Boekverslag : Chris Van Abkoude - Kruimeltje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1875 woorden.








Schrijver: Chris van Abkoude

Titel: Kruimeltje

Uitgever: Gebr. Kluitman Alkmaar

Drukjaar: 63e druk

Gemaakt door: Frank van Ooijen

Klas: A2a











Frank van Ooijen A2a



2. Hoe ben je aan het boek gekomen?

Van de bibliotheek.



3. Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik was naar de musical ervan geweest, ik heb de film gezien, ik had ook al een keer gelezen dus ik dacht ik weet er al wat van.



4. Leg de titel uit.

Kruimeltje is de hoofdrolspeler van het boek.



5. Opbouw.

Het boek opgebouwd uit hoofdstukken zonder titels en in chronologisch volgorde



6. Perspectief

Je leest het verhaal van de verteller met af en toe denkflisen van een persoon.



7. Samenvatting van de inhoud van het boek.



Kruimeltje gaat over een arme jongen, zonder familie, met alleen zijn pleegmoeder, vrouw Koster, die hem er dikwijls op uit stuurt om een paar centen te verdienen. Hij wordt heel slecht verzorgd, en daarom is hij bijna altijd op straat aan het zwerven. Dan trekt 'ie door de straten van Rotterdam, samen met zijn vriend Keesie. Dan glippen ze vaak de bioscoop in, een keer gaan ze samen in de Wagenstraat van de bult af sleeën of gaan ze proberen om wat eten te krijgen.

Als vrouw Koster op een avond dronken is, schopt ze hem eruit, als Kruimeltje naar binnen wilt glippen om te gaan slapen. Kruimeltje moet dan een nacht buiten blijven, dus gaat 'ie in een oude kist met hooi slapen, wat hij wel eens vaker had gedaan, als vrouw Koster hem er weer eens uit had geschopt. Toen hij bij het oude winkeltje kwam, waar onder het luifeltje een kist stond, trof hij een hond aan. Hij ging erbij liggen, en de hond scheen het niet erg te vinden.

De volgende morgen werd Kruimeltje ontdekt door Wilkes, en hij bood hem een kop koffie aan met een paar boterhammen, de hond loopt Kruimeltje achterna.

Kruimeltje en Wilkes worden vrienden. De hond blijft achter Kruimeltje aanlopen.

Kruimeltje noemde de hond Moor omdat hij zwart met wit was. Moor en Kruimeltje kwamen erg vaak bij Wilkes op bezoek. Toen Kruimeltje, Keesie en Moor naar de bios wilden gaan, tikte een oude man Kruimeltje op de schouder, en zei dat vrouw Koster op sterven lag. Hij vergat de bioscoop, en rende naar huis.

Vlak voordat ze stierf, gaf ze Kruimeltje een envelop, die hij pas mocht openen als zij dood was.

Bij Wilkes opende hij het, er zat een medaillon in met daarin twee foto’s van zijn

Frank van Ooijen A2a



vader en moeder. Er stond bij: Harry van Volker en Lieze van Dien.

Wilkes kende Kruimeltje goed, en vertelde hem verhalen over het Wilde Westen, dat hij samen met Harry naar goud had gezocht. Vanaf die tijd sliep Kruimeltje bij Wilkes. Wilkes had plannen om Kruimeltje een heel nieuw leven te geven door hem naar school te sturen.

Jammer genoeg brandde het winkeltje die nacht af, en moest Wilkes naar het ziekenhuis, want hij had een longontsteking opgelopen. Toen hij in het ziekenhuis lag, vatte Kruimeltje zijn oude zwerfleven weer op. Op een gegeven moment zag hij een reclame poster van een beroemde pianiste; Vera Di Bordoni. Ze zou optreden in Rotterdam, zijn woonplaats (als je daarvan kan spreken). Hij ging kijken hoe ze er uitzag, een deftige dame, toen ging hij weer weg. Toen hij op de koude kerstavond in de kerk wilde gaan luisteren naar de muziek van het orgel, werd hij eruit getrapt. Toen ging hij buiten op een hoek van de kerk aan slapen, en de politie pakte hem op.

Ze brachten hem naar het "Gesticht voor onverzorgde kinderen". Moor werd afgepakt en na één dag had Kruimeltje al een hekel aan het gesticht.

De volgende dag ontsnapte hij, en redde Moor uit het hondenasiel samen met vele

andere honden.

Een paar dagen later kwam Wilkes uit het ziekenhuis, en hij deed Kruimeltje op school, wat hij heel erg leuk vond. Toch bleef het aan Wilkes knagen, dat hij zijn vriend in het Wilde Westen had verloren. Hij besloot om naar Amerika te gaan. Hij overlegde met de leraren van Kruimeltje en de politie of Kruimeltje samen met Moor naar het gesticht kon gaan.

Na een tijdje in het gesticht merkt Kruimeltje, dat de vader van het gesticht een hekel aan hem heeft. Hij stopte geld in zijn matras, en belde Kruimeltjes leraar over een diefstal die Kruimeltje had gepleegd. Ze vonden het geld, en Kruimeltje rende weg. Op straat werd hij aangereden door een auto, en toen hij bijkwam lag hij in een mooie kamer, met een verband om zijn hoofd. Hij was bij Vera Di Borboni, de beroemde pianiste.

Toen hij bewusteloos was, was zij bij hem, en had het medaillon geopend. Toen zag het portret van zichzelf (Vera Di Borboni, alias Lieze van Dien)en haar man van toen; Harry Volker dat betekende dat Kruimeltje haar zoon was. Dat vertelde ze hem niet. Ze hoorde van Kruimeltje die een brief had gekregen dat Wilkes bijna terug kwam. Toen Wilkes terug was, kon Kruimeltje zijn vader leren kennen want Wilkes had hem terug gevonden. Lieze van Dien was ook gaan kijken. Toen ze Harry Volker en Wilkes zag vloog ze Harry om de hals. Kruimeltje zag zijn vader voor het eerst, pas later zag Kruimeltje Lieze van Dien erbij toen vertelde zij pas dat zij Kruimeltjes moeder was. Kruimeltje was blij, want hij was haar aardig gaan vinden. Nu had hij in één klap zijn beide ouders gevonden. Kruimeltje bleek onschuldig Het gesticht werd gesloten, de wezen werden geadopteerd. De ouders van Kruimeltje waren allebei rijk de één van 't goud de ander van haar optredens, Hij woonde nu in

Frank van Ooijen A2a



een groot huis met een mooi hondenhok voor Moor. Alles was goed gekomen en dat in een waar gebeurt verhaal.



8. Maak een overzicht van de hoofdpersonen uit het boek.

Kruimeltje:

Een jongen van 10 jaar, die klein voor zijn leeftijd is, en daarom ook Kruimeltje wordt genoemd Hij heeft veel vrienden, zijn beste vriend is Keesie, en de hond Moor. Hij woont eerst bij vrouw Koster, en later bij Wilkes. Als hij bij Wilkes is, gaat hij naar school, wat hij erg leuk vindt.



Wilkes

Wilkes is een goede, arme man die Kruimeltje in bescherming neemt, verhalen vertelt en zijn vader in het Wilde Westen gaat zoeken, mede omdat het zijn oude schoolvriend was. Wilkes heeft een klein antiekwinkeltje dat later afbrandde.



Lieze van Dien/Vera Di Borboni

Zij is een wereldberoemde artieste. Zij was eerst straatarm, getrouwd met Harry Volker. Door armoede ( Harry was naar Amerika voor om goud te zoeken) moest ze Kruimeltje afstaan aan mevrouw Koster, en zij ging in Italië werken als gezelschapsdame ze ging daar achter een piano zitten werd zo ontdekt als pianiste.



Harry Volker

De vader van kruimeltje, die rake klappen kan uitdelen. Hij is voor Kruimeltje de ideale vader. Hij kan het heel goed vinden met Kruimeltje.



Vrouwe Koster

Zij is de pleegmoeder van Kruimeltje maar zij overlijd al best snel in het boek.

Zij zorgt niet goed voor Kruimeltje; Kruimeltje mag er alleen in als hij geld verdiend heeft, als hij voedsel heeft word dat ook afgepakt



9. Geef een overzicht van de belangrijkste plaatsen waar het boek zich afspeelt.

Het speelt zich af in Rotterdam. Amerika komt ook in het boek voor maar in mindere mate.



10. In welke tijd speelt het verhaal?

Het is niet precies duidelijk maar het is rond het jaar 1916.

Dat word versterkt doordat Kruimeltje schrok van een auto die aan kwam rijden





Frank van Ooijen A2a



11. In hoveel tijdspeelt het verhaal zich af?

Dat is niet duidelijk, Wilkes is ongeveer drie maanden in Amerika geweest.

Maar voor de rest worden er geentijden genoemd.



12. Gegevens over de schrijver.

Chris van Abkoude

Pietje Bell en Kruimeltje zijn mischien wel de belangrijkste boeken van schrijver Chris van Abkoude. Het is inmiddels bijna 80 jaar geleden dat de het eerste boek over Pietje Bell verscheen.

Christiaan Frederik van Abkoude werd in 1880 (of 1884) geboren in een Rotterdamse volksbuurt, als zoon van een kapper. Na de middelbare school ging hij naar wat toen de normaalschool heette en behaalde zijn onderwijsacte. Hij was nog maar 20 jaar oud toen hij voor de klas kwam te staan. Van 1901 tot ongeveer 1909 was hij leraar op een Rotterdamse volksschool.

Al gauw merkte hij dat de kinderen in zijn klas de vaak saaie boeken van die tijd niet graag lazen. Het duurde niet lang of hij nam zelf de pen ter hand. Zijn eerste boek was 'Een strijd tegen domheid' uit 1905. In 1907 verschenen 'Bert en Bram' en 'Hollandschejongens'. Ongeveer 18 boeken kwamen er uit voor de eerste Pietje Bell. Na zijn loopbaan als onderwijzer werd Chris van Abkoude journalist. In diezelfde periode trok hij met twee bevriende journalisten het land door waarbij ze poppenkastvoorstellingen gaven en levensliedjes vertolkten. In 1910 verscheen hierover een boek, getiteld: 'Met de poppenkast op reis. Avontuurlijke lotgevallen van drie journalisten'. Net als de vader van Pietje Bell, zong Van Abkoude graag. De liedjes schreef hij zelf. Hij was bovendien een verdienstelijk pianist, hetgeen later goed van pas kwam. In 1914 verscheen 'Pietje Bell', het enige boek van de reeks dat hij in Nederland schreef.

In 1915 ging hij in dienst als korporaal van de landmacht.

In 1916 emigreerde hij met zijn vrouw en drie zoons naar Amerika. Hij veranderde zijn naam in 'Winters' omdat de Amerikanen 'Van Abkoude' zo moeilijk konden uitspreken. In het begin verdiende hij de kost als pianist bij de stomme film. Kruimeltje, dat komt uit zijn jeugdervaring uit zijn Rotterdamse jaren

Veel succes had Van Abkoude later als 'children's entertainer'. Met zijn poppenkastvoorstellingen trok hij langs de basisscholen van de Verenigde Staten en vertelde de kinderen verhalen over Nederland. Christiaan van Abkoude schreef circa 30 boeken. De meeste Pietje Bell-boeken en Kruimeltje ontstonden in Amerika.

Werd er een nieuw boek gepubliceerd dan kreeg iedere zoon een gesigneerd exemplaar. Christiaan van Abkoude is in 1964 op 79- of 84-jarige leeftijd overleden in Portland, Oregon. Hij is na zijn vertrek naar Amerika nooit meer in Nederland teruggeweest.

Frank van Ooijen A2a



13. Boodschap

Ik denk dat het de bedoeling is geweest om mensen een beeld te geven van het straatbeeld van vroeger, men denkt soms dat het vroeger leuker was want toen hoefde je niet naar school enz. maar de schrijver heeft het uit eigen ervaring verteld en nu blijkt dat het helemaal niet zo leuk was.



14. Geef je eigen mening over het boek.

Ik vind het een mooi boek omdat er leuke stukjes in zitten van kattenkwaad, maar er zitten ook minder leuke stukjes in. Dat betekend voor mij heel wat want ik houd niet van boeken waarin alles mooi en aardig is en het altijd voorspoedig is, hier vond ik het wisselend met mooie en erge dingen. Het eindige op een ‘’happy end’’ dat wel.

Ook het taalgebruik is van Kruimeltje is goed opgeschreven(met dialect).



15. Geef je eigen mening over de voor- en achterkant van het boek.

De voorkant is wel goed gekozen omdat Kruimeltje en Moor er op staan met

een politie agent die Kruimeltje regelmatig achter zich aan heeft zitten.

De achterkant is …… gekozen omdat

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen