Boekverslag : Evert Hartman - Gegijzeld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1109 woorden.

Algemeen



•Evert Hartman,

Gegijzeld,

Alphen aan de Rijn,

oorspr. Druk 1984



De schrijver

•Evert Hartman is 12 juli 1937 geboren in Dedemsvaart, toen hij 10 jaar was verhuisde hij met z’n familie naar Kampen. Toen hij 16 jaar was begon hij met schrijven. Het zijn allemaal nog korte verhalen die hij zelf gebruikt en niemand mag die zien. Nadat hij z’n examen van de HBS (eerst VWO) gehaald had ging hij in militaire dienst. In 1958 gaat hij sociale geografie studeren in Utrecht. Na 7 jaar studeert hij af, maar ondertussen gaf hij al aardrijkskunde les op een school in Hoogeveen (tot 1992). Ook blijft hij gewoon verhalen schrijven. Zijn eerste boeken zijn uit volwassenen bijv. Signalen in de nacht (1973), Machinist op dood spoor (1975), De laatste stuw (1977). In 1979 kwam z’n eerste jeugdboek uit, die heette: Oorlog zonder vrienden. Daarmee won hij een grote prijs. Maar ook Vechten voor overmorgen (1980), Gegijzeld (1984), Buitenspel (1986), Morgen weer beter (1987), Het bedreigde land (1988), De droom in de woestijn (1989), Niemand houdt mij tegen (1991), De voorspelling (1993), en De vloek van Polyfemos (1994) kwamen uit. Met veel boeken heeft hij ook prijzen gewonnen. In 1992 stopte Evert met lesgeven en werd hij fulltime schrijver. Evert wilde altijd al dat z’n boeken verfilmd werden. Dat gebeurde met het boek ‘Gegijzeld’. Want een groep leraren en leerlingen van de Koningin Juliana-Mavo school doen dat. Daar winnen ze zelf mee als beste amateur film van Nederland. Als Evert op 7 april 1994 overlijd is hij nog geen 57 jaar. Hij had ook een vrouw en twee zonen. Zijn boek waren erg spannend, avontuurlijk. En niet ingewikkeld dus daarom zijn ze makkelijk te lezen.



Genre



•Avontuur, realiteit, een drama.

• Het is heel avontuurlijk geschreven en het is een groot drama en het zou ook realiteit voor ons kunnen zijn.



Onderwerp



•Over een groepje van 4 leerlingen die met hun wiskunde door twee gijzelaars in hun lokaal worden gegijzeld.



Thematiek



•Opkomen voor je vaderland.



Samenvatting van de inhoud



Het boek gaat over vier kinderen en een leraar die gegijzeld zijn door twee mannen. Als de leerlingen bijles krijgen stormen er twee gewapende mannen het lokaal binnen, ze worden gegijzeld. Op de radio horen ze dat de gijzelaars van het Internationaal Front voor de Bevrijding van Politieke Gevangenen zijn. Ze proberen door deze actie 60 van hun lotgenoten vrij te krijgen. Leon (dat is een van de mannen) verteld zijn verhaal dat hij in zijn land meegemaakt heeft, het verhaal is :



Op een dag wordt z'n vader opgepakt en afgevoerd door de politie, dat komt doordat ze het niet eens zijn met de overheid. Zijn broer Edgar ontsnapt, Leon en z'n zus gaan naar een heropvoedinstituut. Leon, zijn zusje Ramona, Shaira (vriendin van Leon) en Christiaan (kamergenoot van Leon) ontsnappen en kunnen onderduiken totdat ze opgepakt worden bij een controle in de trein. Ze worden afgevoerd met een politieauto, door een verzetsgroep worden ze beschoten, Shaira word dodelijk geraakt. Dan blijkt dat Edgar van de verzetsgroep is. Leon wil niets meer met hem te maken hebben. In diezelfde week wordt de leider van het verzet (majoor Fedorin) de leider. En na ongeveer 5 dagen waren ze al bij het instituut.



De gijzelaars zien dat ze niet veel bereiken en willen zich overgeven. De meester roept via de portofoon de onderhandelaar op en zegt dat de gijzelaars zich overgeven. Dan wordt de deur opengegooid en komen er zwaarbewapende mannen binnen en doen de gijzelaars Leon en David de boeien om. De kinderen weten niet of ze blij of bedroefd moeten zijn.



Hoofdpersoon



Gerard

•Is 14 jaar en heeft een broer van 2 jaar ouder en hij heeft moeite met wiskunde.

•Eerst is hij bang en piekert veel. Later als Leon uitgelegd heeft waarom ze dit doen heeft hij medelijden met Leon en David. Als de gijzelaars geboeid worden wil hij naar ze toe. Ook leest hij veel.



Leon

•Een van de twee gijzelaars die vechten tegen de dictatuur in hun land. Hij is 24 jaar oud, 1.90m lang, brede schouder, strak gezicht, kort blond sprieterig haar, grijs/blauwe ogen, Slanke handen met lange smalle vingers en rechte nagels . Hij had een hese stem en een vreemd accent (dikke ‘l’). Leon (toen 14) woonde samen met z’n vader van 55, broer en zusje van 12, in Vilaka in Letland bij de bergen, maar nu is hij al 5 jaar in Nederland. Hij is lid van Internationaal Front voor de Bevrijding van Politiek gevangenen (IFBP). Hij draagt een tas en een uzi.

•Hij is fanatiek voor de beweging, maar toch niet gewelddadig. Leon vertelt zijn levensverhaal en beleeft daarin veel erge dingen. Hij neemt ook het iniatief om zich over te geven. Hij vind het niet erg als de kinderen praten. In het verhaal is hij heel driftig volgens z’n zusje.



Plaats



•Op een school (niet op de onderste verdieping).

•Ja, een school is niet de relaxte plaats om een paar dagen gegijzeld te wezen.



Tijd



•Van dinsdag 22 maart, 15.45 uur tot zaterdag 26 maart, 11.35 uur in 1984.

•Niet-chronologisch, want eigenlijk bestaat het boek uit drie delen: inval in de klas door Leon en David, het verhaal van Leon en de overgave van Leon en David.



Perspectief



•Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller. Eerst word het geschreven van uit Gerard en als Leon aan het vertellen is van uit Leon.



Spanning



•Ja, vanuit Gerard is het allemaal heel spannend hij heeft natuurlijk nog nooit een gijzeling meegemaakt en je weet dan niet van te voren wat er gaat komen. Vooral het verhaal van Leon was spannend want die tijd kunnen wij helemaal niet dus dat is allemaal nieuw voor ons. Ook zijn Leon en Henk boeiende personen omdat er rond hun wat gebeurt. Er komen niet echt vooruitwijzingen in voor.



Opbouw



•Het boek heeft 9 hoofdstukken. En ook staat er iedere keer bij welke dag en tijdstip het is.

•Niet-chronologisch, want eigenlijk bestaat het boek uit drie delen: inval in de klas door Leon en David, het verhaal van Leon en de overgave van Leon en David. Maar de stukken die zijn verteld van uit Gerard zijn wel chronologisch.

•Er is een flashback waarin Leon zijn verhaal van vroeger verteld. Ook wordt er in de toekomst geblikt door Gerard die denkt aan z’n vakantie en door Henk die denkt aan z’n volleybal.

•De climax is als ze worden vrijgelaten.

•Het slot is droevig en zielig voor Leon en David maar wel gesloten.



Mijn mening



- levensecht

- goed van lengte

- sympathiek

- spannend

- somber

- voortreffelijk

- niet humoristisch

- neutraal

- neutraal: er wordt niet over God gepraat.

- niet humoristisch: met een gijzeling is er niets om te lachen.

- levensecht: zoiets zou bij ons op school ook kunnen gebeuren.

- spannend: er heerst spanning in het verhaal, in het school gebouw.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen