Boekverslag : E.r. Braithwaite - To Sir With Love
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 843 woorden.

Samenvatting

Hij gaat als engineer naar Londen en solliciteert naar verschillende banen, telkens hebben ze smoesjes om hem niet aan te nemen, dit vanwege zijn donkere huidskleur. Als hij een keertje in het St. James Park zit wordt hem door een oud man aangeraden leraar te worden. Hij schrijft zich in bij het Divisional Office, al snel is er een baan op de Green Slade School en hij krijgt die baan ook, als hij de leraren en leraressen van de school ontmoet, valt hem gelijk één vrouw op en dat is Gillian Blanchard.

Als hij daar aan komt is het een verschrikkelijk zooitje in de klas waar hij les gaat geven.

In het begin lukt het hem niet goed om de klas te interesseren voor de dingen die hij vertelt. Later worden ze ook nog eens heel vervelend. Dan gaat hij ze met respect behandelen, niet meer als kinderen maar als jonge volwassenen. Hij spreekt de meisjes aan met Miss en de jongens spreekt hij bij de achternaam aan. Nu gaat het een stuk beter. Ze letten goed op in de klas en Braithwaite krijgt een hechte band met de klas. Er is nog één jongen die steeds dwars ligt, hij heet Denham. Als hij de klas een keer gym geeft wel Denham met Braithwaite boxen. Denham raakt Braithwaite recht in het gezicht dit pikt Braithwaite niet en pakt hem terug. Na dit voorval gaat het ook tussen deze twee goed. Braitwaite wil de klas een keertje meenemen naar een museum, hij mag de klas niet alleen begeleiden van de Headmaster van de school. Daarom neemt hij Gillian mee, Braithwaite kan goed met haar opschieten.

Op de heen weg wordt hij weer gediscrimineerd, nu door twee oudere dames, maar Pamela, een leerlinge uit de klas van Braithwaite, komt voor hem op.

Braithwaite wil wel wat dichter bij school wonen, hij vindt een adres waar hij wel onderdak kan krijgen, maar als hij aan de deur komt wil de vrouw hem niet meer, natuurlijk weer omdat hij zwart is. Het pijnlijke van deze situatie is dat dat adres het adres is van Barbara Pegg een leerlinge van Braithwaite.

Hij komt er achter dat Pamela verliefd op hem is. Op een dag zit haar moeder in zijn kantoortje van de Headmaster en verteld dat het niet zo goed met haar gaat. Hij zorgt er dan voor dat het weer goed komt. Op een gegeven moment wordt een jongen uit Braithwaite's klas, Patrick Fernman opgepakt door de politie. Hij had een jongen van dezelfde school verwond met een stiletto. Hij moet verschijnen voor de rechter, het komt er op neer dat hij over wordt gelaten aan z'n ouders en dus niet de gevangenis in hoeft.

Voor de verjaardag van Gillian gaan ze uit eten in Chelsea. Daar wordt Braitwaite gediscrimineerd door de ober, hij laat het gewoon over zich heen komen, Gillian vindt dat hij meer voor zichzelf moet opkomen en wordt heel erg boos op Rick (Braithwaite).

Er komt een nieuwe leraar op de Green Slade School, hij heet Mr. Bell.

Hij geeft hen gym, Buckley is zijn pispaaltje. Buckley durft niet over de springbok heen, maar hij moet het van Mr. Bell. De sprong loopt fout af, en Mr. Bell kan hem niet meer vangen. Potter gaat door het lint en scheld Mr. Bell uit en bedreigt hem met een metal-bound (ik kon niet vinden wat dit was). Later biedt Potter zijn excuses aan aan Mr. Bell, dan zit het wel weer goed. Met Buckley is verder niets aan de hand.

Op zes december was Seal absent, z'n moeder was overleden en moest z'n vader helpen. Ze hadden geld verzameld om bloemen te kopen voor Seal, maar niemand wou het hem brengen omdat hij een gekleurde huidskleur had, en een blanke moeder. Het was een persoonlijke les voor hem, wat als hij iets kreeg met Gillian, zou zij dat aankunnen?

Meisje zei dat ze er wel heen wou maar geen zin had in geroddel van andere mensen. Pamela wou wel gaan, het maakte haar niet uit wat de mensen over haar zouden zeggen. Toen Rick aankwam bij het huis van Seale zag het bijna de hele klas staan, hij was erg ontroerd.

Hij ontmoette de ouders van Gillian, ze waren allebei erg aardig. Maar niet geheel op hun gemak. Ze praatten over van alles en nog wat maar het onderwerp Gillian en Rick werd zorgvuldig gemeden. Op zondag avond vertelden de ouders van Gillian dat ze eerst niet zo enthousiast waren over Rick, toen ze het voor het eerst hoorden dat Gillian met hem uit ging. Maar ze waren niet van plan iets tegen de relatie in te brengen.

Kort na de ontmoeting met de ouders van Gillian kwamen er mensen van fabrieken om de kinderen warm te maken om daar een baan aan te nemen.

Op het eind bedankt Moira Joseph, namens de hele klas, Rick. Pamela overhandigd hem een pakje met een bedank briefje erin.

Er staat: To SIR WITH LOVE , en daaronder al hun handtekeningen.Hoofdpersoon E.R. (Ricardo, oftewel Rick)Braithwaite
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen