Boekverslag : Simone Van Der Vlugt - De Bastaard Van Brussel
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 915 woorden.

A. Zakelijke gegevens



Titel van het boek: De bastaard van Brussel

Auteur: Simone van der Vlugt

Uitgever: Lemniscaat

Jaar van verschijnen: 2005



B. Waarom heb ik dit boek gekozen



Ik heb al veel boeken gelezen van Simone van der Vlugt, maar deze nog niet. Ik vind verhalen rond de middeleeuwen best leuk, en deze speelde ook rond die tijd af.



C. Persoonlijke reactie



Ik vond het een droevig verhaal, er gebeuren veel vervelende dingen, bijvoorbeeld de moeder van Eva gaat dood, Crispijn wordt gemarteld en raakt al zijn bezittingen kwijt. Ik vond het ook een spannend boek, want het is heel spannend beschreven. Vaak bij het eind van het hoofdstuk gebeurt er iets spannends en dan is het hoofdstuk afgelopen, dus dan moet je wel doorlezen. Ik vond het ook wel vlot verteld, want er gebeuren veel dingen achterelkaar, het was absoluut geen saai verhaal.



D. Korte samenvatting



Sinds de gevreesde inquisiteur Pieter Titelmans in Brussel is, worden er veel mensen opgepakt en geëxecuteerd, omdat ze in opstand kwamen tegen de katholieken. Crispijn Matsijs heeft een brouwerij en zijn dienstmeid Stina en haar dochtertje Eva zijn allebei geen katholiek. Als Stina, Eva en Hans, een knecht van Crispijn, naar een hagenpreek gaan, wordt er bij de stadspoort gecontroleerd wie naar de hagenpreek zijn gegaan. Stina wordt opgepakt, maar alle gevangenen worden bevrijdt door opstandige burgers. Stina komt de stad uit en vlucht. Dan wordt Crispijn opgepakt door Pieter Titelmans, want hij wordt verdacht van een samenscholing in zijn brouwerij. Crispijn wordt gemarteld, maar dan komt hij vrij dankzij zijn vader, de graaf van Egmond. Crispijn is een bastaard, hij heeft maar heel weinig contact met zijn vader, maar die heeft ook zijn eigen gezin. Crispijn gaat weer terug naar Brussel. Hij blijft daar niet lang, want hij gaat op zoek naar Stina, waarvan ze nog niets hebben gehoord. Stina bleek dood te zijn. Spaanse koning de hertog van Alva komt naar Brussel, en er worden meer mensen opgepakt die verdacht zijn van ketterij. Crispijn vlucht de stad weer uit en sluit zich aan bij de bosgeuzen. Samen met de bosgeuzen komen ze in opstand tegen de katholieke machthebbers. Er worden veel mensen opgepakt, ook een aantal graven, waaronder de vader van Crispijn. De vader van Crispijn heeft een lang proces en zijn familie lijdt daar ook onder. Crispijn’s vader wordt Schuldig verklaart en wordt geëxecuteerd. Crispijn besluit nog één keer terug naar Brussel te gaan, om eva mee te nemen naar het noorden. Eva wil op zoek gaan naar haar familie, die wonen in Haarlem, dus daar gaan Crispijn en Eva naartoe.



Bronnen: geen



E. Bespreking van verhaalaspecten



Fictie en werkelijkheid


Dit boek is fictie, de meeste mensen en gebeurtenissen zijn verzonnen. Een paar personen zijn niet verzonnen en een aantal grote gebeurtenissen zijn ook echt gebeurt: kettervervolging van Pieter Titelmans. Pieter Titelmans, graaf Lamoraal van Egmond en zijn familie, de bende van Jan Camerlinck en Hans de duivel zijn niet verzonnen, deze personen hebben echt bestaan.



Spanning en open plekken

Er zitten bijna geen open plekken in het verhaal, behalve bij de marteling van Crispijn. Aan het eind van dit hoofdstuk zegt Pieter Titelmans: “Trek zijn nagels uit.” En dan is het hoofdstuk afgelopen, daarna kom je er pas achter dat hij vrijgelaten wordt en bij naar één van zijn vader’s huizen wordt gebracht.



Personages

De hoofdpersoon is Crispijn Matsijs. Hij is een bastaard, want zijn vader is een graaf en zijn moeder een gewone vrouw. Crispijn heeft stevige kaken, krachtige mond, blauwe ogen en blond haar dat nooit op zijn plaats wil zitten net als zijn vader. Crispijn is een sociale, slimme jongen. Hij kan goed met mensen omgaan. Crispijn verandert in het verhaal. Hij durft meer, na al zijn ervaringen.



De bijpersonen in dit verhaal zijn:

• Stina: ze werkte bij Crispijn in de taverne en kon goed met Crispijn opschieten.

• Eva: dochter van Stina, de relatie tussen haar en Crispijn wordt steeds hechter.

• Pieter Titelmans: een gevreesde inquisiteur en Crispijn heeft een grote hekel aan hem, want door hem is zijn moeder, Stina en zijn vader dood. En Pieter Titelmans heeft Crispijn ook veel last bezorgd.

• Hans de Duivel: werkte ook bij Crispijn als knecht. Crispijn komt hem ook nog tegen bij de bosgeuzen. Ze hebben een vriendschappelijke relatie.

• Graaf Lamoraal van Egmond: de vader van Crispijn. Ze hebben niet zo goede relatie, hij schenkt niet zoveel aandacht aan Crispijn.

• Peer en Jannekin: ze passen op Eva, als Crispijn de stad uit is gevlucht. Ze hebben een goede relatie.

• Leonora: de halfzus van Crispijn en de dochter van de Graaf van Egmond. Hun relatie wordt ook steeds beter.



Opbouw

Het verhaal heeft een logisch-chronologische volgorde, alles gebeurt gewoon achter elkaar. Het verhaal begint ab ovo, er zijn nog geen belangrijke gebeurtenissen gebeurt.



Tijd

Het verhaal speelt zich af net iets de Tachtigjarige Oorlog, ook wel de Opstand.

De vertelde tijd van dit verhaal is ongeveer 3 jaar, van 1565 tot 1568. Deze jaartallen worden aangegeven in het boek.

De verteltijd is 218 bladzijden

Er zitten geen terugblikken, vooruit- en terugwijzingen in. Er zijn een paar tijdsprongen, maar die zijn maar van maximaal een maand. Het is niet-continu, want soms zijn stukken heel nauwkeurig beschreven en andere niet.



Thema en motieven

Het thema van dit verhaal is het verwerken van de dood van een aantal geliefden. Er gaan een aantal geliefden van Crispijn dood door kettervervolgingen, de vader en de moeder van Crispijn, en eigenlijk ook die van Stina.



Vertelsituatie

In dit boek is een personale vertelsituatie, je komt veel te weten over Crispijn en niet veel over de andere personen.



Ruimte

Het verhaal speelt zich onder andere af in Brussel en omstreken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen