U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ellen Tijsinger - Speurtocht Naar Het Verleden.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/22642 en is laatst upgedate op 13/03/2006.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 908 woorden.

Titel:

Speurtocht naar het verleden.Schrijver:

Ellen Tijsinger.Verklaring van de titel:

Emma en Vincent gaan op zoek naar het verleden van een verlaten hoeve.Emma en Vincent gaan op zoek naar het verleden van een verlaten hoeve.Genre van het boek:

Detective.In welke tijd speelt het boek zich af:

Eind 20ste eeuw.Hoeveel tijd bestaat het verhaal:

Ongeveer 3 maanden, want ze hadden 3 maanden voordat het werkstuk af moest zijn.Vertelwijze:

Vanuit de schrijver.Hoofdpersonen:

Emma.

Emma is een meisje van ongeveer 14 jaar. Ze zit in dezelfde klas als Vincent. Ze heeft twee zusjes, Laura en Madelon. Op de illustratie zie je dat ze lang, blond, haar in een staart heeft. Qua innerlijk is ze gevoelig, soms angstig en ze wil altijd op avonturen gaan maar als ze dan bang word, wil ze gelijk weg.Vincent.

Vincent is het persoon waarvan je altijd weet wat hij aan het doen is. Hij is de echte hoofdpersonage. Hij is een jongen van 14 jaar. Hij heeft een broertje, Maarten, en zijn moeder heeft een bloemenwinkel. Op de illustratie heeft hij kort, bruin haar. Vincent is een hele gevoelige jongen. Hij haat ook de Nazi’s, en iedereen die daar grapjes over maakt. Hij laat goed zijn mening zien. Hij neemt het op voor mensen die dat zelf niet kunnen of durven.Uittreksel:

Voor Nederlands moeten Emma en Vincent een werkstuk maken over iets ouds. Vincent wandelt vaak met Flip, zijn hond, naar een onbewoond, oude hoeve, diep in het bos. Emma en Vincent besluiten hun werkstuk over de hoeve te doen. Ze fietsen er een keer naartoe en komen via een kapot raam naar binnen. In een keukenkastje vinden ze een oude krant van het Verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Ze gaan naar het gemeentelijk archief om erachter te komen wie de laatste bewoners waren. Ze komen erachter dat het hoeve Fluitekruid de oudste boerderij van Rhijnauwen is. In 1821 werd het gebouwd door de familie Angenecht. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd het gekocht door de familie Van Dijken. Zij bleven er wonen tot het einde van de oorlog. Dirk van Dijken leeft nog, een oud-bewoner van de oude hoeve. Ze krijgen ook de naam Saul door maar ze weten nog niet echt wat hij met de hoeve te maken heeft. Naar hem gaan ze toe om informatie te vragen over de hoeve. Eenmaal daar komen ze erachter dat er niet alleen leuke dingen zijn gebeurd daar. Wel komen ze erachter dat Saul een oud onderduiker is van de hoeve. Dirk is erg blij om hem weer na lange tijd te zien.

Maarten het broertje van Vincent wil op een dag mee naar de hoeve. Dat mag. Opeens horen ze Maarten schreeuwen om hulp. Ze gaan hem zoeken. Dan komen ze erachter dat Maarten in een soort schuilplaats in de grond is gevallen. Op de muren van de schuilplaats zijn allemaal tekeningen getekend door kinderen. Hier hebben Joden ondergedoken gezeten.

Bij Emma en Vincent zit de racist Erwin in de klas. Erwin maakt vaak racistische opmerkingen. Vincent kan hier niet tegen. Op een dag word Vincent heel boos op Erwin. Erwin zegt: ik krijg je nog wel een keer. En dat is waar want de volgende dag worden Emma en Vincent opgesloten in de schuilplaats op de hoeve door Erwin. Ze vinden het heel eng. Gelukkig worden ze bevrijd door hun ouders. Als Dirk dit hoort word hij er verdrietig van.

Op een dag zien ze een vrouw met 4 katten huilen, als ze langslopen zien ze een hakenkruis op haar jas staan. Ze verdenken weer Erwin ervan, omdat hij altijd al racistisch doet tegen dit “kattenvrouwtje”. Ze nemen haar mee naar huis en geven haar wat eten. Ze denken dat ze iets met de hoeve te maken heeft, ze weten alleen niet wat.

De volgende dag als Vincent naar school gaat, komt hij Erwin tegen. Erwin slaat Vincent in elkaar en bekladderd ook hem met hakenkruizen. Vincent is er slecht aan toe, zit onder de blauwe plekken, maar hij is nog het boost om de hakenkruizen. Als Dirk dit hoort is hij ook heel erg boos. Het is nog erger want de hoeve zit ook onder de hakenkruizen.

Als Vincent en Emma erachter komen dat hun zusje en broertje een hut hebben in de hoeve worden ze bang, want het is er niet veilig voor hun. Ze gaan eerst maar even naar Dirk toe om het hele verhaal te vertellen. Als ze daar zijn komt Maarten, Vincents broertje eraan, hij zegt dat de hoeve in de fik staat. Ze bellen snel de politie en gaan naar de hoeve. Het kattenvrouwtje is er ook, ze deed mee met de broertje en zusjes van hun met het hutje want ze heeft geen huis. De hoeve ziet er slecht uit. De brandweer kan niets meer doen. Dirk is hierdoor erg verdrietig. Hij wil naar huis, dan zien ze het kattenvrouwtje. Saul en Dirk herkennen haar! Het is de Joodse vrouw die vroeger bij hun in huis heeft ondergedoken. Saul en het kattenvrouwtje waren vroeger verliefd op elkaar. Ze omhelzen elkaar en zijn heel blij. Het kattenvrouwtje heeft nu eindelijk weer vrienden. Erwin word opgepakt door de politie omdat ze erachter komen dat hij de hoeve in brand heeft gestoken. Hij gaat van school, Vincent is heel blij hierom.Conclusie:

Ik vond het een mooi boek. Alleen het eind was een beetje wazig, ik zou wel willen weten wat er gebeurd is met het kattenvrouwtje. De rest van het boek vond ik wel mooi, het was heel spannend en ontroerend tegelijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen