tegen, daar gaan ze dan een kijkje nemen. Als ze dat aan het doen zijn, springt het verhaal over op een andere verhaallijn, maar later wordt er dan niets meer over die vluchtelingen verteld. Dat is wel vreemd. Het verhaal is een daardoor misschien ook wel spannend. Ondanks dat blijft het wel boeiend, maar dat komt ook doordat het onderwerp op zich wel boeiend is. Daardoor blijf je wel gewoon doorlezen.Er wordt ook geen enkele keer terug geblikt, alle dingen gebeuren in de juiste volgorde. Het einde is een beetje vreemd. Je weet namelijk helemaal niet hoe het afloopt. Het verhaal is zomaar afgelopen, terwijl je verwacht dat er nog wel een hoofdstuk achteraan komt. Dat is wel jammer, want ik houd meer van boeken waar je een duidelijk einde hebt. Dan weet je tenminste goed hoe het afloopt en dan heb je ook een tevreden gevoel, doordat je geen vragen meer hebt.

Taalgebruik - Het verhaal is niet lastig om te lezen, er worden bijna geen moeilijke woorden gebruikt en als die er wel zijn worden ze goed uitgelegd. Je begrijpt makkelijk het hele verhaal. De makkelijke woorden passen goed bij de personages en het onderwerp. Het zijn namelijk allemaal ‘gewone’ mensen en ‘gewone’ mensen praten voor mijn idee ook wel makkelijk. De verhouding tussen de gesprekken, beschrijving en weergave van gedachten of gevoelens is een beetje vreemd. Er wordt veel beschreven over wat er allemaal gebeurt, maar er wordt weinig vertelt over de gevoelens en gedachten van de helpers en tegenstanders van de hoofdpersoon. Soms is dat wel vervelend want je wilt toch weten hoe de andere mensen zich voelen.

Een verwerkingsopdracht van blz. 312 namelijk de eerste:

Bespreking van personages - De hoofdpersoon is Thomas. Hij is de zoon van Ted Morales en de stiefzoon van Viola Morales. Thomas heeft doorzettingsvermogen, want als zijn vader niet naar hem luistert gaat hij nog een keer met z’n vader praten. Als Thomas bij de indianen woont en hij krijgt heimwee, gaat hij toch nog niet naar huis, hij zet door. Thomas is voor sommige mensen behulpzaam. Hij wil de indianen graag helpen omdat hij vindt dat ze niet eerlijk worden behandeld door de blanke mensen, terwijl hij zelf ook blank is. Ook helpt Thomas Felicia Ramirez als zij bijna wordt verkracht door Navarro. Thomas komt niet helemaal voor zichzelf op, maar meer voor de indianen. Dat vind ik wel knap. Tegen sommige mensen is hij vriendelijk, maar tegen de mensen die hij niet mag, is hij totaal niet vriendelijk. Bijvoorbeeld niet tegen Navarro. Ik vind Thomas wel slim, want hij weet dat hij moet vluchten als hij Navarro heeft vermoord.

Thomas vindt dat de indianen niet goed worden behandeld. Hij vindt het niet eerlijk en is het niet eens met de regering en de bazen en opzichters van de plantages en stukken land. Daarom gaat hij ook mee in opstand met de indianen.

Hij weet goed wat hij wel en niet wil.



Ted Morales is de vader van Thomas. Hij is een tegenstander van de hoofdpersoon, omdat hij niet wil luisteren naar wat Thomas zegt. Hij is ongeïnteresseerd. Hij is de baas van de plantage. Hij is later in het verhaal niet gelukkig, want zijn zoon is weggelopen van huis, hij krijgt een beetje spijt waardoor je hem niet echt haat als tegenspeler.

Ted Morales vindt dat Navarro goed zijn werk doet. Daarom wil hij ook niet naar Thomas luisteren, want als hij toegeeft dat Navarro inderdaad verkeerde dingen doet, dan is hij zijn goede hulp kwijt.



Carmen is het dienstmeisje van de familie Morales. Ze is vriendelijk, ook al behandelen de mensen haar als oud vuil. Ze laat alleen een beetje over zich heenlopen door de rijke blanken mensen, maar dat komt doordat ze nooit iets anders gewend is. Ze wil graag bij de familie blijven werken want zo kan ze haar familie helpen met het verbouwen van de groenten. Carmen is behulpzaam, ze hielp Thomas met vluchten en regelde voor hem een woonplaats bij haar oom.

Ze is een helper van de hoofdpersoon.



Navarro komt alleen in het begin van het verhaal voor want in het midden van het verhaal word hij vermoord door Thomas Hij is ook wel de tegenstander in het verhaal.

Hij is in tegenstelling tot Thomas helemaal niet meelevend. Hij vind dat een indiaan niets waard is. Dat kun lezen omdat hij ze slaat, en verkracht en het maakt hem niets uit als er een indiaans jongetje word vergiftigd. Hij is de hoofd opzichter van de finca.

En ook is hij erg bazig, want het lijkt net alsof hij de baas van de finca is, maar dat is hij helemaal niet want dat is de vader van Thomas. Ook is Navarro heel onvriendelijk want hij kat iedereen af terwijl hij de mensen helemaal niet goed kent. Hij is ook heel gemeen want hij knoeit met de weegschaal zodat de Indianen steeds minder gaan verdienen. Ook denkt hij heel erg aan zichzelf:want hij vind het niet erg als er iemand dood gaat door zijn schuld het is toch hun probleem zegt hij dan .













Leon Ortiz (Oom Leon) is een oude man rond de 55, is de oom van het dienstmeisje Carmen. Hij is ook wel de helper in het verhaal. Hij is een Indiaan en gelijk het opperhoofd van de Indianen hij raakt goed bevriend met Thomas. Het enigste wat hij echt wil is vrede want als de opstand uitbreekt wil hij absoluut geen wapens gebruiken hij is dus erg zelfverzekerd. Hij is ook bezorgd, ten eerste is hij bezorgd om de anderen Indianen maar hij maakt zich ook zorgen over Thomas. Hij probeert ook om problemen op te lossen (als de blanke man op het paard in het dorp komt om geld voor de grond te vragen waar ze hun huizen op hebben staan wil Oom Leon geen geweld maar wil hij eerst praten hij probeert het eerst op een goede manier op te lossen.)Oom Leon staat achter Thomas en niet achter zijn vader en Navarro.

Ook hij is erg heldhaftig want hij zou hoe dan ook naar de hoofdstad gaan ook al moet hij het met zijn leven betalen.









Informatie over de auteur:

Gijs Wanders is op 13 april 1950 geboren te Winschoten in Groningen.

Hij is inmiddels getrouwd Hilda Messchendorp en heeft een kind Vera en woont nu in Hilversum. Hij is journalist bij de TV zender NOS en presenteert sinds 1989 het journaal,

hiernaast schrijft hij ook boeken.

Toen Gijs Wanders van de middelbare school afkwam besloot hij of journalist of wereldreiziger te worden, na zijn vervolgopleiding werd hij inderdaad journalist.

Na drie jaar toen hij genoeg geld had verdiend besloot hij met zijn vrouw een wereldreis te maken. Toen hij na circa een jaar terug in Nederland was, ging hij opzoek naar een nieuwe baan. Hij kwam terecht op de redactie ven het nieuwsblad van het Noorden. Maar ook dit was hij na een tijdje zat, en besloot opnieuw om een grote reis te maken maar nu zonder zijn vrouw . Hij deed veel ideeën in deze landen op (Midden-Amerika, Afrika), je ziet dit ook terug in zijn boeken zoals:gedwongen verzet en vogelvrije vrienden en toen hij terug van de reis kwam heeft hij eerst nog enige tijd bij een pers gewerkt. En niet veel later is hij begonnen met boeken schrijven. Hij heeft nu vier boeken geschreven namelijk:

- 1987 Vogelvrije vrienden (Lemniscaat / 5e druk 1998)

- 1989 Spoorloos verdwenen (Lemniscaat / 5e druk 1998)

- 1992 Stille getuigen (Lemniscaat / 4e druk 1998)

- 1995 Gedwongen verzet (Lemniscaat / 3e druk 1998)

Met deze boeken heeft hij ook verscheidene prijzen gewonnen namelijk:

- 1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Spoorloos verdwenen

- 1993 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Stille getuigen

- 1996 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Gedwongen verzet



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen