Boekverslag : Paul Biegel - Reinaart De Vos : Een Eigentijdse Bewerking
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1227 woorden.


96 bladzijdes






A. Boekbeschrijving




Schrijver : Paul Biegel


Titel : Reinaart de vos


De titel verwijst naar de naam die het hoofdpersonage draagt.






B. Personages




1. Hoofdfigu(u)ren:


- Reinaart de vos: hij is een sluwe vos die heel wat streken uithaalt en makkelijk iemand rond zijn vinger kan winden met zijn mooie praatjes. Het hoofdpersonage van het boek.


- Koning Nobel: hij is de leeuw, de dierenkonig, hij tolereert geen ongerechtigheid maar zelf is hij nogal naïef. (Hij gelooft snel wat de anderen hem wijsmaken (zoals wanneer Reinaart Nobel een prachtige smoes voorschotelt om ad galg te ontkomen.)


- Bruin de beer: een imposante beer met een klein hartje, laat zich makkelijk omkopen door Reinaart met een grote hoeveelheid honig, heeft een zwak karakter, zal dit later ook bekopen.


- Tibeert de kater: een kat die er wordt op uitgestuurd om Reinaart te halen, om hem terecht te stellen, vertrekt met een ongerust hart, laat zich ook door de gulzigheid inpakken door de vos, zal later ook een droevig lot tegemoet gaan.


2. Bijfiguren :


- Isegrim: een grijze wolf die jaren lang geleefd heef onder de baldadigheden van zijn zogezegde neef Reinaart. Komt ook als eerste bij Nobel het


onrecht aanklagen.


- Pancer: een bever die ook vindt dat Reinaart ten dode zou moeten worden opgeschreven.


- Cuwaart : een domme haas die alles gelooft wat Reinaart hem wijsmaakt. Zal het op het einde van het boek dan ook bekopen met dood.


- Grimbaart : een das, een echte volle neef van Reinaart, zal hem later gaan overtuigen dat hij zich moet gaan aangeven. Heeft ook een goede relatie met Reinaart.


- Canteleer : een haan die wederom Reinaart met volle overtuiging komt aanklagen.


- En natuurlijk ook de vrouw van Nobel, de koningin, die alle vertrouwen heeft in Reinaart en die ook grandioos wordt misleid.


C. De ruimte




Het zal zich ergens afspelen in de Vlaanderen, want in het boek wordt er ook verwezen naar steden zoals Gent.






D. Thematiek




Het boek handelt over een sluwe vos, en over de menselijke ondeugden vooral de hebzucht en de omkoperij. Al zevenhonderd jaar wordt dit verhaal doorverteld; met gesproken woorden, met gedrukte woorden.






E. Het genre




Het is een middeleeuwse dierenfabel, die nog steeds erg actueel is.






F. Samenvatting




Het boek begint eigenlijk met een jaarlijkse opkomst. Normaal betekent deze voor de meest een verzetje maar dit jaar is dat anders, het is een geklaag en gejammer over Reinaart. Vele aanklager zoals Isegrim, Panceer, Canteleer, Tibeert, … die allemaal vinden dat Reinaart hun het meeste onrecht heeft aangedaan. Nobel, de dierenkoning aanhoort hen allemaal, ook Grimbeert die het wel voor zijn neef optrekt. De leeuw vindt echter dat Reinaart ten tonele moet verschijnen om hen te berechten voor deze wandaden.


Als eerste word Bruin de beer er op uit gestuurd om Reinaart uit zijn kasteel te halen en hem naar de opkomst te leiden. Reinaart is echter niet van de domste en weet de beer om te kopen door hem een grote hoeveelheid honing aan te smeren, hij moet er echter zelf om gaan en daar gaat de beer in de fout. Hij vertrouwt Reinaart blindelings door de gulzigheid en trapt door dan regelrecht in een opgezette val van de vos. Met een bebloed hoofd komt de beer terug aan bij de koning. Hij vertelt met hakken en stoten wat er hem is overkomen.


De koning beveelt daarop Tibeert om Reinaart op te halen, want hij vertrouwt erin dat de kater sterk van karakter is en zich niet zal laten inpakken door Reinaart.


Met de staart tussen de benen vertrekt de kater. Hij is er toch niet helemaal gerust in. Aangekomen bij de vos krijgen we terug het exacte scenario. Reinaart wind de kater om de vinger, lokt hem naar een val (zogezegd naar een plaats waar het krioelt van dikke muizen.)


En bekoopt het daar met een uitgestoken oog en andere verwondingen die hem werden toegedaan door de bewoners van de stad waar het zich afspeelde.


De kater keert terug naar Nobel. Deze wil Reinaart geen kans meer geven om hem levend te berechten maar wordt toch overtuigd door Grimbaart, de neef van de vos. Hij krijgt de eer om als laatste te proberen de sluwe rode vos naar het ‘gerecht’ te brengen. Het lukt hem, Reinaart zal komen nadat hij eerst gebiecht heeft bij de das.


Reinaart zal berecht worden en zal gestraft worden met de dood, de galg! Wederom zal Reinaart de menigte (en vooral de koning en de koningin) te sluw af te zijn door zijn schurkachtigheid en een duivels goed plan. In zijn plan berokkend hij de eer van zijn vader en van Tibeert, Bruin en Hermeline (die zouden zogezegd de koning willen vermoorden en hij zou deze moordaanslag verijdeld hebben en zo een grote som geld in handen gekregen hebben, die hij de koning zal schenken (hij is het zelf niet waardig! ?)). Hij zelf zou nu op pelgrimstocht gaan om zijn zonden te laten vergewissen en als rein man terug te komen.


De koning, die hem dankbaar is voor de grootse schat, schenkt hem onder het toedoen van de goedgelovige koningin genade (hij ontkomt dus aan de galg) en laat hem op pelgrimtocht vertrekken. Hij kreeg een pelgrimtas en schoenen mee, gesneden uit het levend vel van de gevangen genomen beer en Hermeline. Op zijn tocht wordt hij eerst nog vergezeld van Belijn de ram en Cuwaart de haas, die laatste bijt hij echter het hoofd af, stopt het in zijn pelgrimstas en stuurt de goedgelovig ram ermee terug, hem zeggend dat het een laatste brief is voor de koning mede door Belijn opgesteld, als dank.


Belijn die deze tas trots afgeeft aan de koning, zal het zwaar bekopen want de vos is erin geslaagd de koning te verschalken. Maar je moet niet denken dat Reinaart daar voor zal boeten, ook zijn generatie niet, hij is al lang de koord ontsprongen met de hele familie.


Wat een sluwe vos!!






G. Interpretatie




De titel verwijst naar het hoofdpersonage Reinaart de vos. Er wordt vaak ook van een sluwe vos gesproken. Vandaar dat Reinaart ook een vos in het verhaal is. Vroeger was Reinaart de vos in het Frans geschreven nl. ‘Le roman de Renard’. Reinaart de vos dankt zijn faam aan in de lage landen aan de Dietse vertaling van iemand die de beroemdste conferencier van zijn tijd was: Willem.


Uit de formidabel beeldende en geserreerde versvorm van Reinaart blijkt dat Willen een groot literator was. Zijn doel met deze tekst: het volk vermaken. Het boek is geen boek voor ‘kinderen’ zoals wel eens gedacht zou worden. Er zit veel meer achter!!







H. Mijn eigen opinie




Ik zag er eerst verschrikkelijk tegenop om dit boek te lezen omdat ik van uit ging dat we zo een verhaaltje, over diertjes gingen lezen maar er zit veel meer achter dan ik eerst zou denken.


Eigenlijk is het een prachtige fabel waar ik echt van genoten heb! Zeker een aanrader.


Het verhaal krijgt van mij een 8/10.


Paul Biegel, de auteur, heeft het verhaal op eigentijdse en authentieke wijze bewerkt en nam daarbij geen blad voor de mond! Proficiat!




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen