Boekverslag : Chris Van Abkoude - Pietje Bell
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 716 woorden.

Boekverslag NederlandsGegevens;Titel: Pietje Bell

Auteur: Chris van Abkoude

Uitgever: Ā©Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V.

Jaar (van druk): 1999

Genre: Komedie, Klassiek kinderboekInhoud;Uitleg titel: Pietje Bell is de naam van de hoofdpersoon in het verhaal.

Hoofdpersonen: De hoofdpersoon is Pietje Bell, hij is een jongetje die veel kattenkwaad uithaalt, ondanks dat hij het niet slecht bedoeld wordt hij er meestal voor gestraft. De bijpersonen zijn;

- Pieter Bell, de vader van Pietje, een vrolijke eigenwijze man en schoenmaker.

- Marie Bell, pietjes moeder, een vrolijke maar nette dametje.

- Martha Bell, de zus van Pietje, een deftig jong dametje.

- Meester Ster, pietjes leraar, de enige die Pietje begreep.

- Geelman, de buurman van Pietje, ook de drogist.

Etc.Plaats: Het verhaal speelt zich af in een dorp, waar iedereen elkaar kent. Met een drogisterij en een schoenmaker enzovoort.Tijd: Het verhaal speelt zich al een tijdje geleden af, dat is te merken aan de manier van omgang met elkaar en omdat er geen moderne dingen in voor komen.

- Verteltijd: 19 hoofdstukken + besluit, 156 bladzijden.

- Vertelde tijd: elke dag speelt er zich iets af, sommige dagen gaan sneller dan de ander, maar er zit geen grote versnelling in. Alles wordt in chronologische volgorde verteld, behalve als Pieter Bell zijn zoon verhalen vertelt over hoe hij vroeger was, dan zijn er flashbacks.Begin: Het verhaal begint bij Pietje Bell toen hij klein was, over alles wat hij deed en hoe hij was toen hij nog iets jonger was, dat gaat in een best snelle tijd tot hij een jaar of 5 is, dan begint het echte verhaal.Probleem en afloop: de hoofdsituatie in dit verhaal is het aparte leventje van Pietje, hij haalt allerlei grappen uit, maar bedoelt ze niet kwaad. De afloop is best treurig; Pietjes lieve leraar overlijdt en Pietje is er erg verdrietig om, maar Pietje blijft Pietje en hij blijft streken uithalen.

Er is ook een vervolg op Pietje Bell, die gaat over het leven van Pietje als hij wat ouder is.

Het boek is niet zo realistisch, maar opzich kan het wel.Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit een HIJ perspectief. Soms wordt Pieter Bell beschreven en soms Maria Bell, maar meestal is de hoofdpersoon toch wel Pietje.Titel betekenis: Pietje Bell is het hoofdpersonage in het verhaal.Thema: Het thema is Pietje Bell`s streken, de manier hoe mensen daarop reageren en de manier waarop Pietje`s ouders met Pietje omgaan.Samenvatting:

(ik vertel een paar grappige gebeurtenissen)Pietje is geboren.

Geelman, de drogist, kwam Pieter Bell geluk wensen en hij knoopte er meteen een hele preek aan vast. Hij hoopte dat Pieter Bell zijn zoon net zo zou opvoeden als hij dat met zijn zoon Jozef deed en dat Pieter Bell een goed voorbeeld voor zijn zoontje zou zijn. Ook zou vader Bell wat ernstiger moeten worden en wat strenger, want anders zou zijn zoon net zo`n pretmaker worden als zijn vader, die met alles de draad stak en precies deed alsof hij voor zijn plezier op de wereld was. En de kleine Pieter Bell moest maar een voorbeeld nemen aan Jozef Geelman, die nooit stout was op straf kreeg.Pietje op bezoek bij Geelman.

Pietje kan net praten en gaat bij Geelman op bezoek.

‘Heb jij geen haar?’ Vroeg Pietje, een en al verbazing over Geelmans kale hoofd.

‘Mag jij dat zeggen, ondeugd?’ Bromde Geelman.

Pietje gaf geen antwoord op die vraag, maar bleef heel ernstig naar de kale bol van Geelmans kijken.

‘Ik heb zwart haar. Erg mooi. Mijn vader zegt zwartkop. Jij niet zwarthoofd. Jij kaalkop. Geef me een droppie.’

Beoordeling: Dit is echt een prachtig boek. Mijn moeder had het me aangeraden en ik heb ook erg moeten lachen om al Pietjes streken. Maar ik vond het ook wel erg sneu voor Pietje dat hij altijd maar dacht dat hij iets goeds had gedaan en dat het dan toch fout bleek te zijn en dat hij dan straf kreeg. Vooral wanneer zijn lieve leraar overlijdt vind ik het echt heel zielig voor Pietje, want hij was de enige die begreep dat Pietje het niet slecht bedoelde.

U heeft hem vast al gelezen, maar zo niet is het echt een aanrader.

P.S. Bedankt dat ik mijn boekverslag toch over Pietje Bell mocht doen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen