Boekverslag : Friedrich Durrenmatt - Der Richter Und Sein Henker
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 827 woorden.

Titel

Der Richter und sein Henker



Auteur

Friedrich Dürrenmat



Over de schrijver

Friedrich Dürrenmat werd in 1921 in Zwitserland in het dorpje Konolfingen geboren, en overleed op 69 jarige leeftijd aan een hartaanval in 1990. Hij bezocht het gymnasium in Bern. Hij studeerde: Filosofie, Natuurwetenschappen en Literatuur. In 1943 schreef hij zijn eerste toneelstuk. Het verhaal 'Der Alte' was het eerste gepubliceerse werk dat hij uitbracht. In 1947 trouwde hij met actrice Lotti Geisler. Nog in hetzelfde jaar werd hun eerste zoon Peter geboren. Het echtpaar Dürrenmat kreeg later nog twee dochters: Barbara (1949) en Ruth (1951). In 1952 verhuisde Dürrenmat naar Neuchatel, waar hij tot zijn dood zou blijven wonen. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de beste Duitse (toneel)schrijvers.

-Enkele bekende toneelstukken van Durrenmat zijn:

-Der Besuch der alten Dame (1956)

-Die Physiker (1962)

-Die Frist



Hij schrijft ook (detective) romans, enkele bekende daarvan zijn:

-Der Richter und sein Henker (1952)

-Das Versprechen (1958)

-Justiz (1985)



Over het boek

De titel van het boek is " Der Richter und sein Henker" (De rechter en zijn beul). Het is de eerste druk van het boek. Het verhaal speelt zich voor een groot gedeelte in Zwitserland af, in een klein dorpje, dichtbij Bern. Het verhaal begint op de derde november in 1948 als Alphons Clenin een dode man in een auto vindt. Het boek is een detective-roman. Het perspectief in het boek is soms de schrijver, meestal Bärlach en heel soms ook andere personen. Waarom het boek deze titel heeft gekregen is mij niet helemaal duidelijk. Het thema van het boek is mij niet helemaal duidelijk, het doel is volgens mij gewoon het boeien van de lezer.



Personen

Hoofdperoon:

-Bärlach: Hij is een politie comissaris die het moordonderzoek leidt in de moordaanslag op een inspecteur van politie. Hij is een stugge man. Hij is ongeneeslijk ziek. Hij is een iets oudere Man, waarschijnlijk net over de zestig. Hij heeft langere tijd in het buitenland gewoond.



Bijpersonen

-Alphons Clenin: De agent die de dode in de auto vindt. Hij is een man van gemiddelde leeftijd.

-Aulrich Schmied: De vermoorde inspecteur van de politie.

-Tschanz: Hij moet de moordzaak van Bärlach overnemen omdat Bärlach ziek is. Hij lijkt een jonge man, hij is vrij zeker van zijn zaak.

-Gastmann: Hij is de persoon waarnaar Schmied opweg was toen hij doodgeschoten werd. Hij is een man die erg zeker van zijn zaak is, hij heeft het gevoel dat hij onkwetsbaar is. Hij is erg rijk

-Dr Lucius Lutz: De baas van Bärlach, hij lijkt een vrij onzekere man.



De belangrijkste bijpersonen uit het boek zijn volgens mij: Gastmann en Tschanz. Zij bepalen ook grote gedeeltes van het verhaal. Ze kunnen niet weggelaten worden uit het boek. Ze bepalen een groot deel van het verhaal.



Samenvatting

Am Anfang des Buches ist es 3 November 1948. Alphons Clenin, ein Polizist, findet einen Mann, der ermordet ist. Der Mann befindet sich in einen blauen Mercedes.



Kommissar Hans Bärlach untersucht die Sache weiter. Er ist schon alt, also er fragt ob jemand ihm helfen kann. Tscanz werde ihm helfen.



Weil der ermordete Mann, Schmied genannt, ein smoking tragt, untersuchen sie ob irgendwo in der Nähe ein Fest war. In das Haus von Herr Gastmann war ein Fest, also Bärlach und Tschanz besuchen ihm, aber heer Gastmann ist leider nicht da. Der Rest der Geschichte ist sehr schwer zu erzählen, also ich nenne ein Paar wichtige Vorfälle.

Wenn Bärlach und Tschanz beim Haus von Herr Gastmann sind, werdet Bärlach angefallen durch den Hund von Gastmann. Tschanz schiesst ihm tot.

Nach der Beerdigung von Schmied geht Bärlach nach Hause. Dort ist heer Gastmann, er wartet auf Bärlach. Sie sprechen mit einander und es zeigt sich dass die Männer einander gut kennen.



Vor 40 Jahren haben die zwei gewet dass Gastmann einmal der perfekte Mord machen kann, ohne Beweis.



Mann sollte erwarten dass Gastmann Schmied ermordet hatte, aber am ende des Buches zeigt sich dass Tschanz der Mörder war. Er war eifersüchtig auf Schmied, weil Schmied mehr Respekt bekam als er. Gastmann wird noch erschossen durch Tscanz und dann entdeckt Bärlach dass die Kugel womit der Hund erschossen ist, gleich ist wie die Kugel womit Schmied getöte ist.



Tschanz wird nicht festgenommen, weil er Bärlach geholfen hat durch Gastmann zu erschossen



Thema

Het thema van het boek is volgens mij de strijd tussen goed en kwaad. Het tweede thema is denk ik Jaloezie.



Mening

Ik vond het boek niet echt spannend, het was vaak wel lastig te volgen. Het duits is vaak moeilijk, en omdat je zoveel feiten moet onthouden om het te snappen is het boek moeilijk te volgen. De bedoeling van het boek is volgens mij gewoon het boeien van de lezer. De personen zijn voor mij niet echt boeiend, ze zijn vrij saai en vrij vlak beschreven. Het verhaal is wel leuk bedacht.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen