Boekverslag : J. Bernlef - Boy
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1084 woorden.

Eerste persoonlijke reactie



Ik heb dit boek gekozen voor mijn boekverslag omdat ik van verschillende mensen had gehoord dat J Bernlef een goede schrijver is en omdat hij een aantal prijzen voor zijn boeken heeft gekregen. Daardoor werd ik nieuwsgierig en ben met dit boek begonnen.

Voor ik het boek begon te lezen dacht ik dat het een soort detective was. Dat komt omdat op de achterkant van het boek staat dat William gaat uitzoeken wie Boy eigenlijk is en wat er werkelijk gebeurd is.

Verder vond ik de foto op de kaft van die vrouw vreemd, want ik dacht: wat heeft zij met het verhaal te maken? Later toen ik aan het boek was begonnen werd me dat wel weer duidelijk.



Samenvatting



Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw in Amerika. William Stevens is verslaggever van de locale krant Flatbush Chronicle in Flatbush. Als actrice Norma ‘Polly’ Todd wordt vermoord schrijft hij er een artikel over. Boy, een doofstomme jongen, wordt als schuldige aangewezen voor de moord. William onderzoekt de moord en probeert meer over Boy te weten te komen en ontmoet daarbij Amy Faye. Zij heeft een tijd voor Boy gezorgd en vertelt William over haar vriendschap met Norma. William en Amy worden verliefd op elkaar en William probeert de onschuld van Boy te bewijzen. William komt erachter dat Norma door een ongeluk om het leven is gekomen. Haar sjaal bleef haken in het wiel van de auto van Bruce Wilder. Hij publiceert het verhaal maar niemand gelooft hem. Samen met Amy gaat hij in Montauk wonen.



Bespreking van verhaalaspect



Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw. Het is in de tijd dat de film in opkomst is. De tijd is best belangrijk in het verhaal want de film speelt een best grote rol in het verhaal.

De vertelde tijd is 2,5 maand. Het boek begint namelijk in midden oktober en eindigt in december. In de epiloog gaat de tijd opeens veel sneller maar in de rest van dit boek kom dit niet voor.

Het verhaal is chronologisch verteld, op een paar flashbacks na waneer iemand denkt of verteld over het verleden.

Het hele boek is geschreven in een personale vertelsituatie. Hier is een voorbeeld van een deel van het boek:

“Vanachter zijn cilinderbureau keek William Stevens uit op een blinde muur van rode baksteen. De witte geschilderde letters van een firmanaam waren er in de loop van der tijd afgeschilderd; vaag kon hij hier en daar nog een letter onderscheiden, raden naar een verdwenen woord.”



Ik vind dat het boek meerdere thema’s heeft:

 Leven met een gebrek

 De dood

 Eenzaamheid

Het leven met een gebrek is duidelijk zichtbaar bij Boy. Hij is namelijk doofstom.

De dood vind ik ook een thema. Dat vind ik omdat zowel Norma Todd en Boy dood gaan/ zijn. Ook is de moeder van William overleden wat hij nog niet goed heeft kunnen verwerken.

Eenzaamheid is volgens mij ook een thema omdat Boy eigenlijk niemand heeft. Hij kan niet duidelijk maken hoe hij zich voelt of wat hij denkt.



Het verhaal speelt zich op verschillend plaatsten af.

 Redactie van de Flatbush Chronicle

 De Melodrome (de bioscoop in het stadje)

 Amy’ huis

 De stad Flatbush

 Huis van Henry Weaver

 Huis van Bruce Wilder

 De stad Montauk

 Gevangenis waar Boy gevangen zit

 De rechtbank



Mening



Ik vond het boek niet al te moeilijk om te lezen. Dat komt omdat J. Bernlef bijna geen moeilijke woorden gebruikt. Zijn zinnen zijn ook niet te lang en daardoor is zijn verhaal niet langdradig.

De beschrijvingen van J Bernlef vind ik heel goed. Daardoor kan de lezer zich goed inleven op de personages en een goed beeld krijgen van wat en waar alles gebeurde.

Het verhaal heeft me aan het denken gezet. Het boek liet namelijk heel goed zien hoe het was om met een handicap te leven. Er werd goed laten zien wat Boy miste en hoe erg hij door werd benadeeld. Door zijn handicap werd hij namelijk onterecht aangewezen voor de moord, kon zich niet verdedigen door zijn handicap en werd dus bestraft met de doodstraf.

Ik vond het verhaal wel erg onwaarschijnlijk. Kort samengevat gebeurt er namelijk dit: Polly was Williams idool, zij wordt vermoord. William gaat op onderzoek uit. De verdachte blijkt iemand bij hem uit de buurt te zijn. Als William Bruce Wilder ondervraagt is hij toevallig net dronken, waardoor hij bekent. En als hij en zijn vriendin ontslagen zijn, vinden ze gelijk weer een mooi huis in de haven waar ze kunnen wonen.

Ik vond het vreemd dat dit verhaal tot de categorie roman werd gerekend want ik vond het erg veel op een detective lijken. Dat komt omdat William heel de tijd aan het ‘speuren’ is om meer te weten over de moordzaak.

Ik vond het verhaal ook een beetje voorspelbaar (wat ik meestal bij detectives/ soort van detectives vind) omdat je bijvoorbeeld van het begin af aan al weet dat Boy onschuldig is en dat William de zaak gaat oplossen.



Informatie over de schrijver



Hendrik Jan Marsman, bekend onder J. Bernlef, is geboren op 14 januari 1937 in Sint-Pancras (Alkmaar). Na zijn eindexamen in 1955 studeerde hij 6 maanden politieke en sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie ging hij werken in een boekhandel en een uitgeverij.

In het najaar van 1956, vlak voor de Hongaarse opstand, moest hij dienst nemen in het leger. In 1957 verbleef hij voor drie maanden in het militair hospitaal Austerlitz. Hier schreef hij zijn eerste verhaal. Hij schreef dit verhaal nog onder zijn eigen naam.

De recensent Hans van Straten vergeleek Hendrik Marsman met de dichter Marsman. Dit was de reden waarom Hendrik Marsman begon na te denken over een pseudoniem. Op een boekhandelcursus had hij net gehoord over de Middeleeuwse Friese bard Bernlef. Van hem was geen werk bewaard was gebleven. Die naam, voorafgegaan door de beginletter van zijn tweede voornaam, werd zijn pseudoniem.

In 1958, na zijn diensttijd, trok hij naar Zweden. In 1960 ging hij terug naar Amsterdam. In dit jaar trouwde hij met Eva Hoornik met wie hij twee kinderen kreeg.



Bibliografie:

Achterhoedegevecht (roman, 1965) Bagatellen voor een landschap (gedichten, 2001)

Sneeuw (roman, 1973) Tegenliggers (2001)

Meeuwen (roman, 1975)

Buiten is het maandag (roman, 2003)

De man in het midden (roman, 1976)

Kiezel en traan (2004)

Onder ijsbergen (roman, 1981)

De onzichtbare jongen (roman, 2005)

Hersenschimmen (roman, 1984)

Een Jongensoorlog (roman, 2005)

Publiek geheim (roman, 1987)

Verbroken zwijgen (verhalen, 2002)

Ontroeringen (essays, 1991)

Op slot (roman, 2007)

Niemand wint (gedichten, 1992)

Eclips (roman, 1993)

Schiet niet op de pianist. (essays, 1993)

Vreemde wil (gedichten, 1994)

Alfabet op de rug gezien (poëzievertalingen (1995)

Cellojaren (verhalen, 1995)

Achter de rug gezien (gedichten, 1997)

Verloren zoon (roman, 1997)

De losse pols (essays, 1998)

Aambeeld (gedichten, 1998)

Meneer Toto (proza, 1999)

Boy (roman, 2000)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen