Boekverslag : Karel Glastra Van Loon - Lisa's Adem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 859 woorden.

Zakelijke gegevens

Auteur: Karel Glastra van Loon

Titel: Lisa’s adem

Uitgever: Uitgeverij L.J. Veen

Plaats van uitgave: Amsterdam/Antwerpen

Druk: 2001

Aantal bladzijden: 237



Genre

ð volksverhaal

ð novelle

ð kort verhaal

ð roman

ð detective



Eerste reactie

Keuze: We moesten met zn vieren een boek uitkiezen en Lisa's adem was degene die wij kozen. Nadat we de achterkant hadden gelezen besloten we deze te kiezen. Ik weet niet of ik hem zelf ook zou hebben uitgezocht.



Inhoud: Lisa's adem is een boek over een zoektocht naar een verloren geraakt meisje. De perspectieven wisselen de hele tijd en dat maakt het redelijk moeilijk om het boek te volgen, maar het is wel mooi.

Verdieping



Samenvatting: Jaren geleden is Lisa verdwenen tijdens de zomervakantie. Ze was toen zeventien. Lisa’s stiefvader Sebastiaan gaat naar haar zoeken en wordt zwerver. Lisa’s eerste vriendje Talm wordt ook zwerver, om in contact te kunnen komen met haar stiefvader. Dat lukt, ze raken bevriend zelfs. Talm weet dat Sebastiaan Lisa verkracht heeft, en op een avond als Sebastiaan dat toegeeft, vermoordt hij hem. Op de begrafenis ontmoet hij Sophie, Lisa’s moeder, en begint een liefdesrelatie met haar.



Onderzoek van de verhaaltechniek.

de schrijfstijl: Het verhaal is makkelijk te begrijpen geschreven, wel springt het af en toe onverwachts over waardoor het ietwat verwarrend is.



plaats: Het verhaal speelt zich vooral af in Amsterdam waar Talm opzoek is naar Sebastiaan. Om een antwoordt te krijgen op zijn vragen en om Sebastiaan te beschuldigen van de dood van Lisa.

Andere plaatsen: Frankrijk waar ze op vakantie waren. In de Moammar Khadafi. In het huis van Sophie en in het huis van weduwe Koning.



tijd: Het verhaal speelt zich af in deze tijd. Er worden veel terugblikken gegeven van voor de tijd dat Lisa is verdwenen maar ook van na de verdwijning.



de verhaalfiguren

Naam personage: Lisa

ð round character ð type

ð flat character ð karikatuur

uiterlijke kenmerken: mooi

innerlijke kenmerken: Heeft verschillende buien en is onzeker

haar handelingen: Ze is verdwenen en had een relatie met Talm



Naam personage: Sebastiaan

ð round character ð type

ð flat character ð karikatuur

uiterlijke kenmerken: onbekend

innerlijke kenmerken: Een charmante intelligente man, heeft een zwakte voor jonge vrouwen

zijn handelingen: Is zwerver en helpt Talm met zijn zoektocht naar Lisa



Naam personage: Talm

ð round character ð type

ð flat character ð karikatuur

uiterlijke kenmerken: onbekend

innerlijke kenmerken: rustig, nadenkend

zijn handelingen: hij gaat onderzoeken hoe Lisa verdwenen kan zijn



Naam personage: Sophie

ð round character ð type

ð flat character ð karikatuur

uiterlijke kenmerken: Je kon aan haar zien dat ze veel meegemaakt had

innerlijke kenmerken: onzeker en jaloers

haar handelingen: Raakt ongewenst zwanger van Lisa en verliest later haar dochter en Sebastiaan en is dan helemaal alleen



de situaties

opening van het verhaal:

ð informatieve opening

ð opening-in-de-handeling (in medias res)

ð opening is het einde van het verhaal (post rem)

slot van het verhaal:

ð open einde

ð gesloten einde

de vertelwijze:

ð ik-verhaal

ð auctoriaal verhaal

ð personaal verhaal (hij/zij-verhaal)



Op zoek naar de thematiek

Wat is de hoofdgedachte (het thema)? Het thema van dit boek is liefde. Ook komt misbruik voor in het boek, en seksualiteit..

Welke tekstgedeelten en motieven zijn typerend voor dat thema? De motieven zijn de liefde van Sebastiaan voor Lisa, De relatie van lisa en Talm en de troostende liefde tussen Sophie en Talm. En de moeder- kind liefde van Sophie voor Lisa.

Wat is het verband tussen de titel en het thema? De titel is Lisa’s adem die slaat op de zoektocht die Talm doormaakt om uit te vinden waar Lisa haar laatste adem heeft uitgeblazen.



Plaats in de literatuurgeschiedenis

Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd? Lisa’s adem is in 2001 voor het eerst gepubliceerd

Informatie over de schrijver. Karel Glastra van Loon werd in 1965 geboren. Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker van het programma 'Lopende Zaken'. Eerder verscheen van hem de verhalenbundel 'Vannacht is de wereld gek geworden' in 1997, die genomineerd werd voor de 'ECI-prijs voor schrijvers van nu'. Voor zijn boek De passievrucht won hij de Generale Bankliteratuurprijs. Op 1 juli 2005 overleed Glastra van Loon helaas aan de ziekte kanker.

In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver? De boeken die Glastra van Loon nog meer heeft geschreven zijn allemaal heel verschillend, geen een werk is dus typerend voor hem.



Beoordeling

Ik vond het toch wel een mooi boek, het verhaal over mensen die graag iemand weer terug willen vinden. De perspectief wisselingen vond ik toch echt wel behoorlijk irritant, maar voor de rest is het een mooi boek. Veel dingen er in gebeuren uit liefde en dat is een positief iets.



Recensie

Het debuut van Glastra van Loon (1962), 'De passievrucht' uit 1999*, kreeg een gunstig onthaal; hij won er de Generale Bank Literatuurprijs mee. Op dit tweede boek is door de pers niet onverdeeld gunstig gereageerd. Toch bezit zijn tweede roman dezelfde verrassende uitwerking van thematiek en plot en de stilistische bravoure als 'De passievrucht'. Psychologie en recherche gaan weer hand in hand. De plotselinge verdwijning van Lisa confronteert drie personages uit haar omgeving met de vragen naar het waarom: haar eerste vriendje, haar moeder en haar stiefvader. Elk perspectief levert uiteindelijk maar een enkel antwoord op. Alle figuren zijn zwervers en zoekers, slachtoffers en daders. Ze zijn product van hun tijd (het verhaal speelt zich af rond 1970) en ze worden beheerst door (seksuele) vrijheidsdrang (pedofilie en incest), verzet tegen hun omgeving en zelfdestructie. In een vlotte, soms aforistische stijl schreef Glastra van Loon een spannende en
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen