Boekverslag : J. Bernlef - Boy
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 865 woorden.

Titel: Boy

Schrijver: Maarten ‘t Hart

Uitgever: De Arbeiderspers

Plaats van uitgave: Amsterdam

Jaar van uitgave en druk: 1996, 23e druk

Jaar 1e druk: 1979

Aantal bladzijden: 205



Korte samenvatting:

De vader (Pau) van de ik-persoon (Maarten ’t Hart), is een grafmaker en heeft al jaren last van zijn maag. Hij wordt eindelijk geopereerd. Na de operatie voelt hij zich helemaal beter. Maarten is er niet gerust op en maakt een afspraak met de huisarts. Die verteld hem dat zijn vader kanker aan zijn alvleesklier heeft en nog maar een half jaar zal leven. De dokter en Maarten spreken af dat ze Pau niet in zullen lichten omdat hij nu nog erg van zijn leven geniet. Maarten moet het verdriet dus alleen verwerken. Dat is erg moeilijk voor hem. Hij krijgt ondertussen veel te maken met de dood. Hij gaat bijvoorbeeld op vakantie naar Zwitserland met zijn vrouw Hanneke. Daar wordt iemand uit het water gehaald die zelfmoord heeft gepleegd. Als ze weer thuis zijn gaat Maarten veel naar zijn vader. Hij overweegt het om te vertellen over zijn ziekte maar er komt telkens iets tussen. Maarten wordt wéér geconfronteerd met de dood als iemand bij zijn vader op het kerkhof komt om te vragen waar hij zal komen te liggen als hij nu zelfmoord zou plegen.

Ook zijn er flashbacks waarin je de relatie van vader-zoon van vroeger ziet. Maarten houdt veel van zijn vader, ondanks dat ze over veel dingen van mening verschillen en dat Maarten vroeger door zijn vader werd geslagen.

Dan op een dag belt Maarten’s zwager om te zeggen dat het niet goed gaat met zijn vader en dat hij direct naar het ziekenhuis moet komen. Maarten gaat het direct heen. Hij verteld daar zijn moeder het geheim. Die avond sterft zijn vader.



Hoofdpersoon, structuur, thematiek:

Hoofdpersoon: de hoofdpersoon van het boek is Maarten ’t Hart zelf. Het is een autobiografie, hij schrijft dus over zijn eigen leven. Hij is getrouwd met Hanneke. Van beroep is hij bioloog. Van huis uit is hij gereformeerd, maar nu gelooft hij niet meer. Hij heeft er vaak felle discussies over met zijn vader. Hij moet in zijn eentje de ziekte van zijn vader verwerken. Dat is erg zwaar voor hem.

Hij is erg onzeker en weet niet goed wat hij moet doen. Ondertussen krijgt hij veel te maken met de dood. Zijn vader is grafwerker en Maarten helpt hem vaak. Hij hoopt dat er een gelegenheid komt waar hij zijn vader iets kan vertellen over zijn ziekte. Maar die is er nooit gekomen. Ook denkt hij vaak terug aan vroeger. Bijvoorbeeld toen hij helemaal alleen naar zijn vader wou lopen die aan het werk was. Hij moest 1,5 uur lopen en wou per se alleen. Daar dacht hij na over Henoch die wandelde met God. Hij stelde zich voor dat hij nu ook met God wandelde. Maar tegelijkertijd bedacht hij zich dat Henoch opgenomen werd in de hemel. En dat wou hij eigenlijk niet. Dat zou zijn vader en moeder veel verdriet doen. Hij hield veel van zijn vader en wou hem geen verdriet doen.

Structuur: het boek is níet geschreven in een chronologische tijdsvolgorde. Er zijn enkele flashbacks, waarin Maarten terugdenkt aan dingen van vroeger, om zo het verdriet te verwerken en na te denken over de dood. Het wordt verteld door een ik-persoon, namelijk Maarten zélf.

Thematiek: de thema’s van het boek zijn: Dood en Vader-zoon relatie.



Waardering:

Ik vind het een erg leuk boek. In het begin snapte ik er helemaal niks van en baalde ik ontzettend dat ik dit boek had gekozen. Maar toen ik verder begon te lezen boeide het me steeds meer. Ik vind het ook bijzonder omdat het een autobiografie is, Maarten ’t Hart heeft het dus allemaal zelf meegemaakt, het zijn z’n eigen gevoelens/gedachten enz. Ik denk eigenlijk dat je, juist omdat het een autobiografie is, niet echt een oordeel over het boek kunt geven. Het is zijn eigen verhaal, en ik kan daar niet van zeggen of het goed is of niet, of dat hij er een ander eind aan had moeten maken.

Geen oordeel dus, maar ik kan wel zeggen dat het een mooi boek is, waarin duidelijk wordt hoe Maarten heeft geworsteld met zijn geheim.



Persoonlijke stellingen:

Maarten heeft er goed aan gedaan het geheim voor zichzelf te houden en niet aan zijn vader te vertellen.: ik vind dit een goede keuze. Ik weet natuurlijk niet hoe het zou zijn gegaan als hij het wél aan zijn vader had verteld, maar hoe ik zijn hem uit dit boek ken, is Pau daar veel te vrolijk voor en zou het niet goed voor hem zijn geweest als hij had geweten dat hij niet lang meer zou leven.



De flashbacks in het boek passen heel goed bij het verhaal: er worden in het boek enkele flashbacks beschreven. Dit past bij het verhaal omdat het aangeeft waarom Maarten op een bepaald moment aan vroeger moet denken. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar de tijd dat Pau nog in de tuin werkte (blz. 158) en uit dat stukje blijkt dat daar leuke herinneringen aan verbonden zijn. In het hoofdstuk dat daarop volgt, gaat het over de tijd dat Pau in de tuin werkte en kom je te weten waarom ze daar weer aan terugdachten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen