Boekverslag : George Orwell - Animal Farm
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 714 woorden.

Algemene gegevens



Titel: Animal farm

Auteur: George Orwell

Blz.: 112

1e Druk: 1961

Waarom dit boek?

Het is een bekend boek en ik heb er veel goede dingen over gehoord. Het feit dat het over dieren gaat spreekt mij wel aan.



Samenvatting.

Op een boerderij leeft een boer die steeds vaker dronken thuis komt en z’n dieren verwaarloosd en zelfs “mishandeld”. De dieren komen zo nu en dan bij elkaar om te vergaderen. Het grote, oude en wijste van alle dieren is het varken die de bijeenkomst leid. Op z’n laatste bijeenkomst zegt hij dat wanneer hij dood is alle dieren niet moeten opgeven maar moeten samen werken en de “boer” moeten verjagen. Zo gezegd zo gedaan. De dieren verjagen de boer, nemen de boerderij over en noemen het “Animal farm”. Ze stellen allemaal wetten samen op zoals bijv. : “We zullen geen andere dieren doden”, “We zullen niet als mensen leven zoals in huizen leven en in bedden slapen”, “Wij zullen geen eigen producten verkopen” en “Ieder dier is gelijk”. De dieren doen er alles aan om het landgoed te onderhouden terwijl de varkens niks uivoeren. Eén van de jonge varkens heet Napoleon, hij is de ergste van allemaal. Tijdens een gevecht met de boeren uit het dorp, want die had de verjaagde boer even bij elkaar gehaald als wraak op de dieren, gaat onder andere de hond dood en blijven haar pups alleen achter. Zonder dat de andere dieren het merken voedt Napoleon deze pups op tot vechters en gaat in het huis wonen en in bedeen slapen met de andere varkens. Tijdens een toespraak van één van de varkens(Snowball), die niet bij het “groepje” varkens hoort, om “Animal farm” beter te maken wordt hij onderbroken door Napoleon met z’n honden en wordt het varken buiten vermoord. Napoleon had namelijk een bouwplan van snowball gevonden om een molen te bouwen. Hij zet hiermee de andere dieren onder druk door ze, indirect weliswaar, te bedreigen. Napoleon is een dictator geworden en overtreed elke wet die ze maar hebben gemaakt. Hij neemt al het eten voor zichzelf en voor zijn varkens terwijl de andere dieren maar weinig tot niets krijgen. Hij gaat zelfs de eieren van de kippen verkopen, in ruil voor potten honing, aan een man uit het dorp. Nu laat hij de andere dieren een molen bouwen voor zichzelf. De varkens hoeven alleen maar in de gaten te houden dat het werk gedaan wordt. Het paard(Boxer) en de ezel(Benjamin) moeten het zwaarste werk verrichten. Ze worden steeds zwakker omdat ze té weinig eten krijgen en de hele tijd door moeten werken. Op een dag gebeurt er iets ergs, Boxer krijgt bij het werken een steen op z’n hoofd omdat hij de steen niet meer hield. Dit was dé druppel voor de andere dieren en namen ze wraak! Er ontstond een soort oorlog tussen de varkens met hun honden en de andere dieren. De varkens krijgen uiteindelijk hun verdiende loon na een slagveld.



Hoofdfiguur en andere figuren.

Napoleon is de hoofdfiguur, hij is de dictator van Animal farm geworden en hij gebruikt de honden en de varkens als bescherming door te doen alsof hij hun beste vriend is.



Hij spreekt mij absoluut niet aan omdat hij hel slecht en gemeen is.



De andere dieren hebben allemaal opzichtelf een bepaalde karaktereigenschap en rol in het verhaal. Ze worden allemaal onderdruk gezet door Napoleon en slecht behandeld.



De tijd en plaats.

November 1943 – Februari 1944, in Rusland.

Het is gebaseerd op een ware gebeurtenis.



Het belangrijkste probleem.

Het belangrijkste probleem is dat het heel slecht met de boerderij, zelfs wanneer het veranderd in Animal farm. Het zou verbeterd moeten worden maar Napoleon verpest het allemaal.



Recensie.

Het is geschreven in fabel-vorm.

Ik vind het een heel leuk verhaal, maar vooral ook erg leerzaam.

Het is op een spannende manier gescheven.

Het is een stukje geschiedenis dat je wordt bijgebracht.

Wat ik ook leuk vind is dat het over dieren gaat en ze met hun dierlijke eigenschappen in vergelijking worden gebracht met bepaalde soort mensen.

Het is zowel voor volwassenen als voor jongeren geschreven.

Het einde vind ik jammer. Het klinkt misschien stom maar ik had liever een happy-end gahad. Ik vind het namelijk zielig voor de dieren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen