Boekverslag : Charles Dickens - Bleak House
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 773 woorden.

Jarndynce and Jarndyce (J&J)

rechtszaak die al heel lang duurt, maakt mensen arm will

Ada Clare Richard Carstone’s Eshter Summerson (A, R, E)

+- 18 jaar, naar Bleuk House en hoofdpersonen wards of court

Lady Dedlock (Lady)

woont op Chesney Wold, moeder Esther, gaat dood, gaat naar londen als ze ziek is en dan weer terug

Sir Leicester

man van haar

Mr Tulkinghorn

‘detective’, bezoekt veel mensen, weet dat Lady een geheim heeft.

Miss Flite

erg arm door J&J

Mr Krook

krijgt bezoek van Tulkinghorn, heeft een oude rommel winkel, landlord, heeft ook elnkele kamers waar o.a Nemo in lag.

Mrs Jellby

heeft veel kinderen die ze verwaarloosd, 45, schrijft aan inw. V. Afrika

Mr Nemo Vader

Esther, gaat dood, (no one in latijn)

Allan Wooodcourt

Verkocht opium aan hem, trouwt met Esther

Mrs Pardiggle

bezoekt arme mensen, iedereen haar haar

Jo

Woont in Tom-All-Aone’s, weet waar Nemo begraven ligt, gaat dood

John Jardynce

Guardian van Esther en A en R, vraag E te huwelijk

Hortense

Franse vrouw, haat Lady, gearresteerd op verdenking van moord op Tulkinghorn

Mr Bucket

politie officier die wat onderzoekt

Mr Snagsby

Rosa

Lady’s servant

Mrs Jenny

brickmakers wife, dode babyA, r en e moeten in Bleak House gaan leven van de rechter.

Ook daar is een huis, Chesney Wold, waar vaak sppok-voetstappen op het terras worden gehoord. Lady Dedlock is erg mooi en trots, en ze heeft een geheim waar niemand de inhoud van weet.

A,r,e gaan bij Mrs Jelleby op bezoek en bij Mr Krook en zijn winkel. Mrs Flite begleidt hun en vertelt hun over J en J. Daarna gaan ze naar het Bleak House, waarze het fijn wonen vinden.

Daarvoor wordt Nemo doodt in zijn kamer gevonden door Allan en Mr Tulkinghorn.

Na een tijdje bezoeken Esther en Mrs Padiggle Jenny die een doodde baby heeft. Esther dekt die toe met haar zakdoek. Lady gaat naar Jo, een straatvegertje, en die laat haar de plek zien waar nemo is begraven, zij heeft dan een jurk met veil aan. In Mr Tulkinghorn staat Hortense, zij heeft dezelfde jurk aan als Lady an Jo denkt dat zij degene is aan wie hij het graf van Nemo heeft laten zien. R is verliefd op a, maar de toekomst in onzeker, hij gaat een baan zoeken. Hij wil netzoals Allan dokter worden. Esther raakt ziek (besmet door Jo?), hij zegt dat ze lijkt op Lady en de volgende ochtend loopt hij weg. Dan komt Miss Flite en die zegt dat Lady esther’s zakdoek die op de baby lag heeft meegenomen. e krijgt te horen dat Allan levens heeft gered, ze vindt hem leuk. Als ze beter is gaat e naar het huis van Mr Boythron waar het spook wordt gehoord. Lady vertelt haar dat zij E’s moeder is en E is erg blij. 2 maanden voorbij.

Tulkinghorn komt op bezoek en hij weet de inhoud van het geheim en adviseert haar om Rasa (dienstbode) terug naar huis te sturen vanwege de schande die op het huis zal komen. John vertelt dat hij met e wil trouwen, zij vergeet Allan. R komt terug en wordt soldaat, a spreekt hem niet tegen. E ontmoet Allan die weer in de stad terug is. Jo sterft aan een erge ziekte. A+ r zijn intussen in het geheim getrouwd en a blijft bij r wonen. Tulkinghorn zegt tegen Lady dat het geheim snel zal uitkomen, diezelfde nacht wordt hij nog doodgeschoten. Lady heeft het niet gedaan en Hortense wordt van moord verdacht. Bucket arresteert haar, Lady loopt weg. In de kou op de straten beseft ze dat ze zal sterven nu ze ook nog een ziek is. E en John gaan haar zoeken en ze komen Alan tegen, die heeft een brief van Lady. Ze vinden haar voor de poort van de plaats waar Nemo ligt, E’s vader. Daarna gaan E en John ook naar Londen waar ook A en R zijn, A vertelt dat ze zwanger is. Allan vraagt ondertussen e ten huwelijk en ze zegt nee want John heeft haar al gevraagd.

Dan wordt het testament van J&J gevonden, Richard die het arm heeft krijgt weer hoop. Dan komen John, E en Allan elkaar tegen. John zegt dat hij wil dat E met Allan trouwt. E wil dat eigenlijk ook wel en zegt ja. OP een stuk land hebben ze een schitterende woning die lijkt op het Bleak House.

Dan is de zaak J&J die al tientallen jaren duurde afgelopen, al het geld is al verspeeld aan de advocaten. Richard gaat dan dood, niet bekend waaraan en de baby van A noemt ze Richard. Alan en E krijgen twee dochters.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen