Boekverslag : Gerard Reve - De Vierde Man
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1425 woorden.

Slotopdracht module 1

De Vierde man - Gerard Reve





Verwerkingsboek 1

Titel: De Vierde Man

Schrijver: Gerard Reve

Uitgeverij: Pandora

1e druk 1981





Beschrijvingsopdracht



Motivatie

Mijn motivatie om dit boek te lezen kwam vooral door de achterkanttekst, daar stond dat dit boek is geschreven als boekenweekgeschenk. Dit boek werd geweigerd en ik wilde wel weten waarom, ik wilde weten wat er zo apart aan was.



Eerste persoonlijke reactie

De eerste persoonlijke reactie van mij was: langdradig. In totaal werden er 8 dagen beschreven, sommige dagen of momenten werden gewoon in een paar hoofdstukken beschreven.



Korte samenvatting

Gerard vertelt aan zijn vriend Ronald, over zijn verhouding met een weduwe 'van het vrouwelijke geslacht'. Gerard reist door het land om lezingen te geven over zijn werk. Deze keer gaat hij naar de grote haven stad V. Terwijl hij de lezing geeft, valt zijn oog op een vrouw in het publiek. Aan het eind van de lezing wordt hij aan haar voorgesteld - Christine. Zij nodigt hem uit om bij haar te slapen. Ze slapen met elkaar, terwijl Christine even weg is, ziet Gerard een foto van een vriend van Christine, Herman. Gerard wordt jaloers want hij ziet de man op de foto als zijn grote liefde. Hij gaat terug naar huis maar komt het volgend weekeinde weer terug want hij moet op het huis passen. Als hij daar aankomt vertelt Christine hem dat ze pas de volgende ochtend weg gaat en niet dezelfde avond, zoals gepland. Dan vertelt Christine over haar leven: ze is getrouwd geweest, maar haar man is overleden. Ze slapen die nacht weer met elkaar en de volgende ochtend gaat Christine weg.

Die middag gaat Gerard de stad in en daar ontmoet hij een jongen - Laurens - die hij mee naar huis neemt. Daar praten ze even en dan gaan ze naar bed. Terwijl ze in bed zijn ontdekt Gerard een grote doos, zwart en in de vorm van een doodskist. Later als Laurens weg is doorzoekt Gerard de doos en ziet allemaal foto's van mannen met wie Christine een verhouding heeft gehad en die nu allemaal dood zijn.

Dan vergelijkt Gerard de doos met een droom die hij had van een man die de sleutel van een deur had en die deur leek op een doodskist. Gerard trekt zijn conclusie en vlucht. Twee dagen later belt Christine hem op en vertelt hem dat Herman een auto ongeluk had gehad en dat hij nu maar één oog heeft.

Ronald vind het een goed verhaal en ziet dat er allerlei dingen zijn die met elkaar te maken hebben.



Relatie tussen werk en leven

Gerard Kornelis van het Reve, zoals hij tot 1973 heette, werd geboren te Amsterdam (Watergraafsmeer). Hij bezocht enige jaren het gymnasium en de Grafische School en kwam daarna in de journalistiek. Hij komt uit een communistisch milieu; in 1966 trad hij toe tot de rooms-katholieke kerk. Reve schreef romans, verhalen, novellen, een toneelstuk, gedichten, boeken met reisbrieven en liefdesromans. Zijn werk is realistisch en vaak sterk autobiografisch. Veel voorkomende thema's zijn: eenzaamheid, agressie, droefheid, ergernis, innerlijke en uiterlijke onttakeling van de mens, homofiele relaties en angst voor de dood. Grote bekendheid kreeg van het Reve (die zich later "Reve" zou noemen) door zijn autobiografische roman "de avonden" (1947). Een jaar eerder verscheen zijn aangrijpende novelle "De ondergang van de familie Boslowits, handelend over de ondergang van een Joods gezin uit Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog.



Verdiepingsopdracht 1



De verwachting die bij dit boek werd gewekt is liefde, dat werd meteen bij het begin van het boek al duidelijk gemaakt. Bij het begin werd Christine al meteen beschreven als een mooie en charmante dame. Daar kon je meteen al uit opmaken (omdat Gerard over zichzelf vertelt, wat hij voelt en ziet) dat Christine en Gerard een verhouding zouden krijgen.

Het verhaal bevat geen echte open plekken, als het verhaal vragen opriep waar je het antwoord niet op wist, werd dat antwoord al snel gegeven. Door deze manier van schrijven werd er weinig spanning opgeroepen.

Het verhaal speelde af van dag tot dag, de ene dag werd wat uitgebreider beschreven dan de andere maar er werd geen moment overgeslagen dus waren er ook geen vragen. Een keer was er een moment dat je vragen kreeg toen Gerard zijn verhaal aan het vertellen was en ineens met z'n vriend begon te praten over andere onderwerpen, na een poosje ging hij weer verder met zijn verhaal om verder te vertellen over zijn affaire met Christine. Dit gebeurt halverwege het boek.

De vraag die hierbij werd opgeroepen is wat er in die zwarte doos zit. Gerard ziet die doos staan en dan houdt die verhaallijn ineens op en gaat over op een andere verhaallijn. Na een poosje gaat hij weer verder met het vertellen over zijn affaire met Christine. Ook word er op dat moment vertelt wat er in die zwarte doos zit, daar was hij ondertussen achtergekomen.

Aan het einde van het verhaal vraagt Gerard wat Ronald van het verhaal vindt, de mening komen we niet te weten. Wel werd telkens tussendoor in het verhaal al de mening van Ronald gegeven, daaruit kan je zelf wel de eindoordeel halen dat is denk ik wel positief. Ronald zegt niets negatiefs over het verhaal wat Gerard heeft vertelt.

De schrijver gebruikt maar 1 echte manipulatietechniek die hij telkens herhaalt. Die manipulatietechniek is overstappen op een andere verhaallijn. Eerst vertelt hij over zijn affaire (regen Ronald) en dan lees je weer wat over hetgeen wat hij tegen Ronald zegt dus niet over de affaire. Deze techniek komt heelveel voor en wordt telkens herhaalt.

Er worden in dit verhaal niet echt spanningsbogen gebruikt, omdat het niet echt een spannend boek is. Er wordt er eentje gebruikt op het moment dat Gerard de zwarte doos ziet en op een andere verhaallijn overgaat dan blijft de lezer met een grote vraag zitten 'wat zou er nou in die geheimzinnige doos zitten'.



Verdiepingsopdracht 2



Leeservaringen gedetailleerd beschrijven



1 Onderwerp

Het onderwerp van dit boek is homofilie, hij houdt van mannen. Het rare aan dit boek is dat hij van mannen houdt, maar hij gaat wel met Christine naar bed.

Over dit onderwerp heb ik nog nooit eerder een boek gelezen. Toen ik dit boek koos wist ik ook niet meteen dat het over dit onderwerp zou gaan, daar kwam ik pas later achter. Het boek wordt wel grappig gemaakt met dit onderwerp.



2 De gebeurtenissen

De belangrijkste gebeurtenis in dit verhaal is de affaire tussen Gerard en Christine en de gevoelens voor mannen van Gerard. Het boek gaat voornamelijk over deze twee onderwerpen.

De nadruk ligt in dit verhaal meer op de gevoelens van Gerard dan op de gebeurtenissen van het verhaal. De gevoelens van Gerard worden uitvoerig en duidelijk beschreven.



3 Personages

De hoofdpersoon zie ik niet als een heldin er gebeurt niets waardoor je hem als held zou kunnen zien. Hij doet niet iets bijzonders, zoals iemand redden. Christine is al helemaal geen held, zij redt niemand maar zij is juist van plan om iemand te vermoorden, Gerard.

Ik kan me niet goed verplaatsen in de personages, omdat dit geen onderwerp is waar ik zelf echt mee te maken heb. In mijn omgeving zijn geen mensen die zulke gevoelens hebben.



4 Bouw

De bouw van het verhaal is nogal ingewikkeld omdat Gerard (de schrijver) in het boek over zichzelf vertelt. In het boek vertelt hij aan een vriend over zijn affaire met Christine en over zijn homoseksuele gevoelens. (een verhaal in een verhaal)

Het verhaal komt meteen goed opgang omdat Gerard meteen begint met het vertellen van zijn verhaal aan zijn vriend en Christine komt er ook al meteen in voor.



5 Taalgebruik

De tekst is best lastig om te lezen, omdat er door Gerard best wel veel ouderwetse zinnen worden gebruikt. Het verhaal is wel vlot geschreven.

De manier van vertellen is verder wel goed er worden geen grote tijdsprongen gemaakt waardoor er verwarring optreedt bij de lezer.



Evaluatie



Over het boek

Mijn eindoordeel over het boek is: Ik vond het een mooi boek, het is een keer iets anders om te lezen omdat de onderwerpen anders zijn dan bij normalere boeken. Een nadeel aan dit boek vond ik dat er wel heel erg veel gevoelens werden beschreven en dat er veel verwarring was met een verhaal dat wordt vertelt in een verhaal. De taal was ook een beetje ouderwets maar daar begon je wel aan te wennen omdat het hele boek zo was.



Over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht

Het maken van deze verdiepingsopdracht vond ik niet erg om te doen omdat ik het best wel leuk vind om verslagen te maken. Alleen een ding wat ik jammer vond was dat er heel veel naar open plekken werd gevraagd en die waren in dit boek amper te vinden, er was er eigenlijk maar eentje.







Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen