Boekverslag : Ronald Giphart - Phileine Zegt Sorry
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1972 woorden.

<je naam>

VH4D

Datum verslag:

donderdag 23 oktober 2003



Zakelijke gegevens

Auteur:

Ronald Giphart



Titel:

Phileine zegt sorry, Muntinga, Amsterdam, 2001-1, 263 blz. (Rainbow pocketboeken; 570), (eerste druk 1996, Balans, Amsterdam)



Genre: roman



Eerste reactie

Keuze:

Ik heb dit boek gekozen omdat het mij leuk leek eens een boek van Ronald Giphart te lezen. Ook had ik al gehoord van de film die op dat moment nog werd gemaakt, en het leek me erg leuk om die film eens te gaan bekijken in de bioscoop.



Inhoud:

Ik vind het boek nogal vaak over sex gaan. Zowat op elke twee bladzijden zien we een verwijzing. Soms is dat wel leuk (om een ruzie bij te leggen: “Zullen we vredespijpen?”), maar na verloop van tijd gaat dat wel vervelen. Ik vond het boek wel erg goed geschreven en het las ook lekker vlot weg.



Verdieping

Samenvatting:

Het boek gaat over Phileine, een jonge vrouw van 22 uit Utrecht, die verkering heeft met Max. Max vertrekt in het begin van het boek naar New York, om daar in een theatervoorstelling te spelen. Phileine wil hem verrassen, en vliegt daarom ook naar “The Big Apple.” De eerste twee dagen daar beleven ze een leuke tijd, al is Max wel vaak naar repetities van z’n “toneelclubje”, zoals Phileine het noemt.

De derde dag gaat het mis. Phileine woont, samen met partners van andere toneelspelers, het toneelstuk bij. Daarin ziet ze hoe Max op het podium nogal vunzig omgaat met een andere speelster. Ze moeten elkaar verleiden op het podium en er zit zelfs een sex-scène in.

Op de avond, na de voorstelling, wordt het ruzie tussen Phileine en Max, omdat Phileine er niets van wist dat Max aan een vrijpartij op het podium mee zou doen.

Twee dagen later besluiten Phileine en de echtgenote van Max’ tegenspeelster nog een keer naar het toneelstuk te gaan, om te kijken of de sex-scène heftiger is, nu er geen bekenden worden verwacht. Dat blijkt inderdaad het geval en ineens pikt Phileine het niet meer. Ze staat op en gaat in het theater een potje lopen bekvechten met Max. Hierna zijn er weer verschillende ruzies, Phileine slaapt zelfs niet meer bij Max, maar dan, op de avond van de zesde dag dat Phileine in New York is, wordt alles weer bijgelegd, en zegt ze voor het eerst van haar leven: “Sorry.”



Onderzoek van de verhaaltechniek:

· Schrijfstijl: vlot, het boek is makkelijk te lezen. Dat is waar Ronald Giphart ook om bekend staat.

· Ruimte: het boek speelt in New York, op verschillende plaatsen (bijvoorbeeld: de kamer van Max, het theater). Het boek speelt in de moderne tijd en duurt zes dagen vanaf de aankomst van Phileine in New York, in totaal ongeveer 10 dagen.

· Verhaalfiguren: Er komen veel figuren in het verhaal voor. Hieronder in een schema de belangrijkste, met korte beschrijving.

· Phileine · Niet op d’r mondje gevallen, brutaal, hard tegenover anderen

· Max · Teder, grappig, toneelspeler in hart en nieren

· Gulpje (D’n Gulp) · Woont in hetzelfde appartement als Max. Phileine kan het goed met deze Belgische vinden, en trekt er regelmatig mee op. Zelfde karakter als Phileine

· L.T. (Eerst: De vervangende ontbijtweerman van CBS, later: de vaste ontbijtweerman van CBS) · Phileine brengt, na de ruzie in het theater, de nacht bij hem door, is ook weleens met hem gaan varen, en heeft het wel eens met hem gedaan.

· Situaties: Niet van belang bij dit boek.

· Vertelwijze: Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-persoon (Phileine).



Op zoek naar de thematiek:



1. Wat is de hoofdgedachte (het thema)?

Je moet de fouten die je maakt leren accepteren, hoe moeilijk dat ook is. Het leven is niet enkel lol.



2. Welke tekstgedeelten en motieven zijn typerend voor dat thema?

Ik geef een voorbeeld: Phileine en d’n Gulp verleiden eens twee mannen (Buk en Bef worden ze genoemd. Buk en Bef gaan bij Phileine en Gulpje aan tafel zitten. “How do you do?”, vragen ze. “The way you like it honey!”, is het antwoord van Gulpje. Dit komt in het Engels ongeveer neer op een pure verleiding. Buk en Bef kleuren rood. Na een praatje te hebben gemaakt, waarin de mannen nog menig maal rood kleuren, krijgen Gulpje en Phileine een visitekaartje en vertrekken de mannen. Gulpje en Phileine verscheuren de kaartjes direct, en lachen.

Nog een ander voorbeeld: Op het eind van het boek, op een groot banket ter gelegenheid van een geldinzameling voor de bestrijding van aids, leggen Max en Phileine hun ruzie bij, en houdt Phileine een toespraak voor de hele zaal, met ongeveer 5000 toeschouwers. Daarin zegt ze voor het eerst “Sorry.”



3. Wat is het verband tussen de titel en het thema?

Phileine zegt op het eind van het boek sorry voor al de fouten die ze heeft gemaakt.



Plaats in de literatuurgeschiedenis:

1. Wanneer is het werk voor her eerste gepubliceerd?

In 1996 is het werk voor het eerste gepubliceerd.



2. Wat weet je van de schrijver?

Ronald Giphart werd geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. Zijn moeder Wijnie Jabaai († 1995) was een geruchtmakend kamerlid voor de PvdA. Giphart studeerde Nederlands en was jarenlang nachtportier in een Utrechts ziekenhuis. Tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou (1992), bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut en in 2001 verfilmd.



In zijn tweede roman Giph (1993) vervolgt hij zijn ‘grote queeste naar literatuur en seks’. In met vaart en bijtende humor geschreven brieven vertelt hij hierin een verhaal dat zich afspeelt in het studentenmilieu en waarin met een literaire vaderfiguur wordt afgerekend. Giphart noemde dit boek laatst ergens zijn ‘Avonden’.



Behalve de verhalenbundel Het feest der liefde (1995), waarvan net zo veel exemplaren verkocht werden als zijn romans (gem. 150.000 exemplaren), publiceerde Giphart het literaire ‘winterboek’ Planeet literatuur, het even vrolijke als leerzame non-fictieboek Ten liefde! en de romans Phileine zegt sorry (1996), De Voorzitter (1999) en Ik omhels je met duizend armen (2000). De laatste roman zal ook vanwege het euthanasie-thema in de komende Boekenweek een voorname rol spelen.



Zijn fictie-werken verschijnen t.g.v. de Boekenweek 2003 in nieuwe edities, vormgegeven door Ron van Roon, die ook de Boekenweek-novelle Gala verzorgde.



De film naar Phileine zegt sorry door Robert Jan Westdijk, met Kim van Kooten in de hoofdrol, beleeft in oktober 2003 zijn première. Rond die tijd verschijnt ook een tekst/fotoboek van Ronald Giphart i.s.m. de fotograaf Eric van den Elsen.



In 2004 of 2005 verschijnt Gipharts nieuwe roman.

Bron: http://www.giphart.nl/

3. Wat weet je van de tijd waarin het werk geschreven werd?

Het boek werd geschreven in onze tijd.

4. In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?

Ronald Giphart staat er om bekend dat hij altijd flink wat sex in zijn boeken verwerkt, en dat is hier ook weer aardig gelukt.

5. In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het ontstaan is?

Ik denk dat het erg past in de moderne tijd. Een overzeese liefde bezoeken, was vroeger een zaak van lange adem, tegenwoordig vlieg je in een halve dag naar New York. Ook wordt er nu steeds makkelijker geschreven over dingen als sex.

Beoordeling

1. Welke verhaalelementen hebben voor jou een positieve werking?

Ik vond het schokkend om te zien hoe Phileine soms met mensen omgaat die zij niet leuk vindt. Op het feestje waar Max en zij elkaar verzoenen, een banket ter gelegenheid van een Aids-actie, spreekt ze een jongen aan die op een bank ligt. Phileine: “Jeetje, wat zie jij er bleek uit, het lijkt wel of je aids hebt!” Geen gelukkige opmerking.

2. Welke passage spreekt je het sterkst aan en waarom?

De laatste paar bladzijden van het boek, waarin Phileine zich tegenover Max en alle mensen in de zaal bij het Aids-banket, verontschuldigt voor wat zij allemaal fout heeft gedaan in haar relatie met Max. Knap dat ze dan wel sorry durft te zeggen.

3. Welke verhaalelementen hebben voor jou een negatieve werking?

Geen. Ik vond het een heel leuk boek.

4. Kun je dit boek met andere boeken of een film vergelijken?

Ja, deze week is immers de film van dit boek in première gegaan. Omdat ik dit wel speciaal vond heb ik, achter dit leesverslag, een aantal recensies, interviews en krantenartikelen, al dan niet gekopieerd, over deze film ingevoegd. Ik heb de film nog niet gezien, maar ik ben het wel van plan, zodra een bioscoop hier in de buurt hem in de programmering heeft staan.

5. Wat is je oordeel over het thema van het boek?

Het is heel herkenbaar, iedereen wil plezier hebben in het leven, maar er zijn ook nog andere dingen van belang. En de liefdesproblemen die in het boek spelen, zijn voor veel jongeren ook wel herkenbaar.

6. Wat vind je van het taalgebruik?

Het taalgebruik is eenvoudig, aangepast aan de doelgroep. Giphart schrijft lekker vlot.

7. Hoe luidt je eindoordeel over dit werk?

Goed, het is een mooi boek. Het is goed geschreven, snel en vlot met eenvoudig taalgebruik, alleen soms wel wat te veel sex. Dat is een keer nog wel leuk, maar na drie keer gaat het je wel een beetje vervelen.

Ik vind het boek (soms) ook wel waarheidsgetrouw, er zijn tegenwoordig veel jonge mensen die een relatie onderhouden met een partner in het buitenland. Iets minder geloofwaardig vind ik de opschudding die Phileine verzorgt in het theater. Het gaat dan wel om je vriend, maar ik zou me toch erg schamen als k zo zou reageren.

8. Zou je een ander aanraden om ook dit boek te lezen?

Je, het is een leuk boek voor jongeren. Voor “volwassenen” denk ik, dat het wat te kinderachtig is.





Recensies, krantenartikelen en interviews zijn hierna ingevoegd.





Opdracht 7, bladzijde 35 van Eldorado



Beschrijving van het personage Phieleine



· Naam

Phileine, geen achternaam of bijnaam bekend.



· Tijd

Hedendaagse tijd.



· leeftijd

Phileine is 21 jaar oud.



· Uiterlijk

Wordt niet in het boek beschreven. Op de voorkant van het boek staat een plaatje van een brunette met rood gestifte lippen.



· Gezondheid

Niets bijzonders te melden.



· Werk

Heeft geen werk, zover uit het boek is op te maken.



· Vrienden

Ze trekt thuis, in Nederland, veel op met Lala, Fleur, en, in mindere mate, Kim.

Ze is bevriend met Max, en vind in New York een neiuwe vriendin in Gulpje (D’n Gulp), een Vlaamse.



· Vijanden

Ze maakt nogal gemakkelijk vijanden, door de soms botte wijze waarop zij op mensen reageert. In New York ziet ze Joanne de hele tijd aan voor een vrouw (wat ook niet zo verwonderlijk is, gelet op de naam), maar zij blijkt een man te zijn. Nog een andere situatie waarin zij geen vrienden maakt, is op het feestje waar Max en zij elkaar verzoenen, een banket ter gelegenheid van een Aids-actie. Daar spreekt ze een jongen aan die op een bank ligt. Phileine: “Jeetje, wat zie jij er bleek uit, het lijkt wel of je aids hebt!” Geen gelukkige opmerking.



· Houdt van…

Verleiden en vervolgens afzeiken van mannen. Ze drinkt ook wel redelijk veel.



· Liefdesleven

Ze heeft verkering met Max, maar die relatie komt wel onderdruk te staan door zijn toneelspel in New York. Daar doet ze het nog een keer met L.T., “de vervangende ontbijtweerman van CBS.”



· Bloedverwanten

Haar moeder, wie haar nog wel eens de les wil lezen. “Ruim nou eindelijk je kamer eens op, en drink en rook wat minder”, zegt ze eens als ze op bezoek komt.



· Woon-/verblijfplaatsen

Ze woont in Nederland samen met Max, in een normaal huis. Waar dit is, wordt in het boek niet gezegd. In de film is de plaats Utrecht gekozen als de woonplaats van Phileine, in de film zie je een schot waar je eerst nog de Domtoren ziet, en vervolgens het Chrysler Building, een hoog gebouw in New York.

In New York verblijft ze samen met Max en vele anderen in een appartement. Hoe dat precies in elkaar zit, snap ik ook niet precies. Ze wonen wel met ongeveer 10 personen in hetzelfde huis.



· Opleiding

Niet uit het boek op te maken.



· Financiële middelen

Niks over bekend. Ze verkeert in ieder geval niet in geldproblemen.



· Goede en slechte eigenschappen

Phileines goede eigenschappen:



- ze kan aardig overkomen als ze een probleem op moet lossen



Phileines slechte eigenschappen:



- ze is een echte bitch, kan mensen heel erg afsnauwen en harde opmerkingen maken



· Bijzonderheden

Niets wat nog niet aan de orde is geweest.



· Dood

Ze krijgt niet met dood te maken, en zelf blijft ze ook in leven, dus niet te melden op dit vlak.



· Houdt niet van…

Mensen die niet doen wat zij wil, en mensen die niet voldoen aan haar ideeën.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen