Boekverslag : Anke Vries - Opstand
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1444 woorden.

Titelverklaring

Het boek heet ‘Opstand’, omdat het belangrijkste onderwerp in het boek de opstand tegen de regering is.



Hoofdpersonen



- Thomas Laval is een jongen van ongeveer 15 jaar.



- Gérard Laval is een paar jaar ouder als Thomas en is zijn neef.



- Sandrine Chancel en Thomas zijn op elkaar verliefd. Sandrine en haar moeder hebben bijzondere gaven, zoals beelden in de toekomst zien en mensen kunnen genezen.



- Rooie Berthe is de vroedvrouw van Argeliers. Ze is een aanbidder van Marcelin Albert en heeft grote invloed op de mensen in het dorp.



- Sonja Mazet is een weeskind. Ze is een lief meisje.



- Marcelin Albert is een voormalige kroegbaas die zich het lot van de wijnboeren erg aantrok. Hij protesteert al jaren voor hen, maar niemand ziet dat het fout gaat. Hij is ongeveer 50 jaar.



Tijd



Het boek speelt zich af ergens in de 17e eeuw. Van het begin tot het eind van het boek zijn het een paar maanden.



Plaats



Het speelt zich af in en rondom Argeliers, in Narbonne en in Parijs.



Het perspectief is vanuit de hij-vorm



Het boek is realistisch, omdat dit verhaal echt kan zijn gebeurd, vroeger.



Samenvatting



Thomas woont in Argeliers, in de wijnstreek de Midi. Hij werkt bij een wijnboer, even als zijn vader en zijn neef, Gérard. Gérard is bezorgd over de wijnhandel. In de tijd van hun grootouders was er een grote armoede doordat de druifluis de oogsten verwoestte.



Door de hulp van de regering zijn ze er weer bovenop gekomen. Maar in de tijd dat de wijnboeren geen wijn konden leveren, door mislukte oogsten, werd er een andere wijn ingevoerd die van slechte kwaliteit was en waarmee geknoeid kon worden.



Nu er uiteindelijk weer goede oogsten zijn en er zuivere wijn wordt geproduceerd, zitten de wijnkelders vol met slechte wijn. En de wijnhandelaren willen alleen nog maar slechte wijn kopen, omdat ze de zuivere wijn te duur vinden. Gérard neemt ontslag bij zijn wijnboer en gaat in een fabriek in Lyon werken. Drie jaar later gaat het inderdaad heel slecht met de wijnhandel.



De armoede is zeer groot. Er worden steeds meer werknemers ontslagen en er gaan steeds meer wijnboeren failliet. Marcelin Albert strijdt al jaren tegen de wijnfraude. Hij probeert de regering tot inkeer te brengen, die doet alsof er geen wijnfraude plaats vindt.



En hij probeert de regering te vertellen dat de armoede in de Midi steeds groter wordt. Als op een dag Antoine Mazet, een wijnboer, ook failliet word verklaard, gaan Rooie Berthe en Thomas de familie Mazet helpen. Doordat Antoine één van de deurwaarders heeft aangevallen, zit hij in de gevangenis. Rooie Berthe en Thomas zorgen ervoor dat de andere gezinsleden onderdak krijgen.



Thomas neemt Sonia van 4 jaar mee naar zijn huis. De volgende ochtend komt Sandrine langs, het meisje op wie Thomas verliefd is. Als ze Sonia ziet wordt ze erg onrustig en verdrietig. Sandrine neemt Sonia mee naar haar eigen huis. Als Thomas s’middags in het dorp komt, blijkt dat er de afgelopen nacht iets verschrikkelijks heeft plaatsgevonden. Antoine, die ondertussen weer vrijgelaten was, was naar z’n huis toegegaan en had het in brand gestoken, Hij wist niet dat z’n oudste zoon in het huis nog op hem wachtte , dus toen hij hem hoorde schreeuwen, wilde hij hem gaan redden. Ze zijn beiden levend verbrand. Sandrine, die wel vaker visioenen heeft gehad, voelde al dat er iets gebeurd was, toen ze Sonia zag.



Marcelin Albert maakt van dit voorval gebruik om de mensen wakker te schudden. En eindelijk gaan ze actie voeren! Als eerst zijn er nog nauwelijks mensen. Maar uiteindelijk voegen er zich duizenden mensen bij Marcelin. Ferroul de burgemeester van Narbonne (een belangrijk man) werkt alseerst tegen Marcelin, maar als hij merkt dat er heel veel mensen achter Marcelin staan, kiest hij ook voor Marcelin.



Maar niet omdat hij het eens is met Marcelin. Hij wil Marcelin (die ondertussen erg populair is geworden) gebruiken om zichzelf omhoog te werken in de regering van Frankrijk. Ferroul krijgt het voor elkaar dat als er op 13 juni geen toezeggingen worden gedaan door de regering, alle regeringsambtenaren in de Midi hun werk er bij neer zullen leggen. Na een hele lange tijd komt Gérard (die ondertussen in het leger zit) weer in Argeliers.



Daar verteld Gérard van zijn droom. Hij droomde dat hij in de omgeving van Argeliers wandelde en dat alles er anders uitzag. Er waren veel wijngaarden verdwenen en in plaats daarvan waren er graanvelden, tomaten, asperges, bomen en nog allerlei andere groenten. Gérard en Thomas sluiten het verbond dat ze die droom in werkelijkheid zullen brengen. Ondertussen gaan er steeds meer mensen mee doen met de demonstraties.



Er zijn vele opstootjes. Marcelin leeft onder grote druk en gaat er steeds zieker uitzien. Als het uiteindelijk 13 juni is, heeft de regering nog niets beloofd en de ontslagaanvragen stromen binnen bij de eerste minister van Frankrijk, Clemenceau. Clemenceau, die niet had verwacht dat het met zoveel vaart zou lopen, besluit om Marcelin Albert, Ferroul en de andere leden van het verdedigingscomité in Argeliers te arresteren.



Verder stuurt hij het leger naar Narbonne. In de Midi zeer verontwaardigd. Clemenceau stuurde kogels in plaats van brood. Marcelin Albert voelt zich steeds zieker worden. Hij had jaren lang vreedzame pogingen gedaan, hij had heel veel smeekbrieven gestuurd naar Clemenceau. En nu gaat het er allemaal hardhandig aan toe.



Na veel verzet van de bevolking worden Ferroul en de anderen gearresteerd. De mensen van het verdedigingscomité in Argeliers hadden afgesproken dat als ze werden gevolgd, zich vrijwillig zouden melden bij de gevangenis. Maar niemand weet waar Marcelin is. Ondertussen is het leger in Narbonne aangekomen. Gérard, die daar ook bij is, heeft een brief geschreven aan Thomas.



Hij vraagt of Thomas hem komt opzoeken, omdat hij iets belangrijks te vertellen heeft. Als Thomas in Narbonne aankomt, merkt hij dat heel erg veranderd is. De winkels zijn dicht, overal hangen de vlaggen halfstok en er zijn kleine opstootjes. Als Thomas in de buurt van het marktplein komt, ziet hij een man die wordt achterna gejaagd.



Thomas gaat hem helpen samen met wat andere mensen. Ze vluchtten naar het leger op het marktplein, terwijl ze worden bekogeld met stenen. Om hen te beschermen, gaat het leger schieten. Sandrine, die nare beelden heeft gehad van Thomas die gewond is, gaat naar Narbonne. Als ze daar aankomt hoort ze wat er gebeurd is.



Er zijn heel veel gewonden. In het ziekenhuis blijkt dat Gérard dood is. Thomas heeft een schouderwond, maar het gaat alweer beter met hem. Ondertussen is nog steeds niet bekend waar Marcelin is. Marcelin is naar Parijs gegaan, naar Clemenceau. Daar gaat hij met hem praten en ze komen tot een verbond. Clemenceau zal wat doen tegen de wijnfraude en Marcelin gaat ervoor zorgen dat de regeringsambtenaren weer aan het werk gaan.



Marcelin krijgt ook nog 100 francs voor de reis terug. Als Marcelin weer weg is, laat Clemenceau meteen de pers komen. Hij laat daarin schrijven dat Marcelin zich heeft laten omkopen voor 100 francs.



In Narbonne aangekomen, wordt hij meteen weer weggeleid door zijn trouwe aanhangers, omdat de menigte hem te lijf wil gaan. Als Marcelin in Argeliers aankomt willen ze hem daar ophangen. Maar Rooie Berthe, Thomas (die ondertussen ontslagen is uit het ziekenhuis) en wat andere dorpelingen verdedigen hem. En zo eindigt ook dit verhaal weer met een open einde.



Eigen mening + motivatie

Ik vind ‘Opstand’ en heel mooi boek, omdat het verhaal gewoon goed en je het door wil blijven lezen. Voor de rest houd ik wel van verhalen die in de geschiedenis zijn gebeurd.



Iets over de schrijver

Anke de Vries werd in 1936 geboren. Tijdens haar jeugd woonde ze op de Veluwe en ging ze naar de middelbare school in Ede. Ze vond alleen Nederlands leuk.



Toen Anke de Vries zeventien was ontmoette ze haar man, de Fransman Laurent Féélix-Faure en drie jaar later trouwden ze. Ze kregen een zoon en twee dochters. Voor Laurents werk moesten ze veel reizen en het gezin woonde in Pakistan, Griekenland en Frankrijk.



Tegenwoordig woont Anke met haar man in Den Haag, maar ze gaan ook vaak naar Frankrijk. Anke de Vries is begonnen met schrijven op aanraden van haar man. Zelf had ze nooit plannen in die richting, In 1970 zag ze in de wasserette een advertentie voor een cursus creatief schrijven. En zo is het begonnen.



Tijdens die cursus schreef ze een verhaal over een jongen die heel graag wilde vliegen. Met dat manuscript is ze naar Lemniscaat gegaan. Het werd haar eerste boek: De vleugels van Wouter Pannekoek. Haar man heeft de tekeningen ervoor gemaakt. Anke de Vries heeft nog vele andere boeken gemaakt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen