Boekverslag : Carry Slee - Ooggetuigen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2160 woorden.

Gebruikte editie voor het boekverslag

Gebruikte druk: 1e

Verschijningsdatum eerste druk: 27 oktober 2007

Aantal bladzijden: 212

Uitgegeven bij: House of Books, Amsterdam



Beschrijving voorkant

Op de witte voorkant staan in cirkelvorm portretten van de vijf vertellersfiguren.



Opdracht

Er is geen opdracht.



Genre van het boek

In de begeleidende tekst door de uitgever wordt het boek een combinatie van een soap, een thriller en een psychologische roman genoemd.



De aangeleverde flaptekst

In Ooggetuigen heeft Carry Slee op flitsende wijze ingrediënten van verschillende genres gecombineerd: de sappige intriges van een soap, de suspense van een thriller en de diepgang van een psychologische roman. Voeg daar een snelle cameravoering aan toe in de vorm van steeds een ander personage dat vertelt, en je hebt een boek dat je urenlang genadeloos gegijzeld houdt. Olga, Frank, Peter, Victor, Nicole; vijf gewone mensen met gewone, rustige leventjes. Althans, ogenschijnlijk. Maar achter de vitrages van de keurigheid zindert en borrelt het van de frustraties, jaloezie, nijd, overspel en onvervulde verlangens. Frank zet het makelaarskantoor van hem en zijn brave compagnon Huib op het spel door met buurtgenoot Victor een smerig zakelijk een-tweetje aan te gaan. Victor is een patser die zijn hand niet omdraait voor onfrisse zaakjes, net zoals hij het niet zo nauw neemt met de huwelijkstrouw.



Titelverklaring

“Ooggetuigen”moet terugslaan op de vijf vertellers die het verhaal aan de lezer onthullen. Ze hebben alle vijf direct of indirect met elkaar te maken. Ze doen verslag van de gebeurtenissen.



Structuur en/of verhaalopbouw en gebruikt perspectief

In de roman die een heleboel korte hoofdstukken telt, wisselen vijf vertellers elkaar af: Nicole, Olga, Frank, Peter & Victor. Ze hebben alle vijf direct of indirect met elkaar te maken. Olga en Frank zijn getrouwd, Nicole en Victor hebben hun kinderen op dezelfde school en Peter is conciërge bij het Rijnland Lyceum. Ze vertellen het verhaal in chronologische volgorde. Doordat ze kort vertellen en elkaar dus snel afwisselen zit er veel snelheid in de roman. Alle vertellers vertellen in de o.t.t. , wat af en toe leidt tot de “zogenaamde hardop-denk-stijl” wat stilistisch niet zo mooi aandoet.

De hoofdstukken waarboven de ik-verteller staat aangegeven, zijn kort: ze variëren van een bladzijde tot enkele bladzijden.

De vertellers nemen het volgende aantal hoofdstukken voor hun rekening:

Frank: 18

Olga : 14

Victor : 9

Peter : 10

Nicole: 10

In totaal zijn er dus 61 hoofdstukjes.





Tijd van het verhaal

Er worden niet echt data en jaartallen genoemd. Wel kun je uit tekstgegevens afleiden dat er sprake is van de maand mei. Een van de vertellers(Victor) nodigt zijn vader namelijk uit voor het bijwonen van de Champions League in de Arena te Amsterdam. (Op zondag de 17e) Nu wordt de finale van de CL altijd in mei van een kalenderjaar gespeeld. Jammer genoeg voor Carry Slee is dat echter nooit op een zondag, maar op een woensdag.



Plaats van handeling

De kinderen van de vertellers zijn leerlingen op het Rijnland(s) Lyceum. Deze scholengemeenschap waar ook de conciërge-verteller Peter werkt, ligt waarschijnlijk in de bollenstreek en heeft in die streek diverse locaties: o.a. Sassenheim, Oegstgeest.





Motto

Er is geen motto



Personages

Frank is getrouwd met Olga. Olga heeft een oogje op Hugo, de directeur van de basisschool van haar dochter Anne, die aandacht aan haar besteedt. Hun beider zoon heet Ruben. Hij wordt gepest door de zoon van Victor, Lars, die een echt ettertje is.



Victor is eigenaar van een tweetal discotheken. Hij laat Peter wel eens voor hem werken. Hij wil Frank als makelaar wat louche zaakjes in onroerend goed voor hem opknappen. O.a. door een boerderij in een chique buurt te laten ombouwen tot seksclub.

Verder gaat Victor vreemd met diverse vrouwen. Zijn zoon heet dus Lars.



Peter is conciërge op het Rijnland Lyceum. Hij komt daar in aanraking met Ruben (brugklasser) en Lars (derde klasser) Hij is er getuige van dat Ruben wordt gepest maar houdt zijn mond omdat Victor een geheim van hem kent. Zijn vrouw is onderwijzeres op de school van Hugo.



Nicole is een ex-stewardess die getrouwd is met Sjoerd, een piloot. Hun huwelijk is dor en ze heeft een relatie met de kunstenaar Tom om de spanning. Ze heeft een gehandicapte dochter Natascha die een jaar ervoor is aangereden en de chauffeur is doorgereden. Haar buurman Victor regelt en betaalt de schilderles voor haar gehandicapte dochter.



Olga geeft als make-upassistente bij de televisie een schminkcursus voor ouders van de kinderen uit de klas van Anne. Zo ontmoet ze Nicole en Tom die ook kinderen op de school van Hugo hebben.





Samenvatting van de inhoud

Het boek begint met het verhaal dat Olga en Frank op het politiebureau moeten verschijnen omdat hun zoontje Ruben een iPod heeft gestolen. Frank is boos op zijn zoon en loopt weg uit het bureau, iets wat hij al eerder in hun huwelijk heeft gedaan, wat Olga hem erg kwalijk neemt. Het lijkt erop alsof Olga haar zoontje wat meer de hand boven het hoofd houdt dan Frank. De laatste is makelaar en doet niet altijd op een even zuivere manier zaken met Victor: de eigenaar van een discotheek en handelaar in onroerend goed. Bovendien wordt Ruben gepest door de zoon van Victor, die Lars heet Maar daarvan is Frank niet op de hoogte. Zijn compagnon in de zaak heet Huib, maar de makelaarszaken gaan voorlopig niet al te best. Victor laat hem profiteren van enkele verkooptrucs: goedkoop een pandje kopen van mensen die gaan scheiden en weer duurder verkopen. Hij stelt hem ook een fLinke premie in het verschiet wanneer hij erin slaagt om een mooie, oude boerderij te laten slopen zodat hij op die plaats een seksclub kan laten bouwen.



Victor heeft daarvoor Peter op het oog die nu nog conciërge bij het Rijland Lyceum is, maar in zijn vrije tijd wel eens klusjes voor Victor opknapt. Peter is er getuige van dat Lars (de zoon van Victor) een kwelgeest is van Ruben. Zo wordt hij onderweg van school in elkaar geslagen door Lars en diens vrienden, waarbij hij van zijn viool wordt beroofd. Later krijgt Ruben die overigens wel terug. Een tweede grote kwestie is dat Lars en zijn vrienden Ruben in de toiletten van school Ruben tot orale seks dwingen en daarvan een digitale foto nemen. Op dat moment staat Peter ernaar te gluren zonder in te grijpen en daarvan wordt zonder dat hij het weet ook een foto genomen. Die foto zetten de ettertjes op het internet en wanneer Ruben zijn klas tijdens een ICT-les de schermen opent, wordt de opname voor iedereen zichtbaar. Ruben vlucht weg uit school en meldt zich ziek zonder het aan zijn ouders te vertellen. Olga doet haar werk intussen voor de televisie waarbij ze artiesten moet opmaken. Een van hen heeft een oogje op haar, maar het blijft een beetje bij flirten.



Intussen heeft de lezer kennis gemaakt met de ex-stewardess Nicole, die met (kan het nog clichématiger ?) getrouwd is met de machopiloot Sjoerd, die er natuurlijk vriendinnen op na houdt. Daardoor is Nicole aan de drank geraakt en niet zo zuinig ook. Bovendien is haar dochter Natascha een jaar ervoor door een ongeluk gehandicapt geraakt. De bestuurder van de auto is doorgereden na het ongeluk bij een spoorwegovergang. Een goede lezer weet op dat moment al wie de aanrijding heeft veroorzaakt. Victor regelt voor dochter Natascha de schilderles van een beroemde kunstenaar. Ze is hem daarvoor zeer dankbaar. Omdat ze haar leven en haar huwelijk niet meer zo ziet zitten, heeft ze zich aan de borrel overgegeven.



Met haar vriendin praat ze over de telefoon over vreemdgaan en mannen aan het lijntje houden. Ze heeft een oogje op Tom met wie ze al eerder een verhouding heeft gehad. Ze gaan samen op een schminkcursus die wordt gegeven door Olga. Olga krijgt weinig aandacht van haar hard werkende makelaarsman Frank en ze ontmoet meer begrip bij Hugo, de directeur van de basisschool van Anne. Dat is wel nodig ook, want met zoon Ruben gaat het steeds maar slechter. Hij wil niet meer naar school. Frank wil hem dwingen te vertellen wat er aan de hand is en is er op een bepaald moment ook getuige van dat er foto’s op de site staan. Hij wil via de rector van de school de schuldigen straffen. Hij stelt aan Ruben voor om samen een weekendje in de Ardennen door te brengen maar op weg er naar toe stelt hij teveel vragen waardoor Ruben ineens weer naar huis wil. Dat valt weer slecht bij Olga. Die houdt Ruben toch steeds een hand boven het hoofd en het leidt zelfs tot een tijdelijke verwijdering tussen Olga en Frank die boven zijn kantoor wil gaan slapen. Anne kiest meer partij voor haar vader. Dan herinnert Frank zich de opmerking van Ruben dat Peter de conciërge getuige was van de pesterij met de viool.



Nicole heeft het weer eens gedaan met Tom die na de vrijpartij doorkrijgt dat ze hem alleen voor de kick aan het lijntje houdt. Ze wil niet voor hem kiezen, maar als ze thuis komt , hoort ze dat haar man Sjoerd niet meer van haar houdt en bij haar weg wil. Ze belt onmiddellijk naar Tom om te vertellen dat ze nu wel bij hem komt wonen. Die wil haar nog wel terugnemen, maar later hoort hij van de hoed en de rand en dan is het hek van de dam. Hij stuurt haar weer weg wat de drankzucht van Nicole stimuleert.



Frank gaat intussen verhaal halen bij Peter: dat gebeurt op een avond dat de school open is. Peter denkt dat hij komt vanwege de foto waarop hij als gluurder is afgebeeld en rent weg. Niet veel later blijkt dat Peter zich voor de trein heeft gegooid. Drama alom. Intussen heeft Olga het een keertje met Hugo gedaan: een wilde vrijpartij in het openbaar in het park. Ze beseft dat het bij die ene keer moet blijven. Alle hoofdrolspelers zijn vertegenwoordigd op de begrafenis van Peter waar de schijnheilige Victor een mooie toespraak houdt en zegt de kosten van de begrafenis voor zijn rekening te nemen.



Intussen heeft een rechercheur van de politie de ware daders (Lars en zijn vrienden) opgepakt en wordt duidelijk dat Victor het spel met Frank niet goed heeft gespeeld. Huib wil niets met de bedriegerij te maken hebben en verwijdert zich van Frank. Nicole is op de begrafenis ook dronken geworden en bekijkt haar mobiele telefoon nog eens. Dan ziet ze dat ze een sms-je heeft gehad van Peter vlak voordat hij zich voor de trein wierp. Iedereen denkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd vanwege zijn gluurderij, maar het is ook vanwege het door hem veroorzaakte ongeluk. Hij had achter het stuur moeten plaatsnemen van Victors auto, maar had al teveel gedronken om te kunnen rijden. Toen hij de aanrijding met Natscha had veroorzaakt, was hij doorgereden. Nicole maakt Victor openlijk belachelijk.



In het laatste hoofdstuk wil Olga aan Frank bekennen dat ze een keer seks heeft gehad met Hugo: ze vindt dat dit zo hoort in een huwelijk, maar Frank snoert haar de mond.



Thema, motieven en interpretatie

Drankmisbruik, pesten op school, internetpesten, seksualiteit, overspel, mislukte huwelijken en relaties, zakenfraude, doorrijden na een auto-ongeluk. Het kan niet op in deze nieuwe Carry Slee. Het boek heeft inderdaad het karakter van een soap. De snelheid van de hoofdstukken die van verteller wisselen heeft veel weg van de dagelijkse afleveringen van ATWT of GTST. Ook het niveau van de roman ontstijgt dat niveau niet. Het is een oppervlakkige afwisseling van avonturen, die niet veel weg hebben van een psychologische thriller en van een psychologische roman al zeker niet.

Wat de bedoeling van de roman is, kan ik niet echt achterhalen. Heeft de schrijfster van gerenommeerde kinderboeken een tijdsbeeld van de huidige generatie dertigers en veertigers willen schetsen? Dan heeft in ieder geval de structuur van de roman gefaald, want door de oppervlakkigheid van de vertellers die te snel wisselen (dat kan ook) blijft dit werk van Carry Slee inderdaad niet langer bij je hangen dan de aflevering van een dagelijkse soap.

Wanneer dit de weg is die Carry Slee wil inslaan, kan ik maar één advies geven. Ga terug naar je roots van de kinderboeken.

Voor de literatuurlijst van www.scholieren.com wil ik de roman niet aanbevelen voor de vwo-afdeling. Wellicht dat eindexamenkandidaten van havo of vmbo van hun docent het boek op hun lijst mogen zetten. Maar ik zou het advies dan van 1 punt op de lijst wel willen meegeven.



Over de schrijfster

Carry Slee won in 1992 met Verdriet met mayonaise de Kinderjury in de categorie 10-12 jaar, en vanaf dat moment volgde de ene bekroning op de andere. Maar liefst negen keer won Slee de Kinderjury, en vijf keer de Jonge Jury. Naast haar boeken voor kinderen en jongvolwassenen, publiceerde Slee ook drie volwassenenromans, Moederkruid, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs, Dochter van Eva en De toegift. Van die laatste drie titels werden tot op heden in totaal meer dan een kwart miljoen exemplaren verkocht.





Bibliografie

Carry Slee schreef heel veel jeugdboeken die heel goed verkocht worden.

De romans voor volwassenen luiden:

Moederkruid (roman, 2003)

Dochter van Eva (roman 2004)

De toegift (roman 2006)

Ooggetuigen (roman 2007)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen