Boekverslag : Ellen Tijsinger - Dat Had Je Gedroomd
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1162 woorden.

Zakelijke gegevens

Illustratie’s: Roelof van der Schans

Uitgever: van Goor, Amsterdam

Jaar van uitgave: 1992


B à Inhoud

Hoofdpersoon

Job: Job is een jongen die naar mijn mening wel aardig is. Hij loopt meestal in een spijkerbroek met een T-shirtje en hij heeft bruin haar. Hij heeft geen ruzie met iemand en raakt bevriend met het meisje die de laatste weken van de zomervakantie bij mevrouw Kloosteman, de buurvrouw van Job en de oma van Myrthe, komt logeren omdat haar ouders gaan verhuizen van Utrecht naar Groningen.

Myrthe: Myrthe is een blind meisje waarmee Job bevriend raakt. Ze is een meisje met kort haar en blauwe ogen. Ze is totaal tegen het plan om van huis weg te lopen en een hut is net bos te maken. Ze vindt dat je niet moet weglopen voor de problemen die je hebt, maar ze moet oplossen.


Probleem van de hoofdpersoon en hoe het opgelost wordt

Probleem: Job is een jongen die naar de middelbare school moet en daar absoluut geen zin in heeft. Hij wil namelijk boswachter worden en daarvoor hoef je, volgens hemzelf, niet naar de middelbare school. Het is een scholengemeenschap en ligt 10 km vanaf het huis waar hij woont. Hij heet echter helemaal geen zin om huiswerk te krijgen en te maken en al helemaal geen zin om alles te leren wat hij later, zoals hij zegt als boswachter niet meer nodig heeft.

Oplossing: Hij denk dat hij het oplost als hij wegloopt en in een zelfgemaakte hut in het bos achter hun huis gaat wonen. Dat blijkt echter tegen te vallen, want hij is niet de enige die in de door Job zelfgemaakte hut woont. Er is nog iemand die het gebruikt. Later in het verhaal gaat hij toch naar de middelbare school en gaat zelf in het schoolorkest omdat hij zo mooi trompet speelt.


Korte beschrijving van andere belangrijke personen

Paul: Paul is het zevenjarige broertje van Job. De bijnaam die Job hem had gegeven is ‘Professor Paul’. Dit omdat hij alles graag wist en al heel veel wist.

Sterre: Sterre is het zusje van Job. ‘Gekke Sterre’ noemt Job haar als ze weer een gekke vraag stelt of iets raar wil gaan doen zoals leren vliegen vanuit de dakgoot.

Vader en moeder: de vader en moeder van Job willen allebei absoluut dat hij gaat studeren omdat hij ‘een goed stel hersens’ heeft. Z’n vader wil zelfs dat hij later, als hij groot is, de psychologiepraktijk van hem overneemt.


Waar het verhaal zich afspeelt

Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Ze wonen in een dorp en het huis ligt aan de rand van het bos. Niet voor niets wil Job boswachter worden.


Mogelijke bedoeling van de schrijver/schrijfster

De bedoeling van de schrijfster is het duidelijk maken van de problemen die Job heeft. Hij wil absoluut niet naar de middelbare school. Toch is dat iets wat iedereen een keer in zijn/haar leven moet.

Ook laat de schrijfster heel duidelijk een verschil merken tussen Job die kan zien en Myrthe die blind is. Zo leert ze mensen omgaan met een handicap.


C à Mening

Mening met behulp van beoordelingswoorden en argumenten

Mijn mening over het boek is ‘goed boek’. Ik vond het een leuk boek om te lezen omdat het zo geschreven is dat je wel door moet lezen om erachter te komen hoe het afloopt.


Mooiste stukje

Dit vond ik het mooiste stukje van het boek. Het staat schuingedrukt.

Het meisje droeg het haar kortgeknipt. Het krulde grappig bij haar slapen en ze had heldere blauwe ogen die Job toen hij binnenkwam niet aankeken. Wel draaide ze haar hoofd in zijn richting. Ze hiel het iets schuin , alsof ze luisterde. ‘Dit is Job, onze oudste!’ zei zijn moeder. Ze wenkte Job en duwde hem in de richting van het meisje, dat afwachtend aan de mouw van haar T-shirt peuterde en met een houterig gebaar haar hand uitstak. Job greep hem. Een smalle hand, die koel aanvoelde.

‘Hoi!’ zei hij.

‘Ik ben Myrthe,’ antwoordde ze met een wat hese stem.

Ze leek ouder dan hij, niet veel, misschien een of anderhalf jaar. Ze keek langs Job heen naar de boekenkaste. Job draaide automatisch zijn hoofd om.

‘Myrthe logeert de laatste weken van de zomervakantie bij mij,’ legde mevrouw Kloosterman, die naast het woonde uit. ‘Haar ouders gaan verhuizen van Utrecht naar Groningen.’

‘Moet je niet helpen?’ vroeg Job. Iets in het meisje maakte dat hij zich niet helmaal op zijn gemak voelde, maar hij kon er geen woorden voor vinden.

Hij keek naar haar. Ze hield haar hoofd afgewend en tuurde naar de box, die leeg in een hoek van de kamer stond, omdat de baby’s sliepen.

‘Ik zou maar in de weg lopen,’ antwoordde ze zacht. ‘Ik ben blind.’

Job schrok, verschoot van kleur en bedacht dat ze het gelukkig niet zag.

‘O’ was alles wat hij wist te zeggen.


D à Informatie over de auteur

Korte levensbeschrijving

Ellen Tijsinger werd op 7 september 1947 geboren in Utrecht, waar ze ook nu nog woont. Ze tekent, schildert, tennist en rommelt graag nog wat met plantjes en stekjes en wandelt in de natuur. Verder leest ze veel en schrijft ze met plezier.


Op school vond ze het niet zo leuk. Ze zocht altijd een plaatsje achterin de klas en scheef dan verhaaltjes, ’s Avonds las ze die dan voor aan haar zusjes.

Na de middelbare school volgde ze een opleiding om lerares te worden. Ze gaf een aantal jaren handenarbeid op een Havo en Atheneum. Later ging ze werken in het Middelbaar Beroepsonderwijs, waar ze les gaf in kinderpsychologie, jeugdliteratuur en spelleiding. In die tijd begon ze weer met schrijven: boeken voor volwassenen over kinderverzorging, kinderpsychologie en spelleiding en artikelen voor tijdschriften als ‘Ouders van nu’ en ‘Psychologie’.


Ellen Tijsinger is bij haar lezers erg geliefd. Ze is vaak door plaatselijke kinderjury’s bekroond. Haar boeken werden een aantal keren getipt door de Nederlandse Kinderjury: in 1989 ‘Word toch wakker!’ en in 1990 ‘Nikolaj’. Beiden kregen een bronzen Boek. Het laatste kreeg ook de Prijs van de Kinder- en Jeudjury Limburg. In 1996 kwam ze als winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uit de bus in de categorie 13-16 jaar met het boek ‘Morgenster’.


Wat voor soort boeken schrijft Ellen Tijsinger vooral?

Ellen Tijsinger schrijft vooral kinderboeken en boeken voor volwassenen.


Waar gaan die boeken meestal over?

Ellen Tijsinger schrijft vooral boeken over hoofdpersonen die een probleem hebben. Zoals in ‘Dat had je gedroomd’ het probleem is dat Job niet naar de middelbare school wil.


Enkele andere kinderboeken van Ellen Tijsinger zijn:

a Soms is het feest

a Ben je belupklupt!

a Soms ben ik boos

a Word toch wakker!

a Nikolaj


Enkele boeken voor volwassenen zijn:

a Handenbinders

a Werken in een peuterspeelzaal

a Stapje voor stapje

a Kleine mensen, grote wensen

a Activiteiten voor peuters

a Als je pas komt kijken

a Van schoolrijp tot schoolwijs

a Erop uit met de kinderen

;\n <\/div>
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen