Boekverslag : Guus Kuijer - Drie Verschrikkelijke Dagen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 807 woorden.

1.



Drie verschrikkelijke dagen, geschreven door Guus Kuijer. Jaartal 1e druk 1976.



2. Handeling



Jos ontmoet Marion in de haven. Hij vrolijkt haar op om over allerlei rare dieren te praten. Hij vertelt haar dat hij automonteur van beroep is en dat hij 18 jaar oud is. Dat is niet waar! In werkelijkheid zit hij nog op school en is pas 15 jaar. Ook Marion gebruikt leugens om indruk te maken. Zij werkt in een klerenwinkel maar ze zegt dat ze modeontwerpster is.

Jos steelt de auto van zijn vader om de volgende dag een afspraak met Marion na te komen. De baas van Marion, Dhr Stekeleburg ziet ze samen. Marion schrikt daar erg van. Ze gaan naar een café en spreken ‘s avonds om acht uur af. Als Marion weer op haar werk komt moet ze bij haar baas komen. Hij chanteert haar met het kentekennummer van de Mercedes van Jos. 's Avonds om acht uur moet zij bij Van Stekeleburg thuis komen. Hij probeert haar te verleiden. Opeens pakt ze onopgemerkt het briefje met het kentekennummer uit zijn borst- zak. Op de w.c. blijkt dat er helemaal niks op staat. Ze is erg boos en verlaat kwaad zijn flat.

3 Kwartier te laat komt ze aan in de haven. Ze is erg verward in ze zegt tegen Jos dat ze weg wil. Ze rijden naar het vakantiehuisje van Jos zijn ouders. Daar aangekomen zien ze een auto op het pad staan. Jos slaat een ruitje in en samen gaan ze naar binnen. Omdat de verwarming brandt en de lichten aan staan, twijfelden ze of ze wel alleen zijn. Het blijkt dat Jos zijn vader met zijn vriendin er ook zijn. Jos is kwaad omdat zijn vader vreemd gaat en zijn vader is boos omdat Jos zijn auto heeft gestolen. Ze praten de hele nacht en ‘s ochtends gaan ze naar huis. Jos, Marion en zijn vader krijgen een ongeluk. Jos en zijn vader mankeren niets maar Marion ligt in coma! Jos beleeft drie verschrikkelijke dagen. Marion wordt weer beter.



3. Thema



Jos steelt de auto van z’n vader en werkelijk alles loopt fout.



4. Personen



Hoofdpersoon 1 Jos Helling, hij is vijftien jaar en zit nog op school. Hij maakt een vrij zekere indruk op andere, omdat hij meteen een grote mond opzet. Hij probeert anderen met een zelfverzekerde uitstraling af te bluffen. Hij trekt zich weinig van andere mensen aan en doet wat hem zelf het beste lijkt. In het begin van het verhaal is Jos een stoere en opschepperige knaap en hij heeft er moeite mee om zijn gevoelens te tonen. Hij is bang om hierover te praten.



Hoofdpersoon 2 Marion Rozeboom, zij is 17 jaar oud en werkt in een kleding fabriek als naaister. Tegenover Jos gedraagt ze zich niet als iemand die ouder is zodat je weinig merkt van hun leeftijdsverschil. Ook Marion laat haar gevoelens moeilijk blijken. Dit is te merken aan hun eerste ontmoeting. Ze staat onder enorme druk van haar werkgever van haar die haar probeert te verleiden.



5. Motieven



Algemene motieven: avontuur en gedeeltelijk liefde

Verhaalmotief:Joyriding



6. Vertelstandpunt



Het verhaal wordt verteld door de schrijver, in de hijvorm.



7. Tijd



a. Het verhaal speelt zich in deze periode af. Dit is te merken aan de vele verschijnselen, die in het boek worden omschreven, waar de maatschappij nu mee te maken heeft

b. Duur: 3 dagen. (de drie verschrikkelijke dagen)



8. Ruimte



Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en omgeving. Natuurlijk zijn er ook andere plaatsen waar het verhaal zich afspeelt bijvoorbeeld het vakantie huisje of in de auto.



9. Eigen mening



Ik vond het onderwerp van dit boek erg leuk, omdat het realistisch is en omdat, je je helemaal kan inleven in Jos z’n en Marion haar situatie. Het boek is spannend en je moet het eigenlijk in een keer uitlezen, je wil gewoon maar doorlezen. En dat heb ik met een ander boek nooit gehad. De problemen zijn niet echt alledaags, het gebeurt immers niet iedere dag dat een jongen z’n vaders’ auto steelt en in allerlei problemen terechtkomt.

Het taalgebruik in dit boek vind ik ook erg duidelijk omdat het grotendeels is geschreven in hedendaagse spreektaal. Ik vind dat het verhaal makkelijk opgebouwd is omdat er vrijwel geen moeilijke woorden in voor komen. De gesprekken die plaats vinden vond ik in normale spreektaal omdat, alle gewoon bij naam werd genoemd. In dit verhaal is Dhr Stekeleburg gewoon een niet onaardige meneer. Dit maakt volgens mij het verhaal makkelijk te begrijpen. Ook wordt er nergens omheen gedraaid dat vind ik erg makkelijk lezen. Kortom het boek was qua taal makkelijk te begrijpen volgens mij omdat, er geen moeilijk woorden, dialogen en zinnen in dit boek zijn verwerkt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen